Rebelii houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au anunţat luni că o navă cargo pe care au atacat-o cu focuri de armă, rachete şi bărci teleghidate încărcate cu explozibili s-a scufundat în Marea Roşie, fiind primul lor atac naval cunoscut din acest an, potrivit Reuters, de la care menţionăm următoarele.
Operatorul grec al navei, compania Stem Shipping, a declarat pentru Reuters că nu are o confirmare independentă a scufundării. De asemenea, Reuters nu a putut verifica imediat dacă nava s-a scufundat.
Houthii şi-au revendicat responsabilitatea pentru atacul de duminică şi au spus că au permis celor 19 membri ai echipajului să debarce de pe nava cargo Magic Seas, aflată sub pavilion liberian.
Toţi membrii echipajului au fost salvaţi de o navă comercială aflată în trecere şi urmau să ajungă în Djibouti mai târziu în cursul zilei de luni, a declarat Stem Shipping.
Emiratele Arabe Unite au anunţat că au reuşit să salveze toate cele 22 de persoane aflate la bordul Magic Seas, după ce o navă a AD Ports Group, numită Safeen Prism, a răspuns unui apel de urgenţă lansat de nava comercială, în urma atacului din Marea Roşie.
Magic Seas, care transporta fier şi îngrăşăminte din China către Turcia, a început să ia apă după atac şi rămânea în pericol de scufundare, potrivit unui reprezentant al companiei Stem Shipping, Michael Bodouroglou.
Atacul a pus capăt unei perioade de aproximativ şase luni de linişte în Marea Roşie, una dintre cele mai importante rute maritime din lume. Între sfârşitul lui 2023 şi sfârşitul lui 2024, atacurile houthi au perturbat semnificativ transportul naval între Europa şi Asia, prin Canalul Suez.
În total, houthii au lansat peste 100 de atacuri asupra navelor comerciale din Marea Roşie, Golful Aden şi strâmtoarea Bab al-Mandab - în semn de solidaritate cu palestinienii, după izbucnirea războiului din Gaza în 2023. Totuşi, aceste atacuri s-au oprit la începutul acestui an, ultimul fiind raportat în decembrie 2024.
Opinia Cititorului