Ţi-ai dorit vreodată să înţelegi ce încearcă să îţi spună pisica ta? Baidu, o companie chineză de tehnologie, explorează posibilitatea de a traduce aceste sunetele pe care animalele le scot, în limbaj uman folosind sisteme de inteligenţă artificială, conform Reuters.
Baidu, proprietarul celui mai mare motor de căutare din China, a depus un brevet la Administraţia Naţională a Proprietăţii Intelectuale din China, propunând un sistem de conversie a vocii animalelor în limbaj uman, conform unui document publicat săptămâna aceasta.
Oamenii de ştiinţă au încercat de mult timp să decodifice comunicarea animalelor, iar brevetul Baidu reprezintă cel mai recent efort de a folosi inteligenţa artificială pentru a face acest lucru.
Documentul menţionează că sistemul va colecta date despre animale, inclusiv sunete vocale, modele de comportament şi semnale fiziologice, care vor fi preprocesate şi combinate înainte de o analiză alimentată de IA, concepută pentru a recunoaşte starea emoţională a animalului.
Stările emoţionale vor fi apoi mapate pe semnificaţii semantice şi traduse în limbaj uman.
Sistemul ar putea permite "o comunicare emoţională mai profundă şi o înţelegere între animale şi oameni, îmbunătăţind acurateţea şi eficienţa comunicării între specii", a spus Baidu în documentul de brevet.
"A existat un interes considerabil faţă de depunerea cererii noastre de brevet", a declarat un purtător de cuvânt al Baidu, întrebat cât de curând ar putea compania să transforme brevetul într-un produs. "În prezent, ne aflăm încă în faza de cercetare."
Baidu a fost printre primele mari companii chineze care au investit masiv în inteligenţa artificială, după lansarea ChatGPT de către OpenAI în 2022.
Luna trecută, compania şi-a prezentat cel mai recent model AI, Ernie 4.5 Turbo, afirmând că se ridică la nivelul celor mai bune din industrie în mai multe teste de referinţă. Cu toate acestea, chatbotul Ernie a avut dificultăţi în a câştiga popularitate, din cauza competiţiei intense.
În afara Chinei, mai multe iniţiative sunt în desfăşurare pentru a încerca să interpreteze ceea ce animalele vor să comunice.
Cercetători internaţionali din cadrul Project CETI (Iniţiativa de Traducere a Cetaceelor) folosesc analiza statistică şi inteligenţa artificială încă din 2020 pentru a înţelege cum comunică caşaloţii, în timp ce Earth Species Project, o organizaţie non-profit fondată în 2017, susţinută printre alţii de Reid Hoffman de la LinkedIn, încearcă de asemenea să folosească AI pentru a decoda comunicarea animalelor.
Opinia Cititorului