Acţiunile Apple Inc. au înregistrat o scădere de până la 4% în sesiunea after-hours după ce compania americană a raportat, la data de 1 mai, rezultate peste estimările anticipate de analişti. Scăderea a fost cauzată pe de o parte de declaraţiile CEO-ului Tim Cook, care a menţionat că este "foarte dificil" să prevadă impactul tarifelor după luna iunie, iar pe de altă parte de vânzările segmentului de servicii, care s-au situat sub aşteptări, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Apple este una dintre cele mai valoroase companii din lume, după capitalizarea de piaţă, aceasta atingând 3,08 trilioane de dolari. Compania continuă să se dueleze cu Microsoft pentru supremaţie, trecând din nou pe locul al doilea, săptămâna trecută. În 2018, Apple a fost prima companie americană care a atins o capitalizare de piaţă de un trilion de dolari.
Fondată în 1976 de Steve Jobs, Steve Wozniak şi Ronald Wayne, Apple proiectează, produce şi comercializează o gamă largă de produse electronice de consum, software şi servicii digitale. Compania este renumită pentru inovaţie, design premium şi un ecosistem integrat care combină partea de hardware cu software şi servicii. iPhone-ul rămâne cel mai vândut smartphone premium la nivel mondial, cu o cotă de piaţă de peste 50% în segmentul high-end. Pe partea de servicii, Apple deţine peste un miliard de abonaţi activi la nivel global.
Compania este în prezent condusă de Tim Cook, succesorul fondatorului Steve Jobs, care a decedat în 2011. Cook a transformat Apple într-o companie axată pe servicii, diversificând veniturile dincolo de hardware. Sub conducerea sa, compania a lansat Apple Watch, Apple Music, Apple TV+ şi a extins ecosistemul de servicii, crescând veniturile din acest segment de la 14,5 miliarde de dolari în 2016 la 96,2 miliarde de dolari în 2024. Cook a consolidat lanţul de aprovizionare global şi a poziţionat Apple ca lider în sustenabilitate, angajându-se ca până în 2030 compania să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.
Investitorii instituţionali controlează cea mai mare pare a acţiunilor Apple, cu o cotă de aproape 63% din total. Cei mai importanţi sunt Vanguard Group (9,29%), Blackrock (7,48%) şi State Street Corp. (3,98%), potrivit Yahoo Finance. Berkshire Hathaway, care se afla în top 3 investitori instituţionali anul trecut, deţine în prezent o cotă de numai 2% din Apple.
• Livrările globale de smartphone-uri, în creştere
În primul trimestru din 2025, livrările globale de smartphone-uri au crescut cu 1,5% faţă de anul precedent, atingând 304,9 milioane de unităţi, conform datelor IDC. Creşterea a fost determinată în principal de accelerarea producţiei de către companiile de profil, care au anticipat posibile tarife impuse de SUA asupra importurilor din China. Această situaţie a generat o creştere artificială a livrărilor, dincolo de cererea reală a consumatorilor. Deşi scutirea temporară a tarifelor le-a oferit un răgaz companiilor americane, dependenţa de lanţul de aprovizionare din China rămâne o vulnerabilitate majoră. Piaţa din SUA a crescut cu peste 5% datorită interesului pentru noile modele şi a temerilor legate de scumpiri. În China, subvenţiile guvernamentale au stimulat vânzările, în special pentru dispozitivele sub 820 de dolari.
Evoluţia principalilor producători în primul trimestru din 2025:
- Samsung şi-a recâştigat poziţia de lider, impulsionat de succesul continuu al modelului premium Galaxy S25 şi al seriei Galaxy A, în special modelele A36 şi A56, care oferă funcţionalităţi AI la preţuri accesibile.
- Apple a avut cel mai bun prim trimestru din istorie în ceea ce priveşte volumul livrărilor, acumulând stocuri nu doar pentru a evita tarifele din SUA, ci şi pentru alte regiuni, unde canalele de distribuţie sunt susceptibile de întreruperi ale lanţului de aprovizionare şi scumpiri. Performanţa Apple în China a fost în scădere, întrucât modelele Pro nu au fost eligibile pentru subvenţiile guvernamentale chineze.
- Xiaomi a înregistrat o performanţă bună în special în China, datorită subvenţiilor, care au susţinut vânzările produselor din gama medie.
- OPPO a revenit pe locul al patrulea, în ciuda scăderii livrărilor cauzate de o performanţă slabă pe pieţele internaţionale, care nu a fost compensată de creşterea din China.
- Vivo a înregistrat o creştere substanţială de 6,3% în ritm anual, susţinută atât de subvenţiile din China, cât şi de extinderea pe pieţele internaţionale, cu rezultate bune pentru dispozitivele din gama inferioară şi seria V.
• Apple - rezultate peste aşteptări
În al doilea trimestru fiscal al anului 2025, Apple a raportat rezultate financiare solide, depăşind aşteptările pieţei. Compania a înregistrat un profit net pe acţiune (EPS) de 1,65 dolari, uşor peste estimările de 1,63 dolari ale analiştilor, marcând o creştere de 7,8% faţă de EPS raportat în perioada similară a anului precedent (1,53 dolari). Veniturile totale au ajuns la 95,4 miliarde de dolari, în creştere cu 3,5% comparativ cu al doilea trimestru din anul fiscal 2024, depăşind totodată prognoza analiştilor, de 94,66 miliarde de dolari. Creşterea a fost susţinută în principal de performanţele solide ale segmentelor de produse, în special de vânzările de iPhone-uri, care s-au situat la 46,84 miliarde de dolari, înregistrând o creştere de 1,8% faţă de anul precedent şi situându-se peste estimările analiştilor, de 45,84 miliarde de dolari. De asemenea, vânzările de Macbook-uri au crescut cu aproape 7%, ajungând la 7,95 miliarde de dolari, în timp ce vânzările de iPad-uri au înregistrat o creştere semnificativă de 15%, generând venituri de 6,4 miliarde de dolari. Ambele segmente s-au situat peste prognozele analiştilor: 7,77 miliarde de dolari pentru vânzările de Macbook-uri şi 6,20 miliarde de dolari pentru cele de iPad-uri.
Divizia de servicii, care continuă să fie un motor important de creştere pentru Apple, a adus venituri de 26,65 miliarde de dolari, în creştere cu 11,65%. Totuşi, veniturile din servicii au fost uşor sub estimările analiştilor (26,7 miliarde de dolari), iar ritmul de creştere a încetinit faţă de anul trecut, când a fost de 14,2%. Această divizie include abonamentele iCloud, Apple Music, Apple TV+, veniturile din licenţierea căutărilor (cum ar fi acordul cu Google) şi servicii de asigurare. În ciuda acestei uşoare încetiniri, Apple continuă să investească în expansiunea şi diversificarea ofertei sale de servicii digitale.
Marja brută a fost de 47,1%, situându-se la acelaşi nivel ca în al doilea trimestru din 2024, ceea ce sugerează o eficienţă constantă în gestionarea costurilor şi a lanţului de aprovizionare.
Cu toate acestea, segmentul de Wearables (Apple Watch, AirPods şi accesorii) a înregistrat o scădere de 5% în ritm anual, generând venituri de 7,52 miliarde de dolari (sub estimările analiştilor, de 7,95 miliarde de dolari). Această scădere a fost parţial atribuită lansării căştii Vision Pro în al doilea trimestru din 2024, care a distras o parte din atenţia consumatorilor, potrivit declaraţiilor lui Tim Cook.
În timpul conferinţei cu analiştii, Tim Cook a vorbit pentru prima dată despre impactul tarifelor asupra businessului Apple, spunând că efectul a fost "limitat" în trimestrul încheiat în martie, deoarece compania a reuşit să-şi optimizeze lanţul de aprovizionare. Apple estimează că veniturile totale vor creşte cu un procent cuprins între 1% şi 5% pe bază anuală în trimestrul actual, care se încheie în iunie. Anul trecut, în acelaşi trimestru, Apple a raportat vânzări de 85,78 miliarde de dolari. Compania se aşteaptă la o marjă brută de aproximativ 46% în al treilea trimestru din 2025, ţinând cont de costurile generate de tarife. Analiştii estimau un profit net pe acţiune de 1,48 dolari şi venituri de 89,45 miliarde de dolari pentru trimestrul al treilea, înainte de rapoartarea rezultatelor companiei, notează TradeVille.
Apple anticipează că tarifele vor adăuga 900 de milioane de dolari la costurile din acest trimestru, presupunând că nu apar tarife noi sau alte schimbări majore, a declarat Cook. Totuşi, acesta a adăugat că este "foarte dificil" de făcut estimări dincolo de iunie. Cook a mai menţionat că Apple produce deja aproximativ jumătate din iPhone-urile destinate SUA în India şi majoritatea celorlalte produse în Vietnam, unde tarifele sunt mai mici decât cele din China. Cu toate acestea, compania fabrică în continuare "cea mai mare parte" a produselor destinate altor ţări în China. iPhone-ul foloseşte multe cipuri fabricate în SUA, iar Apple a anunţat că va achiziţiona 19 miliarde de cipuri americane anul acesta.
Consiliul de administraţie al Apple a autorizat răscumpărarea de acţiuni în valoare de până la 100 de miliarde de dolari în acest trimestru - în scădere faţă de programul de răscumpărare efectuat anul trecut, de 110 miliarde de dolari. De asemenea, Apple va plăti un dividend trimestrial de 0,26 dolari pe acţiune, în creştere cu 4% faţă de cel anterior, randamentul anual al acestuia ajungând la 0,49%.
• Preţul acţiunii Apple - în declin, anul acesta
Acţiunile Apple au înregistrat o scădere de până la 4% în sesiunea after-hours după ce compania a raportat rezultate peste estimările anticipate de analişti, ca rezultat al incertitudinii legate de următoarele trimestre şi impactul tarifelor impuse de administraţia Trump. De la începutul anului, acţiunile Apple sunt în scădere cu 17,51%, în timp ce, în ultimele 12 luni, performanţa rămâne încă pozitivă, de 19,04%. Pentru comparaţie, indicele S&P 500, în coşul căruia deţine cel mai mare procent dintre companiile americane, de 6,74%, s-a depreciat cu 3,67% de la începutul anului, dar a rămas cu o creştere de 12,62% în ultimele 12 luni.
Din punct de vedere al analizei tehnice, preţul se găseşte sub toate mediile mobile simple şi exponenţiale importante. Trendul pe termen lung rămâne negativ, sugerat în principal de media mobilă simplă de 200 de zile, situată la 227,09 dolari.
Un nivel important de suport se găseşte în jurul valorii de 190 de dolari, în timp ce un alt suport major din trecut se găseşte în jurul valorii de 164 de dolari (testat în aprilie 2024). Cel mai important nivel de rezistenţă se găseşte la 219 dolari (fosta zonă de suport), care corespunde minimelor din noiembrie şi ianuarie care au precedat bounce-urile de pe grafic.
În scenariul bullish, dacă preţul va reuşi să spargă nivelul de 215,59 dolari, corespunzător mediei mobile simple de 50 de zile, atunci am putea asista la un bounce până la 227,09 dolari, corespunzător mediei mobile simple de 200 de zile.
În scenariul bearish, dacă preţul scade sub 202 dolari (ceea ce s-a întâmplat deja), se deschide calea spre testarea nivelului de suport situat la 190 de dolari.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Apple
Oportunităţi
- Menţinere ratinguri: În ciuda faptului că perspectivele pentru următoarele trimestre rămân incerte din cauza impactului tarifelor, analiştii de pe Wall Street îşi menţin, în general, poziţia optimistă asupra Apple. Barclays şi-a menţinut ratingul "underweight", cu un preţ ţintă de 173 de dolari, în timp ce UBS şi-a menţinut ratingul "neutral", cu un preţ ţintă de 210 dolari. Morgan Stanley şi-a menţinut ratingul "overweight", cu un preţ ţintă de 235 de dolari, menţionând următoarele: "Faptul că Apple are doar 900 de milioane de dolari costuri din tarife în trimestrul ce se va încheia în iunie, în ciuda expunerii mari pe China, arată că diversificarea producţiei în Asia de Sud-Est funcţionează". Similar, JPMorgan, Citi şi Goldman Sachs şi-au menţinut recomandările anterioare.
- Buy: Din cei 53 de analişti care acoperă compania, 32 recomandă cumpărarea acţiunilor, 17 - menţinerea poziţiilor, în timp ce doar 4 analişti recomandă vânzarea. Preţul ţintă mediu se ridică la 234,84 dolari, implicând o potenţială apreciere de peste 14% în următoarele 12 luni. Preţul ţintă maxim se ridică la 308 dolari, în timp ce preţul ţintă minim este de 141 de dolari.
- AI: Tim Cook a reiterat în conferinţa cu analiştii că cererea pentru produsele care includ AI este mai mare decât cele care nu includ. "În trimestrul încheiat în martie, am observat că, în pieţele în care am lansat Apple Intelligence, performanţa anuală a familiei iPhone 16 a fost mai bună decât în cele unde Apple Intelligence nu era disponibilă", a declarat Cook.
Riscuri
- Retrogradare: Un număr redus de analişti şi-au ajustat previziunile pe termen lung, în timp ce doi dintre ei au retrogradat acţiunile. Jefferies a redus recomandarea de la "hold" la "underperform", cu un preţ ţintă de 170,62 dolari (cu 20% sub evaluarea actuală a Apple), menţionând că "impactul tarifelor se va extinde în timp şi va afecta negativ câştigurile". Rosenblatt a retrogradat, de asemenea, acţiunile Apple de la "buy" la "neutral", preţul ţintă ajungând la 217 de la 263 de dolari, declarând: "Pentru ca această acţiune să înregistreze performanţă, este nevoie de o creştere puternică a vânzărilor de iPhone, condusă de AI. Compania are nevoie de un nou produs entuziasmant pentru a stimula din nou creşterea".
- P/E: Multiplul P/E forward al Apple se ridică la 28,56, situându-se peste mediana sectorului, de 20,48, dar în linie cu media pe ultimii cinci ani (28,68), potrivit Seeking Alpha. În acelaşi timp, valoarea multiplului se găseşte peste valoarea principalilor competitori ai Apple - Dell Technologies (10,31), HP Inc. (7,5) şi Hewlett Packard Enterprise Co. (9,42).
- Supraevaluată: Valoarea intrinsecă a acţiunii Apple în scenariul de bază se ridică la 154,76 dolari, indicând o supraevaluare de 25% comparativ cu preţul curent din piaţă.
- Tarife: Apple se aşteaptă să plătească o gamă variată de tarife vamale. Compania a menţionat că majoritatea vânzărilor de iPhone în SUA din trimestrul al treilea vor proveni din India, care în prezent nu aplică tarife vamale pentru smartphone-uri. Restul va proveni din China, unde se aplică în prezent o taxă de 20%. Apple Watch şi AirPods vor proveni în mare parte din Vietnam, unde se aplică un tarif vamal de 10%. Însă, Apple se va confrunta cu unele dintre cele mai ridicate tarife, inclusiv o taxă de 145% pentru unele dintre accesoriile sale.
Sursele menţionate de TradeVille în această analiză sunt: raport companie, Grok, Investopedia, Yahoo Finance, CNBC, WSJ, Seeking Alpha, Alpha Spread, Barron's.
------------------
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.
Opinia Cititorului