Liderii Slovaciei ştiu să citească tendinţele istorice

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Editorial / 11 noiembrie

"Am decis să ridicăm relaţiile China - Slovacia la rang de parteneriat strategic, care răspunde nevoilor dedezvoltare viitoare ale ambelor ţări şi va injecta un impuls nou şi puternic în cooperarea bilaterală", a declarat preşedintele Xi Jinping, după cum scrie agenţia de presă Xinhua. (Sursa foto: facebook / Robert Fico)

"Am decis să ridicăm relaţiile China - Slovacia la rang de parteneriat strategic, care răspunde nevoilor dedezvoltare viitoare ale ambelor ţări şi va injecta un impuls nou şi puternic în cooperarea bilaterală", a declarat preşedintele Xi Jinping, după cum scrie agenţia de presă Xinhua. (Sursa foto: facebook / Robert Fico)

Călin Rechea

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a avut întâlniri la cel mai înalt nivel cu ocazia recentei vizite oficiale în China, care a marcat aniversarea a 75 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, în condiţiile în care Slovacia are calitatea de stat succesor al Cehoslovaciei.

Relaţiile dintre cele două ţări au fost ridicate la nivelul de "parteneriat strategic", care presupune o coordonare mai apropiată în afacerile regionale şi internaţionale, inclusiv din punct de vedere militar, peste care se mai află doar categoria "parteneriat strategic global".

"Am decis să ridicăm relaţiile China - Slovacia la rang de parteneriat strategic, care răspunde nevoilor de dezvoltare viitoare ale ambelor ţări şi va injecta un impuls nou şi puternic în cooperarea bilaterală", a declarat preşedintele Xi Jinping, după cum scrie agenţia de presă Xinhua.

Preşedintele Chinei a mai subliniat că "ambele părţi ar trebui să susţină multilateralismul veritabil, să protejeze cu fermitate sistemul internaţional cu ONU în centrul său şi ordinea internaţională bazată pe dreptul internaţional, să pledeze pentru o lume multipolară echitabilă şi ordonată şi pentru o globalizare economică universal benefică".

În comunicatul comun privind stabilirea parteneriatului strategic dintre cele două ţări sunt prezentate pe scurt principalele linii de cooperare repartizate pe domenii. Documentul este disponibil pe site-ul Misiunii permanente a Republicii Populare Chineze la ONU.

Astfel, în domeniul politic este prevăzută înfiinţarea unui mecanism inter-guvernamental de dialog strategic, în cadrul căruia vor avea loc întâlniri regulate dintre cele două părţi pentru stabilirea căilor de dezvoltare a relaţiilor bilaterale.

Cea mai mare greutate în comunicatul comun o au, după cum era de aşteptat, relaţiile economice. În condiţiile extinderii comerţului bilateral, partea chineză şi-a arătat disponibilitatea de a susţine creşterea importurilor agricole de calitate superioară din Slovacia.

Adâncirea relaţiilor economice şi comerciale mai presupune şi creşterea prezenţei companiilor chineze în Slovacia, inclusiv prin intermediul investiţiilor directe. Reciproc, "sprijinul Chinei pentru investiţiile şi întreprinderile comune slovace în China stimulează şi mai mult cooperarea economică dintre cele două naţiuni", după cum se mai arată în comunicat.

Aici se mai pune accentul şi pe "consolidare cooperării pentru dezvoltarea ecologică în domenii precum materialele noi, infrastructura nouă, energia curată şi dezvoltarea durabilă".

Autorităţile de la Bratislava au mai precizat că Slovacia va sprijini activ Iniţiativa Belt and Road şi este gata să "îmbunătăţească infrastructura de transport şi să faciliteze intrarea companiilor şi mărfurilor chineze pe piaţa europeană prin Slovacia".

Un punct deosebit de important al comunicatului comun se referă la dezvoltarea cooperării dintre China şi ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE). "Cooperarea dintre China şi ţările din Europa Centrală şi de Est este o completare utilă a relaţiilor China - UE şi a relaţiilor bilaterale China - Slovacia, iar cele două ţări sunt gata să lucreze în comun pentru noi progrese în cooperarea China - ECE", se mai subliniază în document.

La semnarea comunicatului comun, preşedintele Xi Jinping "şi-a exprimat speranţa că noile instituţii ale UE vor adera la orientarea parteneriatului China - UE, vor adopta o abordare pozitivă şi pragmatică, vor gestiona corect diferenţele şi se vor abţine de la politizarea aspectelor economice şi comerciale", după cum scrie agenţia de presă Xinhua.

În cadrul discuţiilor dintre cele două părţi a fost abordat şi subiectul războiului din Ucraina, iar preşedintele Xi a apreciat poziţia Slovaciei, pe care a caracterizat-o drept "obiectivă, raţională şi imparţială".

Premierul Robert Fico a declarat, de asemenea, că "poziţia Chinei cu privire la criza ucraineană este corectă, obiectivă şi constructivă", iar "Slovacia este dispusă să se alăture grupului Prietenilor pentru pace privind criza ucraineană şi să colaboreze cu China pentru a contribui la soluţionarea politică a crizei", după cum mai arată Xinhua.

Extinderea semnificativă a relaţiilor bilaterale cu China, mai ales pe fondul schimbărilor majore ale peisajului geostrategic, economic şi financiar la nivel global arată că liderii Slovaciei ştiu să citească tendinţele istorice.

Din păcate, aşa-numiţii lideri ai României au dat dovadă, cel puţin în ultimele decenii, că înţelegerea tendinţelor istorice le este pe deplin străină.

Ei ştiu să "citească" doar tendinţele isterice, dar şi pe acestea doar cu permisiune, iar consecinţele pentru stabilitatea şi dezvoltarea pe termen lung a ţării noastre vor fi dramatice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb