Ministerul iranian de Externe a anunţat că Abbas Araqchi, şeful diplomaţiei de la Teheran, a sosit sâmbătă la Roma pentru a doua rundă de negocieri nucleare cu Statele Unite, transmite agenţia EFE, de la care transmitem cele ce urmează. Discuţiile au loc la o săptămână după prima întâlnire desfăşurată la Muscat, în Oman.
Potrivit televiziunii de stat iraniene, negocierile urmau să înceapă la prânz, ora Iranului (10:30 a.m. la Roma), şi se desfăşoară indirect, prin intermediul unor diplomaţi din Oman. Din partea americană, participă emisarul special pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.
Ismail Baghaei, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, aflat alături de Araqchi, a declarat că Iranul rămâne angajat faţă de diplomaţie, "cu bună-credinţă şi simţ al responsabilităţii", dar a avertizat asupra dificultăţilor procesului. "Suntem conştienţi că nu este o cale uşoară, dar acţionăm cu o minte deschisă şi ne bazăm pe experienţa trecută", a spus el.
Deşi ambele părţi au calificat prima întâlnire de la Muscat drept "constructivă", persistă diferenţe majore privind obiectivele discuţiilor. Iranul doreşte să limiteze discuţiile strict la programul său nuclear, în timp ce SUA insistă şi asupra subiectelor sensibile precum programul de rachete balistice şi sprijinul Teheranului pentru grupări regionale precum Hezbollah sau rebelii houthi din Yemen.
Aflat recent la Moscova, Abbas Araqchi a criticat poziţia SUA, considerând că "cerinţele nerealiste nu vor face decât să reducă posibilitatea de a ajunge la un acord". El a acuzat Washingtonul de transmiterea unor "mesaje contradictorii", în timp ce emisarul Witkoff a cerut "destructurarea completă" a programului nuclear iranian.
Tensiunile sunt alimentate şi de declaraţiile preşedintelui american Donald Trump, care a ameninţat din nou cu posibile acţiuni împotriva Iranului, evocând inclusiv un eventual plan israelian de atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene.
În primul său mandat, Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear internaţional semnat în 2015, care prevedea limitarea programului nuclear al Iranului în schimbul ridicării sancţiunilor economice.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.04.2025, 12:48)
Tramp ne-a arat deja cu Rusia ce mare negociator este.
Iran poate sărbătorii bomba nucleară.