Departamentul de Justiţie al SUA investighează dacă Google, companie a Alphabet, a încălcat legea antitrust prin acordul său cu Character.AI, care permite gigantului tech să utilizeze tehnologia startup-ului de inteligenţă artificială, a raportat joi Bloomberg Law.
Autorităţile antitrust i-au comunicat recent companiei Google că examinează dacă aceasta a structurat acordul cu Character.AI în aşa fel încât să evite supravegherea oficială a fuziunilor de către guvern, potrivit raportului, care citează persoane familiarizate cu situaţia.
Google a semnat anul trecut un acord de licenţiere cu Character.AI, care a acordat gigantului motorului de căutare o licenţă neexclusivă pentru tehnologia modelului lingvistic al producătorului de chatboturi.
Compania i-a angajat, de asemenea, pe cofondatorii Character.AI, Noam Shazeer şi Daniel De Freitas, ambii foşti angajaţi ai Google.
"Suntem întotdeauna bucuroşi să răspundem întrebărilor autorităţilor de reglementare," a declarat un purtător de cuvânt al Google. "Suntem încântaţi că talente din Character.AI s-au alăturat companiei, dar nu deţinem nicio participaţie şi ei rămân o companie separată."
Character.AI nu a răspuns imediat unei solicitări de comentariu din partea Reuters, în timp ce Departamentul de Justiţie a refuzat să comenteze.
Departamentul de Justiţie poate analiza dacă acordul în sine este anticoncurenţial, chiar dacă nu a necesitat o revizuire oficială, a precizat raportul, adăugând că ancheta antitrust este în fază incipientă şi s-ar putea să nu ducă la o acţiune de impunere.
Alţi giganţi tehnologici au încheiat acorduri similare în ultimul an, în efortul lor de a se dezvolta în cursa intensă pentru inteligenţa artificială generativă.
Microsoft a încheiat un acord de 650 de milioane de dolari cu Inflection AI în martie 2024 pentru a folosi modelele startup-ului de AI şi a angaja personalul acestuia, în timp ce Amazon a angajat cofondatorii firmei de inteligenţă artificială Adept şi o parte din echipa acesteia în iunie anul trecut. Ambele acorduri au atras atenţia autorităţilor de reglementare.
Google se află deja sub presiunea autorităţilor, DOJ încercând să spargă dominaţia companiei în piaţa căutărilor online şi în tehnologia publicităţii digitale în două procese separate.
La începutul acestei luni, Comisia Federală pentru Comerţ a SUA a susţinut propunerea DOJ ca Google să partajeze datele privind căutările cu concurenţii.