Abonament gratuit

ASF a respins prospectul "Transelectrica"

Gabriela Mărăcineanu
Piaţa de Capital /

ASF a respins prospectul "Transelectrica"

Autoritatea de Supraveghere Financiara a respins prospectul de majorare de capital al operatorul de transport si sistem in sectorul energiei electrice, "Trenselectrica" (simbol:TEL), aprobat de către acţionarii companiei în septembrie, anul trecut, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

Autoritatea argumentează decizia, spunând că este necesară reluarea procedurilor privind majorarea capitalului social al companiei cu valoarea terenurilor pentru care s-au obţinut certificate de atestare a dreptului de proprietate şi cu acordarea dreptului de preferinţă celorlalţi acţionari ai companiei, cu respectarea prevederilor legale în vigoare şi cu asigurarea

unui tratament egal tuturor acţionarilor, în ceea ce priveşte preţul de emisiune al noilor acţiuni emise.

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor din septembrie 2013 a aprobat majorarea capitalului social al "Transelectrica" cu aporturi în natură şi în numerar, în sumă maximă de 5.529.360 lei.

Astfel, capitalul social ar fi crescut de la 733,03 milioane lei la valoarea de 738,56 milioane lei, prin emiterea unui număr maxim de 552.942 acţiuni noi, la un preţ de 10 lei/acţiuni.

Aporturile ar fi avut loc astfel: o sumă de 3,245 milioane lei ar fi reprezentat un aport în natură al statului român iar o 2,284 milioane lei, un aport în numerar al celorlalţi acţionari.

La finele primului trimestru al acestui an, "Transelectrica" avea un profit de 136,5 milioane, în creştere cu 48% faţă de primul trimestru al anului precedent, când profitul era de 91,75 milioane lei.

Potrivit estimărilor din Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pe 2014, profitul net ar urma să coboare, până la finele lui 2014, la 96,9 milioane lei, mai puţin de jumătate faţă de cel de anul trecut. Compania prognozează, pentru acest an, venituri de 2,6 miliarde lei, şi cheltuieli de 2,48 miliarde lei.

Recent, Fondul Proprietatea a reuşit, în sfârşit, să iasă din acţionariatul TEL, prin vânzarea pachetului de 13,49% din acţiunile "Transelectrica", către SIF-uri şi fonduri, pentru suma de 212,74 milioane de lei (47,27 milioane de euro), la preţul de 21,5 lei/acţiune. În piaţă se vorbea de luni bune că FP vrea să plece de la companie, iar presiunile făcute de acţionari ca Fondul să le întoarcă investiţiile sunt arhicunoscute.

Acţionarul majoritar al comaniei este statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, care deţine 58.69% din acţiuni, 21,73% din capitalul social aparţinând persoanelor juridice, iar 6.08%, persoanelor fizice.

La plasamentul privat accelerat prin care FP si-a vandut deţinerile la companie, au participat, printre alţii, SIF1 Banat Crişana şi fonduri administrate de BRD Asset Management, ING Pensii şi Erste Asset Management, potrivit reprezentanţilor acestor companii, dar şi investitori instituţionali străini, conform unor surse din piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
ADAMA
elco

Curs valutar BNR

23 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1013
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5070
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4820
Gram de aur (XAU)Gram de aur246.1113

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Topul firmelor din Bucuresti 2020
Legal Accelerators
Forumul padurilor

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie