Compania Cotnari se orientează tot mai mult către turismul oenologic

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 24 octombrie 2016

Compania Cotnari se orientează tot mai mult către turismul oenologic

(Interviu cu domnul Constantin Deleanu, preşedintele Directoratului Cotnari)

Turiştii din ţara noastră se dovedesc a fi din ce în ce mai educaţi şi mai dornici de nou. Astfel, în ultimii ani, păstrând muntele şi marea printre destinaţiile tradiţionale de vacanţă, au făcut loc Deltei, dar şi regiunilor cu podgorii şi crame.

Turismul oenologic - care presupune, pe lângă vizitarea obiectivelor dintr-o anumită zonă, şi prezentarea unei crame şi a unei podgorii, precum şi degus-tarea vinurilor produse în acel loc - a devenit, astfel, o opţiune de relaxare atât pentru cunoscători, cât şi pentru cei care doresc să se iniţieze în lumea vinului sau doar să-şi petreacă o parte din timpul liber într-un mod deosebit.

Mulţi dintre producătorii de vin au fost receptivi la această nouă curiozitate a vizitatorilor şi au început să ofere şi servicii turistice.

Una dintre companiile care desfăşoară cu succes activităţi de turism oenologic este Cotnari, situată, în mod strategic, în apropierea Iaşiului, care are atât de multe de oferit turiştilor.

Domnul Constantin Deleanu, preşedintele Directoratului Cotnari, ne-a oferit cu amabilitate detalii despre viziunea companiei pe care cu mândrie o conduce, în acest nou domeniu.

Reporter: De ceva vreme aţi început să vă orientaţi către oenoturism. Care este strategia companiei Cotnari în acest sens şi ce feedback primiţi de la vizitatori?

Constantin Deleanu: Am început să facem acest tip de turism în urmă cu patru ani, când am decis să dăm curs diverselor solicitări ale celor care doreau să vadă crama. La început, a fost o acţiune timidă, nu neapărat gândită să genereze şi profit. Apoi, ne-am gândit că o metodă foarte bună de promovare a Companiei Cotnari ar fi dacă am oferi premii constând în vizite efectuate la crama noastră, în cadrul diverselor campanii publicitare pe care le-am derulat.

Am observat entuziasmul şi bucuria celor care ne-au trecut pragul şi am primit, ulterior, cuvintele lor frumoase pe email şi pe site.

După aceea au început să vină vizitatori care solicitau să vadă şi zona încărcată de istorie (Cucuteni, Cetatea Cătălina, Şcoala Latină, Podul lui Ştefan, Biserica Sf. Paras-cheva).

Au urmat cerinţe legate de servirea mesei şi am ajuns să organizăm adevărate petreceri cu lăutari şi mese tradiţionale, cu vin din belşug şi produse procurate direct din gospodăriile ţăranilor din zonă, preparate în bucătăria proprie, cu pâine şi plăcinte făcute în brutăria noastră şi multe alte bunătăţi.

Aşadar, am început timid, dar pe măsură ce turiştii au descoperit că aici, pe lângă vizitarea cramei şi degustarea de vinuri, pot servi mâncăruri tradiţionale, gătite după reţetele de odinioară, pot asculta muzică autentică şi pot petrece câteva ore în compania prietenilor, au început să vină din ce în ce mai multe cereri de vizitare.

Reporter: Care este profilul vizitatorului Cotnari?

Constantin Deleanu: Am primit tot felul de turişti, de la grupuri interesate de producerea şi degustarea vinului şi până la reprezentanţi ai companiilor care doresc să îşi aducă atât salariaţii, cât şi oaspeţii la Cotnari.

Cei care vin să ne viziteze sunt din toate domeniile posibile - am primit grupuri de turişti străini (nemţi, polonezi, ruşi, francezi), dar şi mulţi ro-mâ-ni. Am fost gazdele turiştilor care au fost curioşi să vadă Cotnariul, chiar preşedinţilor de stat şi delegaţiilor oficiale (preşedintele Macedoniei, în 2015, delegaţii ale diverselor ambasade şi ministere etc).

Grupurile care doresc să viziteze Cotnariul trebuie să fie alcătuite din minim zece persoane, până la maxim 200 de persoane. De regulă, mergem pe grupuri de 35-40 de persoane.

Reporter: Aveţi mai multe tipuri de pachete turistice?

Constantin Deleanu: Am început să dezvoltăm şi acest segment, oferta noastră turistică fiind variată - de la pachete mici, care cuprind doar vizită la cramă, până la pachete complete, cu vizită, degustare, masă, muzică, petrecere, cadouri etc. Preţurile variază între 10 euro şi 60 de euro, pentru o persoană.

De asemenea, pot fi organizate excursii în zonă, pentru vizitarea mai multor obiective, iar turiştii pot fi cazaţi în Iaşi.

Reporter: Nu există posibilitatea de cazare la Compania Cotnari?

Constantin Deleanu: Deocamdată noi nu dispunem de posibilitatea proprie de cazare şi colaborăm cu hoteluri din Iaşi şi din Târgu Frumos. Dar toţi cei care au ales să se cazeze în Iaşi au avut numai de câştigat, prin vizitarea capitalei culturale a Moldovei.

Reporter: Care este viziunea companiei pentru următorii ani, în ceea ce priveşte turismul oenologic?

Constantin Deleanu: Am început să dăm o importanţă mai mare acestui segment, prin promovarea mai puternică în mediul on-line, prin participarea la diverse târguri de profil şi printr-o mai bună pregătire a personalului care deserveşte domeniul (ghizi, ospătari, bucătari). Între 17 şi 20 noiembrie, vom fi prezenţi la Târgul de Turism ce se va des-făşura la Centrul Expoziţional Rom-e-xpo din Bucureşti.

Considerăm că o mai bună promovare a pachetelor turistice, o diversificare a ofertelor şi servicii de calitate vor duce la creşterea cererilor pentru acest gen de turism. Suntem convinşi că cei care ne vizitează nu vor uita prea curând aceste locuri binecuvântate, cu siguranţă nu vor uita imaginea hrubelor şi a vinotecii noastre, cu cele peste un milion de sticle cu vin puse la învechire şi, de asemenea, nu vor uita gustul bucatelor tradiţionale, asociate cu vinul din belşug şi acompaniate de muzică adevărată.

Vă aşteptăm să ne cunoaşteţi la noi acasă!

Reporter: Mulţumim!

Principalele obiective turistice care pot fi vizitate în Cotnari

- Cetatea Cătălina, care este o cetate traco-getică din secolul al IV-lea înainte de Hristos. Fiind un edificiu deosebit, cu elemente de fortificaţii din piatră, cetatea este considerată monument de categorie A.

- Complexul Cucuteni-Cotnari reprezintă tezaurul princiar geto-dacic des-coperit în 1959 pe platoul Laiu şi demonstrează bogăţia şi puterea nobilimii geto-dacice în ascensiune: cetăţi întărite, impunătoare prin întindere şi sisteme de apărăre, înconjurate cu valuri de pământ şi piatră.

- Necropola de la Cucuteni - unde pot fi vizitate locuinţele de suprafaţă cu vestigii arheologice autohtone (unelte de fier pentru uz casnic şi viticol, obiecte şi vase din ceramică) descoperite la Cucuteni. În centrul câmpului de tumuli de pe dealul Gosan se află mormântul principal, considerat princiar datorită monumentalităţii construcţiei de piatră unice în ţară.

- Ruinele Şcolii Latine a lui Des-pot-Vodă - primul Colegiu din ţară, înfiinţat de Despot-Vodă la Cotnari, în anul 1562, cunoscut ca "Şcoala Latină". În primul an de activitate, Colegiul a fost frecventat de aproximativ 150-200 de studenţi din toată Moldova.

- Şcoala Veche, înfiinţată în anul 1859, vizitată de Mihai Eminescu în anul 1875, în calitate de revizor şcolar.

- Biserica Sfânta Parascheva, despre care legenda spune că Ştefan Cel Mare, Domn al Moldovei, dorind să construiască o biserică, s-a urcat pe unul dintre dealurile Cotnarilor şi a tras cu arcul. În locul unde a căzut săgeata a fost înălţată, din porunca lui, Biserica Sfânta Parascheva, între anii 1491 şi 1493.

- Castelul Cârjoaia - construit de boierul Vlădoianu, fost guvernator al Băncii Naţionale a României, în anul 1901.

- Castelul cu campanelă - început de Asociaţia viticultorilor din podgorie, în 1938-1939, şi terminat după cel de-al Doilea Razboi Mondial.

- Schitul Băiceni - care aparţine Mănăstirii Secu (Neamţ), una dintre cele mai cunoscute mănăstiri moldoveneşti din Evul Mediu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb