Prim-ministrul francez Francois Bayrou s-a declarat, luni, dezamăgit de acordul comercial încheiat între Uniunea Europeană şi Statele Unite, în urma negocierilor purtate în Scoţia de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu preşedintele american Donald Trump, transmite AFP, care afirmă cele ce urmează.
În schimb, premierul italian Giorgia Meloni a apreciat „pozitiv” înţelegerea, avertizând că escaladarea unui conflict comercial între UE şi SUA ar fi avut „consecinţe imprevizibile şi potenţial devastatoare”.
Bayrou a vorbit despre o zi „neagră” pentru Europa, care „s-a resemnat la supunere”, în timp ce Meloni a atras atenţia că „mai trebuie lucrat la acord, fiindcă ceea ce s-a semnat ieri este un acord care juridic nu are caracter obligatoriu şi general”.
Conform înţelegerii, exporturile europene către SUA vor fi supuse unor taxe vamale americane de 15%. În absenţa unui acord, preşedintele Trump ameninţase cu impunerea unei taxe de 30% începând cu 1 august. Totodată, UE s-a angajat să achiziţioneze energie din SUA în valoare de 750 miliarde dolari - în special pentru a înlocui gazele din Rusia - şi să investească în economia americană încă 600 miliarde dolari.
Aflat la Addis Abeba, Meloni a declarat că aceasta ar fi „o bază viabilă”, urmând a se intra „în detalii”.
Şi ministrul francez delegat pentru comerţul exterior, Laurent Saint-Martin, a comentat că „nu ar trebui ca acest acord să fie sfârşitul poveştii” şi a cerut „să nu cântăm prohodul”. El a adăugat că urmează „o negociere tehnică” prin care UE s-ar putea întări.
Alţi oficiali francezi au apreciat că termenii conveniţi vor aduce „stabilitate” companiilor, dar au subliniat că înţelegerea este „dezechilibrată”. Ministrul industriei, Marc Ferracci, şi ministrul delegat pentru Europa, Benjamin Haddad, au exprimat rezerve similare.
Ferracci a afirmat că balanţa comercială trebuie reechilibrată în zona serviciilor, unde „marile firme americane contribuie mai mult, în special prin exporturi digitale în Europa”. El a pledat pentru utilizarea instrumentului „anti-constrângere”, ce poate limita accesul firmelor americane la pieţele publice din UE.
Mediul de afaceri francez a reacţionat cu sentimente ambigue. Emmanuel Guichard, directorul FEBEA, a declarat pentru AFP că există „uşurare” privind vizibilitatea adusă de acord, dar şi nemulţumire: „nu este un acord bun pentru noi, fiindcă în ianuarie aveam 0% taxe vamale către SUA, iar acum vom avea 15%”. El a reamintit că SUA este principala piaţă de export pentru produsele de înfrumuseţare din Franţa.
Industria aeronautică şi cea a băuturilor alcoolice beneficiază însă de scutiri. GIFAS, grupul companiilor aeronautice franceze, a salutat măsura, care va permite păstrarea locurilor de muncă în industrie. FEVS - federaţia exportatorilor de vinuri şi băuturi spirtoase - nu a oferit un punct de vedere, aşteptând detaliile acordului, conform sursei citate.
Meloni a precizat că „anumite sectoare sunt deosebit de sensibile”, menţionând produsele farmaceutice, automobilele şi unele produse agricole, pentru care ar putea exista scutiri punctuale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2025, 20:12)
Bursele Europene au deschis azi pe plus, si au inchis pe rosu.
Dar Indicele Sbitop al Sloveniei a inchis pe plus 2.4%
ICSLOETF
Pt cei care se plang ca nu are suficient rulaj, a fost lansat acum in Martie. E normal sa fie asa la inceput. Market makerul fondului practica spreaduri de maxim 1% si adesea aceste spreaduri sunt sub 1%. TER-ul fondului este de 0.8%. E cel mai ieftin fond listat la BVB. Indexul Sloven are acelasi PE ca indexul Romanesc, dar potential mai mare de crestere si risc de tara infinit mai mic.
Pe 30 iulie avem ex date pt Petrol Group.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.07.2025, 20:13)
Iar ICSLOETF este un ETF Total Return, dividendele reinvestite sunt scutite de impozit.