COMPANIA DE CONSULTANŢĂ APK-INFORM ESTIMEAZĂ: Recolta de cereale a Ucrainei va scădea masiv în 2022

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 august 2022

Recolta de cereale a Ucrainei va scădea masiv în 2022

Preţurile grâului şi porumbului, în urcare

Recolta de cereale a Ucrainei ar putea scădea până la 52,5 - 55,4 milioane de tone în acest an, de la nivelul record de 86 de milioane de tone, ca urmare a invadării ţării de către Rusia, transmite Reuters, citând analiştii companiei de consultanţă APK-Inform, care menţionează că războiul a dus la reducerea suprafeţei cultivate.

Potrivit APK-Inform, recolta din acest an a Ucrainei ar putea include până la 18,2 milioane de tone de grâu, 29,9 milioane de tone de porumb şi 5,9 milioane de tone de orz. Este o recoltă mai redusă, care ar putea duce la scăderea exporturilor în sezonul agricol 2022/2023 până la 22,9 - 39,6 milioane de tone, în funcţie de nivelul dificultăţilor logistice, conform sursei amintite.

Guvernul de la Kiev se aşteaptă la o recoltă de aproximativ 50 de milioane de tone în 2022, dar nu a dat publicităţii estimări privind exporturile.

În perioada 24 februarie - 15 august, exporturile de produse agricole din Ucraina au scăzut la zece milioane de tone, de la aproximativ 19,5 milioane în perioada similară din 2021, a anunţat marţi Ministerul Agriculturii de la Kiev, potrivit Agerpres.

"Conform scenariului optimist, producţia de cereale a Ucrainei ar urma să se situeze la 55,4 milioane de tone în 2022.

Dacă suprafaţa cultivată va scădea şi mai mult din cauza războiului, recolta s-ar putea reduce la 52,5 milioane de tone", precizează APK-Inform.

Recolta de grâu s-ar putea situa între 17,4 şi 18,2 milioane de tone, în timp ce exporturile ar putea totaliza 6,8 - 12,7 milioane de tone.

Ucraina, cel mai mare producător şi exportator global de ulei de floarea soarelui, se va confrunta probabil cu o scădere a recoltei de de floarea soarelui la 10,7 milioane de tone în 2022, de la 16,6 milioane de tone în 2021.

De la debutul invaziei ruseşti, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut semnificativ, pentru că porturile de la Marea Neagră, principala rută pentru livrările de cereale ucrainene, au fost închise de o blocadă rusească, ceea ce a alimentat preţurile mondiale ale alimentelor şi a provocat temeri că vor exista întreruperi în aprovizionarea cu alimente în ţări din Africa şi Orientul Mijlociu.

Rusia şi Ucraina au semnat, la data de 22 iulie, un acord pentru crearea unor culoare securizate care să permită exportul de cereale blocate în Ucraina. Acordul este valabil 120 de zile, timp în care pot fi transportate cele aproximativ 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene, înaintea strângerii noii recolte. Navele şi încărcătura sunt inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului Comun de Coordonare, care a fost inaugurat oficial la Istanbul, conform acordului semnat în 22 iulie cu medierea Turciei şi a ONU.

Cotaţia grâului - peste 8 dolari/buşel

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a crescut cu 1,1% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,09 dolari/buşel la ora locală 08.18, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 1,5%, la 6,65 dolari/buşel.

Cotaţiile grâului au urcat cu 70% în cele două săptămâni care au urmat declanşării războiului din Ucraina, până la un maxim istoric de peste 13 dolari/buşel. Ulterior, preţul grâului a scăzut treptat, pierzând aproximativ 42%. Dar, cotaţiile futures ale grâului din SUA sunt încă cu peste 15% mai mari decât cele de anul trecut, iar în Europa situaţia este mai problematică. Preţul futures pentru grâul de măcinat din Franţa este cu 65% mai mare decât anul trecut, iar grâul furajer din Marea Britanie este cu 50% mai scump.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna septembrie era de 272 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a urcat până la 287,45 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 12.25 atingea 283,5 euro.

.......................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna octombrie a urcat cu 0,9% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 101,12 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în octombrie a crescut tot cu 0,9%, la 94,55 dolari barilul la ora locală 08.19.

.......................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,2%, la 1.757,50 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.22, cea spot - cu 0,1%, la 1.746,06 dolari/uncie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Va scadea si mai mult, la jumatate, pentru ca cealalta va fi a rusofonilor din Donbas si din sudul rusofon.

    Rachetele ruse vor ara mai bine in sezonul toamna-primavara, iar anul viitor economia UA va creste cu 15%, asa cum spun analistii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5085
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2942
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9133
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.6722

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb