"Emoţiile" băncilor în creditarea sistemului energetic

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 iulie 2012

"Emoţiile" băncilor în creditarea sistemului energetic

Transelectrica pare să fie, până la această dată, singura companie din sistemul nos-tru energetic, care a avut probleme în relaţia cu băncile finanţatoare, după intrarea Hidroelectrica în insolvenţă. Societatea s-a confruntat cu un comportament emotiv al băncilor cu care a încheiat două contracte de împrumut, fix când Hidroelectrica a intrat, oficial, în Insolvenţă.

Noroc că oficialii Trans-electrica negociaseră deja condiţiile împrumuturilor la momentul insolvenţei Hidroelectrica. Dar asta nu i-a împiedicat pe bancheri să "bombăne" că "dacă ar fi ştiut, altele ar fi fost condiţiile". Contractele de credit s-au încheiat cu bine, susţin cei de la Transelectrica.

Conducerile Complexului Energetic Oltenia, Electrica şi Nuclearelectrica ne-au spus că insolvenţa Hidroelectrica nu le-a afectat relaţiile cu băncile creditoare şi că nu au exis-tat cazuri în care instituţiile finanţatoare să fi refuzat să le acorde credite din acest motiv.

Oficialii Transgaz şi Romgaz nu ne-au dat declaraţii pe această temă deoarece sunt în aşa numita "perioadă restricţionată", înainte de vânzarea pe bursă a unor pachete minoritare de acţiuni, în care nu oferă informaţii. Aceste două companii şi-au derulat mare parte din investiţii cu fonduri proprii în ultimii ani.

Producătorii de electricitate ocolesc, diplomat, realitatea. Este clar ca "bună ziua" că băncile au "emoţii" cu finanţarea întregului nostru sis-tem energetic, întrucât garanţiile oferite de Transelectrica pentru împrumuturile luate de la bănci sunt, în marea lor majoritate, contractele de transport încheiate cu toţi producătorii de energie. "Aruncarea" Hidroelectrica în insolvenţă pentru ca guvernanţii să se poată lăuda în campanie că au "rupt pisica" în problema "băieţilor deştepţi" a zdruncinat încrederea băncilor în întregul nostru sistem energetic, patronat de stat.

În răspunsurile oferite la întrebările ziarului BURSA, Complexul Oltenia, Electrica şi Nuclearelectrica au arătat că nu au existat solicitări de la bănci pentru majorarea dobânzilor, oferirea de garanţii suplimentare sau modificarea graficelor de rambursare a împrumuturilor în derulare.

Cele trei companii ne-au comunicat că nu intenţionează să contracteze credite în a doua jumătate a anului. Deci, companiile nu au de gând să testeze, în perioada următoare, cât de emotive mai sunt băncile când le cer bani pentru investiţii.

La Transelectrica, situaţia este mai complicată, întrucât compania are un plan ambiţios de dezvoltare a sistemului naţional de transport al electricităţii (circa jumătate de miliard de euro), ca să poată prelua energia din noile parcuri eoliene şi ca să realizeze noi conexiuni cu sistemele vecine.

Desigur, Transelectrica nu este Hidroelectrica. Compania susţine că are suficientă putere financiară pentru a-şi susţine programul de investiţii, dar admite că băncile care o creditează sunt partenere şi ale Hidroelectrica SA, au structuri proprii specializate în energie şi pot avea un comportament prudent faţă de societăţi din domeniu.

Final de negocieri cu "băieţii deştepţi"

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a încheiat, vineri, prima rundă de negocieri cu furnizorii cu care compania are contracte directe. Remus Borza, directorul Euro Insol, ne-a declarat că vineri a purtat discuţii cu Energy Holding, fără a ajunge la un rezultat concret.

Domnul Borza ne-a precizat : "Luni şi marţi avem programate rundele finale de negociere cu toţi cei zece furnizori. Cel mai aproape de finalul renegocierilor suntem cu Electromagnetica".

Administratorul judiciar ne-a spus că este decis să denunţe contractele cu furnizorii cu care nu vor agrea preţurile majorate pentru energia hidro.

Săptămâna trecută, ziarul BURSA a publicat, în exclusivitate, faptul că administratorii Hidroelectrica cer între 180 şi 200 de lei pe MWh pentru energia livrată în cadrul contractelor bilaterale.

Gelu Gherghescu: Declararea forţei majore la Hidroelectrica nu determină provizionarea creditelor

Băncile nu vor fi nevoite să facă provizioane pentru creditele acordate "Hidroelectrica", în cazul în care s-ar declara intrarea în situaţia de forţă majoră a companiei, ne-a declarat Gelu Gherghescu, partner în cadrul "Ernst&Young".

"Insolvenţa reprezintă un factor de luat în seamă mult mai important decât intrarea în situaţia de forţă majoră, care s-a mai întâmplat în trecut şi are un caracter temporar", ne-a explicat domnia sa. Ceea ce contează pentru bănci este capacitatea "Hidrolelectrica" să îşi achite creditele contractate, ceea ce, în mod normal, nu ar trebui să fie influenţat de faptul că aceasta nu va putea, pentru o perioadă, să furnizeze cantitatea de energie estimată iniţial, arată Gelu Gherghescu. "Orice aspect trebuie luat în calcul, însă < Hidroelectrica > este o companie profitabilă şi, atât timp cât poate să îşi plătească datoriile către bănci, acestea nu vor fi nevoite să provizioneze creditele", a conchis reprezentantul "Ernst&Young". (ALEXANDRU SÂRBU)

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5290
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur384.5900

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb