Mangalia 2.0: Statul joacă din nou la cacealma cu industria navală românească

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 12 mai

Mangalia 2.0: Statul joacă din nou la cacealma cu industria navală românească

English Version

Statul român se pregăteşte să repete, cu o obstinaţie uluitoare şi o lipsă de viziune cruntă, schema dubioasă din 2018 prin care s-a declarat acţionar majoritar la Şantierul Naval Mangalia fără să investească vreun leu, dar a preluat controlul decizional absolut, deşi pe hârtie lăsa mână liberă managementului operaţional numit de compania olandeză Damen. Rezultatul acelei scheme fost previzibil: colaps industrial, insolvenţă, şomaj şi haos. Acum, aceeaşi reţetă este reîncălzită, doar că olandezii de la Damen sunt înlocuiţi de turcii de la Desan, iar fundalul tranzacţiei este acoperit de zgomotul corvetelor militare importate în regim de urgenţă.

Ziarul BURSA a avertizat public asupra acestei manevre periculoase, iar faptele recente îi dau pe deplin dreptate. În urmă cu două săptămâni, atrăgeam atenţia cu privire că, potrivit unor surse guvernamentale, achiziţia unei corvete turceşti de tip Hisar OPV de către Ministerul Apărării Naţionale nu este o simplă tranzacţie militară, ci doare începutul unui scenariu bine regizat, în care achiziţiile din Turcia devin poarta de intrare pentru o companie străină într-un şantier naval românesc strategic. Graba cu care se desfăşoară totul, lipsa unei dezbateri publice, preţul real umflat artificial şi justificările hilare invocate - precum o ameninţare bruscă a unui submarin rusesc în largul Neptun Deep - nu sunt decât perdele de fum menite să acopere transferul controlat şi discret al Şantierului Naval Mangalia către compania turcă Desan.

Schema propusă acum de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului este aproape identică celei din 2018: statul român rămâne acţionar majoritar, fără să investească un leu, dar partenerul străin este împins să achite toate datoriile istorice şi să preia obligaţiile fostului acţionar minoritar. Aşa cum Damen a fost "convinsă" să plătească ieşirea din Şantierul Naval Mangalia a companiei coreeene Daewoo şi să accepte un management operaţional doar pe hârtie, turcii vor fi acum traşi în acelaşi scenariu cu alte costume, dar aceeaşi piesă.

În mod ipocrit, autorităţile prezintă acest aranjament ca pe o "relansare" a şantierului. În realitate, turcii vor închiria facilităţile şi forţa de muncă, dar fără nicio garanţie că vor investi, că vor construi nave militare la standarde NATO sau că vor menţine pe termen lung activitatea industrială. Totul se bazează pe o înţelegere de culise, cu uşi închise şi promisiuni fără acoperire. Între timp, peste 200 de angajaţi au fost concediaţi, iar alţi o mie sunt în şomaj tehnic prelungit. O industrie moare, dar Guvernul ne vinde iluzia parteneriatelor strategice.

Revenind la Mangalia, situaţia este dezastruoasă: Damen a notificat rezilierea acordului cu statul român, iar şantierul a intrat oficial în insolvenţă în vara anului 2024. Datoriile depăşesc 800 milioane lei. Nu există niciun plan clar de redresare. Nu există o viziune pe termen lung. Există doar o tăcere complice între acţionari, declaraţii sforăitoare despre "negocieri avansate" cu un investitor strategic şi o aparentă acceptare a dezastrului. În realitate, nu este nicio negociere. Este o cedare pe tăcute, pe datorie, în condiţiile dictate de statul român: fără investiţii, fără transparenţă, dar cu control politic total.

Statul român vinde, de fapt, Mangalia pe nimic. Nu pentru că nu are opţiuni, ci pentru că refuză să-şi asume răspunderea investiţională. A abandonat ideea unei industrii navale autonome. A ales să joace rolul unui administrator sărac, dar autoritar, care nu produce, nu construieşte, dar controlează totul prin hârtie, şedinţe şi protocoale sterile.

Iar când presa avertizează asupra acestei farse, este tratată cu tăcere sau discreditată. Dar realitatea e clară: BURSA a avut dreptate. Corvetele turceşti sunt doar o mască. Scenariul real este transferul Mangalia, sub o formulă camuflată de "parteneriat operaţional". Statul va rămâne "acţionar majoritar", dar fără să conducă nimic relevant. Iar investitorii turci vor plăti toate oalele sparte, în timp ce guvernul va poza în salvatorul industriei.

Adevărul este că România nu îşi construieşte o flotă. Îşi îngroapă şantierele. Nu îşi consolidează apărarea. Îşi subminează economia industrială. Nu atrage investitori. Îşi vinde viitorul pe datorie. Şi totul cu o seninătate care frizează complicitatea.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Scenariul real e subminarea capacitatii militare navale a Romaniei. Din interiorul Ministerului Apararii Nationale.

    Si nu, nu e doar complicitate. E tradare de tara. 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Doua probleme ma nedumiresc in materie de industrie de aparare. Prima e cea referitoare la absenta offset-ului obligatoriu conform legii si prin a carui neaplicare Romania a pierdut cateva zeci de miliarde care ar fi trebuit investiti in industria de aparare. A doua e necolaborarea cu olandezii de la Damen pentru inceperea productiei de nave militare la Mangalia. In mod sigur parlamentarii romani din comisiile de specialitate au probleme mai importante de discutat si nu ii intereseaza astfel de fleacuri.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.1165
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5490
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4699
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0357
Gram de aur (XAU)Gram de aur486.4063

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb