CONFERINŢA ''PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ'' Bogdan Pleşuvescu, Banca Transilvania: "Mediul privat a demonstrat că poate să parcurgă situaţii dificile"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Politică / 28 mai

Bogdan Pleşuvescu, Banca Transilvania: "Mediul privat a demonstrat că poate să parcurgă situaţii dificile"

"Este cazul să se renunţe la populism şi să se ia măsuri care să reprezinte o adevărată reformă"

"Industria bancară contribuie, prin finanţările acordate clienţilor, la creşterea capacităţii întreprinderilor private şi publice de a genera venituri"

Mediul privat şi-a demonstrat capacitatea de a parcurge perioade dificile, a spus Bogdan Pleşuvescu, Directorul General Adjunct al Băncii Transilvania, în opinia căruia, o bună parte din probleme actuale ale ţării noastre au fost create de autorităţile publice.

Bogdan Pleşuvescu a afirmat: "Toate datele pe care le analizăm la nivelul portofoliului nostru arată că, după criza din 2006-2008 prin care a trecut România, la nivelul companiilor private s-a dezvoltat un sistem de rezilienţă care este foarte bine testat, foarte bine pus în practică şi care acţionează foarte bine şi în prezent. Ne bucură să vedem că această rezilienţă la schimbare, la condiţiile din piaţă care s-au modificat constant în ultimii cinci ani, a creat unele companii mult mai puternice. Iar companiile mici şi mijlocii, beneficiind de această rezilienţă, şi-au dezvoltat şi mai mult capacităţile şi au învăţat să-şi diversifice din ce în ce mai mult portofoliul de produse şi clienţii cărora se adresează. Au învăţat să nu mai fie atât de dependente de contractele cu statul şi să meargă într-o piaţă concurenţială, să dezvolte zona de servicii. După criza Covid, apoi criza energetică, inflaţia şi războiul, ar fi trebuit să vedem probleme în portofoliul de clienţi ai băncii încă de acum trei-patru ani de zile. Din fericire, nici în celelalte bănci nu s-a perceput acestă această criză şi cred că, nici la fond nu se vede o creştere a cererilor din partea băncilor pentru plata garanţiilor emise".

Reprezentantul Băncii Transilvania a adăugat: "Cu toate acestea, având în vedere ce se întâmplă la nivel geopolitic, dar şi la nivelul ţării, toate schimbările care au avut loc sau urmează să aibă loc, recunoaştem că lucrurile trebuie să intre într-o cadenţă de normalitate. Aici nu mă refer la mediul privat, pentru că aşa cum am spus, mediul privat şi-a demonstrat rezistenţa şi că poate să parcurgă situaţii dificile. Normalitatea ar trebui să revină în zona autorităţilor, pentru că foarte mare parte din problemele actuale ale României nu au fost create de către zona privată, ci de către zona autorităţilor publice. Cred că este cazul să se intre într-o discuţie constructivă, în care să se renunţe la populism şi să se ia măsuri care să reprezinte o adevărată reformă, care să se facă prin consultarea mediului de afaceri, ce este foarte dornic să participe la reconstrucţie şi la resetarea zonei de cheltuieli publice".

Bogdan Pleşuvescu a subliniat că, într-o entitate privată, în situaţia în care execuţia bugetară nu se realizează pentru mai mult de cinci-şase luni de zile, se iau măsuri foarte drastice. "Or, în România nu se văd astfel de măsuri ci din contra, se continuă în acelaşi sistem în care execuţia bugetară nu se realizează. Asta ne duce cu gândul la momentul în care va fi nevoie de o restructurare sau resetare a cheltuielilor autorităţilor, unde trebuie să se intervină mult mai agresiv", a spus reprezentatul grupului financiar.

Domnia sa a adăugat că, industria bancară contribuie, prin finanţările acordate clienţilor, la creşterea capacităţii intreprinderilor private şi publice de a genera noi venituri. "Îmi doresc ca, după perioada din noiembrie încoace, în care foarte multe business-uri şi-au pus investiţiile în stand-by deoarece nu exista foarte mare claritate cu privire la ceea ce urmează, (n.r. companiile) să revină cât mai repede la planurile de investiţii pe care le aveau. Să pună în aplicare investiţiile pe termen mediu şi lung care, cu sprijinul finanţărilor bancare şi a altor tipuri de finanţări care există în piaţă, vor contribui la creşterea veniturilor de care are nevoie România pentru a susţine o creştere economică constantă", a conchis Bogdan Pleşuvescu.

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0553
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4593
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3938
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0261
Gram de aur (XAU)Gram de aur476.5712

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
tibco.ro
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb