Banca Mondială şi-a redus estimarea privind creşterea economiei României

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 ianuarie

Banca Mondială şi-a redus estimarea privind creşterea economiei României

English Version

Instituţia prevede un plus de 1,8% pentru anul 2023, mai puţin cu 0,8 puncte procentuale faţă de estimarea făcută în luna iunie Economia globală - aşteptată să înregistreze cea mai proastă creştere dintr-o jumătate de deceniu a ultimilor 30 de ani

Banca Mondială (BM) şi-a redus estimarea privind creşterea economică a României în 2023 la 1,8%, cu 0,8 puncte procentuale sub previziunea lansată în iunie anul trecut, potrivit celui mai recent raport al instituţiei - "Perspective Economice Globale", ediţia ianuarie 2024, publicată săptămâna aceasta.

Pentru 2024, BM şi-a redus estimarea cu 0,6 puncte procentuale, la 3,3%, iar pentru 2025 - cu 0,3 puncte procentuale, la 3,8%.

Conform sursei citate, economia globală este aşteptată să înregistreze cea mai proastă creştere dintr-o jumătate de deceniu a ultimilor 30 de ani. Raportul notează că expansiunea globală va încetini pentru al treilea an consecutiv în 2024, la 2,4%, de la 2,6% în 2023.

Aceeaşi sursă arată că această creştere se va intensifica uşor, la 2,7% în 2025, deşi accelerarea pe parcursul perioadei de cinci ani va rămâne cu aproape trei sferturi de punct procentual sub rata medie a anilor 2010.

Banca Mondială avertizează că, în pofida faptului că economia globală s-a dovedit rezistentă în faţa riscurilor de recesiune în 2023, tensiunile geopolitice amplificate vor prezenta noi provocări pe termen scurt, ceea ce va face ca majoritatea economiilor să crească mai lent în 2024 şi 2025, comparativ cu deceniul precedent.

Ayhan Kose, economist-şef adjunct al Băncii Mondiale, a declarat: "Creşterea economică mondială înregistrată în perioada 2020 - 2024 va fi mai slabă decât cea consemnată în anii din preajma crizei financiare globale 2008 - 2009, a crizei financiare asiatice de la finele anilor "90 şi a încetinirii de la începutul anilor 2000". Acesta a mai afirmat pentru CNBC: "Avem un război în Europa de Est, invazia rusă în Ucraina. Avem un conflict sever în Orientul Mijlociu. Escaladarea acestor conflicte ar putea avea implicaţii semnificative asupra preţurilor energiei, care ar putea avea impact asupra inflaţiei, precum şi asupra creşterii economice".

"În absenţa unei modificări majore de direcţie, deceniul 2020 va intra în istorie drept deceniul oportunităţilor irosite", a avertizat economistul-şef Băncii Mondiale, Indermit Gill.

Dacă se exclude scăderea economică provocată de pandemie în 2020, creşterea din acest an ar urma să fie cea mai slabă de după criza financiară din 2009, subliniază Banca Mondială.

BM îndeamnă la accelerarea investiţiilor pentru tranziţia la energia curată

Banca Mondială atrage atenţia că o modalitate pentru stimularea creşterii economice, în special în ţările emergente şi în curs de dezvoltare, ar fi accelerarea investiţiilor anuale de aproximativ 2.400 de miliarde de dolari necesare pentru tranziţia la energia curată şi adaptarea la schimbările climatice.

Instituţia financiară a analizat efectele unei accelerări a investiţiilor cu cel puţin 4% pe an şi a constatat că aceasta ar impulsiona creşterea veniturilor per-capita, producţia în sectoarele manufacturier şi serviciilor şi, totodată, ar îmbunătăţi poziţia fiscală a ţărilor. Însă, astfel de accelerări cer reforme cuprinzătoare, inclusiv reforme structurale pentru a extinde comerţul şi fluxurile financiare transfrontaliere, precum şi îmbunătăţiri în domeniile politicilor fiscale şi monetare.

Economiile în curs de dezvoltare, cele mai afectate

La nivel regional, creşterea economică din acest an este estimată să slăbească cel mai mult în America de Nord, Europa şi Asia Centrală şi Asia Pacific, în principal din cauza creşterii mai lente din China.

Conform prognozelor BM, este aşteptată o uşoară îmbunătăţire pentru America Latină şi Caraibe, respectiv creşteri mai importante în Orientul Mijlociu şi Africa. Totuşi, economiile în curs de dezvoltare vor fi cele mai afectate pe termen mediu, deoarece comerţul global lent şi condiţiile financiare stricte influenţează puternic creşterea.

"Creşterea pe termen scurt va rămâne slabă, lăsând multe ţări în curs de dezvoltare, în special pe cele mai sărace, blocate într-o capcană: cu niveluri paralizante de datorii şi acces slab la alimente pentru aproape unul din trei oameni", a subliniat Indermit Gill.

Economiile în curs de dezvoltare sunt aşteptate să crească cu 3,9% în 2024, cu peste un punct procentual sub media din deceniul precedent.

Până la sfârşitul anului, oamenii din aproximativ una din patru ţări în curs de dezvoltare şi aproximativ 40% din ţările cu venituri mici vor fi în continuare mai săraci decât erau în ajunul pandemiei de Covid-19 în 2019, a menţionat BM.

Conform sursei citate, lumea eşuează în obiectivul său de a face din anii 2020 "un deceniu transformator" în combaterea sărăciei extreme, a bolilor transmisibile majore şi a schimbărilor climatice. Însă, potrivit BM, există o oportunitate de a schimba tendinţa dacă guvernele acţionează rapid pentru a creşte investiţiile şi a consolida cadrele de politică fiscală.

Ayhan Kose concluzionează: "Boomurile investiţionale au potenţialul să transforme economiile în curs de dezvoltare şi să le ajute să accelereze tranziţia energetică şi să atingă o mare varietate de obiective de dezvoltare. Pentru a declanşa astfel de boomuri, economiile în curs de dezvoltare trebuie să implementeze pachete cuprinzătoare de politici pentru a îmbunătăţi cadrele fiscale şi monetare, pentru a extinde comerţul transfrontalier şi fluxurile financiare, pentru a îmbunătăţi climatul investiţional şi pentru a consolida calitatea instituţiilor. Este o muncă grea, dar multe economii în curs de dezvoltare au reuşit să o facă înainte. Făcând-o din nou, vor ajuta la atenuarea încetinirii preconizate a creşterii potenţiale în restul acestui deceniu".

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Am si eu o intrebare: este economic inteligent sa ai capacitati de producere / colectare energie “verde” pe suprafete intinse sau restranse?! Raspuns corect: capacitatile de productie energie “verde” pe suprafete cat mai restranse cu raport cel mai mare de productie sunt recomandate.

    In caz de razboi, cataclism, imbatranire populatie pe regiuni ce capacitati de productie / colectare energie “verde” vor suferii / deprecia / uza / depadii tehnologic cel mai mult? Cele pe suprafete intinse sau restranse? Raspuns corect: cele pe suprafete intinse. 

    Si deci ceva timp in urma toti erau anti “nuclear” in timp ce s-au dezvoltat tehnologii de consumare miez integral radioactiv.  

    Energia nucleara (in multiplele variante de extragere) ramane viitorul. 

    s c c r e t  

    1. Doar daca vrei sa ramai dependent de un sistem centralizat...daca vrei sa fii independent (si) energetic, panouri PV proprii cea mai buna solutie

      Si in caz de Razboi?

      s c c r e t 

      Mai ales in caz de razboi:-)

    Anul asta cred ca va fi cu minus pib ul real.

    Si incasarile bugetare la fel. psdnl crede ca dc a marit taxele vor incasa mai mult, asta in conditiile in care anul trecut , cu cretere pib si inflatie de 10%, au incasat taxe cu 10% mai mici c-n 2022. Ei anul asta cred ca vor incasa si mai putin.  

    Cred ca vor omora economia cu taxele vietii, cea mai slaba economie de dupa 2008, si ei vin cu extra taxe. ce intra din pnrr e abia 1% din pib. si pe asta se bazeaza tot planul.

    Aerostar faliment, sau na cica insolventa, dar te uiti pe cifre si vezi ca e de fapt faliment, UCM faliment, Tarom, pe pierdere continua din 2008 si cu ultima transa de credit neachitata la Transilvania, si noul manager demisionar dupa 2 luni(ne redresam cica, pfff ok- tocmai a fost incaltat cu noua taxa pe ca de 1%, plus accize marite la benzina, plus posibil scaderea numarului de pasageri pe masura ce economia intra in "soft landing"), si cred ca vom mai afla si de altii curand. 

    1. prea mult pesimism e bun de cumparat in piata.

      mie imi place ca "piata" inca este atenta la "btc" si "stock" ... ma lasa sa imi fac treburile in economia reala . 

      s c c r e t 

      bun de cumparat? cand spuneam anul trecut ca e bun de cumparat actiuni sareati ca nu si nu. acum la 10% mai scump e de cumparat brusc? :))

      si olala dar n-o sa spun ca "asta-i topul" ca habar n-am. doar ca piata-i scumpa la all time high si economia cred ca va slabi, dc nu chiar crasui. deci oportunitati mai bune de cumparat mai tarziu.

      e posibil sa devina si mai scumpa ca timingul exact nu-l stiu. dar "de cumparat " nu stiu zau la aceste preturi. cam tarziu. 

      eu nu am spus ca BET INDEX e scump... am fost printre singurii care comentam ca e ieftin....

      vezi cometurile "cretine" din arhiva bursa.... 

      am dat exemple si formulele de calcul si rapoartele de conversii indexuri pe care la am / le fac. 

      este adevarat ca avem ceva somaj spre /pe minime... dar asta nu spune ca nu e nimic in piata de gasit. 

      s c c r e t 

    In fiecare an se intampla la fel - institutiile mondiale baga niste estimari hazardate, pentru a sustine un guven corupt, care vrea sa majoreze taxe, apoi revin asupra lor si le corecteaza grav in jos.

    E logic ca acele taxe estimate incorect pe o crestere hazardata, acum nu mai corespund cu realitatea.  

    Sunt curios daca M1 in crash va corecta "putin" piata.

    in alte piete europene corectiile au inceput... la noi e cu lag iar...?! 

    s c c r e t  

    1. posibil dupa ce fed incepe sa scada dobanzile, asa a fost inainte. dupa scaderea dobanzilor a venit recesiunea si corectia la bursa dc a fost.

      sigur ca de data asta poate fi diferit. 

      Nu cred ca le mai scade.. tocmai asta e ideea, sa nu poti plati ca sa poata sa-ti ia tot

      I-am mirosit pe astia inca dinainte sa fie constienti ce vor sa faca...  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5603
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9644
Gram de aur (XAU)Gram de aur389.2309

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb