Finanţarea de către Comisia Europeană a achiziţiilor militare comune riscă să fie contestată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene potrivit textului unei scrisori înaintată către Ursula von der Leyen şi către Antonio Costa, de Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, document prezentat de site-ul Euractiv.com.
Sursa citată afirmă că prin documentul respectiv Roberta Metsola a lansat un avertisment ferm adresat Comisiei Europene, atrăgând atenţia că ocolirea Parlamentului în ceea ce priveşte împrumuturile de miliarde de euro destinate achiziţiilor comune de echipamente militare ar putea declanşa o acţiune legală la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Practic Metsola îii cere preşedintei Comisiei, Ursula von der Leyen, să reanalizeze utilizarea articolului 122 din Tratatul de Funcţionare a UE,la care Executivul comunitar a apelat pentru grăbirea implementăii unei părţi din planul Rearm EU. Acest articol, destinat în mod obişnuit situaţiilor de urgenţă, oferă Comisiei posibilitatea de a adopta rapid propuneri legislative, reducând semnificativ timpul de negociere alocat Parlamentului.
În cazul de faţă, iniţiativa "Security Action for Europe" (SAFE), lansată în luna martie în baza articolului 122, prevede acordarea unor împrumuturi în valoare de 150 miliarde euro pentru achiziţia comună de echipamente de apărare produse în UE. Totuşi, în aprilie, Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului a adoptat un aviz juridic care respinge abordarea Comisiei, considerând că baza legală invocată este inadecvată din punct de vedere procedural, întrucât propunerea nu îndeplineşte condiţiile necesare pentru aplicarea unor puteri de urgenţă.
În acest context, Roberta Metsola ia în calcul escaladarea conflictului instituţional, intenţionând să depună o sesizare în numele Parlamentului la Curtea de Justiţie a UE, în conformitate cu recomandările comisiei juridice. În scrisoarea adresată atât preşedintelui Consiliului European, Antonio Costa, cât şi Ursulei von der Leyen, Metsola a subliniat că ocolirea procesului legislativ standard riscă să submineze legitimitatea democratică, slăbind atribuţiile Parlamentului în ceea ce priveşte procesul legislativ şi controlul democratic.
"Dacă Consiliul va adopta acest regulament utilizând articolul 122 TFEU ca bază legală, Parlamentul va examina actul în conformitate cu articolul 155 din Regulamentul său de procedură", a avertizat Metsola, examinare ce reprezintă un pas esenţial către o posibilă acţiune la Curtea de Justiţie. În cele din urmă, instanţa europeană va trebui să decidă asupra validităţii bazei legale alese şi să tranşeze disputa de putere dintre instituţiile europene.
Opinia Cititorului