
România evită la limită o schimbare de regim autoritar, dar intră într-o perioadă de tranziţie fragilă şi confruntare instituţională. Victoria lui Nicuşor Dan în alegerile prezidenţiale din 2025 opreşte, pentru moment, un derapaj care părea inevitabil. Este o reacţie democratică la o criză politică, economică şi morală în care statul român s-a afundat în ultimii ani. A fost un vot de mobilizare raţională, nu o adeziune emoţională. Şi mai ales o reacţie împotriva unui proiect de putere personală ce ameninţa echilibrul constituţional.
Eşecul electoral al unui candidat care promova idei cu rezonanţe fasciste, sprijinit de o infrastructură informală de influenţă, reţele agresive de mobilizare digitală şi discursuri bazate pe excludere şi ură este un semnal clar că o parte importantă a societăţii româneşti a trecut examenul rezilienţei democratice. Această înfrângere nu este doar electorală, ci morală şi instituţională. Ea semnalează faptul că, în ciuda crizei de încredere, o parte semnificativă a societăţii româneşti a reuşit să-şi activeze mecanismele de autoapărare democratică. Diaspora s-a mobilizat masiv în toată diversitatea sa şi votul urban a fost covârşitor. Societatea civilă a făcut ce a putut, a trecut într-o defensivă civică activă, dar a reuşit să mobilizeze la vot. O adevărată strategie societală de autoapărare democratică, articulată nu doar în instituţii, ci mai ales în comportamente şi reţele cetăţeneşti, a fost pusă în mişcare.
Cu toate acestea, această victorie este una defensivă. Nicuşor Dan nu vine cu un proiect de reconstrucţie democratică. El propune un model administrativ, minimalist, tehnocratic. Însă criza e una de regim, nu doar de guvernare. În lipsa unei forţe parlamentare semnificative care să-i sprijine acţiunile, preşedintele va fi nevoit să navigheze între blocaje instituţionale şi tentative de sabotaj din partea unei clase politice care se simte ameninţată de pierderea controlului.
Importanţa acestui rezultat depăşeşte graniţele României. Într-un moment în care democraţia liberală este asediată din exterior - de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei - şi din interior - prin ascensiunea forţelor iliberale în tot mai multe state membre ale Uniunii Europene -, menţinerea României într-o traiectorie democratică devine crucială. Uniunea Europeană evită, cel puţin pentru moment, o nouă alunecare către autoritarism, care ar fi amplificat falia estică a proiectului european. Cu un alt rezultat, Bucureştiul ar fi putut deveni o extensie a Budapestei în Consiliul European, contribuind la blocajele instituţionale, relativizarea până la dispariţie a statului de drept şi contestarea sprijinului pentru Ucraina. Chiar dacă nu s-a întâmplat, tensiunea societală care a dus la acest moment rămâne. De aceea această victorie nu e un punct final, ci doar o pauză strategică într-un conflict mai larg între democraţia liberală şi autoritarism.
România a evitat o schimbare de regim, dar nu şi criza sistemică. Polarizarea este acută, încrederea în instituţii este la cote critice, iar energiile resentimentare nu au dispărut. Ele rămân în aşteptare, gata să exploateze orice ezitare, orice eşec de comunicare, orice compromis necesar al noului preşedinte.
Alegerile din 2025 au oferit o şansă. Nu o soluţie, nu o salvare, nu o reconstrucţie: o şansă! O simplă pauză de reflecţie înaintea unui declin ireversibil. Pentru investitori şi mediul de afaceri, stabilitatea politică rămâne relativă. De aceea noul preşedinte va avea nevoie de coerenţă şi sprijin instituţional pentru a garanta previzibilitatea economică şi coerenţa instituţională.
Dar, pentru că pericolul să fie îndepărtat, va fi nevoie de o revenire la tradiţia fondatoare a liberalismului civic românesc. Pentru a supravieţui acestor condiţii vitrege, liberalismul civic trebuie să înceteze să rămână doar normativ şi procedural şi să devină combativ şi strategic. Într-o epocă a regresului democratic global, liberalismul nu se mai poate complace într-o poziţie centristă, ci trebuie să redevină ce a fost în epoca sa fondatoare: o formă de curaj politic în faţa tiraniei.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 19.05.2025, 00:11)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 19.05.2025, 00:23)
Poporul roman a decis .Nicusor Dan este aflat in fata unor imense provocari politice economice si sociale .Nicusor Dan nu are decit solutia de a lua taurul de coarne .Vremea jumatatilor de masura a trecut .Vremea politicilor manipulatoare a trecut . Vremea vechilor partide ce profitau de cetatean a apus si ea .Reforma politica este obligatorie ca si reformarea Media ce nu mai poate functiona cu vechile ei principii .Presedintele trebuie sa revina la decizia poporului si sa asculte glasul acestuia . Schimbarile trebuie sa fie de substanta .Paleativele politice trebuiesc inlaturate .PSD pare a fi disparut .PNL mizeaza pe Bolojan iar USR are deja Presedintele de partea lui .Liberalismul trebuie reinventat in Romania .UE si Franta , in mod special , ne pot acum ajuta .
2.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 19.05.2025, 01:04)
...
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.05.2025, 01:15)
Da, totul este minunat si, daca nu, are sa se sa fie. Idilic si plin de toleranta mesajul, ca in pliantele cu Martorii lui Iehova. Cand o sa ne trezim, o sa vedem cu luciditate care sunt implicatiile si dedesubturile. Noi mergem, insa, orbeste, asa cum am facut de fiecare data cand am crezut ca am fost destepti si speciali. Asa am votat un profesor de fizica si am uitat ca fizica nu l-a ajutat nici pe el, nici pe noi. Asa am creat militii de gandire in timpul pandemiei. Extremismul imbraca forme foarte subtile.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.05.2025, 01:08)
O sa va iasa pe nas , curand! Pregatiti va de somaj, de saracie, meritati tot ce o sa primiti
4. Nah
(mesaj trimis de Nume în data de 19.05.2025, 01:54)
Io-te.. ce v-a deranjat???
V-a deranjat că am zis:
1. Matematica la Putere
sau
2. Vorbe multe, gânduri puține.
Sunt curios ca pe viitor să nu mai zic de rău :))
Să zic numa' de bine