Suntem, în momentul de faţă, după doi ani electorali, iar economia a avut un avans de 0,8% în 2024, adică sub potenţial, spune Gabriela Folcuţ, directorul executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), subliniind: "Pentru anul acesta sunt premise mai favorabile, însă în acelaşi timp sunt şi preocupări pentru autorităţi, dar şi pentru mediul de afaceri. Cred că este foarte important să avem stabilitate, reformă şi unitate la nivel naţional ca să putem depăşi acele crize suprapuse care încă persistă atât în plan endogen, cât şi exogen. Mă refer cu predilecţie la a îmbunăţăţi capacitatea noastră din perspectiva depăşirii situaţiei legate de deficitele gemene, cel bugetar şi cel de cont curent, pentru a asigura reforma fiscală naţională, astfel încât să putem face faţă cu brio programului Comisiei Europene pe care ni l-am însuşit începâd cu anul 2024, dar şi să fim vigilenţi în faţa agenţiilor de rating, dat fiind că anul trecut perspectiva a fost schimbată de la stabilă la negativă".
• "În 2024 s-a simţit o uşoară temperare a vitezei de creştere a creditării companiilor"
"Sistemul bancar este deschis să contribuie la dezvoltarea economică, să finanţeze economia naţională, fie că vorbim despre companii, fie că vorbim despre populaţie sau stat", afirmă Gabriela Folcuţ, adăugând: "Suntem acolo pentru a ajuta la obiectivul de decarbonizare, dar nu numai. Anul trecut, sistemul bancar a acordat credite noi economiei reale în valoare de aproximativ 181 de miliarde de lei. Este foarte adevărat că în raport cu anii precedenţi s-a simţit o uşoară temperare a vitezei de creştere a creditării companiilor. Ar trebui să ne uităm împreună, să putem să fructificăm potenţialul de dezvoltare pe care îl are România, să impulsionăm activitatea de creditare a companiilor. S-a observat în acelaşi timp o uşoară creştere a numărului de insolvenţe în 2024, însă sunt convinsă că vom găsi împreună acele soluţii prin care să putem să dezvoltăm economia la potenţialul său şi să clarifcăm aspectele necesare pentru a depăşi un moment puţin mai tensionat pentru economia naţională".
• "Avem un sistem bancar solid"
Gabriela Folcuţ subliniază că "avem un sistem bancar solid, cu indicatori peste mediile din UE", precizând: "Dacă ne referim la indicatorul de solvabilitate, acesta este 23,66%, iar cel legat de lichiditate - de aproape 250%, faţă de media europeană de 160%. Ne manifestăm disponibilitatea de a fi mai aproape de autorităţi pentru a crea o strategie pentru creşterea intermedierii financiare. Cam o treime din companii nu subt bancabile, iar noi ne uităm cu interes spre companiile bancabile, care îşi doresc să acceseze credite la nivel naţional. Trebuie să găsim garanţiile necesare. Au fost programe guvernamentale care au asigurat aceste garanţii necesare companiilor, ca să le crească bancabilitatea. Au fost de succes cel puţin până în momentul de faţă acele programe desfăşurate în parteneriat public-privat, cu tot sistemul bancar. În continuare ne dorim să jucăm un rol mult mai important în accesarea fondurilor europene. Ar trebui să privim mai atent cum noi, băncile, am putea să ne implicăm mai mult, să putem accesa fondurile de care avem atâta nevoie şi care din 2028 nu vor mai avea fluxul de acum".
Opinia Cititorului