Datoriile gospodăriilor din SUA îşi continuă creşterea până la un nou maxim istoric

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 august

Datoriile gospodăriilor din SUA îşi continuă creşterea până la un nou maxim istoric

Creditul acordat gospodăriilor din Statele Unite a atins un nou record şi în T2 2024, de 17,8 trilioane de dolari, pe fondul unei creşteri trimestriale de 109 miliarde, după un avans de 184 miliarde de dolari în trimestrul precedent, conform ultimului raport de la Federal Reserve Bank of New York (FRBNY) (vezi graficul 1).

Datoriile gospodăriilor din SUA îşi continuă creşterea până la un nou maxim istoric

După cum arată datele de la FRBNY, soldul creditului a crescut cu 733 de miliarde de dolari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi cu 3,7 trilioane faţă de sfârşitul anului 2019.

Creşterea anuală a datoriilor populaţiei din SUA s-a accelerat până la 4,3% în T2 2024, de la 3,8% în trimestrul precedent, în condiţiile în care creditul ipotecar şi-a accelerat creşterea anuală până la 4,2%, de la 3,3%, iar creditul acordat pe carduri şi-a temperat creşterea anuală până la 10,8%, de la 13,1%.

După ce a depăşit pragul de 1 trilion de dolari în T2 2023, soldul creditului acordat pe carduri şi-a reluat creşterea în al doilea trimestru al anului. Avansul trimestrial a fost de 27 de miliarde de dolari, până la 1,142 trilioane, iar avansul faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a fost de 111 miliarde de dolari (vezi graficul 2).

Datoriile gospodăriilor din SUA îşi continuă creşterea până la un nou maxim istoric

Valoarea creditelor ipotecare nou acordate a scăzut cu 28,5 miliarde faţă de trimestrul anterior, până la 374,1 miliarde de dolari, iar soldul creditului ipotecar a crescut cu 77 de miliarde de dolari faţă de T1 2024, până la 12,52 trilioane de dolari.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, creditul ipotecar a înregistrat un avans de 505 miliarde de dolari în T2 2024. Creditele ipotecare nou acordate au atins un nivel record de 1,218 trilioane de dolari în T2 2021. Creşterea dobânzilor din ultimul an a temperat semnificativ cererea pentru creditele ipotecare la nivelul tuturor categoriilor de clienţi, indiferent de scorul de credit care reflectă bonitatea financiară.

Creditul auto şi-a temperat creşterea anuală până la 2,8% în T2 2024, de la 3,5%, pe fondul unei creşteri trimestriale de 10 miliarde de dolari, până la un sold de 1,626 trilioane de dolari, un nou nivel record. Valoarea creditelor auto noi acordate, inclusiv contractele de leasing şi refinanţări, a fost de 179,1 miliarde de dolari, în creştere cu 13,6 miliarde faţă de trimestrul anterior.

Creditul de studii a înregistrat o scădere trimestrială de 10 miliarde de dolari şi a ajuns la un sold de 1,585 trilioane de dolari, cu 16 miliarde peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Creditul acordat gospodăriilor, exclusiv creditul ipotecar, a crescut cu 28 de miliarde de dolari faţă de T1 2024, până la 4,897 trilioane de dolari, nivel cu 188 de miliarde mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Măsurile luate de autorităţi, dar şi de bănci, pentru amânarea plăţilor în cazul celor mai importante categorii de credite au continuat să distorsioneze adevărata situaţie a incapacităţii de plată.

Cu toate acestea, rata totală de neperformanţă pentru întârzierile de plată de cel puţin 30 de zile a înregistrat a unsprezecea creştere consecutivă în T2 2024, până la 3,95%, nivel cu 7 puncte de bază mai mare decât cel din T1 2024 şi cel mai ridicat din ultimii 4 ani (vezi graficul 3).

Datoriile gospodăriilor din SUA îşi continuă creşterea până la un nou maxim istoric

Pentru creditele ipotecare, rata restanţelor de cel puţin 30 de zile a crescut cu 11 puncte de bază, până la 3,35%, iar pentru creditele auto creşterea trimestrială a fost de un punct de bază, până la 7,95%, în timp ce pentru creditele acordate pe carduri avansul a fost de 12 puncte de bază, până la 9,05%.

Rata totală a restanţelor de cel puţin 90 de zile s-a menţinut la 1,83% în T2 2024. Rata restanţelor de cel puţin 90 de zile de la nivelul creditelor de studii a crescut cu 3 puncte de bază, până la 0,65%, iar rata restanţelor pentru cardurile de credit a crescut cu 24 de puncte de bază, până la 10,93%.

Dinamica restanţelor nu se va schimba semnificativ odată cu reluarea rambursării creditelor de studii, care a fost suspendată până la sfârşitul lunii septembrie 2023.

Conform raportului de la FRBNY, plăţile restante pentru creditele de studii nu vor fi raportate birourilor de credit până în T4 2024. Aceste politici au influenţat puternic evoluţia ratei restanţelor de peste 90 de zile, care au rămas sub 1% şi în T1 2024 şi vor rămâne la un nivel scăzut până în T4 2024, când vor avea loc alegerile parlamentare şi prezidenţiale din SUA.

Pentru creditele ipotecare s-a înregistrat o scădere cu 3 puncte de bază a ratei restanţelor de cel puţin 90 de zile, până la 0,57%, iar pentru creditul auto rata restanţelor a crescut cu 2 puncte de bază faţă de trimestrul anterior, până la 4,43%.

Valoarea totală a creditelor restante a scăzut până la circa 569 de miliarde de dolari în T2 2024, în condiţiile în care valoarea creditelor cu restanţe de cel puţin 90 de zile sau aflate în executare silită a fost de 327 de miliarde, în scădere de la 331 miliarde de dolari.

Raportul trimestrial de la Federal Reserve Bank of New York mai arată că s-au emis circa 136.000 de notificări privind incapacitatea de plată a gospodăriilor în T2 2024, în creştere de la circa 121.000, iar numărul notificărilor privind executarea silită a creditelor ipotecare a crescut până la 47.180, de la 44.180 în trimestrul precedent.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. cardurile si auto se apropie de defauturile din 2007. somajul a crescut cu aproape 1% de la 3,4 la 4,3. Asta inseamna ca tot mai multe persoane nu au ori salariu, ori credit pe carduri pt a cheltui in economie. Probabil urmeaza o recesiune. Stiu, ca s-a mai spus si nu a venit. Dar nu e mare lucru de inteles ca vanzarile vor scadea la un moment dat. Deja si Mc Donald's sau Walmart se plang de clienti. Intel a concediat 15.000 de persoane luna trecuta. Si astia sunt lideri de piata. Ce e la restul?

    1. La noi duduie economia.

      Ce lider de piata mai este Intel? Nu are niciun client pentru fabricile sale.

       

      Iar despre burse? Ce sa mai zicem, au recuperat cam tot ce pierdusera? Sau deja sunt pe plus? "Nothing to see here". Unde este ceata de ursuleti care se laudau ca au prevazut apocalipsa? 

      Repet si pentru ei. Stimularile guvernamentale sunt NOUA MODA. Nimeni nu mai are scrupule (ma refer la guverne si banci centrale). Nimeni nu se mai uita la "sarmanii deponenti ale caror economii sunt erodate de inflatie". Sa ii ia naiba, zic ei, daca nu sunt investiti pe piata. Toti vor tipari si vor stimula economia... acum este "verde si eco", maine va fi "AI", poimaine va fi "sa ingrijim pensionarii".... si tot asa. Banii se vor tipari fara limita. 

      Ai dreptate100%! Nu e deloc bine dar asta e!

      As of 2023, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) is the world's largest semiconductor chip manufacturer with a market share of over 50%. TSMC is followed by Samsung Electronics and Intel Corporation.

      In US e intel lider. cum nimeni nu cumpara? pe laptopul vostru nu scrie Intel inside? :)) 

    A fost alarma falsa cu bear market,taurii detin controlul

    Teora dow:

    Faze de Descreștere (Bear Market): 

    Faza de distribuție: Aici suntem acum, probabil urmeaza contra trend rally. La americani ma refer. 

    Aceasta este prima fază a unui trend descendent. Investitorii informați încep să vândă activele acumulate în timpul fazei de exuberanță, anticipând o scădere a pieței. 

    Prețurile acțiunilor încep să scadă încet, iar volumele de tranzacționare cresc pe măsură ce investitorii de retail rămân în piață, crezând că piața va continua să crească. 

    Faza de panică: 

    În această fază, piața începe să scadă rapid și dramatic, alimentată de frică și panică. 

    Investitorii își pierd încrederea și încep să vândă în masă, ceea ce accelerează scăderea prețurilor. 

    Volumele de tranzacționare sunt foarte mari, iar sentimentele negative domină piața. 

    Faza de disperare: 

    Aceasta este ultima fază a pieței de scădere, în care prețurile au scăzut semnificativ și investitorii își pierd speranța de revenire. 

    Sentimentele generale sunt extrem de negative, iar piața se stabilizează sau continuă să scadă ușor. 

    La sfârșitul acestei faze, piața începe să atragă din nou investitori informati, pregătind terenul pentru un nou ciclu de creștere. 

    Teoria Dow subliniază că aceste faze sunt ciclice și se repetă în timp, reflectând comportamentele și psihologia colectivă a investitorilor. 

    1. creste somajul accelerat deja, aproape plus 1% de la minimele de anul trecut, cresc restantele la banci, tipic ce se intampla inainte de Bear market.

      Si pt cei cu printatul de bani, momentan fed nu printeaza bani, scoate bani din m2. Verificati m2 pe pagina fed, si fed balance sheet tot pe pagina fed.

      Nu e vreu sfat de tranzactionare, sunt doar probabilitati mari, zic si eu.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb