Departamentul Energiei al SUA a lansat un avertisment dur şi fără precedent, semnalând o creştere de o sută de ori a riscului de pene majore de curent până în 2030, în contextul retragerii planificate a peste 100 de gigawaţi din capacitatea de generare a energiei, se arată într-un articol publicat de Zerohedge. Acest semnal de alarmă a venit exact în aceeaşi zi în care preşedintele Donald Trump a semnat un nou ordin executiv menit să întărească securitatea energetică a ţării, punând capăt politicilor care, în opinia sa, au subminat fiabilitatea sistemului energetic american.
Potrivit unui raport întocmit şi publicat de Departamentul Energiei, eliminarea a 104 gigawaţi produşi de capacităţile de energie în bandă, bazate pe cărbune, gaze naturale şi energie nuclear, fără a le înlocui în mod corespunzător şi la timp, ar putea duce la întreruperi masive de electricitate, în special în momentele când condiţiile meteorologice nu permit exploatarea surselor intermitente, cum sunt vântul şi soarele. Conform modelărilor oficiale, orele anuale de întrerupere ar putea exploda de la un nivel actual de o singură cifră la peste 800 de ore pe an, afectând milioane de gospodării şi companii din SUA. În acest context, raportul denunţă radicalismul agendei ecologiste promovate în administraţiile anterioare, acuzând-o că a grăbit retragerea surselor fiabile fără a asigura înlocuitori pe măsură, mai ales că SUA înregistrează un trend ascendant privind cererea de energie, trend impulsionat de expansiunea centrelor de date alimentate de inteligenţa artificială, industrializare şi relansarea producţiei interne.
În ciuda faptului că planurile actuale prevăd adăugarea a unor capacităţi totale de 209 gigawaţi energie electrică până în anul 2030, DOE precizează că numai 22 de proiecte sunt certe în acest moment, ceea ce în opinia specialiştilor americani reprezintă un dezechilibru care riscă să destabilizeze grav reţeaua electrică naţională.
Secretarul Energiei, Chris Wright, a declarat că SUA nu îşi mai poate permite să continue pe această cale instabilă şi periculoasă, care a dus la închiderea accelerată a capacităţilor de producţie în bandă bazate pe utilizarea cărbunelui şi gazelor natural. Oficialul din cadrul Administraţiei Trump a subliniat că reindustrializarea SUA şi cursa globală pentru supremaţia în inteligenţa artificială necesită un volum mult mai mare de energie fiabilă, disponibilă non-stop.
Îngrijorările privind vulnerabilitatea energetică nu sunt izolate: un raport publicat în luna mai de North American Electric Reliability Corporation a avertizat că unele regiuni ale SUA s-ar putea confrunta cu dificultăţi serioase în acoperirea cererii de energie în această vară, punând din nou sub semnul întrebării fiabilitatea surselor regenerabile.
Într-un gest decisiv de rupere cu politicile ecologiste ale trecutului, preşedintele Donald Trump a semnat, în aceeaşi zi cu publicarea raportului DOE, un ordin executiv care vizează eliminarea subvenţiilor acordate surselor de energie nesigure, controlate de actori externi. Ordinul cere anularea creditelor fiscale pentru producţia şi investiţiile în energie solară şi eoliană şi solicită modificarea regulilor care oferă tratament preferenţial acestor tehnologii în detrimentul surselor de energie ferme şi dispecerizabile.
Casa Albă a subliniat că dependenţa de energia eoliană şi solară compromite stabilitatea reţelei electrice, reduce accesibilitatea energiei pentru cetăţeni şi afectează peisajul natural al naţiunii, în timp ce lanţurile de aprovizionare dominate de adversari străini pun în pericol însăşi securitatea naţională.
Unele dintre aceste politici privind energia regenerabilă sunt deja în curs de desfiinţare după adoptarea legii "One Big Beautiful Bill" de Ziua Independenţei. Această lege elimină o serie de credite fiscale pentru energie curată stabilite prin Inflation Reduction Act al fostului preşedinte Joe Biden, cu efecte care încep chiar din acest an. Astfel, creditul fiscal pentru vehiculele electrice va expira până la sfârşitul lunii septembrie, iar proiectele de energie curată vor beneficia de sprijin doar dacă devin operaţionale până la 31 decembrie 2027 sau 1 ianuarie 2028.
Opinia Cititorului