A opta săptămână de război în Israel

T.B.
Internaţional / 11 - 29 noiembrie 2023

A opta săptămână de război în Israel

Actualizare - Agenţii de presă: "Şeful ONU cere un armistiţiu pe termen lung în Gaza"

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, îşi reiterează apelul pentru un armistiţiu pe termen lung în Gaza şi eliberarea tuturor ostaticilor, informează nbcnews.

"Dialogul care a condus la acord trebuie să continue, rezultând într-un încetare a focului umanitar deplin, în beneficiul poporului din Gaza, al Israelului şi al regiunii în general", a spus el ieri, conform sursei citate.

El a cerut, de asemenea, o "soluţie cu două state, cu Israelul şi Palestina trăind unul lângă altul, în pace şi securitate", transmite sursa precizată.

---

Actualizare - NBC: Situaţia umanitară din Gaza "rămâne catastrofală"

Situaţia umanitară din Gaza "rămâne catastrofală", a declarat Tor Wennesland, Coordonatorul Special al Naţiunilor Unite pentru Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, relatează nbcnews.

"Situaţia umanitară din Gaza rămâne catastrofală şi necesită intrarea urgentă de ajutoare şi provizii suplimentare într-o manieră lină, previzibilă şi continuă pentru a atenua suferinţa insuportabilă a palestinienilor din Gaza", a spus Wennesland într-un comunicat, informează sursa citată.

"Reiterez apelul Secretarului General pentru o încetare a focului umanitară deplină, în beneficiul poporului din Gaza, al Israelului şi al regiunii în general", a adăugat el, potrivit sursei menţionate.

---

Actualizare - CNN: Armistiţiul dintre Israel şi Hamas a fost prelungit cu două zile

Qatarul a anunţat luni că s-a ajuns la un acord pentru prelungirea armistiţiului umanitar din Fâşia Gaza cu încă două zile, a declarat luni pe X ministrul de externe din Qatar, Majed Al-Ansari...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Presa: "Viceprim-ministrul thailandez va vizita Israel pentru a aduce înapoi ostaticii eliberaţi"

Viceprim-ministrul thailandez şi ministrul de externe, Parnpree Bahiddha-Nukara, va vizita Israel în această săptămână pentru a aduce acasă cei 17 de ostatici thailandezi eliberaţi, a declarat Ministerul Afacerilor Externe astăzi printr-un comunicat, informează nbcnews.

De asemenea, el va vizita cei trei cetăţeni thailandezi care sunt răniţi şi se află în spitale, a adăugat ministerul, menţionând că se va întâlni cu reprezentanţi ai Crucii Roşii şi cu personalul ambasadei locale, conform sursei menţionate.

---

Actualizare - NBC: Eforturile de a prelungi armistiţiul cu două zile sunt "aproape" de un acord

Un acord care ar prelungi armistiţiul temporar dintre Hamas şi Israel este "aproape", a declarat Diaa Rashwan, şeful Serviciului de Informaţii de Stat Egiptean, într-un comunicat, transmite nbcnews.

Conform sursei citate, "Armistiţiul prelungit include eliberarea zilnică a 10 deţinuţi din Gaza, femei şi copii, în schimbul a 30 de prizonieri palestinieni în închisorile israeliene, ceea ce face ca totalul celor eliberaţi în cele două zile de armistiţiul prelungit, 20 de israelieni faţă de 60 de palestinieni", spuse Rashwan.

Cele două zile suplimentare de armistiţiu ar duce, de asemenea, la încetarea focului şi la oprirea zborurilor israeliene peste Fâşia Gaza, a spus Rashwan, adăugând că este de aşteptat ca 11 ostatici israelieni să fie eliberaţi astăzi în schimbul a 33 de prizonieri palestinieni, transmite nbcnews.

---

Actualizare - Mass-media: Secretarul general al NATO cere prelungirea armistiţiului din Fâşia Gaza

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a alăturat luni vocilor care solicită o prelungire a armistiţiului din Fâşia Gaza dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, relatează DPA.

''Salut faptul că acordul între Israel şi Hamas a condus la eliberarea de ostatici şi la livrarea de ajutor umanitar suplimentar'', a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă la Bruxelles, în ajunul reuniunii miniştrilor de externe din ţările aliate.

''Cer o prelungire a pauzei, ceea ce ar permite furnizarea de ajutor suplimentar populaţiei aflate în mare nevoie şi obţinerea eliberării altor ostatici'', a adăugat el.

Stoltenberg şi-a reluat avertismentul privind o potenţială escaladare a conflictului.

''Am văzut lovituri cu drone şi rachete asupra poziţiilor SUA în Siria şi Irak, precum şi atacuri asupra navelor comerciale. Acest lucru evidenţiază riscul de escaladare'', a spus Stoltenberg.

Anterior în cursul zilei de luni, şeful diplomaţiei Uniunii Europene Josep Borrell ceruse prelungirea armistiţiului în Fâşia Gaza, care se încheie marţi, pentru ca acesta să devină "durabil" şi să permită progresul către "o soluţie politică" a conflictului.

Armistiţiul intrat în vigoare vineri în Fâşia Gaza se încheie marţi la ora locală 07:00 (05:00 GMT). Acordul care a permis acest armistiţiu prevede intrarea ajutorului umanitar în Gaza din Egipt, precum şi eliberarea în total a 50 de ostatici şi 150 de prizonieri palestinieni deţinuţi în Israel.

Potrivit autorităţilor israeliene, 1.200 de persoane, în mare majoritate civili, au fost ucise în atacul lansat la 7 octombrie de comandouri ale mişcării islamiste Hamas, de o violenţă şi o amploare fără precedent în istoria Israelului.

Drept represalii, Israelul a promis că va "elimina" Hamas, clasificată organizaţie teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Israel, bombardând fără încetare teritoriul palestinian şi lansând o ofensivă terestră la 27 octombrie.

---

Actualizare - NBC: "Elon Musk efectuează o vizită la kibbutz împreună cu Netanyahu"

Miliardarul din domeniul tehnologiei, Elon Musk, a efectuat astăzi o vizită la Kibbutz Kfar Aza alături de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, întâlnindu-se cu Forţele de Apărare ale Israelului şi cu membri ai familiilor celor ucişi de către Hamas pe 7 octombrie, conform unui comunicat al biroului lui Netanyahu, informează nbcnews. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Reuters: "Biden speră la prelungirea încetării ostilităţilor Israel - Hamas"

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că speră ca încetarea temporară a ostilităţilor dintre Israel şi Hamas să continue atâta vreme cât ostatici sunt eliberaţi, după ce gruparea militantă a eliberat încă 17 persoane, inclusiv o fetiţă israeliano-americană în vârstă de 4 ani, informează reuters. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Agenţii de presă: Iranul vrea un armistiţiu permanent pentru a opri ''crimele'' Israelului

Iranul a cerut luni un armistiţiu permanent în războiul dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas pentru a se garanta că "crimele" israeliene din Fâşia Gaza "încetează complet", relatează AFP.

"Republica Islamică Iran vrea şi speră, la fel ca multe ţări", că armistiţiul "intră într-un proces de durată" şi că "crimele regimului sionist încetează complet", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanani, într-o conferinţă de presă la Teheran.

Luni au loc discuţii pentru prelungirea armistiţiului de patru zile, care a intrat în vigoare vineri, ca parte a unui acord între Israel şi Hamas, intermediat de Qatar, Egipt şi Statele Unite.

Pentru Iran, care sprijină mişcarea palestiniană, "agresiunea crudă a regimului sionist împotriva Fâşiei Gaza nu trebuie repetată", a spus Kanani.

Dar "se pare că regimul sionist, care nu a fost capabil să-şi atingă obiectivele" militare de la începutul operaţiunii sale în Fâşia Gaza, "vrea să obţină o victorie tangibilă", a adăugat el.

Începând de vineri, 39 de ostatici israelieni au fost eliberaţi ca parte a acordului, împreună cu 117 palestinieni aflaţi în închisorile israeliene. Nouăsprezece ostatici au fost, de asemenea, eliberaţi în afara acordului, majoritatea thailandezi care lucrau în Israel.

Atacul sângeros al Hamas care a declanşat războiul pe 7 octombrie a făcut 1.200 de morţi, majoritatea civili, conform autorităţilor israeliene.

Ca represalii, Israelul a promis să "anihileze" mişcarea palestiniană şi a lansat o ofensivă militară în Fâşia Gaza, care a dus la moartea a aproape 15.000 de persoane, conform guvernului Hamas.

Aproximativ 240 de ostatici au fost duşi în Fâşia Gaza în timpul atacului Hamas din 7 octombrie de pe teritoriul israelian, conform autorităţilor israeliene.

---

Actualizare - AFP: Hamasul anunţă că a eliberat un ostatic rus, în semn de "recunoştinţă" faţă de Putin

Hamasul anunţă azi faptul că a eliberat din Fâşia gaza un ostatic rus, "în semn de recunoştinţă faţă de preşedintele (Vladimir) Putin, pentru susţinerea sa a palestinienilor", relatează AFP.

Presa rusă scrie că ostaticul rus a fost predat Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR).

Pe de altă parte, Egiptul a primit liste cu "13 ostatici israelieni" care urmează să fie fie eliberaţi duminică în schimbul a "39 de deţinuţi palestinieni", anunţă într-un comunicat şeful serviciilor Comunicaţiilor de stat (SIS), Diaa Rashwan.

Ostatici israelieni şi deţinuţi palestinieni urmează să fie "schimbaţi azi (duminică) între cele două părţi, se arată în comunicat.

"Armistiţiul continuă fără baraje rutiere", se arată în comunicat.

SIS precizează că 120 de camioane cu ajutoare umanitare au trecut din Egipt în Fâşia Gaza duminică - inhclusiv două camioane cu carburant şi două camioane cu gaze naturale.

Acesta este al treilea schimb în trei zile, în virtutea unui acord între Israel şi Hamas.

---

Actualizare - Times of Israel: Israelul a eliberat 39 de palestinieni în schimbul celor 17 ostatici reţinuţi de Hamas

Autoritatea penitenciară israeliană a anunţat că a eliberat 39 de prizonieri palestinieni, în schimbul celor 17 ostatici eliberaţi sâmbătă seară de Hamas, relatează Times of Israel.

Prizonierii palestinieni sunt toţi femei şi adolescenţi cu vârsta sub 19 ani, la fel cum ostaticii eliberaţi sunt toţi femei şi copii.

Acordul ar trebui să dureze patru zile şi să permită eliberarea a 50 de israelieni şi 150 de palestinieni.

---

Actualizare - CNN: 61 de camioane au livrat sâmbătă alimente şi provizii medicale în nordul Fâşiei Gaza

Şaizeci şi unu de camioane au livrat sâmbătă alimente, apă şi provizii medicale de urgenţă în nordul Fâşiei Gaza, potrivit Naţiunilor Unite, acesta fiind cel mai mare număr de camioane care au ajuns în nord de la atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, relatează CNN.

În cea de-a doua zi a armistiţiului dintre Hamas şi Israel, 11 ambulanţe, trei autocare şi o platformă au mers la spitalul Al-Shifa din oraşul Gaza pentru a ajuta la evacuări, a precizat sâmbătă Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare într-un comunicat.

Două sute de camioane au mers la punctul de trecere a frontierei Nitzana cu Egiptul, în timp ce 187 au intrat în Gaza până la ora locală 19.00, potrivit ONU.

De asemenea, 129.000 de litri de combustibil au intrat în Gaza, a precizat aceasta.

Într-o declaraţie anterioară, Societatea Semilună Roşie Palestiniană (PRCS) a declarat că a primit sâmbătă 187 de camioane de la Semiluna Roşie egipteană şi a trimis cel mai mare convoi de ajutor în oraşul Gaza şi în părţile de nord ale Fâşiei din 7 octombrie.

Convoiul a fost "încărcat cu produse alimentare şi nealimentare, apă, medicamente pentru îngrijiri medicale primare şi produse medicale de urgenţă, din ajutoarele care au intrat prin Rafah (sâmbătă), precum şi din depozitele PRCS din sud", se arată în declaraţie, adăugând că a distribuit cu succes ajutoarele.

PRCS a adăugat că a primit 1.946 de camioane cu ajutoare în Gaza din 21 octombrie.

---

Actualizare - CNN: "Camioanele cu combustibil încep să intre în Gaza prin punctul de trecere a frontierei Rafah"

Cel puţin şapte camioane cu combustibil au intrat în Fâşia Gaza dinspre punctul de trecere Rafah cu Egiptul vineri, conform unui reporter CNN prezent în zonă, după ce se părea că armistiţiul anticipat între Israel şi Hamas începe să se impună, informează CNN. Citeste mai mult...

---

Actualizare - AFP: A început armistiţiul de patru zile în Fâşia Gaza

Armistiţiul dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza a început vineri dimineaţă, la ora locală 07:00 (05:00 GMT), şi va fi urmat de eliberarea a 13 ostatici în cursul după-amiezii, informează AFP.

Qatar, mediator-cheie împreună cu Egipt şi SUA, a obţinut miercuri un acord privind un armistiţiu de patru zile care poate fi prelungit, însoţit de schimbul a 50 de ostatici israelieni ţinuţi în Gaza pentru 150 de deţinuţi palestinieni din închisorile israeliene.

Intrarea în vigoare a acestei "pauze umanitare", iniţial prevăzută pentru joi, a fost amânată pentru vineri, la ora locală 07:00 (05:00 GMT), în a 49-a zi a războiului între Hamas şi Israel. Primele eliberări de ostatici (13 femei şi copii) sunt aşteptate în jurul orei locale 16:00 (14:00 GMT).

Cu circa două ore înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului, directorul general al Ministerului Sănătăţii al administraţiei Hamas, Mounir Al-Bursh, a declarat pentru AFP că soldaţii israelieni "efectuează un raid în spitalul indonezian", unde 200 de pacienţi sunt în continuare trataţi.

Contactată de AFP, armata israeliană nu a făcut comentarii asupra situaţiei din acest spital, dar a menţionat în schimb că sirenele alarmelor antirachetă au sunat într-un kibbutz din apropierea frontierei cu Fâşia Gaza.

Hamas a confirmat "o încetare completă a activităţilor militare" timp de patru zile, perioadă în care 50 de ostatici vor fi eliberaţi, în schimbul a "trei prizonieri palestinieni" fiecare.

O sursă de securitate egipteană a declarat pentru AFP că delegaţii egiptene vor fi prezente la Ierusalim şi Ramallah pentru a se asigura de "respectarea listei" de prizonieri palestinieni eliberaţi.

Responsabili israelieni din domeniul securităţii, însoţiţi de personal al Crucii Roşii şi agenţi egipteni, vor aştepta pe partea egipteană a punctului de trecere de la Rafah pentru a-i primi pe ostaticii eliberaţi din Fâşia Gaza, care vor pleca apoi cu avionul de pe aeroportul din Al-Arish spre Israel, potrivit acestei surse.

O sursă din cadrul Hamas a precizat că eliberarea ostaticilor la Rafah se va face "în secret, departe de presă".

În ceea ce le priveşte, autorităţile israeliene vor primi în fiecare seară lista ostaticilor care urmează să fie eliberaţi a doua zi.

Israelul a difuzat o listă cu un număr total de 300 de palestinieni pasibili de a fi eliberaţi, pe care se află 33 de femei şi 267 de tineri sub 19 ani. Dintre aceşti deţinuţi, 49 sunt membri ai Hamas.

"Am pus condiţia ca (...) deţinuţii femei şi copii palestinieni" să fie eliberaţi "în ordinea vechimii" în detenţie, a declarat Bassem Naim, membru Hamas.

Războiul dintre Israel şi Hamas a fost declanşat de un atac de o amploare şi de o violenţă fără precedent în istoria Israelului comis de Hamas, pe 7 octombrie, în sudul Israelului.

Potrivit autorităţilor, 1.200 de persoane, în mare majoritate civili, au fost ucise, şi circa 240 de persoane răpite în ziua atacului.

Drept represalii, Israelul, care a promis să anihileze Hamas, a bombardat de atunci fără încetare Fâşia Gaza, unde 14.854 de persoane au fost ucise, între care 6.150 de copii, potrivit

---

Actualizare - Presă: Sirenele israeliene avertizează privind posibile atacuri cu rachete din Gaza

Armata israeliană a declanşat sirenele, vineri, în două sate din apropierea Fâşiei Gaza, avertizând cu privire la posibile atacuri cu rachete palestiniene din enclava condusă de Hamas, la doar câteva minute de la intrarea în vigoare a armistiţiului, scrie Reuters.

Totuşi, până în prezent, nu sunt confirmări privind atacuri cu rachete care să fi avut loc sau să cauzeze pagube.

Israelul şi Hamas încep, vineri dimineaţă, un armistiţiu de patru zile, iar militanţii ar trebui să elibereze, în cursul acestei zile, un prim grup de 13 ostatici, femei şi copii israelieni, aceasta fiind prima pauză într-un război care a devastat enclava asediată Gaza.

---

Actualizare - Reuters: Israelul şi Hamas se gândesc la primul armistiţiu în războiul din Gaza

Israelul şi Hamas încep, vineri dimineaţă, un armistiţiu de patru zile, iar militanţii ar trebui să elibereze, în cursul acestei zile, un prim grup de 13 ostatici, femei şi copii israelieni, aceasta fiind prima pauză într-un război care a devastat enclava asediată Gaza, scrie Reuters.

Armistiţiul trebuie să înceapă la ora 7 a.m. (5.00 GMT) şi implică o încetare totală a focului în nordul şi sudul Gaza, urmată de eliberarea unora din cei peste 200 de ostatici luaţi de Hamas în timpul atacurilor din 7 octombrie susţinute de Iran în interiorul Israelului, afirmă mediatorii din Qatar.

Dar luptele au continuat în orele de dinaintea armistiţiului, iar oficialii din enclava condusă de Hamas au afirmat că un spital din Gaza City se află printre ţintele bombardate. Ambele tabere au semnalat, de asemenea, că pauza va fi una temporară, după care luptele se vor relua.

Ajutoare suplimentare ar urma să ajungă în Gaza şi primii ostatici, între care femei în vârstă, urmează să fie eliberaţi la ora 4 p.m. (14.00 GMT), numărul total urmând să ajungă la 50 în decursul celor patru zile, a declarat, la Doha, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Al-Ansari.

Egiptul a afirmat că 130.000 de litri de combustibil diesel şi patru camioane cu benzină vor fi livrate zilnic în Gaza când începe armistiţiul, iar 200 de camioane cu ajutoare vor intra zilnic în Gaza.

Se aşteaptă ca palestinieni să fie eliberaţi din închisorile israeliene, a declarat presei purtătorul de cuvânt din Qatar. "Sperăm cu toţii că acest armistiţiu va duce la ocazia de a începe o muncă mai amplă, pentru a obţine un armistiţiu permanent", a afirmat acesta.

Hamas a confirmat pe canalul său de Telegram că toate ostilităţile forţelor sale vor înceta.

Dar Abu Ubaida, purtător de cuvânt al facţiunii armate a Hamas, s-a referit ulterior la "acest armistiţiu temporat" într-un mesaj video în care a cerut o "escaladare a confruntării (cu Israelul) pe toate fronturile rezistenţei", inclusiv în West Bank-ul ocupat de israelieni unde violenţele s-au amplificat, după izbucnirea războiului din Gaza, în urmă cu aproape şapte săptămâni.

Armata israeliană a afirmat că trupele sale vor rămână după o linie de încetare a focului în Gaza, fără a oferi detalii despre poziţia acesteia.

"Acestea vor fi zile complicate şi nimic nu este sigur", a declarat purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene Daniel Hagari.

"Controlul asupra nordului Fâşiei Gaza este primul pas al unui război lung şi ne pregătim pentru etapele următoare", a adăugat el. Israelul a primit o listă iniţială a ostaticilor care ar urma să fie eliberaţi şi ţine legătura cu familiile, a transmis cabinetul primului ministru.

Israelul şi-a lansat invazia devastatoare în Gaza după ce militanţi Hamas au trecut peste graniţă, în 7 octombrie, omorând 1.200 de oameni şi capturând circa 240 de ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene.

De atunci, israelul a bombardat mica enclavă, omorând circa 14.000 de locuitori din Gaza, din care aproximativ 40% copii, potrivit autorităţilor de sănătate palestiniene.

"Oamenii sunt epuizaţi şi îşi pierd speranţa în umanitate", a afirmat, joi, comisarul general al Agenţiei ONU pentru refugiaţii din Palestina, Philippe Lazzarini, după o vizită în Gaza, vorbind despre "suferinţe de nedescris" în enclavă.

"Au nevoie de o pauză, au dreptul să doarmă fără să fie neliniştiţi dacă vor trece peste noapte. Acesta este minimumul de care oricine ar trebui să aibă parte", a declarat acesta.

Înainte de încetarea focului, luptele au continuat, joi, la o intensitate chiar mai mare decât cea obişnuită, avioanele israeliene lovind peste 300 de ţinte, iar trupele au fost implicate în lupte grele în jurul taberei de refugiaţi Jabalia, la nord de Gaza City.

Un purtător de cuvânt al Armatei a afirmat că operaţiunile vor continua până când trupele vor primi ordin să se oprească.

Spitalul indonezian din Gaza City este zguduit de bombardamente continue, operând fără lumină şi plin de vârstnici şi copii aflaţi la pat, afirmă oficiali de sănătate din Gaza.

Situaţia spitalelor a atras atenţia internaţională, în special în jumătate de nord a Fâşiei Gaza, unde toate centrele medicale au încetat să mai funcţioneze, cu pacienţi, personal şi refugiaţi blocaţi în ele.

Israelul afirmă că luptătorii Hamas folosesc clădiri rezidenţiale şi civile, inclusiv spitale, ca acoperire - acuzaţie pe care Hamas o neagă.

Actualizare - Reuters: Armistiţiul va începe vineri dimineaţa şi primii ostatici vor fi eliberaţi în cursul după-amiezii

Armistiţiul între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza va intra în vigoare vineri dimineaţă, la ora locală 07.00 (05.00 GMT), şi primii ostatici vor fi eliberaţi la ora 16.00 (14.00 GMT), a anunţat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al emiratului Qatar, relatează Reuters.

"Pauza umanitară va începe la ora 07.00 vineri (...) şi primul grup de civili ostatici va fi eliberat în jurul orei 16.00 în aceeaşi zi", a declarat purtătorul de cuvânt Majed Al-Ansari, precizând că vor fi eliberaţi 13 femei şi copii.

Armistiţiul va include o încetare cuprinzătoare a focului atât în nordul, cât şi în sudul Fâşiei Gaza, le-a declarat Majed Al-Ansari reporterilor la Doha, menţionând că, în cadrul acordului, vor fi eliberaţi palestinieni din închisori israeliene.

Lista civililor ce vor fi eliberaţi din Gaza a fost convenită, a mai spus Ansari.

El a mai afirmat că Doha speră să negocieze un acord suplimentar pentru eliberarea şi altor ostatici din Gaza până în ziua a patra a armistiţiului.

Biroul prim-ministrului israelian a comunicat că Israelul a primit o listă iniţială de ostatici care vor fi eliberaţi. 'Autorităţile relevante verifică detaliile listei şi se află în prezent în contact cu toate familiile', se spune într-un comunicat citat de Reuters.

Potrivit AFP, aripa armată a Hamas, brigăzile Ezzedine al-Qassam, a confirmat într-un comunicat publicat după anunţul mediatorului de la Doha că armistiţiul 'va începe vineri la ora 07.00 a dimineţii' (05.00 GMT).

"El va dura patru zile începând de vineri dimineaţa şi cuprinde o încetare totală a activităţilor militare", precizează textul. În acest interval, "50 de prizonieri sionişti femei şi copii mai tineri de 19 ani vor fi eliberaţi" în schimbul eliberării, pentru fiecare dintre ei, a "trei prizonieri palestinieni, femei şi copii", se mai arată în text.

---

Actualizare - CNN: "IDF confirmă că directorul Spitalului Al-Shifa a fost reţinut"

Forţele de Apărare Israelului (IDF) au confirmat că l-au reţinut pe directorul Spitalului Al-Shifa pentru audieri, informează CNN. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Mass-media: "Spitalul indonezian din Gaza a fost evacuat"

Spitalul indonezian din Gaza a fost evacuat, a declarat astăzi şeful grupului de ajutor care îl conduce, potrivit nbcnews.

Sarbini Abdul Murad, prezidiul şef al Comitetului de salvare pentru urgenţe medicale, a declarat pentru Al Jazeera că spitalul este "acum gol, iar voluntarii noştri au fost mutaţi la o şcoală din apropierea Spitalului European din Rafah", informează sursa indicată.

Medicii şi răniţii au fost, de asemenea, mutaţi la unitatea din sudul enclavei, a spus el, menţionează sursa.

Mişcarea a venit după lupte grele şi bombardamente în nordul Gazei, unde se află spitalul indonezian, transmite nbcnews.

---

Actualizare - NBC: "Gaza se confruntă cu focar de boli transmise prin apă, spune şeful UNRWA"

Gaza este în pragul unui focar de boli transmise prin apă, a declarat astăzi Philippe Lazzarini, şeful Agenţiei pentru Lucrări şi Ajutor al Naţiunilor Unite, în timpul unei vizite în sudul Gazei, informează nbcnews.

Într-o postare separată pe X, Lazzarini a spus că canalul "inundă" în enclavă şi că oamenii purtau aceleaşi haine de când a izbucnit războiul pe 7 octombrie, potrivit sursei citate.

---

Actualizare - Presa: "Eliberarea ostaticilor din Gaza se amână"

Eliberarea ostaticilor din Fâşia Gaza şi încetarea focului, în urma acordului dintre Israel şi Hamas, se amână, informează Digi24. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Reuters: Ministrul saudit de Externe a discutat despre armistiţiu şi ajutor pentru Gaza cu secretarul de stat al SUA

Ministrul saudit de Externe, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, a primit miercuri un apel telefonic din partea secretarului de stat american Antony Blinken pentru a discuta despre armistiţiul convenit în războiul Israel-Gaza şi eforturile de a aduce ajutoare în enclavă, informează Reuters, citând agenţia statală de presă saudită.

"Cei doi miniştri au discutat despre modalităţi de a opri escaladarea militară periculoasă din Gaza şi vecinătate şi de a respecta orice armistiţiu umanitar şi acord de încetare a focului, pe lângă eforturile de a aduce ajutor umanitar şi ajutor medical pentru a preveni agravarea crizei umanitare" .

Ministrul saudit de Externe "a subliniat respingerea categorică din partea Regatului a strămutării forţate a locuitorilor din Gaza şi importanţa unei acţiuni serioase şi eficiente a comunităţii internaţionale pentru a face faţă tuturor încălcărilor în curs ale forţelor de ocupaţie israeliene şi a încălcărilor repetate de către acestea a dreptului internaţional şi a dreptului internaţional umanitar", conform sursei citate.

---

Actualizare - Mass-media: Hamas anunţă că armistiţiul temporar cu Israelul va începe joi la ora 10:00

Oficialul Hamas Moussa Abu Marzouk a afirmat într-un interviu acordat postului de televiziune Al Jazeera că armistiţiul temporar dintre gruparea palestiniană din Gaza şi Israel, care va permite eliberarea unora dintre ostatici, va intra în vigoare joi, la ora locală 10:00 (şi a României), relatează The Times of Israel.

Anunţul vine după ce Israelul a ajuns la un acord cu Hamas pentru o încetare a luptelor timp de patru zile şi eliberarea a cel puţin 50 dintre cei aproximativ 240 de ostatici răpiţi de Hamas la 7 octombrie, în schimbul eliberării a 150 de deţinuţi palestinieni minori şi femei din închisorile israeliene, deţinuţi pentru infracţiuni legate de securitate.

Acordul a fost aprobat de cabinetul israelian în cursul nopţii.

Abu Marzouk a declarat că majoritatea ostaticilor care urmează să fie eliberaţi au cetăţenie străină, fără a preciza dacă aceştia deţin şi paşapoarte israeliene, potrivit Canal 12.

Israelul a declarat că toţi ostaticii vor fi cetăţeni sau rezidenţi israelieni.

Nu există o confirmare imediată din partea Israelului, dar ministrul de externe Eli Cohen a declarat pentru radioul armatei din Israel că se aşteaptă ca procesul de transfer al ostaticilor să înceapă joi. El nu a oferit detalii exacte cu privire la numărul de ostatici care vor fi schimbaţi la început sau când exact se va întâmpla, scrie The Guardian.

---

Actualizare - Reuters: Acordul pentru eliberarea ostaticilor din Gaza a fost posibil graţie unor negocieri secrete

La scurt timp după ce militanţii Hamas au luat ostatici în timpul asaltului lor sângeros asupra sudului Israelului, la 7 octombrie, guvernul din Qatar a contactat Casa Albă cu o cerere: să formeze o mică echipă de consilieri care să ajute la obţinerea eliberării prizonierilor, relatează Reuters.

Aceste eforturi, începute în zilele de după luarea ostaticilor, a dat în cele din urmă roade odată cu anunţarea, marţi seara târziu, a unui acord de schimb de prizonieri mediat de Qatar şi Egipt şi agreat de Israel, Hamas şi Statele Unite.

Demersurile secrete au inclus un angajament diplomatic personal tensionat din partea preşedintelui american Joe Biden, care a purtat o serie de conversaţii urgente cu emirul Qatarului şi cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu în săptămânile premergătoare acordului. De asemenea, a implicat ore întregi de negocieri minuţioase, inclusiv cu secretarul de stat Antony Blinken, directorul CIA, Bill Burns, consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă Jake Sullivan şi adjunctul său Jon Finer, precum şi cu trimisul SUA în Orientul Mijlociu, Brett McGurk, printre alţii.

Doi oficiali implicaţi în acest efort diplomatic au oferit detalii extinse despre activitatea care a dus la un acord prin care 50 de ostatici vor fi eliberaţi în schimbul a 150 de prizonieri palestinieni în timpul unei pauze de patru zile în lupte.

La scurt timp după 7 octombrie, Qatarul - un mediator de lungă durată într-o regiune volatilă - a abordat Casa Albă cu informaţii sensibile privind ostaticii şi potenţialul de eliberare a acestora, au declarat oficialii. Qatarul a cerut ca o mică echipă, pe care a numit-o "celulă", să fie înfiinţată pentru a lucra în particular cu israelienii la această problemă.

Sullivan i-a ordonat lui McGurk şi unui alt oficial al Consiliului Naţional de Securitate, Josh Geltzer, să înfiinţeze echipa. Acest lucru a fost făcut fără a anunţa alte agenţii americane relevante, deoarece Qatarul şi Israelul au cerut o secretizare extremă, doar câteva persoane urmând să ştie despre aceasta, au declarat oficialii.

McGurk, un diplomat profesionist cu o experienţă profundă în Orientul Mijlociu, a avut convorbiri zilnice, dimineaţa, cu prim-ministrul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani. El i-a raportat lui Sullivan, iar Biden a fost informat zilnic cu privire la acest proces.

Biden a avut ocazia să vadă în mod direct ce au îndurat victimele atacului Hamas atunci când a avut o întâlnire emoţionantă şi îndelungată, la 13 octombrie, cu familiile americanilor care fie erau ţinuţi ostatici, fie erau daţi dispăruţi. Câteva zile mai târziu, Biden a călătorit la Tel Aviv pentru discuţii cu Netanyahu, la 18 octombrie. Eliberarea ostaticilor a fost un punct central al discuţiilor sale cu Netanyahu şi cabinetul său de război, precum şi asistenţa umanitară.

Cinci zile mai târziu, la 23 octombrie, munca echipei de la Casa Albă a contribuit la eliberarea a doi ostatici americani, Natalie şi Judith Raanan.

La Casa Albă, McGurk, Sullivan şi Finer au urmărit în timp real călătoria dificilă, de mai multe ore, a celor două ostatice din Gaza. Întoarcerea celor două femei americane a dovedit că era posibil să se obţină eliberarea ostaticilor şi i-a dat încredere lui Biden că Doha poate să obţină rezultate prin intermediul micii echipe care fusese înfiinţată, au declarat oficialii.

Apoi, a început un proces intensificat pentru a elibera mai mulţi ostatici. Când s-a întâmplat acest lucru, Burns a început să vorbească în mod regulat cu directorul Mossad, David Barnea.

Biden a văzut o oportunitate de a obţine eliberarea unui număr mare de ostatici şi a înţeles că un acord pentru prizonieri era singura cale realistă de a asigura o pauză în lupte, au spus oficialii.

La 24 octombrie, când Israelul era gata să lanseze o ofensivă terestră în Gaza, partea americană a primit vestea că Hamas a acceptat parametrii unui acord pentru eliberarea femeilor şi copiilor, ceea ce ar însemna o pauză şi o amânare a invaziei terestre. Oficialii americani au dezbătut cu israelienii dacă ofensiva terestră ar trebui sau nu să fie amânată.

Israelienii au susţinut că termenii nu erau suficient de fermi pentru a o întârzia, deoarece nu existau dovezi că ostaticii sunt în viaţă. Hamas a susţinut că nu putea determina cine este captiv până nu va avea loc o pauză în lupte.

Americanii şi israelienii au considerat poziţia Hamas ca fiind nesinceră, iar planul de invazie al Israelului a fost adaptat pentru a susţine o pauză, dacă se ajungea la un acord.

Biden s-a angajat apoi, în următoarele trei săptămâni, în discuţii detaliate, în timp ce propunerile privind o potenţială eliberare a ostaticilor erau schimbate de la un capăt la altul. S-a cerut ca Hamas să prezinte listele cu ostaticii pe care îi deţinea, informaţiile de identificare a acestora şi garanţiile de eliberare.

Procesul a fost lung şi anevoios - comunicarea a fost dificilă, iar mesajele trebuiau să fie transmise de la Doha sau Cairo în Gaza şi înapoi, au declarat oficialii.

Biden a purtat o convorbire telefonică, care nu a fost dezvăluită anterior, cu prim-ministrul din Qatar, atunci când a început să se contureze o etapizare a eliberărilor, a spus oficialul SUA cu care a vorbit Reuters.

Conform acordului care prindea contur, femeile şi copiii ostatici vor fi eliberaţi într-o primă fază, împreună cu o eliberare proporţională a deţinuţilor palestinieni de către israelieni.

Israelienii au insistat ca Hamas să se asigure că toate femeile şi copiii vor fi eliberaţi în această fază. Partea americană a fost de acord şi a cerut, prin intermediul Qatarului, dovezi de viaţă sau informaţii de identificare pentru femeile şi copiii deţinuţi de Hamas.

Hamas a declarat că poate garanta eliberarea a 50 de femei şi copii în prima fază, dar a refuzat să prezinte o listă cu repere de identificare.

La 9 noiembrie, Burns s-a întâlnit la Doha cu liderul qatariot şi cu Barnea de la Mossad pentru a analiza textele acordului care se contura. Principalul obstacol în acel moment era faptul că Hamas nu identificase în mod clar ostaticii pe care îi reţinea.

Trei zile mai târziu, Biden l-a sunat pe emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, şi a cerut să afle numele sau informaţii clare de identificare pentru cei 50 de ostatici, inclusiv vârsta, sexul şi naţionalitatea. Fără aceste informaţii, a spus oficialul, nu exista nicio bază pentru a merge mai departe.

La scurt timp după apelul lui Biden, Hamas a prezentat detalii despre cei 50 de ostatici despre care a spus că vor fi eliberaţi în prima fază a oricărui acord.

Într-un apel din 14 noiembrie, Biden l-a îndemnat pe Netanyahu să accepte acordul, iar Netanyahu a fost de acord.

McGurk s-a întâlnit cu Netanyahu în aceeaşi zi în Israel. Ieşind de la o întâlnire, Netanyahu l-a apucat de braţ pe McGurk şi a spus "avem nevoie de acest acord" şi l-a îndemnat pe Biden să îl sune pe emirul Qatarului pentru a stabili termenii finali, a declarat unul dintre oficiali.

Discuţiile au intrat în impas în momentul în care comunicaţiile s-au întrerupt în Gaza.

Când au fost reluate, Biden se afla la San Francisco, unde participa la un summit Asia-Pacific. El l-a sunat pe emirul Qatarului şi i-a spus că aceasta este ultima şansă, iar emirul s-a angajat să exercite presiuni pentru a încheia acordul, au declarat oficialii.

"Preşedintele a insistat că afacerea trebuie să se încheie, acum. Timpul a expirat", a declarat un oficial.

La 18 noiembrie, McGurk s-a întâlnit la Doha cu prim-ministrul qatarez. Burns a fost contactat după ce a vorbit cu Mossad. Întâlnirea a identificat ultimele lacune rămase în vederea încheierii unui acord.

Acordul a fost structurat în aşa fel, încât femeile şi copiii să fie eliberaţi în prima fază, dar cu aşteptarea unor eliberări viitoare şi cu scopul de a aduce toţi ostaticii acasă la familiile lor.

În Cairo, în dimineaţa următoare, McGurk s-a întâlnit cu şeful serviciilor de informaţii egiptene, Abbas Kamil. De la liderii Hamas din Gaza a sosit vestea că au acceptat aproape toate acordurile încheiate cu o zi înainte la Doha.

A mai rămas o singură problemă, legată de numărul de ostatici care urmează să fie eliberaţi în prima fază şi de structura finală a acordului pentru a stimula eliberările dincolo de cele 50 de femei şi copii cunoscuţi, au declarat oficialii.

A urmat o avalanşă de contacte suplimentare şi, în cele din urmă, înţelegerea a fost încheiată.

---

Actualizare - BBC: Operaţiunea Israelului în Gaza continuă înainte de începerea oficială a armistiţiului

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat miercuri că vor continua să opereze din aer, de la sol şi de pe mare în Fâşia Gaza înainte de a intra în vigoare oficial pauza de patru zile anunţată prin acordul de armistiţiu la care a ajuns cu Hamas, relatează BBC.

Ora de începere pauzei urmează să fie anunţată în următoarele 24 de ore. Între timp, într-o actualizare postată pe X, armata israeliană a oferit miercuri detalii despre loviturile avioanelor sale, schimburile de focuri cu atacatorii Hamas şi distrugerea presupusei infrastructuri Hamas. Khan Younis, în sudul Fâşiei Gaza, a fost unul dintre locurile vizate de atacuri.

---

Actualizare - Agenţii de presă: Parisul speră că printre ostaticii care vor fi eliberaţi se află şi francezi

Parisul îşi exprimă speranţa că se vor afla şi cetăţeni francezi printre ostaticii care vor fi eliberaţi de mişcarea islamistă palestiniană Hamas în schimbul unei ''pauze umanitare'' acceptate de Israel în Fâşia Gaza, a afirmat miercuri şefa diplomaţiei franceze, relatează AFP.

''Sperăm că există francezi printre ei şi dacă este posibil în primul grup'' de ostatici care vor fi eliberaţi, a declarat Catherine Colonna pentru postul de radio France Inter.

Opt cetăţeni francezi sunt dispăruţi şi pentru moment Franţa nu are certitudinea că doar o parte dintre ei au fost luaţi ostatici.

''Trebuie făcută o distincţie între cazurile despre care avem certitudini şi restul cazurilor'', a explicat Colonna.

Ea a reamintit că ostaticii se află atât în mâinile Hamas, cât şi în cele ale Jihadului Islamic palestinian, ceea ce complică operaţiunea de eliberare a lor.

Şefa diplomaţiei franceze a ţinut să salute ''în special munca Qatarului'', dar şi eforturile Israelului şi ale SUA. Doha a jucat un rol de mediator pentru ajungerea la acest acord între Hamas şi Israel.

Guvernul israelian a aprobat miercuri dimineaţa un acord ce prevede eliberarea a 50 de ostatici luaţi de mişcarea palestiniană Hamas, în schimbul eliberării unor deţinuţi palestinieni şi a unui armistiţiu de patru zile în Fâşia Gaza. Potrivit unor surse apropiate discuţiilor, acordul prevede, în această primă fază ce poate fi reînnoită, eliberarea a 50 de ostatici în schimbul a 150 de palestinieni închişi în Israel.

Aproximativ 240 de persoane au fost răpite şi duse în Fâşia Gaza în timpul atacului lansat de mişcarea islamistă palestiniană împotriva Israelului pe 7 octombrie.

---

Actualizare - AFP: SUA, Rusia şi UE salute acordul pentru armistiţiul temporar şi eliberarea de ostatici

Preşedintele american Joe Biden s-a declarat marţi ''extraordinar de mulţumit'' de apropiata eliberare de ostatici răpiţi pe 7 octombrie în Israel de militanţi Hamas, în urma unui acord căruia Israelul i-a dat undă verde miercuri, informează AFP.

"Sunt extraordinar de mulţumit (de faptul) că mai multe dintre aceste suflete curajoase (...) se vor reuni cu familiile lor, odată ce acest acord va fi pe deplin pus în aplicare", a declarat Biden într-un comunicat difuzat de Casa Albă.

La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat miercuri acordul încheiat între Israel şi Hamas. "Comisia Europeană va face tot ce îi stă în putinţă pentru a folosi această pauză pentru a-şi spori ajutorul umanitar pentru Gaza", a declarat ea într-un comunicat.

Guvernul israelian a aprobat miercuri dimineaţa un acord ce prevede eliberarea a 50 de ostatici deţinuţi de Hamas în schimbul eliberării unor deţinuţi palestinieni şi a unui armistiţiu pe patru zile în Fâşia Gaza. Potrivit unor surse apropiate discuţiilor, acordul prevede, în această primă fază ce poate fi reînnoită, eliberarea a 50 de ostatici în schimbul a 150 de palestinieni închişi în Israel.

Aproximativ 240 de persoane au fost răpite în timpul atacului lansat de mişcarea islamistă, aflată la putere în Fâşia Gaza, împotriva Israelului pe 7 octombrie.

Miercuri, Rusia a salutat la rândul său acordul ce prevede un armistiţiu umanitar în Gaza. "Moscova salută acordul între Israel şi Hamas asupra unei pauze umanitare de patru zile", a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, citată de agenţiile de presă ruse, subliniind că "exact la aceasta a îndemnat Rusia de la începutul escaladării conflictului".

Omar Shakir, directorul organizaţiei Human Rights Watch pentru Israel şi teritoriile palestiniene, a declarat că "Hamas şi alte facţiuni armate trebuie să îi elibereze pe toţi ostaticii imediat", subliniind totodată că blocarea ajutorului esenţial, ca şi luarea de ostatici, constituie "crimă de război".

Organizaţiile internaţionale şi numeroase capitale străine şi-au înmulţit îndemnurile pentru o încetare a focului sau un armistiţiu, în faţa situaţiei umanitare catastrofale în Fâşia Gaza, unde războiul a distrus cartiere întregi, a devastat sistemul de sănătate şi

---

Actualizare - Mass-media: Guvernul israelian aprobă un acord de armistiţiu temporar

Guvernul israelian a aprobat miercuri dimineaţa un acord ce prevede eliberarea a 50 de ostatici deţinuţi de Hamas în schimbul eliberării unor prizonieri palestinieni şi a unui armistiţiu în Fâşia Gaza, relatează AFP.

"Guvernul a aprobat orientările generale ale primei etape a unui acord în baza căruia cel puţin 50 persoane răpite - femei şi copii - vor fi eliberate timp de patru zile, timp în care va fi o pauză în lupte", potrivit unui comunicat de presă al guvernului israelian.

---

Actualizare - CNN: Şase americani care servesc în forţele de securitate israeliene au murit din 7 octombrie

Şase cetăţeni americani care serveau în forţele de securitate israeliene au murit în Israel şi în Gaza începând cu 7 octombrie, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Şeful Hamas: "Ne apropiem de încheierea unui acord de armistiţiu"

Hamas a anunţat marţi că se apropie de "încheierea unui acord de armistiţiu" în Fâşia Gaza, a declarat liderul mişcării islamiste palestiniene, Ismail Haniyeh, relatează AFP.

"Mişcarea (Hamas) le-a dat răspunsul său fraţilor din Qatar şi mediatorilor. Ne apropiem de încheierea unui acord de armistiţiu", a spus Haniyeh, citat într-un scurt mesaj pe contul Telegram al mişcării palestiniene.

---

Actualizare - Secretarul general al ONU: "Asistăm la o ucidere a civililor care nu are precedent"

Numărul civililor ucişi în Gaza a fost "fără precedent şi fără egal" în comparaţie cu orice conflict din 2017 încoace, a declarat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează CNN.

"Ceea ce este clar este că am avut în câteva săptămâni mii de copii ucişi. Aşa că asta este ceea ce contează. Asistăm la o ucidere a civililor care nu are egal şi nu are precedent în niciun conflict de când sunt secretar general", a declarat Guterres în timpul unei conferinţe de presă.

Guterres a preluat funcţia în 2017. Întrebat despre viziunea sa pentru momentul în care se va încheia războiul din Gaza, Guterres a respins posibilitatea unui protectorat al ONU în Fâşia Gaza şi a făcut apel la o "abordare cu mai multe părţi interesate" care să ducă în cele din urmă la o soluţie cu două state.

---

Actualizare - Agenţii de presă: Franţa cere Chinei să-şi majoreze contribuţia la ajutorul umanitar acordat de ONU palestinienilor

China trebuie "să contribuie semnificativ mai mult" la ajutorul umanitar furnizat de ONU civililor palestinieni, a transmis luni preşedinţia franceză, după o convorbire telefonică între şeful statului francez Emmanuel Macron şi omologul său chinez Xi Jinping, relatează AFP.

Până în prezent, sprijinul Beijingului pentru agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) "este extrem de limitat, de ordinul a circa un milion de dolari pe an şi, prin urmare, încurajăm la cel mai înalt nivel autorităţile chineze să facă mult mai mult", a precizat Palatul Elysee.

Parisul cere de asemenea Beijingului, "care este mai mult sau mai puţin primul partener comercial al oricărei ţări din Orientul Mijlociu", "să-şi poată folosi această influenţă pentru a evita orice escaladare" a conflictului dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Potrivit televiziunii de stat chineze, cei doi lideri "au făcut un schimb de opinii cu privire la conflictul israeliano-palestinian şi amândoi cred că prioritatea este evitarea unei deteriorări a situaţiei dintre palestinieni şi Israel, mai ales pentru a se evita o criză umanitară mai gravă".

Discuţia telefonică dintre cei doi lideri, care s-au întâlnit în aprilie la Beijing şi Guangzhou cu ocazia unei vizite de stat a preşedintelui Macron, survine cu câteva zile înainte de o călătorie a ministrului francez de externe, Catherine Colonna, în capitala Chinei.

Ea va sosi la Beijing joi seara şi va participa vineri la o conferinţă de presă comună cu omologul său chinez, Wang Yi.

Comunitatea internaţională trebuie să "acţioneze urgent" pentru a pune capăt "catastrofei umanitare" din Gaza, le-a declarat aceasta din urmă luni diplomaţilor din ţări arabe şi cu o populaţie majoritar musulmană, sosiţi la Beijing.

"China este un actor care cântăreşte în prezent mai mult decât înainte în regiune" şi "are o relaţie solidă cu Iranul", potrivit unei surse diplomatice franceze.

"Principalul lucru pe care îl aşteptăm de la China este să-şi unească eforturile cu ale noastre pentru a ne asigura că evităm orice escaladare regională" şi dorim să credem că schimburile diplomatice dintre Paris şi Beijing pot avea "un impact" în acest sens, a mai spus sursa citată.

---

Actualizare - BBC: Progrese în negocierile pentru eliberarea ostaticilor

Continuă negocierile pentru eliberarea ostaticilor. Premierul din Qatar a dezvăluit că un acord a între Israel şi Gaza este blocat doar de chestiuni minore, care ar putea fi depăşite curând, relatează BBC.

Chiar dacă luptele brutale continuă între Israel şi Hamas în Gaza, există semne că săptămânile de negocieri, implicând SUA şi Qatar, fac în sfârşit progrese.

Ambasadorul Israelului în SUA a declarat că există speranţa că un număr semnificativ de ostatici ar putea fi eliberaţi în zilele următoare în schimbul unei scurte încetări a focului.

---

Actualizare - Reuters: Israelul afirmă că o tânără de 19 ani, recrut al armatei israeliene, a fost executată, iar ostatici străini au fost ţinuţi la spitalul Shifa din Gaza

Israelul a intensificat duminică acuzaţiile de abuzuri ale Hamas la cel mai mare spital din Fâşia Gaza, afirmând că o tânără de 19 ani, care era soldat captiv, a fost executată şi doi ostatici străini au fost deţinuţi într-un loc care a fost în centrul ofensivei sale devastatoare de şase săptămâni, relatează Reuters.

La un moment dat un adăpost pentru zeci de mii de refugiaţi palestinieni de război, spitalul Al Shifa a evacuat pacienţii şi personalul de când trupele israeliene au recent în ceea ce au numit o misiune de eradicare a facilităţilor ascunse ale Hamas.

Israelul caută, de asemenea, aproximativ 240 de persoane pe care Hamas le-a răpit în timpul atacului transfrontalier din 7 octombrie, care a declanşat războiul.

Una dintre acestea era Noa Marciano, recrut al armatei israeliene în vârstă de 19 ani, al cărei cadavru a fost recuperat în apropiere de Shifa săptămâna trecută. Hamas a declarat că aceasta a murit într-un atac aerian israelian şi a difuzat o înregistrare video care pare să arate cadavrul ei, nemarcat, cu excepţia unei răni la cap.

Armata israeliană a declarat că o examinare medico-legală a constatat că aceasta a suferit răni care nu i-au pus viaţa în pericol în urma unui astfel de atac.

"Potrivit serviciilor de informaţii - informaţii solide ale serviciilor - Noa a fost luat de teroriştii Hamas în interiorul zidurilor spitalului Shifa. Acolo, ea a fost ucisă de un terorist Hamas", a declarat purtătorul de cuvânt, contraamiralul Daniel Hagari.

Hagari a declarat că atacatorii Hamas au adus la Shifa şi un nepalez şi un thailandez, care se numără printre muncitorii străini capturaţi în raidul din 7 octombrie.

Separat, duminică, armata israeliană a publicat o înregistrare video a ceea ce a descris ca fiind un tunel, cu o lungime de 55 de metri şi săpat de palestinieni la 10 metri sub complexul Shifa.

Deşi a recunoscut că are o reţea de sute de kilometri de tuneluri secrete, buncăre şi puţuri de acces în întreaga enclavă palestiniană, Hamas a negat că acestea se află în infrastructuri civile precum spitalele.

---

Actualizare - EFE: Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene i-a cerut lui Joe Biden să oprească genocidul asupra poporului palestinian Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, i-a cerut sâmbătă preşedintelui SUA, Joe Biden, să intervină "imediat" pentru "oprirea actualului genocid israelian asupra poporului palestinian", transmite EFE.

Într-o alocuţiune televizată, Abbas - citat de agenţia oficială palestiniană WAFA - l-a îndemnat pe Biden, având în vedere poziţia sa internaţională şi influenţa sa importantă asupra Israelului, să intervină imediat pentru a opri "agresiunea israeliană".

Abbas, liderul Fatah, partidul de guvernământ din Cisiordania, dar care a fost expulzat din Gaza în 2007, l-a îndemnat pe Biden să facă presiuni pentru "ca să intre ajutorul umanitar foarte necesar pentru Gaza, să oprească atacurile continue ale forţelor de ocupaţie israeliene şi să pună capăt terorismului coloniştilor împotriva poporului palestinian din Cisiordania şi Ierusalim".

Aceste evenimente, a declarat liderul palestinian, "prefigurează o explozie iminentă a situaţiei".

Abbas a subliniat că poporul palestinian "merită să trăiască în patria sa cu libertate şi demnitate" şi a promis că (palestinienii) vor rămâne "hotărâţi pe pământul lor până când îşi vor obţine drepturile legitime la independenţă şi statalitate, cu Ierusalimul drept capitală".

Joi, ministrul securităţii naţionale al Israelului, Itamar Ben Gvir, extremist anti-arab, a declarat că ţara sa ar trebui să trateze Autoritatea Palestiniană, care guvernează zone mici din Cisiordania ocupată, în acelaşi mod în care tratează gruparea islamistă Hamas în Fâşia Gaza.

"Trebuie să tratăm Hamas şi Autoritatea Palestiniană, care are opinii similare cu Hamas şi ai cărei lideri au simpatizat cu masacrul comis de Hamas (la 7 octombrie, în sudul Israelului - n.r.), în acelaşi mod în care tratăm Gaza", a scris Ben Gvir pe contul său de pe reţeaua de socializare X (fostă Twitter).

---

Actualizare - Reuters: Miniştrii din ţările arabe şi islamice vor vizita China cu scopul de a încheia războiului din Gaza

Miniştri din ţări arabe şi islamice vor vizita luni China, prima oprire a unui turneu care are ca scop încheierea războiului din Gaza dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, a declarat ministrul de externe saudit, prinţul Faisal bin Farhan, citat de Reuters.

Turneul va fi un prim pas în vederea punerii în aplicare a deciziilor la care s-a ajuns la summitul comun arab şi islamic ţinut în Riad în această lună, a comentat vineri pe X prinţul Bin Farhan în cadrul Dialogului de la Manama, o conferinţă anuală privind politica externă şi de securitate care se desfăşoară în Bahrein.

"Prima oprire va fi în China, apoi ne vom deplasa către alte capitale să transmitem un mesaj clar că încetarea focului trebuie anunţată imediat şi să fie permisă intrarea ajutoarelor", a spus ministrul saudit. "Trebuie să acţionăm pentru a pune capăt acestei crize şi războiului din Gaza cât mai repede cu putinţă", a adăugat el. ACTUALIZARE - Reuters: Miniştrii din ţările arabe şi islamice vor vizita China cu scopul de a încheia războiului din Gaza

Miniştri din ţări arabe şi islamice vor vizita luni China, prima oprire a unui turneu care are ca scop încheierea războiului din Gaza dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, a declarat ministrul de externe saudit, prinţul Faisal bin Farhan, citat de Reuters.

Turneul va fi un prim pas în vederea punerii în aplicare a deciziilor la care s-a ajuns la summitul comun arab şi islamic ţinut în Riad în această lună, a comentat vineri pe X prinţul Bin Farhan în cadrul Dialogului de la Manama, o conferinţă anuală privind politica externă şi de securitate care se desfăşoară în Bahrein.

"Prima oprire va fi în China, apoi ne vom deplasa către alte capitale să transmitem un mesaj clar că încetarea focului trebuie anunţată imediat şi să fie permisă intrarea ajutoarelor", a spus ministrul saudit. "Trebuie să acţionăm pentru a pune capăt acestei crize şi războiului din Gaza cât mai repede cu putinţă", a adăugat el.

---

Actualizare - Presă: Hezbollah şi Israelul au făcut sâmbătă schimb de focuri cu rachete în zonele din apropierea graniţei

Hezbollah şi Israelul au făcut sâmbătă schimb de focuri cu rachete în zonele din apropierea graniţei israeliene şi libaneze, au declarat oficialii de ambele părţi, în cea mai recentă izbucnire a violenţei despre care Statele Unite se tem că va provoca agravarea conflictelor în Orientul Mijlociu, transmite Reuters.

Hezbollahul susţinut de Iran a declarat că a doborât o dronă israeliană în apropierea graniţei, la primele ore ale zilei de sâmbătă.

Armata israeliană a declarat că a interceptat o rachetă trasă asupra unei drone israeliene.

Reuters nu a putut verifica niciuna dintre declaraţii.

Oficialii libanezi au declarat că un atac aerian israelian a lovit o clădire dintr-o zonă industrială din apropierea oraşului Nabatieh, una dintre cele mai profunde lovituri israeliene în interiorul teritoriului libanez de la începutul luptelor, luna trecută.

Armata israeliană nu a comentat imediat incidentul.

Parlamentarul Hani Kobeissy a distribuit online un videoclip cu el vizitând un loc despre care a spus că este un magazin de furnituri de aluminiu care a fost bombardat de Israel.

Hezbollah a lansat o serie de declaraţii sâmbătă dimineaţa, spunând că a lovit centre militare şi trupe israeliene în zonele de-a lungul graniţei şi că a provocat victime.

Violenţa este o consecinţă a războiului Israelului împotriva grupării militante palestiniene Hamas din Fâşia Gaza.

Hamas, care controlează Gaza, a atacat oraşele israeliene pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de oameni, potrivit Israelului.

Israelul a bombardat şi invadat Gaza de atunci, ucigând 12.000 de palestinieni, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza.

Hezbollah a atacat trupele israeliene la graniţa cu Libanul de când a început ultimul război din Gaza, iar Israelul a lansat lovituri aeriene şi de artilerie împotriva sudului Libanului.

Peste 70 de luptători Hezbollah şi 10 civili au fost ucişi şi cel puţin 10 israelieni, majoritatea soldaţi, au fost ucişi.

Este cea mai mortală violenţă de când cele două părţi au purtat un război în 2006. Oficialii occidentali se tem că escaladarea acesteia riscă să atragă Iranul şi Statele Unite şi mai mult în conflict.

---

Actualizare - Reuters: Cancelarul german Scholz critică politica de colonizare a Israelului în Cisiordania ocupată

Cancelarul german Olaf Scholz a criticat sâmbătă politica de colonizare a Israelului în Cisiordania ocupată şi a repetat apelurile pentru o soluţie cu două state pentru Israel şi palestinieni, transmite Reuters.

"Nu vrem noi aşezări în Cisiordania, nicio violenţă din partea coloniştilor împotriva palestinienilor din Cisiordania", a spus Scholz în timpul unei vizite la Nuthetal, din landul Brandenburg.

Cel mai bun rezultat pentru israelieni şi palestinieni rămâne soluţia celor două state, a spus el.

"Dacă unii din politica israeliană se îndepărtează de asta, nu îi vom sprijini", a mai spus Scholz.

---

Actualizare - Reuters: Israelul a emis un nou avertisment către palestinienii din oraşul Khan Younis, din sudul Gaza, să părăsească zona

Israelul a emis un nou avertisment către palestinienii din oraşul Khan Younis, din sudul Gaza, să iasă de pe linia de foc şi să se apropie de ajutorul umanitar, acesta fiind cel mai recent indiciu că intenţionează să atace Hamas în sud, după ce a supus nordul, transmite Reuters.

"Le cerem oamenilor să se mute. Ştiu că nu este uşor pentru mulţi dintre ei, dar nu vrem să vedem civili prinşi în focul încrucişat", a declarat vineri Mark Regev, consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu, pentru MSNBC.

O astfel de mişcare ar putea obliga sute de mii de palestinieni care au fugit spre sud de asaltul israelian asupra oraşului Gaza să se mute din nou, împreună cu locuitorii din Khan Younis, un oraş cu peste 400.000 de locuitori, agravând o criză umanitară gravă.

Israelul a promis că va anihila gruparea militantă Hamas care controlează Fâşia Gaza, după atacul din 7 octombrie în Israel, în care luptătorii acesteia au ucis 1.200 de oameni şi au răpit 240 de ostatici în enclavă.

De atunci, Israelul a bombardat o mare parte din oraşul Gaza, până a dărâmat-o, a ordonat depopularea întregii jumătăţi de nord a fâşiei înguste şi a lăsat fără adăpost aproximativ două treimi din cei 2,3 milioane de palestinieni ai enclavei.

Mulţi dintre cei care au fugit se tem că strămutarea lor ar putea deveni permanentă.

Autorităţile sanitare din Gaza au revizuit vineri în creştere numărul deceselor la peste 12.000, dintre care 5.000 copii.

Naţiunile Unite consideră aceste cifre credibile, deşi acum sunt actualizate rar, din cauza dificultăţii de a colecta informaţii.

Israelul a aruncat pliante peste Khan Younis, în care le-a spus oamenilor să evacueze zona către adăposturi, sugerând că operaţiunile militare acolo sunt iminente. Douăzeci şi şase de palestinieni au fost ucişi şi 23 au fost răniţi într-un atac aerian israelian asupra a două apartamente din oraş, potrivit unui oficial de la Spitalul Nasser.

Regev a spus că trupele israeliene vor trebui să avanseze în oraş pentru a elimina luptătorii Hamas din tunelurile şi buncărele subterane, dar că nu există o astfel de "infrastructură enormă" în zonele mai puţin construite din vest.

"Sunt destul de sigur că nu vor trebui să se mute din nou. Le cerem să se mute într-o zonă unde sperăm că vor fi corturi şi un spital de campanie" dacă se mută spre vest, a spus el, referindu-se la oamenii din zonă.

Deoarece zonele de vest sunt mai aproape de punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, ajutorul umanitar ar putea fi adus "cât mai repede posibil", a spus Regev. L

LIVRĂRI DE COMBUSTIBIL

În timp ce războiul intră în a şaptea săptămână, nu a existat niciun semn de încetinire, în ciuda cererilor internaţionale de încetare a focului sau cel puţin de pauze umanitare.

"Ne-am pregătit pentru o apărare lungă şi susţinută din toate direcţiile. Cu cât forţele de ocupaţie rămân mai mult timp în Gaza, cu atât pierderile lor continue sunt mai mari", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Hamas, Abu Ubaida, într-o declaraţie video.

Ministrul de Externe al Iordaniei a avertizat sâmbătă că regatul arab va face "tot ce este necesar pentru a opri" strămutarea palestinienilor.

"Nu vom permite niciodată să se întâmple asta, pe lângă faptul că este o crimă de război, ar fi o ameninţare directă la adresa securităţii noastre naţionale. Vom face tot ce este necesar pentru a o opri", a spus Ayman Safadi la summitul de securitate IISS Manama Dialogue, în Bahrain.

Iordania găzduieşte o populaţie mare de refugiaţi palestinieni şi descendenţii acestora.

Violenţe au izbucnit în Cisiordania ocupată, cel puţin cinci palestinieni fiind ucişi şi doi răniţi într-o lovitură israeliană asupra unei clădiri din tabăra de refugiaţi Balata, din oraşul central Nablus, a anunţat sâmbătă dimineaţa serviciul de ambulanţă al Semilunii Roşii Palestiniene.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei israeliene.

Pe fondul avertismentelor că asediul său din Gaza ar provoca foamete şi îmbolnăvire, Israelul a părut vineri să cedeze presiunilor internaţionale, acceptând să permită intrarea camioanelor cu combustibil şi promiţând "nicio limitare" a ajutorului solicitat de Naţiunile Unite.

Israelul a spus că va permite accesul a două camioane încărcate de combustibil pe zi, la cererea Washingtonului, pentru a ajuta ONU să satisfacă nevoile de bază, şi a vorbit despre planuri de creştere a ajutorului pe scară largă.

"Vom creşte capacitatea convoaielor şi camioanelor umanitare atâta timp cât va fi nevoie", a declarat colonelul Elad Goren de la COGAT, agenţia Ministerului Apărării care coordonează problemele administrative cu palestinienii, într-un briefing.

Remarcile păreau să semnaleze o schimbare de ton după ce agenţiile ONU au avertizat că are loc o deteriorare rapidă a condiţiilor umanitare din Gaza, având loc inclusiv un avertisment dur din partea Programului Alimentar Mondial cu privire la "posibilitatea imediată de foamete".

Casa Albă a spus într-o postare pe X, cunoscută anterior ca Twitter, că livrările de combustibil ar trebui "să continue în mod regulat şi în cantităţi mai mari".

La cel mai mare spital din Gaza, Al Shifa, Israelul a declarat că forţele sale au găsit un vehicul cu un număr mare de arme şi ceea ce a numit un tunel al Hamas. Instalaţia a fost o ţintă principală a atacului la sol al Israelului şi un subiect de alarmă internaţională cu privire la adâncirea crizei umanitare.

Armata a publicat un videoclip despre care spune că arată o intrare de tunel într-o zonă exterioară a spitalului. Se părea că zona fusese excavată.

Un buldozer a apărut în fundal.

Israelul a susţinut de mult timp că spitalul se află deasupra unui vast buncăr subteran care găzduieşte un cartier general al comandamentului Hamas.

Personalul spitalului spune că acest lucru este fals şi că descoperirile Israelului acolo nu au stabilit până acum aşa ceva. Hamas neagă folosirea spitalelor în scopuri militare.

Personalul Al Shifa a declarat că un copil prematur a murit la spital, vineri, primul copil care a murit acolo în cele două zile de când au intrat forţele israeliene. Trei au murit în zilele precedente, în timp ce spitalul era înconjurat.

Hamas a anunţat, de asemenea, moartea unui prizonier din Israel, un bărbat de 85 de ani, despre care a murit în urma unui atac de panică în timpul unui atac aerian.

În Modiin, Israel, familia a organizat o înmormântare pentru Noa Marciano, în vârstă de 19 ani, o recrută a armatei israeliene al cărei trup a fost recuperat joi din oraşul Gaza, lângă spital. Ea fusese răpită dintr-o bază militară în timpul atacului Hamas din 7 octombrie.

---

Actualizare - AFP: Primul transport de combustibil a ajuns vineri în Fâşia Gaza

Primul transport de combustibil a ajuns vineri în Fâşia Gaza, după ce Israelul a dat undă verde pentru a pune capăt suspendării telecomunicaţiilor care blochează livrarea de ajutor umanitar în teritoriul palestinian asediat, relatează AFP.

Cu puţin timp înainte, la cererea Statelor Unite, Israelul autorizase intrarea a două camioane de combustibil pe zi în Fâşia Gaza, unde lipsa combustibilului necesar pentru alimentarea generatoarelor a dus la întreruperea activităţii a numeroase spitale şi la blocarea telecomunicaţiilor şi a livrărilor de ajutor umanitar.

Populaţia acestui mic teritoriu, prinsă în capcana războiului declanşat de atacul Hamas asupra Israelului la 7 octombrie, se confruntă cu "un risc imediat de foamete", a avertizat Programul Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite (PAM).

O livrare de 17.000 de litri de combustibil a sosit vineri prin Egipt, a anunţat autoritatea palestiniană responsabilă de punctul de trecere a frontierei de la Rafah, pentru a alimenta generatoarele companiei de telecomunicaţii.

Totuşi, livrările anunţate nu reprezintă decât o mică parte din cantităţile de combustibil - 50 de camioane - care intrau zilnic în Fâşia Gaza înainte de începerea războiului, potrivit Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (Unrwa).

La spitalul al-Shifa, cel mai mare din teritoriu, care a fost luat cu asalt miercuri de armata israeliană, situaţia este "catastrofală" pentru pacienţi, persoane strămutate şi îngrijitori, care sunt înghesuiţi fără electricitate "sau apă sau hrană", a declarat pentru AFP directorul său, doctorul Mohammed Abou Salmiya.

Potrivit ONU, 2.300 de persoane se află în prezent în spital.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii al Hamas, Ashraf al-Qidreh, a declarat vineri pentru AFP că "24 de pacienţi" au murit "în ultimele 48 de ore" la spitalul al-Shifa, "pentru că echipamentele medicale vitale au încetat să mai funcţioneze din cauza întreruperii curentului electric", din cauza lipsei de combustibil pentru alimentarea generatoarelor.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a precizat că un bebeluş născut prematur a murit vineri după ce incubatorul său a rămas fără energie electrică în urmă cu câteva zile.

Şeful operaţiunilor umanitare ale ONU, Martin Griffiths, a cerut vineri Naţiunilor Unite o "încetare a focului" în Gaza pentru a ajuta populaţia. "Nu cerem luna de pe cer. Cerem măsurile de bază necesare pentru a răspunde nevoilor esenţiale ale populaţiei civile", a declarat el.

---

Actualizare - Reuters: Papa Francisc se va întâlni cu o delegaţie palestiniană şi cu rudele ostaticilor din Gaza

Papa Francisc se va întâlni separat, săptămâna viitoare, cu rudele ostaticilor deţinuţi de militanţii Hamas şi cu o delegaţie de palestinieni care au rude în Gaza, a anunţat vineri Vaticanul, potrivit Reuters.

"Prin aceste întâlniri, care au un caracter exclusiv umanitar, Papa Francisc doreşte să îşi arate apropierea spirituală faţă de suferinţele ambelor părţi", a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, într-un comunicat.

Întâlnirile vor avea loc miercuri la Vatican.

"Fiecare om, fie că este creştin, evreu sau musulman, de orice popor sau religie, fiecare om este sacru, este preţios în ochii lui Dumnezeu şi are dreptul de a trăi în pace", se arată în comunicat, care citează din discursul pe care papa l-a ţinut duminică.

O sursă a declarat că 12 rude ale ostaticilor israelieni se vor întâlni cu papa miercuri dimineaţa devreme, înainte de audienţa generală săptămânală.

Conform unei surse care a vorbit despre întâlnirea cu palestinienii, Papa a spus că a dorit să organizeze aceste întâlniri ca un "gest umanitar pentru a asculta doleanţele ambelor părţi".

---

Actualizare - Agenţii de presă: Israelul autorizează intrarea zilnică a două cisterne cu carburant în Fâşia Gaza

Cabinetul de război israelian a autorizat intrarea cotidiană a două camioane-cisternă de carburant în Fâşia Gaza, pentru "a se conforma cererii SUA", au anunţat vineri responsabili israelieni, relatează AFP.

"Cabinetul de război a aprobat în unanimitate o recomandare comună a armatei şi a Shin Bet (serviciul israelian de securitate internă) de a se conforma cererii SUA şi a autoriza intrarea a două camioane-cisternă de carburant pe zi pentru nevoile ONU", au indicat responsabilii citaţi într-un comunicat.

"Această acţiune îi permite Israelului să continue să dispună de marja de manevră internaţională pentru a elimina Hamas", au adăugat ei.

Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a avertizat miercuri în privinţa unei "prăbuşiri" a operaţiunilor umanitare ale ONU în Gaza. Potrivit unuia dintre responsabilii săi, 50 de cisterne cu benzină intrau zilnic în Fâşia Gaza înainte de 7 octombrie.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat în mai multe rânduri, de la începutul războiului cu Hamas pe 7 octombrie, că nu va autoriza intrarea de carburant în Fâşia Gaza. El a acuzat mişcarea islamistă că a deturnat sute de mii de litri de carburant pentru nevoile sale militare.

---

Actualizare - Mass-media: Atac israelian cu rachete în apropiere de Damasc

Israelul a atacat ţinte situate în apropierea capitalei siriene Damasc din Platoul Golan ocupat, potrivit agenţiei oficiale siriene de presă Sana, relatează CNN.

Atacul a avut loc vineri, la ora locală 2.25 (1.25, ora României), iar apărarea aeriană siriană a interceptat majoritatea rachetelor, potrivit Sana, care precizează că nu s-au înregistrat victime sau pagube.

Israelul recunoaşte rar atacuri în Siria, însă oficiali israelieni acuză Damascul de faptul că găzduieşte miliţii proiraniene.

Israelul acuza săptămâna trecută forţe din Siria de un atac cu dronă care a lovit o şcoală din Eilat (sud).

Rebeli huthi din Yemen au revendicat în ultimele săptămâni mai multe atacuri cu rachetă şi dronă vizînd Israelul şi ameninţă cu noi atacuri.

Comunitatea internaţională consideră Platoul Golan drept un teritoriu ocupat ilegal de către Israel.

Israelul a cucerit această fâşie din Siria în Războiul de Şase Zile din 1967 şi a anexat-o în 1981.

---

Actualizare - BBC: Spitalul Al Shifa a rămas fără apă şi oxigen

Directorul principalului spital din Fâşia Gaza, Muhammad Abu Salmiya, a declarat că unitatea a rămas complet fără oxigen şi apă şi că "pacienţii ţipă de sete", relatează BBC.

Directorul spitalului Al Shifa spune că în unitatea sa condiţiile sunt "tragice" şi că acolo sunt, în prezent, 650 de pacienţi, 500 de membri ai personalului medical şi 5.000 de oameni strămutaţi. Tancurile israeliene au înconjurat spitalul din oraşul Gaza, iar drone şi soldaţi încă mişună în interiorul complexului pentru a doua zi, a declarat oficialul palestinian. Abu Salmiya a mai spus că trupele israeliene au detonat principala sursă de apă a spitalului.

"Operaţiunile continuă, nimeni nu poate să se mute dintr-o clădire în alta şi am pierdut comunicarea cu colegii noştri", a mai spus el. Ministerul sănătăţii din Gaza a susţinut, joi, că buldozere ale israelienilor au "distrus o parte a intrării sudice în complexul medical".

---

Actualizare - CNN: Armata israeliană a lovit reşedinţa liderului Hamas în Gaza

Armata israeliană a declarat că avioanele sale de război au lovit casa din Gaza a liderului Hamas Ismail Haniyeh, relatează CNN.

Haniyeh nu are sediul în Gaza de câţiva ani.

În altă parte, în tabăra de refugiaţi Al-Shati din nordul Gazei, armata israeliană a declarat că a localizat şi distrus armele forţelor navale Hamas, inclusiv echipamente de scufundare şi dispozitive explozive. Armata a spus că a preluat controlul asupra taberei de refugiaţi marţi.

---

Actualizare - EFE: Von der Leyen şi Borrell se deplasează în Orientul Mijlociu pentru a discuta despre situaţia palestinienilor

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, încep în zilele următoare călătorii separate în Orientul Mijlociu pentru a discuta cu ţările din regiune despre urgenţa umanitară din Fâşia Gaza şi eforturile pentru o pace durabilă între israelieni şi palestinieni, relatează EFE.

Von der Leyen, care a vizitat deja Israelul la câteva zile după atacul din 7 octombrie al mişcării islamiste palestiniene Hamas, va călători sâmbătă în Egipt şi Iordania, a informat miercuri purtătorul său de cuvânt, Eric Mamer.

Politiciana germană se va întâlni cu preşedintele egiptean, Abdul Fatah al-Sisi, după care se va deplasa în regiunea Sinai pentru a asista la sosirea ajutorului umanitar al UE pentru Gaza, iar la Amman se va întâlni cu regele Abdallah al II-lea al Iordaniei.

La rândul său, Borrell va începe joi prima sa călătorie oficială în Israel de când ocupă funcţia de şef al diplomaţiei comunitare, dând startul unui turneu care îl va duce, până luni, în Palestina, Bahrein, Arabia Saudită, Qatar şi Iordania, a informat într-un comunicat Serviciul European de Acţiune Externă.

La Tel Aviv, Borrell se va întâlni cu preşedintele israelian Isaac Herzog, precum şi cu ministrul Benny Gantz - membru al guvernului de urgenţă -, cu ministrul afacerilor externe Eli Cohen şi cu liderul opoziţiei, Yair Lapid.

El va vizita, de asemenea, o comunitate din sudul Israelului, victimă a atacului Hamas, şi se va întâlni cu supravieţuitori şi rude ale ostaticilor încă deţinuţi de gruparea islamistă în Gaza, precum şi reprezentanţi ai ONU în Israel şi organizaţii pacifiste.

În continuare, Borrell va călători la Ramallah şi va face vineri un schimb de opinii cu membri ai societăţii civile palestiniene, se va întâlni cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, cu prim-ministrul Mohamed Shtayyeh şi cu ministrul de externe Riad al Malki.

Sâmbătă, Borrell va participa la sesiunea inaugurală a Dialogului de la Manama, în Bahrein, şi va lua cuvântul la sesiunea plenară despre "Război, diplomaţie şi detensionare", împreună cu miniştrii de externe irakian, Fuad Hussein, şi respectiv kuweitian, şeicul Mohammad Sabah al Salem al Sabah.

În marginea acestui eveniment, şeful diplomaţiei europene va purta discuţii bilaterale cu omologii săi regionali, iar apoi va călători la Riad pentru a se întâlni cu ministrul saudit de externe, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud.

Duminică, Borrell va călători în Qatar pentru a se întâlni cu emirul acestei ţări şi cu prim-ministrul şi şeful diplomaţiei qatariene, Mohammed bin Abdulrahman bin Jasim Al Thani.

Misiunea se va încheia luni, când Borrell va călători în Iordania pentru a se întâlni cu regele Abdallah al II-lea şi cu ministrul de externe Ayman Safadi.

Turneul va fi o ocazie de a discuta "toate aspectele" situaţiei din Gaza şi din împrejurimi, inclusiv fluxul susţinut de ajutor din partea UE către populaţia civilă şi probleme politice mai ample cu liderii regionali, a anunţat serviciul diplomatic.

Poziţia Celor 27 este că trebuie să existe pauze umanitare imediate care să permită sosirea ajutoarelor pentru populaţia din Fâşia Gaza.

În plus, Borrell va impulsiona eforturile diplomatice pentru "stabilirea condiţiilor" care să permită "realizarea unei păci juste şi de durată între Israel, Palestina şi în regiune".

Uniunea Europeană doreşte să se implice mai mult în acţiunile de reactivare a unui proces politic bazat pe soluţia a două state şi, în aceeaşi direcţie, să împiedice extinderea conflictului în întreaga regiune.

Pentru UE, este o prioritate ca Gaza să nu fie un fief al Hamas, ca Autoritatea Palestiniană să fie întărită şi să aibă legitimitate pentru a guverna în Fâşia Gaza, să nu existe ocupaţie israeliană a acelui teritoriu sau strămutarea forţată a locuitorilor din Gaza şi ca soluţia pentru enclavă să fie atotcuprinzătoare pentru palestinieni, inclusiv pentru Cisiordania.

---

Actualizare - Reuters: Biden i-a spus lui Netanyahu că ocuparea Gazei ar fi o "mare greşeală"

Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că i-a spus clar premierului israelian Benjamin Netanyahu că soluţia cu două state este singurul răspuns pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian şi că ocuparea Fâşiei Gaza ar fi "o mare greşeală", relatează Reuters.

Biden a afirmat că i-a spus lui Netanyahu că nu crede că războiul se va încheia până când nu se va ajunge la o soluţie cu două state.

"Am spus clar Israelului că cred că este o mare greşeală ca ei să ocupe Gaza", a declarat Biden.

El le-a mai spus reporterilor că face tot ceea ce îi stă în putere pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza, dar că aceasta nu înseamnă trimiterea armatei americane.

Într-o declaraţie anterioară în această săptămână, preşedintele afirmase că mesajul său pentru ostatici este "Rezistaţi, venim", ridicând întrebări cu privire la ce a vrut să spună.

Rugat să îşi clarifice comentariul, Biden a declarat miercuri într-o conferinţă de presă: "Ceea ce am vrut să spun este că fac tot ceea ce îmi stă în putere să vă scot de acolo. Venim să vă ajutăm, să vă scoatem de acolo. Nu vreau să spun trimiterea armatei acolo. Nu vorbesc despre armată".

Preşedintele a mai spus că lucrează constant la rezolvarea acestei probleme şi că nu se va opri până când nu vor fi eliberaţi toţi ostaticii, printre care se numără un copil de 3 ani cu cetăţenie americană.

Emiratul Qatar, pe teritoriul căruia Hamas are un birou politic, conduce o mediere între gruparea islamistă palestiniană şi oficiali israelieni pentru eliberarea celor peste 240 de ostatici.

Biden a spus însă că "nu este realist" să se aştepte de la Israel să înceteze acţiunile militare, având în vedere ameninţările unor responsabili ai Hamas că intenţionează să atace din nou acest stat.

---

Actualizare - Agenţii de presă: Consiliul de Securitate ONU cere "pauze umanitare" în Gaza

Consiliul de Securitate al ONU, până acum divizat, a adoptat miercuri o rezoluţie care cheamă la "pauze umanitare" de câteva zile în Fâşia Gaza, ieşind din tăcere pentru prima dată după mai mult de o lună de război între Israel şi Hamas, relatează AFP.

Rezoluţia redactată de Malta, adoptată cu 12 voturi pentru şi 3 abţineri (Statele Unite, Marea Britanie, Rusia), "cheamă la pauze şi culoare umanitare extinse şi urgente timp de un număr de zile suficient" pentru a permite aducerea unui ajutor umanitar civililor din Gaza.

Această formulă ridică întrebarea numărului de zile ce ar fi considerat "suficient". O versiune precedentă a textului, consultată de AFP, cerea o pauză iniţială de cinci zile consecutive în termen de 24 de ore de la adoptarea rezoluţiei.

"Trebuie să fie suficient de lung pentru a ne permite să mobilizăm resursele, odată ce vom avea suficient carburant, pentru a aduce populaţiei ceea ce îi este necesar", a comentat miercuri Stephane Dujarric, purtător de cuvântul al secretarului general al ONU, refuzând să intre în alte detalii.

---

Actualizare - Netanyahu: "Nu există niciun loc în Gaza unde Israelul să nu ajungă"

Nu există niciun loc, nicio ascunzătoare şi niciun refugiu în Gaza în care Israelul să nu ajungă, a avertizat premierul israelian Benjamin Netanyahu, în contextul în care armata israeliană acţiona miercuri în cel mai mare spital din Fâşia Gaza, relatează AFP.

''Vom elimina Hamas şi vom elibera ostaticii'', două ''misiuni sacre'', a declarat şeful guvernului israelian în timpul unei vizite la o bază militară din Israel.

''Nu există adăpost pentru asasinii din Hamas'', a adăugat Netanyahu.

Armata israeliană a intrat miercuri în spitalul Al-Shifa din Gaza, pe care îl consideră o bază strategică a mişcării teroriste palestiniene Hamas.

Această operaţiune suscită îngrijorare în special pentru miile de civili palestinieni strămutaţi care şi-au găsit refugiu în incinta spitalului.

''Ni s-a cerut să nu intrăm în Gaza? Ei bine, totuşi am intrat acolo. Ni s-a spus că nu vom ajunge la intrarea în oraşul Gaza, am ajuns acolo. Ni s-a transmis că nu vom putea intra în spitalul Al-Shifa, suntem deja acolo'', a subliniat Benjamin Netanyahu.

Acest spital reprezintă un obiectiv major pentru Israel, care a promis ''că va nimici'' mişcarea islamistă Hamas, după atacul terorist violent lansat de aceasta asupra sudului Israelului pe 7 octombrie.

În acea zi, mişcarea islamistă palestiniană Hamas a efectuat un atac terorist de amploare contra sudului Israelului, soldat cu aproximativ 1.200 de morţi. Militanţii Hamas au luat ostatice aproximativ 240 de persoane, pe care le-au dus în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a răspuns cu lovituri aeriene masive contra poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza şi ulterior a intrat cu trupe şi tancuri în enclava palestiniană. Potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, circa 11.200 de persoane au murit până acum în timpul ripostei israeliene începute pe 9 octombrie.

---

Actualizare - Mass-media: Erdogan spune că Israelul este un "stat terorist"

Preşedintele Turciei, islamistul Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri că Israelul este un "stat terorist" care comite crime de război şi încalcă dreptul internaţional în Gaza şi a afirmat că premierul israelian, conservatorul Benjamin Netanyahu, "e pe ducă", relatează Reuters.

"O spun deschis că Israelul este un stat terorist. Alţii spun că Hamas este o organizaţie teroristă. Hamas a participat la alegeri şi le-a câştigat în Palestina. Israel şi Statele Unite le-au furat apoi drepturile", a susţinut Erdogan, într-un discurs în faţa grupului parlamentar al partidului său, islamistul AKP.

Şeful statului turc a apreciat totodată că sfârşitul lui Netanyahu este aproape şi că atacurile israeliene în Gaza reprezintă un genocid.

Totodată, Erdogan i-a cerut lui Netanyahu să anunţe dacă Israelul are sau nu arme nucleare.

---

Actualizare - Reuters: Armata israeliană susţine că au fost găsite arme în spitalul Al-Shifa

Trupele israeliene au găsit arme şi "infrastructură teroristă" în timpul unui raid în curs de desfăşurare într-un anumit loc din cadrul spitalului Al-Shifa din Fâşia Gaza, a declarat miercuri un oficial militar de rang înalt, relatează Reuters.

Oficialul a declarat reporterilor că nu au existat lupte în interiorul complexului spitalicesc după sosirea soldaţilor, în timpul nopţii, şi nici fricţiuni cu personalul medical sau cu pacienţii, care, potrivit acestuia, se aflau într-o altă secţiune a locaţiei.

"Soldaţii IDF au găsit deja arme şi alte infrastructuri teroriste. În ultima oră, am văzut dovezi concrete că teroriştii Hamas au folosit spitalul Shifa ca sediu al terorii", a declarat oficialul, care a cerut păstrarea anonimatului.

El nu a precizat în ce parte a complextului spitalicesc trupele fac percheziţii şi nici ce au găsit exact până acum, dar a spus că dovezile vor fi prezentate mai târziu.

El a adăugat că soldaţii au interogat persoanele găsite în zona pe care o percheziţionau. "Am înţeles că unul dintre ei este din Hamas", a spus el.

Oficialul militar israelian a mai declarat că patru militanţi au murit într-un schimb de focuri în afara clădirilor Al-Shifa, în timp ce soldaţii israelieni încercau să intre în complex.

"Aceasta este o operaţiune extrem de precisă şi ţintită. Forţele noastre sunt prezente într-o zonă specifică din complexul foarte mare al spitalului Shifa", a adăugat el, fără a preciza cât va dura raidul.

"Soldaţii noştri avansează lent şi deliberat, pe baza informaţiilor pe care le avem", a spus el.

Israelienii spun de ani de zile că militanţii Hamas au folosit Al-Shifa, cel mai mare spital din Gaza, ca acoperire pentru operaţiunile, dar Hamas şi personalul spitalului neagă acest lucru.

Potrivit CNN, directorul general al spitalelor din Gaza a declarat că armata israeliană a intrat la parterul şi subsolul clădirii de chirurgie în timpul unui raid în complexul spitalicesc Al-Shifa. Vorbind pentru Al Jazeera, Mohammad Zaqout a declarat că forţele de apărare israeliene au interogat echipele medicale, pacienţii şi însoţitorii acestora. "Unii dintre însoţitori au fost forţaţi să se dezbrace", a susţinut directorul general, care nu se afla la spital, dar spune că a vorbit cu medicii din Al-Shifa.

Pe de altă parte, Zaqout a declarat că tancurile israeliene au început să părăsească complexul.

Israelul a anunţat în noaptea de marţi spre miercuri că armata sa a lansat o operaţiune "ţintită" împotriva Hamas în interiorul spitalului Al-Shifa, unde se crede că se adăpostesc mii de palestinieni. Condiţiile din spital, care a rămas fără combustibil şi nu mai este considerat operaţional, s-au deteriorat rapid în ultimele zile, pe fondul luptelor intense, medicii avertizând asupra unei situaţii "catastrofale" pentru pacienţii, personalul şi persoanele strămutate care se află încă în interior.

---

Actualizare - Ministrul israelian al Apărării: "Ofensiva din Gaza nu va înceta până când gruparea Hamas nu va fi distrusă"

Ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, a dat asigurări miercuri că ofensiva militară din Fâşia Gaza nu se va opri până când Israelul nu îşi va îndeplini cele două misiuni, "distrugerea Hamas şi întoarcerea ostaticilor noştri la familiile lor...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Agenţii de presă: Soldaţii israelieni sunt în interiorul spitalului Al-Shifa din Gaza şi cer bărbaţilor să se predea

Zeci de soldaţi israelieni, unii cu cagule şi trăgând focuri de armă în aer, le ordonă palestinienilor refugiaţi în spitalul Al-Shifa din Gaza să se predea. Bătălia din jurul celui mai mare spital din Fâşie se poartă de acum în secţiile şi pe etajele sale, relatează, miercuri, AFP.

Soldaţi israelieni somează prin difuzoare, în limba arabă cu un puternic accent: "Toţi bărbaţii de 16 ani şi peste, ridicaţi mâinile în aer şi ieşiţi din clădire în curtea interioară ca să vă predaţi!".

Imediat, sute de tineri ies din diferite secţii ale imensului complex situat în vestul oraşului Gaza, unde concentrează de acum luptele între tancurile israeliene şi combatanţii Hamas, sprijiniţi de aliaţii lor din Jihadul Islamic. Cele două organizaţii sunt desemnate teroriste de Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Miercuri dimineaţa, coloane de palestinieni, cu mâinile în sus, se îndreptau spre curtea spitalului, venind din secţia de mari arşi, din maternitate - vizată recent de tiruri de artilerie -, din departamentul de chirurgie sau din secţia de dializă, relatează acelaşi jurnalist. O mie de persoane, ţinând mâinile în aer, se află acum pe marea esplanadă a complexului spitalicesc. Unii dintre ei au fost dezbrăcaţi de soldaţi israelieni.

În interior, pe holurile diferitelor secţii ale Al Shifa, soldaţi trag focuri de armă în aer în timp ce trec dintr-o încăpere în alta, în căutare de luptători Hamas.

Femei, copii în lacrimi sunt percheziţionaţi. Alţii trebuie să treacă pe sub o bornă echipată cu o cameră de recunoaştere, la fel cu cele care au fost instalate de-a lungul culoarelor de evacuare spre sudul Fâşiei Gaza, conform jurnalistului menţionat. Tancuri israeliene se află, de acum, în interiorul complexului, postate în faţa diferitelor servicii, inclusiv a celui de urgenţe.

Deja, în ultimele zile, generatoarele au încetat să funcţioneze din lipsa combustibilului, care nu a mai intrat deloc în Fâşia Gaza de la începutul războiului.

Actualizare - CNN: Iordania condamnă operaţiunea israeliană din spitalul Al Shifa

Ministerul de externe iordanian a condamnat, miercuri, raidul israelian de la spitalul Al Shifa din Gaza pe care l-a descris ca pe o "luare cu o asalt" şi o "încălcare a legislaţiei umanitare internaţionale", relatează CNN.

"Ministerul Afacerilor Externe şi pentru Problemele Expatriaţilor a condamnat luarea cu asalta a spitalului medical Al Shifa de căte forţele de ocupaţie israeliene în Gaza ocupată ca fiind o încălcare a legislaţiei umanitare internaţionale, mai ales a Convenţiei de la Geneva din 1949, în relaţie cu protejarea civililor în vreme de război.

Considerăm Israelul responsabil de siguranţa civililor şi a personalului medical din spital", se arată într-un comunicat al diplomaţiei iordaniene, citat de CNN.

Iordania a mai cerut şi o încheiere a operaţiunii israeliene în Gaza.

"Continuarea atacurilor fără sens şi a războiului copleşitor împotriva Gazei şi poporul ei, ţintirea obiectivelor civile din Fâşie, distrugerea sistematică a spaţiilor civile care furnizează servicii de bază pentru oamenii din Gaza şi politica de pedepsire colectivă reprezintă o perpetuare condamnată a gravelor încălcări ale legislaţiei umanitare şi drepturilor omului şi constituie crime de război", a spus purtătorul de cuvânt al ministerului iordanian.

Actualizare - Reuters: Primul camion cu combustibil intră în Gaza de la începutul războiului

Primul camion care va livra combustibil Fâşiei Gaza de la impunerea de către Israel a unui asediu total asupra enclavei, pe fondul războiului său cu Hamas, a traversat, miercuri, punctul de trecere a frontierei de la Rafah, dintre enclava palestiniană şi Egipt, au declarat două surse de securitate egiptene, conform Reuters.

Martori au declarat că alte două camioane erau staţionate de partea egipteană a punctului de trecere de la Rafah, aşteptând să intre în Gaza. Livrări limitate de ajutor umanitar au trecut graniţa dintre Egipt şi Gaza începând din 21 octombrie, dar Israelul a refuzat să permită intrarea de combustibil.

În ultimele zile, ONU a avertizat că va fi nevoit să-şi înceteze operaţiunile umanitare, inclusiv distribuirea de ajutoare în interiorul Gazei, pe măsură ce rezervele lor de combustibil se împuţinau. Marţi, un camion cu combustibil a sosit la Rafah, care leagă Gaza de Egipt, pentru a încărca camioanele Agenţiei ONU pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA).

Pe de altă parte, ONG-ul egiptean Sinai for Human Rights, cu sediul la Londra, a transmis - citând o sursă anonimă - că miercuri s-a ajuns la un acord între părţi care prevede "intrarea în cantităţi limitate de combustibil începând chiar din această miercuri în Fâşia Gaza, având ca destinaţie agenţiile ONU" care acţionează acolo.

Comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, a reiterat, marţi seară, într-un comunicat, că "depozitul de combustibil este gol" şi că, "fără combustibil, operaţiunea umanitară din Gaza se apropie de sfârşit", în ciuda faptului că agenţia a raţionalizat rezervele de combustibil în ultimele săptămâni şi a accesat rezerve limitate din Fâşie în coordonare cu autorităţile israeliene.

---

Actualizare - AFP: Casa Albă repetă că spitalele şi pacienţi trebuie protejaţi

Întrebat despre operaţiunea armatei israeliene de la spitalul Al-Shifa din Gaza, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe a spus că "spitalele şi pacienţii trebuie protejaţi", transmite azi AFP.

"Nu vom comenta în detaliu o operaţiune militară israeliană în curs. După cum am spus deja, nu sprijinim atacurile aeriene împotriva unui spital şi nu vrem să vedem schimburi de focuri într-un spital în care oameni nevinovaţi, săraci, bolnavi, care caută îngrijiri, sunt prinşi în focul încrucişat. Spitalele şi pacienţii trebuie protejaţi", a spus acesta într-o scurtă declaraţie transmisă AFP.

Statele Unite au acuzat marţi seară Hamas şi gruparea palestiniană Jihad Islamic că folosesc "un centru de comandă şi control de la spitalul Al-Shifa", cel mai mare din Gaza, în cuvintele lui John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, o declaraţie care merge în aceeaşi direcţie cu poziţia autorităţilor israeliene. Hamas a respins acuzaţiile SUA, considerând aceste remarci drept "undă verde" pentru ca Israelul "să comită noi masacre".

---

Actualizare - Ministrul de externe israelian: "Antonio Guterres nu merită să conducă ONU"

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ''nu merită'' să conducă Naţiunile Unite, a estimat marţi ministrul de externe israelian Eli Cohen, relatează Reuters.

''Guterres nu merită să fie în fruntea Naţiunilor Unite. Antonio Guterres nu a promovat niciun proces de pace în regiune. (...) Cred că Guterres, ca toate naţiunile libere, ar trebui să afirme sus şi tare: eliberaţi Gaza de Hamas! Toată lumea a spus că Hamas este mai rău decât Statul Islamic. De ce Guterres nu poate spune asta?'', a declarat Eli Cohen în timpul unei conferinţe de presă la sediul ONU din Geneva.

El a adăugat că Iranul, o ţară care militează pentru distrugerea Israelului, nu ar trebui să fie membră a ONU.

Eli Cohen a avut la Geneva o întrevedere cu preşedinta Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, Mirjana Spoljaric, cu scopul ca această organizaţie să îşi folosească experienţa îndelungată în apărarea prizonierilor de război şi a civililor în conflicte prin încercarea de a intermedia eliberarea ostaticilor luaţi de Hamas sau cel puţin de a obţine dovezi că ei sunt în viaţă.

La 7 octombrie, mişcarea islamistă palestiniană Hamas a lansat un atac terorist de amploare contra sudului Israelului, soldat cu aproximativ 1.200 de morţi. Militanţii Hamas au luat ostatice 244 de persoane, pe care le-au dus în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a răspuns cu lovituri aeriene masive contra poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza şi ulterior a intrat cu trupe şi tancuri în enclava palestiniană. Potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, circa 11.200 de persoane au murit până acum în timpul ripostei israeliene.

---

Actualizare - OMS: Evacuarea spitalului Al-Shifa din Gaza este o "misiune imposibilă"

Evacuarea pacienţilor din spitalul Al-Shifa din Fâşia Gaza este o "misiune imposibilă", a afirmat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a subliniat că este vorba despre persoane foarte vulnerabile şi care nu au unde să plece, relatează AFP.

Mii de persoane se aflau marţi sub asediu în principalul spital din Gaza, în plin conflict între Israel şi militanţii palestinieni Hamas. La finalul săptămânii trecute, reprezentanţa diplomatică a Israelului la Geneva a acuzat OMS, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi Biroul ONU pentru afaceri umanitare (OCHA) că au criticat apelurile israeliene la evacuarea spitalului.

"De o lună noi le cerem civililor şi pacienţilor să evacueze spitalul Shifa, care găzduieşte cartierul general al Hamas. Obiectivul nostru este de a evita ca ei să fie prinşi în capcană într-o zonă de luptă activă", a scris reprezentanţa israeliană pe reţeaua X (fosta Twitter).

Marţi, o purtătoare de cuvânt a OMS, Margaret Harris, a explicat că pacienţii care se află în spital nu pot fi evacuaţi întrucât sunt foarte vulnerabili, foarte bolnavi. "A-i deplasa ar fi, aşadar, o misiune imposibilă'", a continuat ea.

---

Actualizare - CNN: "Un singur spital funcţional în nordul Gazei"

Doar un spital din nordul Gazei este operaţional, a spus Organizaţia Naţiunilor Unite, în timp ce israelianul loveşte zonele din apropierea şi la unităţile medicale, lăsând lucrătorii medicali luptă pentru a menţine în viaţă pacienţii, inclusiv copiii prematuri, potrivit CNN.

Conform sursei citate, "Se pare că toate spitalele din oraşul Gaza şi nordul Gazei, cu excepţia unuia, sunt scoase din funcţiune, începând cu 13 noiembrie, din cauza lipsei de energie electrică, consumabile medicale, oxigen, hrană şi apă, agravate de bombardamentele şi luptele din vecinătatea lor", a declarat marţi Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Din cele aproximativ 30 de spitale şi clinici din nordul Gazei, doar o unitate medicală poate primi pacienţi, potrivit ONU, informează sursa menţionată. Cel puţin 500 de pacienţi încearcă să se adăpostească la Spitalul Baptist Al-Ahli, din oraşul Gaza, transmite CNN.

---

Actualizare - NBC: "ONU spune că deficitul de combustibil afectează livrarea ajutoarelor în interiorul Gaza"

Criza combustibilului din Gaza este atât de dramatică încât camioanele pline cu ajutoare care sosesc prin trecerea Rafah din Egipt nu vor fi descărcate începând de mâine, deoarece nu există combustibil pentru stivuitoare sau vehicule care să livreze alimentele, apa şi medicamentele pe care le transportă celor care au nevoie disperată, a spus un înalt oficial umanitar al ONU, informează nbcnews. Citeste mai mult...

---

Actualizare : MAE: 86 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi din Fâşia Gaza a ajuns în România

Un grup de 86 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi din Fâşia Gaza a ajuns în România, marţi, la bordul unei curse speciale, operate de către Compania Naţională TAROM, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Cei 86 de cetăţeni români şi membri de familie au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt prin punctul de frontieră Rafah, în cursul zilei de sâmbătă, fiind preluaţi ulterior de către reprezentanţii Ambasadei României în Egipt. O echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE i-a însoţit apoi până la Cairo, de unde au fost îmbarcaţi spre România.

MAE continuă dialogul cu autorităţile israeliene şi egiptene în vederea facilitării evacuării şi a celorlalţi cetăţeni români şi membri de familie aflaţi în Fâşia Gaza, în funcţie de evoluţiile din teren şi de acordul părţilor implicate.

''Reamintim faptul că, în prezent, trei echipe consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE se află în Egipt, în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren'', arată sursa citată.

Până în prezent, 220 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost evacuaţi din Fâşia Gaza.

---

Actualizare - CNN: "Hamas are un centru de comandă sub spitalul Al-Shifa"

Un oficial american cu cunoştinţe despre informaţiile de inteligentă americană afirmă că Hamas are un centru de comandă sub spitalul Al-Shifa, utilizează combustibil destinat spitalului, iar luptătorii săi se adună regulat în şi în jurul Al-Shifa, informează CNN. Citeste mai mult...

---

Actualizare - NBC: "Hamas spune că Hezbollah va intra în război dacă Hamas este complet distrus de Israel"

Hezbollah va intra pe deplin în război cu Israelul dacă Hamas este complet distrus în Fâşia Gaza, a declarat luni un înalt oficial Hamas, informează nbcnews. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Mass-media: Peste 560 de cetăţeni străini au plecat luni din Gaza către Egipt

Zece autobuze care transportau 564 de cetăţeni străini au plecat luni din Fâşia Gaza către Egipt prin punctul de trecere Rafah, a declarat un oficial egiptean de frontieră, relatează CNN.

Oficialul a detaliat că aproximativ 97 de camioane de ajutor au ajuns şi ele în Fâşia Gaza, încărcate cu provizii esenţiale, cum ar fi alimente, apă, echipamente medicale şi medicamente.

Înainte de conflict, Organizaţia Naţiunilor Unite a raportat că aproximativ 455 de camioane, în medie, intrau zilnic cu provizii de ajutor.

---

Actualizare - BBC: Armata israeliană a efectuat 4.300 de lovituri aeriene pentru distrugerea tunelurilor Hamas

Armata israeliană a făcut public un nou comunicat despre operaţiunea sa în Fâşia Gaza, relatează BBC.

Conform IDF, au fost făcute 4.300 de lovituri aeriene în încercarea de a lovi tunelurile Hamas şi centrele de control şi comandă ale organizaţiei teroriste.

IDF mai spune că a lovit "3.000 de situri de infrastructură teroristă", conform comunicatului. Lupte dure continuă în jurul spitalelor din Gaza, multe dintre care nu mai sunt funcţionale din cauza lipsei de combustibil.

---

Actualizare - CNN: Coridorul de evacuare pentru locuitorii din nordul Gazei s-a redeschis

IDF anunţă că locuitorii din nordul Gazei pot folosi din nou coridorul de evacuare spre sud care s-a deschis din nou, luni. Este neclar, însă, cât de informaţi sunt locuitorii enclavei, în condiţiile în care capacitatea de conectare la internet este extrem de redusă...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Presa: "Schimburi de focuri au fost raportate peste graniţa dintre Israel şi Liban"

Forţele de Apărare Israelului (IDF) spun că două mortiere lansate din Liban au aterizat luni pe un teritoriu deschis în nordul Israelului, informează CNN.

IDF a spus că a răspuns la sursa lansărilor, potrivit sursei menţionate.

O echipă CNN din sudul Libanului a auzit luni detonări frecvente în zona de frontieră, transmite sursa.

IDF a raportat, de asemenea, lansarea unei rachete antitanc din Liban spre zona Netu'a din nordul Israelului, conform CNN.

"Ca răspuns, artileria IDF loveşte sursele incendiului", a spus IDF, menţionează sursa indicată.

IDF a mai spus că peste noapte o "celulă teroristă înarmată" a fost lovită în sudul Libanului, chiar peste graniţa din zona israeliană Biranit, potrivit CNN.

Miliţia libaneză Hezbollah spune că a atacat infanteriei israeliene aproape de graniţă "şi a obţinut lovituri directe" luni dimineaţă, transmite sursa citată.

---

Actualizare - CNN: "Israelul şi SUA discută un plan pe termen lung pentru Gaza"

Israelul se uită la un plan pe termen lung pentru Gaza şi discută problema cu Statele Unite, potrivit ambasadorului Michael Herzog, informează CNN. Citeste mai mult...

---

Actualizare - NBC: UE solicită "pauze imediate în ostilităţi"

Uniunea Europeană solicită "pauze imediate în ostilităţi" pentru a stabili coridoare umanitare şi ca Hamas să elibereze imediat toţi ostaticii, informează nbcnews.

Într-o declaraţie a Înaltului Comisar al UE astăzi, coaliţia de state a declarat că este profund îngrijorată de continuarea crizei umanitare în Gaza, transmite sursa citată.

"Aceste ostilităţi au un impact grav asupra spitalelor şi afectează îngrozitor civilii şi personalul medical", se arată în comunicat, transmite sursa menţionată.

Acesta a condamnat folosirea civililor şi a spitalelor ca scuturi, aşa cum a fost acuzat Hamas, şi a îndemnat Israelul să "exercită o reţinere maximă" pentru a proteja vieţile civililor, informează nbcnews.

---

Actualizare - Agenţii de presă: "Netanyahu spune că Hamas a refuzat oferta israeliană de combustibil"

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat duminică că Israelul a oferit combustibil spitalului Al Shifa din Gaza, care a suspendat operaţiunile după ce a rămas fără combustibil, dar că militanţii au refuzat să-l primească, informează reuters. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Mass-media: "Israelul priveşte la Jenin ca pe un al treilea front"

Kamal Abu al-Rub, guvernatorul interimar al lui Jenin, spune că Israelul atacă zilnic oraşul şi tabăra de refugiaţi, transformându-l într-un al treilea front după Gaza şi Liban transmite aljazeera.com.

Conform sursei menţionate, "Raiduri succesive asupra oraşului Jenin, a taberei sale şi a satelor din jur, ţintirea civililor şi a echipajelor de ambulanţă, drumurile închise şi atacurile asupra moscheilor indică faptul că Israelul îşi cere răzbunare", a spus el pentru Al Jazeera.

Abu al-Rub a spus că locuitorii sunt îngrijoraţi că armata israeliană va desfăşura o operaţiune majoră "în zilele următoare, în lumina preocupării lumii pentru agresiunea în curs din Fâşia Gaza şi a tăcerii lumii faţă de ceea ce se întâmplă acolo şi în Malul de vest", transmite sursa citată.

---

Actualizare - Netanyahu: "Facem tot ce putem non-stop" pentru eliberarea ostaticilor

Israel depune eforturi constante pentru a-i elibera pe cei peste 200 de ostatici ţinuţi de Hamas, a declarat prim-ministrul Benjamin Netanyahu la CNN, conform sursei menţionate. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Ambasadorul Israelului: "Răpirea de către Hamas a 38 de copii, un precedent care duce către o lume distorsionată"

Ambasadorul Israelului la Bucureşti, Reuven Azar, a condamnat, duminică, la o manifestaţie de solidaritate cu cetăţenii israelieni ţinuţi ostatici în Fâşia Gaza, "actul criminal, atroce şi imoral" de răpire a celor 38 de copii care au fost luaţi din casele lor, în zorii zilei de 7 octombrie, transmite agerpres.ro. Citeste mai mult...

---

Actualizare - PRCS: Al doilea spital ca mărime din Gaza "nu mai este operaţional"

Societatea Semilunii Roşii din Palestina (PRCS) a anunţat că Spitalul Al-Quds din oraşul Gaza - al doilea ca mărime din teritoriu - este acum scos din funcţiune, informează CNN. Citeste mai mult...

---

Actualizare - Presa: "Armata israeliană anunţă coridorul de evacuare şi oprirea temporară a luptei din Jabalia"

Armata israeliană spune că civililor li se va permite să fugă din nordul Gazei de-a lungul străzii Salah al-Din de la ora 9:00 [7:00 GMT] până la ora 16:00 [14:00 GMT], transmite aljazeera.com. Citeste mai mult...

---

Actualizare - CNN: "Bebeluşii au fost mutaţi peste noapte, după ce rezervele de oxigen s-au epuizat"

Bebeluşii de la spitalul Al-Shifa au fost mutaţi într-o altă parte a complexului peste noapte, după ce unitatea neonatală a rămas fără oxigen, a declarat pentru CNN un înalt oficial din domeniul sănătăţii din Gaza, informează sursa menţionată. Citeste mai mult...

---

Actualizare - NBC: "Liderii arabi şi musulmani înaintează cereri către Israel"

Liderii statelor arabe şi musulmane din Orientul Mijlociu au elaborat astăzi o listă de cereri ale Israelului pe fondul unui război cu militanţii Hamas care ameninţă să atragă aliaţii de ambele părţi în conflict, informează nbcnews.

Secretarul general Hissein Brahim Taha al Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI), grupul de 57 de state membre care a organizat Summit-ul comun arab-islamic de la Riad, a cerut încetarea "agresiunii israeliene împotriva poporului palestinian", potrivit unui comunicat al OCI, transmite sursa menţionată .

Conform sursei citate, "Secretarul general a cerut o încetare imediată, durabilă şi cuprinzătoare a agresiunii israeliene în curs împotriva poporului palestinian, pentru deschiderea coridoarelor umanitare pentru a furniza ajutor şi nevoi esenţiale Fâşiei Gaza într-o manieră adecvată şi durabilă şi pentru furnizarea internaţională, protecţie pentru poporul palestinian", a spus OCI.

Printre celelalte cereri ale summit-ului aşa cum transmite nbcnews, se numără: ca investigaţiile privind crimele de război ale acţiunilor forţelor israeliene să fie finalizate; că naţiunile nu mai trimit arme către Israel; şi că lumea recunoaşte "statul Palestinei" ca ţară suverană.

---

Actualizare - Mass-media: "Armata israeliană neagă afirmaţiile că a asediat cel mai mare spital din Gaza"

Armata israeliană neagă că trage în Spitalul Al-Shifa din nordul Gazei şi a respins sugestiile că spitalul este sub asediu, conform cnn.

"Nu există nicio împuşcătură în spital şi nu există nici un asediu", a declarat într-un comunicat col. Moshe Tetro, un înalt oficial al ministerului israelian al Apărării cu responsabilităţi pentru Gaza. "Partea de est a spitalului rămâne deschisă, potrivit sursei citate. În plus, (armata) poate coordona (cu) oricine doreşte să părăsească spitalul în siguranţă", a adăugat el, conform sursei.

---

Actualizare - Al Jazeera: "Doar şapte din 18 ambulanţe operează în oraşul Gaza"

Doar şapte din 18 ambulanţe operează în oraşul Gaza şi în zonele de nord, iar acestea sunt susceptibile să nu mai funcţioneze din cauza lipsei de combustibil, informează aljazeera.com.

"Echipele noastre văd zeci de palestinieni care au fost ucişi sau răniţi şi nu pot ajunge la ei, deoarece ambulanţele noastre sunt vizate de armata israeliană", a spus PRCS(Societatea Semiluna Roşie Palestiniană), potrivit sursei menţionate.

Săptămâna trecută, un atac aerian israelian asupra unui convoi de ambulanţă din apropierea spitalului al-Shifa a ucis 15 persoane şi a rănit alte 60, transmite sursa citată. Ambulanţa transporta pacienţi răniţi grav de la Spitalul Al-Shifa la punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul când a fost lovită de un atac israelian, informează aljazeera.

---

Actualizare - CNN: "Aproximativ 300.000 de persoane participă la un miting pro-palestinian la Londra"

O uriaşă demonstraţie pro-palestiniană este în desfăşurare la Londra, în timp ce sute de mii de oameni mărşăluiesc prin centrul oraşului sâmbătă, potrivit unei echipe CNN de la faţa locului, transmite sursa menţionată.

Un purtător de cuvânt al Poliţiei Metropolitane din Londra a declarat pentru CNN că aproximativ 300.000 de persoane au participat la miting, conform CNN.

A existat o prezenţă puternică a poliţiei în Hyde Park Corner din centrul Londrei, în timp ce protestatarii scandau "Palestina liberă, liberă" şi "încetarea focului acum". De asemenea, au fost auziţi scandând "de la râu la mare, Palestina va fi liberă!", informează sursa citată.

Poliţia a arestat la Londra 82 de contraprotestatari care au încercat să îi confrunte pe cei care participau la miting, relatează sursa. Poliţia Metropolitană a spus că oamenii au fost reţinuţi "pentru a preveni o încălcare a păcii", conform sursei menţionate.

Poliţia a spus că "s-a confruntat cu agresiunea contra-protestatarilor" care au asalt în zona "în număr semnificativ" înainte de ceea ce ar putea fi cel mai mare marş de până acum de la începutul conflictului Israel-Hamas cu aproximativ o lună în urmă, transmite CNN.

În alte părţi ale Europei, mii de oameni din Bruxelles şi Paris au participat şi ele la demonstraţii pro-palestiniene sâmbătă, precizează sursa.

---

Actualizare - Reuters: "Liderul Hezbollah din Liban anunţă că armata sa foloseşte arme noi, iar frontul va rămâne activ"

Şeful puternicei mişcări Hezbollah din Liban, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat sâmbătă că gruparea sa armată foloseşte noi tipuri de arme şi a lovit noi ţinte în Israel în ultimele zile promiţând că frontul din sudul ţării împotriva inamicului său jurat va rămâne activ, relatează Reuters. Citeste mai mult...

---

ACTUALIZARE - Macron: "Responsabilitatea pentru orice daună adusă civililor revine Hamas"

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a îndemnat Israelul să înceteze bombardamentele asupra Fâşiei Gaza ieri, determinându-l pe prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, să susţină, într-o declaraţie emisă târziu sâmbătă, că responsabilitatea pentru decesele civile cauzate de bombardamentele Israelului asupra Gaza aparţine Hamas, nu Israelului, informează nbcnews.

Potrivit sursei citate, "Responsabilitatea pentru orice daună adusă civililor revine Hamas - ISIS şi nu Israelului", a declarat Netanyahu într-o declaraţie emisă de biroul său la primele ore ale zilei de sâmbătă pe X.

Deşi Macron a afirmat că Franţa "condamnă în mod clar" acţiunile Hamas şi susţine dreptul Israelului de a se apăra, el a adăugat că "îi îndemnăm să înceteze aceste bombardamente" în Gaza şi a spus că speră ca liderii din SUA şi Marea Britanie să se alăture apelurilor sale pentru un armistiţiu, conform sursei menţionate.

---

Actualizare - BBC: "Spitalul Al-Shifa a rămas fără combustibil"

Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, a declarat că operaţiunile au fost suspendate la Al-Shifa din Gaza, transmite BBC.

Al-Shifa - cea mai mare unitate medicală din Gaza - a rămas fără combustibil, iar "Ca urmare, un nou-născut a murit în incubator, unde sunt 45 de copii", spune Ashraf Al-Qidra, potrivit sursei citate.

Marwan Abu Saada, un chirurg aflat în prezent în spitalul Al-Shifa, spune că principala unitate de terapie intensivă (ATI) a fost lovită, iar sunetele împuşcăturilor şi bombardamentelor răsună "în fiecare secundă", conform sursei menţionate. El spune că nimeni nu poate părăsi spitalul şi nimeni nu poate intra, conform bbc. Medicul adaugă că acum nu există apă, mâncare sau electricitate în spital, precizează sursa.

De asemenea, mai multe persoane ar fi fost împuşcate: "Oamenii care au încercat în această dimineaţă să se evacueze din spital au fost împuşcaţi pe străzi", spune Marwan Abu Saada, potrivit nbc. El spune că o echipă de ingineri a mers să verifice generatoarele care alimentează unitatea de terapie intensivă şi neonatală, dar au fost, de asemenea, împuşcaţi, lăsând un membru al echipei paralizat, conform sursei precizate.

---

Actualizare - Agenţii de presă: "O lovitură care a ucis zeci de persoane a vizat comandantul Hamas"

Armata israeliană spune că a lovit şcoala al-Buraq ieri pentru a-l ucide pe Ahmed Siam, despre care se spune că era un comandant al Hamas, potrivit aljazeera.com.

Zeci de oameni au fost ucişi şi răniţi în atac, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, informează sursa.

Într-o declaraţie postată pe X, armata a spus că o serie de alţi "terorişti" s-au ascuns şi ei la şcoală împreună cu Siam şi a acuzat din nou Hamas că foloseşte "scuturi umane", conform sursei citate.

---

Actualizare - CNN: "Armata israeliană spune că 11 posturi militare Hamas în Gaza sunt acum sub controlul său"

Armata israeliană a declarat că acum deţine controlul a 11 posturi militare Hamas din Fâşia Gaza, informează CNN.

O declaraţie a armatei spunea că forţele israeliene au distrus şi un vehicul plin cu explozibili care fusese parcat în apropierea unei zone folosite de soldaţii israelieni, potrivit sursei citate.

De asemenea, a mai spus că a distrus un tunel folosit de militanţi, transmite CNN.

În plus, armata a spus că forţele navale au lovit ţinte militare în interiorul taberei de refugiaţi Al Shati, care este situată pe malul mării, la nord de oraşul Gaza, conform sursei menţionate.

În declaraţie nu s-a făcut referire la activitatea operaţională din jurul spitalului al-Shifa, cel mai mare din Gaza, iar armata nu a răspuns solicitărilor repetate ale CNN de a comenta rapoartele medicilor al-Shifa conform cărora complexul spitalicesc a fost lovit de foc de artilerie, precizează sursa indicată.

Au fost raportate lupte în apropierea spitalelor din nordul Gazei, pe fondul unei ofensive terestre israeliene care vizează distrugerea militanţilor Hamas care au comis atacurile mortale din 7 octombrie, informează CNN.

---

Actualizare - Mass-media: "Armata israeliană anunţă rute de evacuare"

Armata israeliană spune că "trecerea în siguranţă" pentru civilii din nordul Gazei pentru a se deplasa spre sud de-a lungul străzii Salah al-Din rămâne deschisă astăzi până la ora 16:00 (14:00 GMT), informează aljazeera.com. De asemenea, locuitorii au voie să folosească drumul de coastă al fâşiei din cauza luptelor din zona Shati, se arată în comunicat, transmite sursa citată.

Armata a adăugat că va face "suspendarea tactică a activităţilor militare" în tabăra de refugiaţi Jabalia timp de patru ore, începând cu ora 10:00 (8:00 GMT), pentru a permite civililor să fugă, conform aljazeera.

"Vă facem apel, pentru a vă păstra securitatea, să profitaţi de perioada de timp disponibilă pentru a vă deplasa spre sud, deoarece zona de nord a Fâşiei Gaza este o zonă de luptă pe scară largă", se arată în mesaj, potrivit sursei indicate.

---

Actualizare - Reuters: "Un copil este ucis la fiecare 10 minute în Fâşia Gaza"

Un copil este ucis, în medie, la fiecare 10 minute în Fâşia Gaza, a declarat vineri directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în faţa Consiliului de Securitate al ONU, avertizând: "Nimeni nu este în siguranţă", transmite Reuters.

El a spus că jumătate din cele 36 de spitale din Gaza şi două treimi din centrele sale de asistenţă medicală primară nu funcţionează, iar cele care funcţioneazăsunt depăşite, descriind sistemul de sănătate ca fiind "în genunchi", conform sursei citate.

---

Actualizare - CNN: "Medicii fără frontiere declară că au pierdut contactul cu personalul celui mai mare spital din Gaza"

Medicii fără frontiere declară că şi-a pierdut contactul cu personalul din cadrul celei mai mari unităţi de sănătate din Gaza, Spitalul Al-Shifa, pe fondul unor "bombardări puternice" în vecinătatea complexului, relatează CNN.

"În ultimele ore, atacurile împotriva Spitalului Al-Shifa s-au intensificat dramatic. Personalul de la spital a raportat o situaţie catastrofală în interior", a declarat grupul umanitar într-o postare pe X, conform sursei citate.

Grupul a spus că este extrem de îngrijorat de siguranţa personalului şi a pacienţilor de la Spitalul Al-Shifa, dintre care unii se aflau în stare critică şi nu se puteau muta sau evacua, transmite sursa menţionată.

"Nu putem să ne evacuăm şi să lăsăm aceşti oameni înăuntru. Ca medic, jur că îi ajut pe cei care au nevoie de ajutor", a spus Dr. Mohammed Obeid, chirurg la spital, precizează CNN.

Comunicaţiile în interiorul Gaza au scăzut periodic de la începutul campaniei militare a Israelului luna trecută - adesea ca urmare a penuriei de energie sau a întreruperilor larg răspândite ale reţelei, potrivit sursei citate.

---

Forţele israeliene atacă poarta din faţă a spitalului al-Shifa din oraşul Gaza , unde s-au adăpostit mii de pacienţi şi palestinieni strămutaţi, informează aljazeera.com.

Şeful Semilunii Roşii Palestinei a declarat Consiliului de Securitate al ONU că spitalele din Gaza sunt "ţintite în mod deliberat" pentru a forţa civilii să iasă din Gaza, transmite sursa citată.

Israelul spune că 100.000 de palestinieni s-au mutat spre sud în Gaza în ultimele două zile, iar mulţi palestinieni spun că rămân prinşi pe fondul luptei continue, relatează sursa menţionată.

Cel puţin 11.078 de palestinieni au fost ucişi în atacurile israeliene asupra Gaza din 7 octombrie, conform aljazeera.com. În Israel, după o revizuire în sens descendent , numărul morţilor este acum de peste 1.200, precizează sursa.

Opinia Cititorului ( 36 )

  1. Ai naibii de teroristi,ei si-au facut centrul.de comanda sub spital,folosesc bolnavii si civilii dtept scuturi umane si tot ei guita la ONU ca e atacat spitalul!Sa iasa la suprafata si sa se lupte cu armata israeliana fiindca pe 7 octombrie cand au halcuit civili nevinovati au fost foarte viteji!Uite,de-aia nu-i pot suferi fiindca folosesc religia drep scut pentru a comite toate relele!

    1. teroristii intotdeauna iau ostatici civili si se ascund dupa civili. dar e asta o scuza ca sa omori copii? nu cred. ostaticii civili n-au nici o vina ca dupa ei s-au ascuns teroristii hamas.

      dc tu eti politist si vezi ca un om inarmat s-a ascuns dupa 2 copii ce faci? tragi in copii sa-i omori pe toti 3? ca de ce s-a acuns ala dupa ei? bravo dc faci asa. 

      Intra tu in tuneluri dupa ei daca poti!Daca armata israeliana nu s-ar fi gandit la civili,nu mai era picior de hamas acolo,hamas ales de catre poporul palestinian ca doar nu i-am ales eu,stiau ce le poate pielea.Sa inteleg ca doar israelienii sunt vinovati,palestinienii sunt fara de prihana.Cum au intors bo....i astia totul in favoarea lor!

      civilii sint la fel de vinovati ptr ca toate tunelurile alea construite sub ochii lor pe acelasi loc unde erau cladiri de mare utilitate publica automat ii transforma in victime sigure, sint complici cu totii s-a mers de la inceput pe ideea de sacrificiu ptr a declansa o reactie corespunzatoare

      asta e gandire de criminali. din pacate multa lume gandeste asa. o femeie n-are nici un cuvant de spus in societateda araba, copiii mici nici ei, dar merita sa moara pt ca asa ati decis voi, si alti setosi de sange. trist.

      Si ele sunt ca si ei.Ba mai mult,unele se marita cu ei,stiu clar care e statutul femeii si ce drepturi au si mai ales ce drepturi nu au.Copiii sunt educati in acelasi spirit,nu trebuie sa tinem le isonul celor din societati discriminatorii!

      Băi, ți-ar trebui puțină inteligență artificială.

      Și roboții sunt mai umani decât tine. 

      Să justifici masacrarea unor femei și copii nevinovați, indiferent de naționalitatea lor, este sub demnitatea umană.

      Și sunt mulți ca tine. 

      Aici nu este vorba despre umanitate,este vorba despre realitate.Asta este realitatea ,ca nu-ti convine este o alta problema!Nici mie nu-mi convine dar nu pot schimba realitatea.

      daca tu suprapui peste un obiectiv civil un obiectiv militar toata constructia devine o tinta militara care trebuie elimintata in cel mai scurt timp, care este prioritatea israelului , sa distruga hamas sau sa protejeze civilii cu pretul incasarii altor rachete in cap cu cladiri distruse si morti proprii , asa e la razboi decit sa plingi tu mai bine celalalt , f multa ipocrizie din partea celor care au deschis focul si acum striga piua

      Exact

      E sinistră gândirea ta.

      Asta înseamnă că nu faci nicio diferență între Hamas - aripa teroristă și un stat care se consideră civilizat și care ar trebui să reacționeze altfel decât împrăștiind teroarea în rândul populației nevinovate. 

      O teroare combătută prin altă teroare drept răzbunare. Asta nu e o soluție  

      Obiectiv militar suprapus peste un spital? Chiar crezi astfel de aberații? 

      Sau dacă există un terorist Hamas intr-un bloc și ai informații sigure despre asta, trebuie să arunci în aer tot blocul sau să trimiți trupe speciale ca să-l elimini doar pe ăsta? 

      Și dacă ar elimina tot Hamasul, ura și setea de răzbunare se vor naște și în rândul palestinienilor simpli și pașnici. 

      Și vor fi în pericol iar israelienii simpli.

      Și toată această istorie o va lua de la capăt. 

      populatia nu e nevinovata ci complice ptr ca tot ce s-a facut este cu stiinta lor , n-am auzit pe nimeni sa conteste existenta acelor tuneluri asezate unde nu ar fi trebuit sa fie , asta este sinistru, daca israel isi face treaba bine nu ar trebui sa mai existe picior de palestinian acolo i , trebuie sa-si faca curatenie in propria casa intii si siguranta va creste dar razboiul continua

      nu, domnule sau doamna, sunt legi chiar si in razboi. civilul e neinarmat si n-ai voie sa-l omori intentionat asa cum face acum Israelul. ca vezi doamne nu stiu ce.

      sunt legi si in razboi si se chiama crime de razboi cand omori copii batrani, femei chiar si barbati tineri neinarmati.  

      prin acceptarea ca un obiectiv civil sa devina paravan ptr un obiectiv militar civilii din aceasta cladire civila devin tinte militare , pierderi colaterale greu de evitat aparute prin propriul accept

      Asa este,se cheama crime sa omori.civili nevinovati precum a facut hamasul.in Israel,hamas ales de catre poporul palestinian si care ii reprezinta,nu este in afara legii!Tot o tii langa cu civilii,dar copiii israelieni luati ostatici sau ucisi miseleste?Mai lasa-ne cu teoria chibritului!

      În gândirea asta că palestinienii au ales Hamas și prin urmare sunt toți vinovați de atacul terorist din Israel, atunci și toți românii se fac vinovați de faptul că l-au ales cu majoritate pe globetrotterul Johannis ca președinte sau nu au mers la vot.

      Cică acum se va duce prin insulele Capului Verde ca să redinamizeze relațiile economice.

      Halal gândire. 

      Sa-i fie de bine si la vara cald,macar nu e terorist!Dar tu parca tineai cu rusii ,de ce nu ne povestesti despre nevinovatul Putin?

      ...

      du-te si te culca , n-ai obosit de atata repetitie cu hamas in sus si hamas in jos ?

      Hamasul a halcuit civili nevinovati si a luat ostatici,au rapit oameni pe care vor sa-i foloseasca in schimbul vietii lor mizerabile!De la hamas a pornit totul,ei trebuie trasi la raspundere,ei isi folosesc bolnavii pe post de scuturi umane,de ce incerci sa abati atentia de la aceasta realitate cu jigniri?

      ai spus de o suta de ori , nu te mai opresti , papagalule !

      Pai,tot tu bagi batul prin gard si tot tu schelalaiesti!Nu-mi citi comentariile daca nu-ti convin,plimba ursul!

      tu de ce mi le citesti , plimba ursul

    In marea democratie americana,iese la iveala antisemitismul,

    studenti evrei batuti,injurati,amenintati,ba chiar unele facultati 

    anunta in scris parintii viitorilor studenti evrei sa nu inscrie la ei

    copii ca nu le pot garanta securitatea !!! 

    1. In loc sa le interzica bo.......r sa se inscrie fiindca ei creeaza probleme,le interzice tot studentilor evrei.Ca in Anglia(in urma cativa ani) ,au interzis carnea de porc intr-o scoala fiindca au consumat niste copii musulmani,aveau si ei pofta!Lumea e cu susul in jos

    vedeti Al-Quds (PLE) Index si o sa intelegeti - that social mood governs the ch aracter of social events.

    Social mood is a shared mental state among humans that arises fr om social interaction. Social mood predisposes individuals in the group toward emotions, beliefs and actions. It fluctuates constantly in a fractal pattern. It is unconscious, unremembered and endogenously regulated. 

    Social mood waxes and wanes positively and negatively. Periods of positive social mood tend to be associated with a host of social phenomena, such as rising stock prices, re-election of incumbents, peace, increasing deregulation, and the popularity of brighter colors and shorter skirts. Periods of negative social mood also tend to be associated with a host of social phenomena, such as falling stock prices, rejection of incumbents, discord, increasing regulation, and the popularity of darker colors and longer skirts. 

    Although social mood governs social events, it fluctuates independently of such events. In other words, wherever mood goes, the ch aracter of events will follow. But the events themselves have no impact on the direction of social mood; there is no feedback loop. If social mood governs social events, what governs social mood?  

    Mood determines the general type of events that will emerge, but not the specific events themselves, nor the actions of specific individuals. Here is an example: during times of negative social mood, horror movies will be more popular. However, the theory cannot say whethero rnot a movie studio will green light the feature-length production of a particular horror film. Nor can it say—if the film gets made—that a specific individual will decide to see the movie at the local theater. 

    Isi aduce cineva aminte de perioada romanieie 90 o "placere" sa de uiti la fileme cu "violenta"... 

    Sau de perioada 2000-2007 de era moda cu "buricul gol si fustitele scurte" 

    Sau de perioada 2012 cu imbracat sobru - ani legati de ploi si inundatii - primaveri intarziate si ploioase?- executari si defaulte pe capete la credite? 

    Iranul tre sa treaca prin socuri de schimbari culturale; atat timp cat piata domina de batranet si ideologii vechi economia lor sta franata; cautarea de vinovati pentru stagnarea lor economica nu se regaseste in ideologii de extrema religioasa sau in atentate - doar pentru ca economia lor stagneaza is isi plang de mila. 

    Actiunile lor incorecte economice din cauza monopolizarii formate la nivel de conducere franeaza dezvoltarea acestei natii. O tine in stagnare; de vina sunt conducatorii tarii atate de partea guvernului cat si de lartea religiei; trebuie sa inteleaga ca ideologiile invechite de care se tot agata nu masa noua si tanara generatie din economia lor sa prospere; nu poti lasa mai departe copiilor si tinerilor invataturi si ideologii de ura si separare etnica culturala ideologica etc... copii-tanara generatie trebuie invatata sa nu faca ceeea cau au facut "Batranii" deveniti cu timpul /cu varsta - ursusi -rautaciosi -violenti - protectori fata de "Activele si monolul detinut" in economie -natie -cultura-ideologie.... 

    Treb uie daramat /spart - orice forma de monopol care se formeaza! 

    Monoplurile culturale-ideologice-economice -politice-religioase ... duc in timp la scaderea ratei de crestere compusa... a tot ce inseamna si face parte dintr-o economie! 

    s c c r e t  

    1. iar in cazul in care se intreaba cineva de ce sunt periodic razboaie. revolutii, abdicari, revolte = Este din cauza unor monopoluri formate ce franeaza buna dezvoltare a oamenilor respectivi sau a celor ce sunt parteneri.

      Spargerea monopolurilor in dinastiile Chineze, spargerea monopolurilor in dinastiile Japoneze, spargerea monopolurilor in Romania, Spargerea monopolurilor in Anglia, Spargerea monopolurilor in Irlanda, America, Irak, Thailanda, .... 

      Prin anii 1860-1920-1940 si cv... o "Familie" din Japonia monopolizase toate ramurile economiei si mulgea natia de "rents" pana a fost nevoie ca america sa sparga monopolizarea... Familia respectiva atat de puterinica a fost in spatele sustinerii ideologice invechite de tip nationalism extrem ce a sustinut actiunile militare ale "guvernului" japonez.... Asa ideologii extreme si invechite nu aduc bine unei natii... 

      Spalarea pe "creier" a cetatenilor in timp ce monopolizatorii ii mulg de "rents" nu face bine pe termen lung tarii si nici monopolizatorilor! Ducand in timp la distrugerea sistemului economic si pierirea sau dizolvarea monopolizatorilor! 

      O societate prospera este o societate care sparge / lupta continu cu formarile de MONOPOL - pe toate laturile -planurile -palierele -ramurile -etc economice sociale.... 

      Monopolizarea religiei duce la o extrema a credintei in timp ce va dezvolta forme de "resism" (tacid sau nu) social -ideologi-comportamental fata de cetatenii (ce fac parte fizic din aceasi economie). 

      "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti." - faptul ca, cu timpul, uitam sa iubim apropiatii noastrii (nu zice in scriptura ca tre sa fie rude de rang 1 sau de sange) duce la la caderea calitatii noastre ca oameni, ca ideologie, cultura, actiuni sociale, etc.... 

      s c c r e t 

    Formarea unu cancer este periculos.

    Medicul trebuie sa inlature acest cancer format - cu riscul - decesului pacientului (economiei vechi-ideologiei veci-monolizarii vechi formate - monoloizarii ideologice religioase formate etc..) 

    Se va deplange "mortul" un timp si pe urma "tanara" generati va creste .... (cum va creste nu stim inca - daca se vor lega iar de trecut si vor alege sa deplanga la infinit "mortul" vor continua sa ramana in diferite forme de depresii - daca vor alege sa ierte si sa priveasca in fata lucruri frumoase in asteapta). 

    Nu a observat nimeni - din cati analisti economici sociali sunt - stagnarile ideologice (monopolurile vechi) din tari aflate in forme de conflicte - terorism - saracie ..?! 

    s c c r e t 

    nu e razboi, e invazie.

    1. de ….i

      s c c r e t 

      Adevarul este ca nici ceea ce a facut gruparea armata hamas aflata la conducerea Fasiei Gaza nu s-a putut numi.nici macar razboi.O grupare armata,dotata cu toate celea a omorat cu bestialitate civili nevinovati si a rapit oameni .Eu am zis de la inceput ca palestinienii si-o vor lua peste tot si peste labe si peste bot.Prea s-au obisnuit aceste grupari teroriste islamiste sa comita tot felul de atentate iar populatia care i-a aprobat tacit si i-a sustinut sa nu pateasca nimic.Mai alergau dupa niste teroristi,ii ucideau sau ii bagau in puscarie si gata!Se bazau pe civilizatia vestica.Nu mai merge asa,fiecare popor sa-si asume!Au ajutat,au aprobat,au aplaudat,au ras,cine rade la urma rade mai bine!Am convingerea ca o sa vina unul precum.,,Oarecare ,,care imi va spune ca si un robot e mai uman decat mine.Pai, cine tine cu rusii.,ce sa spuna?Rusii mereu le-au tinut isonul arabilor si i-au ajutat cu arme,cu tactica militara....La ceva de Doamne ajuta nu i-ar fi invatat!

      Adevarul e altul , nu ce-ai spus tu

      Faptele au vorbit si au pus patalamaua in ziua sinistra de 7 octombrie.Nu mai incercati sa poleiti cu aur ce s-a intamplat atunci!Asta fac islamistii,ce mai la deal,la vale?

    Din 14000 de palestinieni ucisi 5600 (40 %)sunt copii.Ca sa sustii ca prin aceste metode elimini hamasul,trebuie sa fi cretin sau nesimtit.

    1. In procente, e cam la fel cu ce au omorat teroristii in 7 oct! Si nu cred ca cineva vrea sa omoare copii, doar ca hamas ii baga in fata pustii ca si scut uman!

      Au omorat 14000 de palestinieni din surse palestiniene sau mai bine zis din burta.Sa-i arate,sa-i spuna cu nume,cu prenume cum.au facut israelienii cu ai lor!Nu cred eu ce spun astia,vedem la sfarsitul razboiului!Tot omoara israelienii la palestinieni de decenii ca nu ar mai fi trebuit sa fie niciunul dar astia sunt tot mai multi.Nu zic ca nu au murit si palestinieni dar nu atatia precum se pretinde.Oricum ,si-au cautat-o si si-o cauta cu lumanarea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb