ANALIZĂ MONEYCORP:Cursul euro ar putea ajunge la 4,85 lei în semestrul al doilea

A.M.
Bănci-Asigurări / 25 noiembrie 2019

Cursul euro ar putea ajunge la 4,85 lei în semestrul al doilea

Moneda naţională a atins, săptămână trecută, un nou minim istoric, leul fiind cotat, oficial, de către Banca Naţională la peste 4.78 lei/euro, iar perspectivele finalului de an tind să urmeze aceeaşi traiectorie negativă, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Potrivit sursei citate, importurile semnificative realizate în acest an, de 63,8 miliarde de euro (în creştere cu 5,1% la nivelul primelor nouă luni), în ton cu dinamica consumului, vor continua în perspectiva sezonului rece şi, mai ales, a sărbătorilor de sfârşit de an.

Cosmin Bucur, Managing Director Moneycorp România, a declarat: "Pentru moneda naţională, această tendinţă generează un plus de presiune si volatilitate, mai ales că, la nivel macro, economia românească trece printr-o perioadă plină de provocări - de la scăderea producţiei (-2,1% în primele 9 luni) până la depăşirea deficitului bugetar asumat (2,62% la 9 luni, cu cu 60,5% mai mare faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut). Din păcate, aceste creşteri ale cursului sunt transferate parţial către consumatorul final, iar suplimentar pun şi presiune pe marjele de profitabilitate ale companiilor, într-un mediu economic foarte competitiv. ''

Conform experţilor, ţara noastră se află într-o zonă de sensibilitate accentuată, mai ales că trece şi printr-o perioadă plină de provocări pe scena publică (schimbare de guvern, alegeri prezidenţiale etc.)

"Datele negative privind evoluţia economică - încasări bugetare sub nivelul programat ( minus 21 mld.lei la 9 luni), accentuarea deficitului bugetar, prognozat să treacă de nivelul de 3% din PIB la finele anului, creşterea datoriei publice cu 9,131 miliarde euro, în primele 8 luni, la 108,972 miliarde euro - şi absenţa unor prognoze oficiale privind perspectivele din 2020, au generat în spaţiul public un plus de impredictibilitate, într-o perioadă în care companiile îşi definitivează bugetele pentru anul următor. Această perspectivă incoerentă a generat un plus de presiune pe cursul de schimb, astfel că leul, începând cu luna octombrie, a avut o traiectorie opusă (curs de peste 4,77 lei/euro, depreciere de 0.5%) faţă de cea a altor monede din regiune (forint - o apreciere de 2% în raport cu euro sau zlotul polonez - o apreciere de >3%,)'', arată analiza Moneycorp.

Dinamica evoluţiei cursului de schimb al monedei naţionale ţine şi de provocările din pieţele externe.

Claudiu Ghebaru, Senior Dealer Moneycorp România, a explicat: "Perechea valutară EURO/RON este una de tip "managed floating", fiind supravegheată atent de BNR datorită faptului că avem o economie euroizată, iar cursul de schimb reprezintă un aspect semnificativ în desfăşurarea activităţilor comerciale. USD/RON, pe de altă parte este una de tip "free floating", evoluţia acesteia fiind influenţată de două componente majore: cererea şi oferta locală şi evolutia dolarului în raport cu euro la nivel global (dolarul s-a apreciat în raport cu euro în ultimele 52 săptămâni cu mai mult de 7%). Acestea sunt motivele fundamentale pentru care, în ultimele 12 luni, leul s-a depreciat cu tot 7% în raport cu USD.''

Analiştii de la Moneycorp spun că dinamica evoluţiei monedei naţionale în 2020 trebuie pusă în legătură directă cu evoluţia economică a României dar mai ales cu provocările la nivel internaţional, care, potrivit estimărilor, tind să se accentueze.

Potrivit experţilor, dincolo de perspectivele evoluţiei economiei globale din 2020, de impactul problemelor din Germania, Franţa şi Italia, principalii parteneri comerciali ai României, o componentă esenţială în dinamica evoluţiei monedei naţionale o va reprezenta situaţia economică internă.

Cosmin Bucur, Managing Director Moneycorp România, a adăugat: "Pe plan intern, perspectiva generală creionează o dinamică economică sub nivelul din 2019, conform prognozelor Comisiei Europene: o incetinire a cresterii Produsului Intern Brut cu 13%, de la 4.1% la 3.6%, un deficit al balantei de plati in crestere cu 4%, pana la -5.3% din PIB si un deficit public aproape de 4%. După un an plin de provocări, mai ales în zona de fiscalitate, investitorii se află într-o zonă de expectativă, aşteptând să vadă, de exemplu, care sunt perspectivele bugetare pentru 2020, datele fundamentale luate în calcul, cum va arăta cadrul fiscal din anul viitor. Este nevoie, fără îndoială, de măsuri concrete de susţinere a investiţiilor în România, a producţiei şi exporturilor, de măsuri legislative, de predictibilitate.''

În opinia analiştilor, în actualul context, previziunile privind cursul valutar tind către un curs mediu de 4,81-4,83 lei/euro în S1 (primele şase luni din 2020) şi de 4,84-4,86 lei pentru un euro în a doua jumătate a anului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. PSD este vinovat !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Aug. 2021
Euro (EUR)Euro4.9183
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1388
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5775
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7564
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.8930

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro