• (Interviu cu Ionuţ Valeriu Andrei, directorul general al Loteriei Române)
Reporter: Care a fost evoluţia activităţii Loteriei Române în ultimul an?
Ionuţ Valeriu Andrei: Anul 2024 a fost unul al confirmării în ceea ce priveşte deciziile şi soluţiile care au fost luate de managementul companiei în direcţia de dezvoltare şi digitalizare a Loteriei Române.
Lansarea platformei proprii online de vânzare a jocurilor de tip loto, bilete.loto.ro, care a avut loc în luna martie a anului trecut, la fel ca şi îmbogăţirea portofoliului de lozuri cu produse care s-au dovedit extrem de atractive, precum şi soluţiile implementate de eficientizare a activităţii au contribuit la obţinerea unor rezultate excelente, respectiv cel mai mare profit brut preliminat din ultimii zece ani, în valoare de peste 237,75 milioane de lei. Rezultatele foarte bune pe care le-am înregistrat au fost obţinute într-un context deosebit de sensibil, determinat de modificările legislative privind restricţiile în exploatarea jocurilor de noroc în localităţile mici.
La doar un an de la lansarea platformei proprii online de vânzare a jocurilor de tip loto, aceasta deţine o pondere de zece procente din totalul vânzărilor şi înregistrăm un număr de peste 150.000 de conturi de utilizatori.
Reporter: Care consideraţi că sunt principalele probleme ale domeniului şi ce soluţii există pentru remedierea acestora?
Ionuţ Valeriu Andrei: Cele mai importante probleme ce au fost identificate în domeniu sunt reprezentate de impactul negativ pe care jocurile de noroc îl pot avea în societate. Problematica este de mulţi ani în atenţia Loteriei Române, care are o abordare serioasă bazată pe demersuri concrete, recunoscute încă din anul 2020, odată cu obţinerea certificării alinierii la standardele Jocului Responsabil din partea European Lotteries, certificare pe care o deţinem şi în prezent. Astfel, Loteria Română a implementat politici de joc responsabil care să asigure protecţia jucătorilor şi o dezvoltare durabilă şi sustenabilă, fără impact negativ la nivelul comunităţii.
Reporter: Cum apreciaţi legislaţia din sector şi ce efecte vor avea asupra domeniului proiectele legislative care se află în dezbatere în Parlament?
Ionuţ Valeriu Andrei: Legislaţia în domeniul organizării şi exploatării jocurilor de noroc a devenit tot mai restrictivă şi, din acest punct de vedere, se poate manifesta un risc de apariţie şi dezvoltare a pieţei negre unde jucătorii nu mai beneficiază de niciun fel de protecţie.
Loteria Româna îşi menţine susţinerea faţă de toate iniţiativele care urmăresc responsabilizarea operatorilor de jocuri de noroc în ceea ce priveşte fenomenul dependenţei.
Reporter: Ce efecte au asupra pieţei noile măsuri fiscale şi cum ar trebui să arate fiscalitatea din domeniu?
Ionuţ Valeriu Andrei: Măsurile fiscale care au vizat creşterea taxelor de organizare şi exploatare a jocurilor de noroc au un impact şi asupra Loteriei Române.
Introducerea taxelor pentru fondul de prevenire a dependenţei de jocuri de noroc este, din punctul nostru de vedere, o măsură benefică ce vizează interesul social, acela de a proteja şi ajuta jucătorii care sunt vulnerabili.
Reporter: Ce investiţii derulaţi în prezent şi ce buget aţi alocat în acest sens?
Ionuţ Valeriu Andrei: Loteria Română are o nouă identitate vizuală din anul 2023, care defineşte viziunea noastră pentru prezent şi pentru viitor. Identitatea companiei rămâne în strânsă legatură cu valorile societăţii românesti, pe care le respectăm şi le preţuim.
Noua identitate vizuală a Loteriei Române impune şi reamenajarea agenţiilor loto. Cel mai important obiectiv de investiţii pentru anul acesta este continuarea procesului de modernizare a agenţiilor loto, demarat in 2024. Avem în vedere un număr total de 300 de agenţii cuprinse în proiectul de reamenajare, ceea ce va duce la creşterea gradului de confort şi la îmbunătăţirea radicală a experienţei de joc pentru clienţi.
Reporter: Ce noi produse aţi lansat în 2024 şi cu ce urmează să ieşiţi în piaţă?
Ionuţ Valeriu Andrei: În 2024 Loteria Română şi-a îmbogăţit portofoliul cu nouă noi serii de loz, cu tematică diversă şi premii extrem de atractive. Anul trecut am lansat lozul răzuibil cu cel mai mare premiu cap de afiş pus în joc vreodată de Loteria Română pentru un astfel de produs: LOZUL MAGNIFIC 5.000.000 LEI.
În cursul lunii mai 2024, Loteria Română a lansat lozul Team Romania, în scopul susţinerii Echipei Olimpice a României la Jocurile de la Paris 2024.
Lozul Team Romania a oferit şansa tuturor românilor de a contribui la finanţarea Echipei Olimpice a României şi de a sprijini, astfel, eforturile sportivilor noştri în această competiţie mondială, ca premisă pentru promovarea sportului şi a imaginii României în lume. Urmare a vânzării acestui loz, Loteria Română a virat către Comitetul Olimpic şi Sportiv Român suma de 1.500.000 lei în scopul asigurării finanţării Echipei Olimpice a României.
În anul 2024, încasările la loz au crescut faţă de anul anterior cu 24,5 milioane lei, iar la jocurile loto cu 104,5 milioane lei.
Pentru 2025, ne-am propus diversificarea portofoliului de loz prin lansarea de cinci noi serii de lozuri răzuibile, precum şi noi serii de loz tradiţional, în plic şi randalinate, produse în tipografia noastră proprie. De asemenea, se intenţionează introducerea în portofoliul de produse a jocurilor de tip pariuri în cotă fixă tradiţionale şi la distanţă, precum şi a jocurilor de tip cazinou online.
Reporter: Care sunt tendinţele din piaţă pe segmentul pe care activaţi?
Ionuţ Valeriu Andrei: În piaţa jocurilor de noroc tendinţele din ultimii ani se manifestă din ce în ce mai accentuat, în direcţia/sensul creşterii pe zona de online şi de stagnare în zona de retail. Acest lucru vine ca urmare a schimbării obişnuinţelor de joc ale clienţilor, dar şi ca urmare a restricţiilor legislative. Domeniul jocurilor de noroc este puternic marcat de utilizarea tehnologiilor noi (AI), care vor genera, potrivit estimărilor, cresteri anuale de 9-10% ale pieţei de jocuri de noroc.
Reporter: Cum utilizaţi Inteligenţa Artificială în activitatea Loteriei?
Ionuţ Valeriu Andrei: Evident că şi Loteria Română este receptivă la noile tehnologii care ţin de AI şi urmărim cu interes acest fenomen deschizător de drumuri şi în ceea ce priveşte industria jocurilor de noroc. Utilizarea tehnologiilor AI va fi o condiţie obligatorie în dezvoltarea proiectelor viitoare, precum proiectul de pariuri sportive şi casino online.
Reporter: Ce acţiuni întreprindeţi pentru a veni în întâmpinarea unui joc responsabil?
Ionuţ Valeriu Andrei: Pentru Loteria Română, Jocul Responsabil nu este doar un concept, ci un principiu fundamental care ghidează întreaga activitate a companiei. Misiunea noastră este de a promova un comportament echilibrat în rândul jucătorilor şi de a contribui la conştientizarea riscurilor asociate, oferind în acelaşi timp suport şi resurse adecvate.
Jocul Responsabil în cadrul Loteriei Române se bazează pe trei direcţii esenţiale: informare şi educaţie, transparenţă şi accesibilitate şi protejarea categoriilor vulnerabile.
În parteneriat cu Asociaţia Joc Responsabil, Loteria Română desfăşoară campania "Joc Responsabil - Alege Echilibrul", având ca obiectiv principal educarea publicului asupra importanţei limitării timpului şi banilor alocaţi jocurilor de noroc. Prin această iniţiativă, Loteria Română se concentrează pe creşterea gradului de conştientizare cu privire la comportamentele de joc sănătoase şi pe oferirea de soluţii pentru prevenirea jocului excesiv.
Loteria Română şi Federaţia Română de Volei au lansat în anul 2024 campania naţională "Echipa Responsabilităţii", o iniţiativă care pune accent pe responsabilitate, echilibru şi educaţie în domeniul jocurilor de noroc, în strânsă legătură cu valorile sportului de performanţă, campanie care continuă şi în acest an. Campania "Echipa Responsabilităţii" reflectă angajamentul comun al Loteriei Române şi al Federaţiei Române de Volei faţă de promovarea responsabilităţii, echilibrului şi educaţiei în domeniul jocurilor de noroc, inspirate din valorile sportului care să sprijine iniţiativele de responsabilitate socială şi prevenţie, cu scopul de a extinde impactul campaniilor şi programelor educaţionale.
Reporter: Cu ce rezultate aţi încheiat anul trecut şi ce estimări aveţi pentru anul în curs?
Ionuţ Valeriu Andrei: În anul 2024, conform rezultatelor financiare preliminare, Loteria Română a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1,29 miliarde de lei şi un profit brut de peste 237,75 milioane de lei, cel mai mare profit brut preliminat din ultimii zece ani.
Estimările pentru anul în curs vizează creşterea cifrei de afaceri şi implicit a profitului. Această prognoză se bazează, în principal, pe continuarea trendului ascendent al vânzărilor online.
Reporter: Care este profilul jucătorului care apelează la produsele Loteriei?
Ionuţ Valeriu Andrei: Portofoliul Loteriei Române atrage mai multe tipologii de jucători. Odată cu introducerea posibilităţii de a achiziţiona online bilete la loto, se conturează un nou profil de jucător în ceea ce priveşte vârsta, precum şi obiceiurile de joc. În prezent, profilul standard de jucător la jocurile de tip loto este următorul: bărbat din mediul urban, cu vârsta între 45 şi 60 de ani, cu studii medii.
Reporter: Care sunt perspectivele sectorului, având în vedere perioada dificilă pe care o traversăm?
Ionuţ Valeriu Andrei: Este adevărat, perioada pe care o traversăm este marcată de multe evenimente, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Schimbările de paradigmă influenţează toate domeniile. Din fericire, ca business, la acest moment, nu suntem afectaţi în mod direct de actualul context. Se impune însă o atenţie sporită şi o planificare riguroasă care să ne ţină, pe cât posibil, departe de riscuri, astfel încât să ne putem continua parcursul pe care ni l-am propus, diversificarea portofoliului de produse şi îmbunătăţirea experienţei jucătorilor.
Reporter: Mulţumesc!