FLORIN CÎŢU: Economia trece printr-o perioadă dificilă în trimestrul II

G.U.
Politică / 6 iunie 2020

Economia trece printr-o perioadă dificilă în trimestrul II

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, susţine că în trimestrul al doilea al acestui an economia trece "printr-o perioadă dificilă", dar afirmă că "revenirea în trimestrul III este aproape o certitudine şi revenirea în V este scenariu de bază pentru acest moment". El spune că măsuri luate de Executiv, precum programul IMM Invest, susţinerea şomajului tehnic sau amânarea plăţii ratelor la bănci, "toate au dat rezultate şi se vede astăzi", coform News.ro.

"La începutul acestei perioade abundau scenariile apocaliptice despre ce se întâmplă cu România, despre criza economică, şi ni se arătau tot felul de scenarii, cu o economie care se va prăbuşi, în primul trimestru, ştiţi foarte bine, avem cea mai mare creştere din Uniunea Europeană şi estimările recalibrate ale Comisiei Europene arată că România chiar dacă este o contracţie a economiei mai mare decât o estimăm noi, este sub ceea ce se întâmplă în restul Europei. Deci până şi Comisia Europeană vede o contracţie a economiei, dar nu vede o contracţie la fel de mare ca în restul Europei", a declarat ministrul Finanţelor Publice sâmbătă, la Palatul Victoria

Cîţu a afirmat că măsuri luate de Executiv, precum programul IMM Invest, susţinerea şomajului tehnic sau amânarea plăţii ratelor la bănci, "toate au dat rezultate şi se vede astăzi".

"Dar cel mai important este că indicatorii de încredere aferenţi lunii mai semnalează o revenire a economiei româneşti peste alte state din regiune şi, dacă vă uitaţi la acest indicator - este vorba publicat de Comisia Europeană - veţi vedea că România este ţara în care încrederea creşte. Este o încredere care vine în special de la agenţii economici, o încredere pe care noi trebuie să o susţinem cu eforturile de la buget şi ştiţi foarte bine că urmează un plan economic de investiţii", a mai declarat ministrul Finanţelor.

El a făcut şi un bilanţ al cheltuielilor făcute de Executiv în cursul lunii mai. Cîţu a arătat că în fiecare lună Guvernul trebuie să se împrumute "pentru că avem cheltuieli şi multe dintre aceste facturi vin din urmă".

Conform ministrului, cheltuielile aferente lunii mai au fost de 8,9 miliarde de lei cheltuieli de personal, în condiţiile în care în anul 2017 aceleaşi cheltuieli erau de 5,6 miliarde de lei cheltuieli de personal.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost, în luna mai a acestui an, de un miliard de lei, în timp ce cheltuielile pentru pensii se ridică la suma de 6,4 miliarde de ei faţă de 4,5 miliarde de lei în 2017.

Au apărut, de asemenea, "cheltuieli pentru COVID". Astfel, au fost plătite 2,3 miliarde de lei - şomajul tehnic, 454 de milioane de lei - indemnizaţii pentru alţi profesionişti, 59 milioane de lei pentru decontarea cheltuielilor de carantină şi 9 milioane de lei indemnizaţii acordate părinţilor care au stat acasă pentru a-şi supraveghea copiii, la care se adaugă concedii medicale în cuantum de 637 de milioane de lei.

Cîţu a anunţat că cele trei miliarde de lei nedecontate de stat pentru plata concediilor medicale, sumă calculată la nivelul lunii noiembrie a anului trecut, au fost plătite, la fel şi facturi neplătite din PNDL şi rambursări de TVA. El a explicat că fostul guvern deconta cel mult o sută de milioane de lei lunar pentru aceste concedii, de aceea s-au adunat restanţe de trei miliarde.

Ministrul Finanţelor a precizat că luna trecută cheltuielile de investiţii făcute de Guvern au fost de 13,1 miliarde de lei, fiind cea mai mare cifră privind investiţiile din ultimul deceniu. El a susţinut că "acesta secretul care a dus la o creştere economică în primul trimestru". El a adăugat că doreşte ca nivelul cheltuielilor de investiţii să îl depăşească pe cel al cheltuielilor cu pensiile şi salariile.

"Economia trece printr-o perioadă dificilă în trimestrul II; veţi vedea cifrele în luna mai şi luna iunie, sunt cifre normale pentru o perioadă de criză, cea mai mare criză economică, dar, aşa cum arată, din discuţiile pe care le avem cu antreprenorii români, aşa cum vedem că acest guvern investeşte, revenirea în trimestrul III este aproape o certitudine şi revenirea în V este scenariu de bază pentru acest moment" a mai declarat Florin Cîţu.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Ai ocazia Dl.Citu sa dezvolti o economie care nu se poate baza pe consum.

    Sa vedem cit de aproape de nivelu de dezvoltare din vest vom ajunge. 

    Stringei pe toti sustinatori economiei cate se bazeaza pe investitii, nu ne faceti sa murim de foame si gasiti solutii sa dezvoltati tara fara consum

    Mult SUCCES 

    1. 1 - asta nu e domn.

      2 - si inainte de 1990 era o economie care nu se baza pe consum.  

      3 - cu acest ciumec nu ne apropiem ci ce departam.

      4 - investitii in neuronii (putini0 ai guvernului actual inseamna sa dea cat mai multi bani firmelor straine. 

      Răutăcios. Pesedist

      Florin Cîțu este în proces cu statul român. De fapt, părinții săi, Vasile și Elena Cîțu. Adică rude de gradul întâi. În acest proces, statul român poate fi reprezentat și ar trebui să fie reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice. Din această simplă ecuație rezultă faptul ca ministrul de finanțe se judecă cu el însuși, într-un fel, adică persoana Florin Cîțu (familia) se judecă cu ministrul de finanțe Florin Cîțu.

    Anul 2020 PIBul va scadea cum estimeaza cei mai multi cu 9-10%

    Va vor trebui 3 ani minim cu 4% pe an sa ajungeti din nou la PIBul din 2019.

    SUCCES 

    1. Pentru cresterea PIB-ului trebuie sa alt guvern. Daca raman astia, in 3 ani nu mai exista Romania. Succes le poti dori peneleprelor ca sa ajunga la lada de gunoi a istoriei.

    Cât ??? 33 000. 000. 000 € Și mâna lu' CÎȚU lamă de buldozer se făcuseseră. Ploie cu bani.

    ,,Catzo" rupta ca ti-am dres-o. Adica acu ' spui ca ne revenim in V iar acu spui ca ne revenim in L sau U.

    Eu nu mai inteleg pisicoiul asta deloc.

    Sint confuz dar ma trateaza or-banii or-ungurii ! 

    Suna bine, sa speram ca va fi asa.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0600
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2961
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8673
Gram de aur (XAU)Gram de aur460.7924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb