Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat miercuri seară că Ucraina şi Statele Unite poartă în continuare negocieri privind sprijinul american în domeniul apărării, în ciuda anunţului Pentagonului privind suspendarea unor livrări de arme, conform dpa, de la care relatăm cele ce urmează.
În mesajul său video zilnic, liderul ucrainean a precizat că ambele părţi lucrează la detaliile cooperării operaţionale, cu accent pe consolidarea apărării antiaeriene. „Într-un fel sau altul, trebuie să asigurăm protecţia poporului nostru”, a afirmat Zelenski.
În paralel, Ucraina poartă discuţii şi cu alte state, precum Danemarca, pentru acorduri privind producţia de echipamente militare. Suspendarea temporară a ajutorului american este justificată oficial de Washington prin îngrijorările legate de scăderea stocurilor de muniţie ale SUA.
Zelenski a transmis pe platforma X că, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai companiilor americane membre ale Camerei de Comerţ a SUA, a reiterat că Ucraina contează pe sprijinul mediului de afaceri din Statele Unite. „Apărarea noastră este comună, iar sistemele americane din Ucraina nu apără doar vieţi, ci şi firme”, a subliniat el.
Preşedintele ucrainean a pledat pentru extinderea cooperării bilaterale de la reconstrucţie la tehnologie şi industrie de apărare, accentuând importanţa investiţiilor directe în Ucraina, a menţinerii locurilor de muncă şi a contribuţiilor fiscale locale.
În acest context, agenţia dpa notează că Europa încearcă să acopere golul lăsat de SUA. Potrivit Institutului pentru Economia Mondială (IfW) din Kiel, sprijinul militar european acordat Ucrainei a atins 84,7 miliarde de dolari, depăşind cele 65 de miliarde oferite de Statele Unite până în aprilie.
Germania joacă un rol central în eforturile de apărare ale Kievului, furnizând sisteme Patriot din stocurile Bundeswehr, dar şi sisteme Iris-T produse local. În prezent, Ucraina dispune de şase astfel de sisteme, utile pentru protejarea oraşelor de rachete şi drone. Cu toate acestea, doar sistemele Patriot sunt capabile să intercepteze rachete balistice.
La mai bine de trei ani de la declanşarea invaziei ruse, Ucraina continuă să reziste. În ultimele săptămâni, însă, forţele Moscovei au intensificat atacurile aeriene, încercând să suprasolicite sistemele de apărare ucrainene, lansând în unele nopţi peste 400 de rachete şi drone.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 13:22)
"...Ucraina şi SUA continuă discuţiile privind sprijinul militar american..." bla bla bla :-) -:)
hai sa dam cu prafuri si sa zicem asta zilnic, poate poate mai pacalim ceva prosti ca "ce bine e", dar nici aia nu mai pun botul
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 13:26)
"...La mai bine de trei ani de la declanşarea invaziei ruse, Ucraina continuă să reziste..." ce fraza goala, pai era sa se duca pe Marte, tragic este altceva: dar cu ce pret si cu ce pierderi "reziszta", asa a hotarat "marele conducator" de la kiev, poporul lui sa moara mai departe iar tara sa ajunga pamant arat
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 14:00)
Vorbe goale, cu ajutoare sau fara, uita te la realitate, ucraina e praf iar minimum 1.000.000 de soldatei sfartecati, nu mai au soldati, ii vaneaza cu arcanul, inclusiv bolnavi si de 16 ani, ii trimite fara pregatire pe front de aia sant sfartecati in cel mai scurt timp de rusi, uita te la schimbul de cadavre 90 ucrainieni la 1 rus, nici nu i au mai luat ca sant prea multi,
oare soldati cine o sa le mai vanda pe banii nostri