Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a redus dobânzile, miercuri, pentru prima oară după 2008, şi a semnalat disponibilitatea scăderii costurilor de împrumut, dacă va fi nevoie, citând îngrijorările provocate de economia mondială şi inflaţia scăzută, transmite Reuters.
În urma deciziei Fed, indicele dolarului a urcat, miercuri, cu 0,22%, la 98,264.
Pieţele financiare au anticipat, în mare măsură, reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 2%-2,25%.
Fed a anunţat într-un comunicat, după o şedinţă de politică desfăşurată pe parcursul a două zile, că a decis reducerea dobânzilor "având în vedere implicaţiile perspectivelor economiei mondiale, precum şi presiunile inflaţioniste scăzute".
Banca Centrală a arătat că va continua să monitorizeze "cum va afecta economia informaţiile viitoare", adăugând că "va acţiona în mod corespunzător pentru a susţine"expansiunea economică pe termen lung.
Decizia i-a nemulţumit pe preşedintele Fed din Boston şi din Kansas City, Eric Rosengren şi Esther George, care s-au opus măsurii.
Preşedintele american, Donald Trump, va fi probabil dezamăgit că Fed nu a decis o reducere mai mare a dobânzii, aşa cum a solicitat el.
Trump a afirmat în repetate rânduri că Banca Centrală şi preşedintele Fed, Jerome Powell, nu fac suficient pentru a susţinere eforturile administraţiei de stimulare a creşterii economice.
Potrivit Fed, reducerea dobânzii ar trebui să ajute la revenirea inflaţiei la obiectivul de 2%, dar incertitudinile referitoare la perspective se menţin.
Banca Centrală a subliniat că va opri reducerea deţinerilor masive de obligaţiuni, începând de la 1 august, cu două luni înainte de termenul stabilit anterior.