Hotel Cişmigiu, parte a portofoliului Hercesa România din anul 2004, a înregistrat creşteri pe toată linia în primele şase luni din 2025, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei. Veniturile totale au crescut cu 9% faţă de aceeaşi perioadă din 2024, gradul de ocupare a fost de 77%, cu 6% mai mare faţă de 2024. Totodată, ADR-ul (tariful mediu pe cameră) a fost cu 7% mai ridicat decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, crescând de la 113 euro in 2024 la 121 de euro in 2025, în timp ce gradul de dublă ocupare a înregistrat o uşoară creştere, de la 1,51 la 1,60 adulţi pe cameră.
„Modificările fiscale recente din domeniul hotelier, ce presupun o creştere a cotei de TVA de la 9% la 11%, vor avea un impact relativ mic asupra activităţii noastre. Ne aşteptăm ca acestea să nu influenţeze semnificativ fluxul de turişti în Bucureşti şi să beneficiem în continuare de creşterea constantă a numărului de vizitatori înregistrată în ultimii doi ani”, a declarat Mirela Cojocaru, directorul general al Hotelului Cişmigiu. „Percepţia generală pozitivă asupra economiei României la nivel european, care se consolidează prin aceste măsuri fiscale, va contribui la creşterea încrederii în ţară. În acest context, tendinţa pozitivă se va menţine şi estimez o evoluţie similară pentru a doua jumătate a anului 2025, cu o creştere la aceleaşi niveluri”, a adăugat Mirela Cojocaru.
Cei mai mulţi turişti care s-au cazat la Hotel Cişmigiu în prima jumătate a acestui an au venit din Israel (21% din total), urmaţi de cei din România (14%), Italia (10%), Marea Britanie (9%), Germania (6%), Statele Unite ale Americii (5%).
Pentru a doua jumătate a anului 2025, obiectivele strategice ale Hotelului Cişmigiu se concentrează pe menţinerea şi consolidarea creşterii înregistrate în prima parte a anului. Investiţiile ce vor fi derulate în perioada următoare vizează optimizarea operaţiunilor interne şi păstrarea standardelor înalte de calitate, având în vedere că succesul Hotelului Cişmigiu are ca vectori principali fidelizarea clienţilor şi atragerea unui număr constant de turişti.
Hotel Cişmigiu cuprinde 60 de apartamente, cinci săli de conferinţă cu capacităţi cuprinse între 30 şi 70 de persoane şi un amfiteatru. Este, de asemenea, un hub cultural, prin Librăria Humanitas şi Institutul Cervantes.
Hotel Cişmigiu - repere istorice
1912 - Inginerul Nicolae Pissiota începe construcţia Palace Hotel, fiind autorul proiectului de rezistenţă, în vreme ce vărul său, arh. Arghir Culina, s-a ocupat de partea de de concepţie şi organizare a hotelului.
1913 - Palace Hotel, cu 200 de camere, este inaugurat.
1941 - Se deschide, la parterul Palace Hotel, celebra Berărie Gambrinus.
1948 - Hotelul este naţionalizat şi redenumit „6 martie”.
1965 - Clădirea primeşte numele Hotel Cişmigiu.
1985 - Hotelul este închis din cauza degradării.
1990 - Clădirea devine căminul studenţilor de la Academia de Teatru şi Film.
1995 - Hotel Cişmigiu este din nou închis din cauza degradării semnificative.
2004 - Hercesa achiziţionează Hotel Cişmigiu.
2012 - Hotel Cişmigiu este redeschis şi redat circuitului turistic şi cultural, în urma unei investiţii de 15 milioane de euro.
Opinia Cititorului