Sebastian Burduja: "Nu vom avea nicio problemă în furnizarea gazelor naturale în iarna viitoare"

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 10 august 2023

Sursa foto: facebook / sebastian burduja

Sursa foto: facebook / sebastian burduja

Cetăţenii nu vor avea probleme, în sezonul rece 2023-2024, cu energia termică furnizată în sistem centralizată sau produsă în centrale de apartament, a lăsat să se înţeleagă Sebastian Burduja, ministrul Energiei, într-un interviu acordat pentru Agerpres.

Ministrul Energiei a precizat că în acest moment înmagazinarea şi aprovizionarea pieţei cu gaze naturale au loc la parametri optimi şi că nu vor fi probleme cu livrarea gazelor naturale în iarna următoare.

"Îmi doresc ca românii să nu tremure nici de frig, nici de frica facturilor. Suntem cu un procent record pot să-i spun, de 77%, sunt datele de astăzi, şi comparativ cu perioada similară a anului trecut, ne apropiem de valoarea de un miliard metri cubi, mai mult decât înmagazina România acum un an de zile. E adevărat, ne-a ajutat şi scăderea consumului, pentru că industria scăzând, activitatea industrială a scăzut, şi atunci s-au consumat mai puţine gaze. Deci, noi la 1 septembrie trebuie să fim cu un grad de umplere de peste 90%; aceasta este ţinta pe care România o are în faţa Comisiei Europene. Suntem convinşi că vom depăşi această ţintă. Am depăşit şi ţinta de la 1 iulie, deci ne vom apropia de capacitatea maximă de înmagazinare pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul acestui ciclu de injecţie. La 1 octombrie începe ciclul de extracţie din depozite şi, în contextul unei ierni normale, nu vom avea absolut nicio problemă. Dacă iarna va fi foarte grea, avem opţiunea de a activa un contract pe care Romgaz îl are cu Azerbaidjan, unde noi avem o rezervă de un miliard metri cubi şi putem să apelăm la aceste gaze care să ajungă în România şi să susţină un eventual deficit pe această zonă", a declarat Sebastian Burduja pentru sursa citată.

În ceea ce priveşte plafonarea preţurilor la energia electrică, ministrul Burduja a arătat că Guvernul va proteja în continuare consumatorii vulnerabili, în special consumatorii casnici, dar va urmări şi prevenirea unor abuzuri şi practici imorale prin care companiile care aveau contracte la preţuri foarte bune exportau energia electrică pentru a o importa la un preţ mai mare pe care apoi îl compensau de la bugetul de stat. Ministrul Energiei a spus că, dacă schema de plafonare a preţului la energiei la nivelul Comisiei Europene e valabilă până în martie 2024, legea internă menţine plafonarea până la 31 martie 2025.

Sebastian Burduja a precizat că, din cauza încasării scăzute a veniturilor bugetare există în acest moment o presiune asupra bugetului de stat legată de plata facturilor compensate la energia electrică şi termică, fiind vorba de restanţe către furnizorii de energie de aproape 8 miliarde lei, din care 4 miliarde lei la Ministerul Energiei pentru consumatorii non-casnici şi 4 miliarde lei la Ministerul Muncii pentru consumatorii casnici.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb