Leon, primul tren automotor produs de GRAMPET Group, a avut prima sa călătorie oficială

I.S.
Comunicate de presă / 23 iunie, 14:29

Leon, primul tren automotor produs de GRAMPET Group, a avut prima sa călătorie oficială

Într-o desfăşurare de evenimente ce marchează un moment istoric pentru industria feroviară din România, GRAMPET Group a lansat trenul automotor Leon, produs la fabrica Electroputere VFU Paşcani, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Prima sa călătorie oficială a avut loc joi, 19 iunie, pe ruta Bucureşti Nord - Bucureşti Băneasa, având la bord oficialităţi guvernamentale, ambasadori, lideri din mediul de afaceri şi reprezentanţi ai presei.

Ceremonia de lansare a debutat la Salonul Regal din Gara de Nord Bucureşti, unde atmosfera a fost una de sărbătoare. În discursul său inaugural, Gruia Stoica, Preşedintele GRAMPET Group, a subliniat importanţa acestui proiect: „Este primul automotor DMU (Diesel Multiple Unit) fabricat în ţara noastră în ultimii 80 de ani. Este un tren complet realizat în România, testat pe mai bine de 30.000 km, atestat cu certificat CE şi gata să circule în toată Europa. Cu o viteză de 120 km/h şi echipat cu două Power-Pack-uri de 390 kW, care contribuie la reducerea semnificativă a emisiilor şi la un consum redus de combustibil, Leon este alegerea pragmatică într-o ţară unde 62% din reţeaua de cale ferată nu este electrificată.”

Printre invitaţi s-a numărat şi Florin‑Marian Spătaru, Consilier de Stat în cadrul Cancelariei Prim‑Ministrului, care a declarat: „Este o mare bucurie să particip la lansarea unui proiect românesc. Vedem acum că inginerii români, lucrătorii români şi entuziasmul antreprenorilor români reprezintă soluţia pentru creşterea economică a României, pentru angajamentul pe care îl avem pentru decarbonizare, pentru proiectele publice pe care le promovăm şi pe care dorim să le avem, cu absorbţia fondurilor europene, prin achiziţia de produse româneşti.”

Potrivit sursei, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Japoniei în România, Excelenţa Sa Katae Takashi, a subliniat parteneriatul de succes dintre cele două ţări în domeniul feroviar:

„Astăzi, vreau să subliniez relaţia durabilă şi avantajoasă dintre Japonia şi România în industria feroviară. Această colaborare depăşeşte simpla afacere; ea reflectă valori comune de inovaţie, eficienţă şi angajament faţă de dezvoltarea durabilă a infrastructurii. Lansarea trenului Leon este o ocazie memorabilă, care demonstrează angajamentul României faţă de modernizarea infrastructurii sale feroviare. Această iniţiativă se bazează pe o bază solidă de colaborare de succes între cele două naţiuni ale noastre, promiţând progrese şi mai mari în anii ce vor urma.”

Lucian Rusu, senator PNL şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură din Senatul României, a evidenţiat necesitatea unui parteneriat stabil între stat şi sectorul privat pentru accesarea tehnologiilor de viitor: „Sistemul feroviar nu este un moft, este o necesitate. Avem resursa umană, după cum ne-a demonstrat domnul Gruia Stoica, avem tehnologia, tot ce ne mai trebuie în direcţia asta este un parteneriat stabil între stat, între mediul privat, între universităţi, pentru a accesa această tehnologie a viitorului”.

Dumitru-Dorin Prunariu, primul şi singurul cosmonaut român care a călătorit vreodată în spaţiu, a ţinut un discurs inspirat: „Lansarea trenului Leon nu este doar un moment de mândrie pentru industria feroviară românească, ci şi un simbol al ambiţiei, al curajului şi al dorinţei noastre comune de a atinge noi orizonturi. Aşa cum, cu ani în urmă, am păşit în spaţiu purtând în urmă speranţele şi visurile poporului român, astăzi văd în trenul Leon acelaşi spirit de pionierat”.

Conform comunicatului, conferinţa de presă a fost încheiată prin discursul lui Claudiu Hîrbu, Director General Adjunct Electroputere VFU Paşcani: „Leon este proiectul nostru de suflet şi expresia identităţii noastre feroviare, o dovadă clară că tradiţia, inovaţia şi pasiunea sunt ingredientele succesului într-un domeniu atât de competitiv. Leon este o dovadă că putem produce la standarde europene şi că ingineria şi proiectarea românească există în continuare”.

În ceea ce priveşte viitorul, Leon urmează să îşi stabilească ruta comercială, cu opţiuni incluzând Bucureşti - Braşov sau Bucureşti - Constanţa. Detaliile privind introducerea efectivă în circulaţie vor fi anunţate în curând.

Acest eveniment marchează un pas important în modernizarea infrastructurii feroviare din România, aducând speranţă şi noi oportunităţi pentru viitorul transportului pe calea ferată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0810
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3461
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4596
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8849
Gram de aur (XAU)Gram de aur466.3616

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb