Bruxelles-ul propune relansarea securitizării, una dintre practicile controversate asociate crizei financiare din 2007

A.B.
Internaţional / 17 iunie, 18:22

Bruxelles-ul propune relansarea securitizării, una dintre practicile controversate asociate crizei financiare din 2007

Comisia Europeană a propus marţi revizuirea reglementărilor privind securitizarea activelor financiare, în încercarea de a stimula creditarea şi de a elibera capital pentru bănci, informează agenţia EFE, care transmite cele ce urmează.

Măsura vizează eliminarea barierelor nejustificate în calea emiterii şi investiţiilor în aceste produse financiare şi simplificarea cadrului de reglementare.

Securitizarea - procesul prin care împrumuturile, ipotecile sau alte creanţe sunt transformate în instrumente financiare şi vândute investitorilor - a fost una dintre practicile care au contribuit la criza financiară globală din 2007, prin ambalarea şi supraevaluarea unor active cu risc ridicat. Deşi nu a fost singura cauză a crizei, utilizarea sa excesivă şi lipsa de transparenţă au avut un rol esenţial în declanşarea panicii pe pieţele internaţionale.

Potrivit propunerii Comisiei, se urmăreşte relaxarea cerinţelor de capital pentru bănci în cazul securitizărilor considerate cu risc redus, reducerea obligaţiilor de raportare şi flexibilizarea controalelor de due diligence pentru investitori. De asemenea, executivul european propune extinderea utilizării etichetei STS (simplă, transparentă, standardizată) şi în cazul pachetelor de credite acordate IMM-urilor, chiar dacă acestea nu mai constituie 100% din activele subiacente.

„Revizuirea poate contribui la aprofundarea pieţelor de capital europene şi la finanţarea priorităţilor strategice ale UE, menţinând în acelaşi timp garanţii solide pentru stabilitatea financiară”, a declarat comisarul european pentru servicii financiare, Maria Luis Albuquerque.

În UE, piaţa securitizărilor a atins 1,6 trilioane de euro în 2023, un nivel considerabil mai scăzut comparativ cu SUA sau Regatul Unit, potrivit datelor Comisiei. Majoritatea reglementărilor introduse după criză s-au concentrat pe creşterea transparenţei şi protecţia investitorilor, conform sursei citate.

Comisia susţine că măsurile propuse vor permite băncilor să-şi diversifice riscurile şi să aibă la dispoziţie mai mult capital pentru a susţine creditarea în economie. Totuşi, Bruxelles-ul recunoaşte că decizia finală privind utilizarea acestui capital suplimentar rămâne la latitudinea instituţiilor financiare.

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0645
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3179
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4146
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8692
Gram de aur (XAU)Gram de aur459.5007

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb