În NATO cu acordul Moscovei?

Sorin Rosca Stanescu
Editorial / 25 aprilie 2023

Sorin Rosca Stanescu

Recapitulăm. Stoltenberg, secretarul general NATO, a anunţat la Kiev că, la următorul summmit, Ucraina ar putea fi invitată oficial să adere la NATO. Ceva mai târziu, a făcut precizarea că aderarea se va produce după încheierea războiului. Şi că toate statele membre şi-au dat acordul în acest sens. A doua zi, Germania contestă acest acord. Ucraina să mai aştepte. Iar în această săptămână, oficialii de la Budapesta au explodat. Conform acestora, Ucraina nu poate intra în NATO fără acordul Rusiei. Hopa!

Replica Kievului a fost aproape instantanee. Ucraina devine membru NATO pentru că doreşte, pentru că astfel este asigurată securitatea nu numai a acestui stat, ci a întregii Europe. Şi nu este necesar niciun fel de acord al Moscovei. Cum stau lucrurile în realitate?

Depinde la ce realitate ne raportăm. În noua realitate e posibil orice. Dar în realitatea de până acum, un stat nu putea intra în NATO decât dacă avea tratate de bună vecinătate cu toate statele din jur. În realitatea de până acum, Ucraina ar trebui ca în prealabil să încheie un asemenea tratat cu Rusia şi, separat, cu Belarusul. Ceea ce este absolut imposibil în plin război. Este adevărat că secretarul general NATO - de aceea am şi amintit prcizarea acestuia - a afirmat că aderarea va avea loc după încheierea războiului. Dar invitarea oficială în vederea aderării? Aici există o contradicţie în termeni. Invitarea Ucrainei ar urma să se producă la Vilnius. Ori summitul de la Vilnius are loc în această vară. E greu de presupus că războiul se încheie atât de repede. Nu există niciun fel de indicii în acest sens. Această ambiguitate generată de secretarul general NATO creează bătăi de cap nu numai la Kiev, ci şi în toate celelalte capitale europene. Mai puţin la Bucureşti, preşedintele României fiind copleşit de uriaşa responsabilitate a periplului său prin statele anti-americane ale Americii de Sud. Şi încă şi mai puţin la Ministerul de Externe de la Bucureşti, care a ratat oportunitatea de a-şi extrage diplomaţii din Sudan. Probabil fiindcă şi Bogdan Aurescu e total absorbit de periplul din America de Sud.

Reacţia consilierului lui Zelenski vizavi de poziţia oficială de la Budapesta este extrem de dură. Şi demonstrează că, într-adevăr, ceea ce a anunţat Stoltenberg reprezintă de fapt un semnal al înţelegerii pe această temă a intrării Ucrainei în NATO între liderii politici de la Washington şi Kiev. Când există o asemenea înţelegere, realitatea de ieri nu se mai pupă cu realitatea de mâine. Se schimbă pur şi simplu regulile jocului!

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. "toate statele membre şi-au dat acordul"

    nu este adevarat 

    Dincolo de această perdea fumigena, orice e posibil.

    Singurul lucru cert este că rușii nu vor părăsi Donbasul nici cu o sută de contraofensive ucrainene sau NATO declarate sau reale. De Crimeea nici vorbă. 

    Varianta 1: Războiul se va prelungi mult și bine pentru că industria de armament duduie de ambele părți. 

    Varianta 2: Toată această tragedie se va curma brusc prin "inventarea" unei alte vâlvătai la nivel mondial. Poate escaladarea conflictului cu China, poate vreun virus nou "ucigaș" sau vreun atac extraterestru asupra pământului, ca în filmele de doi lei hollywoodiene. 

    Var. 2 este plauzibilă pentru că avem deja un precedent. Odată cu izbucnirea războiului declanșat de invazia rusă, motivată sau nu, nu mai contează, oricum cu încălcarea dreptului internațional, plandemia a încetat brusc fiind trecută la altele pe ordinea de zi.

    1. Var. 1 + Var. 2 = Var. 3 : Razboiul local din Ucraina se va prelungi mult si bine si se va extinde la nivel mondial fara ca el sa inceteze.

      Pandemia a incetat o data cu razboiul din Ucraina pentru ca pandemia a fost doar un preambul, o etapa dintr'un plan. 

      Un razboi initial local in Europa conduce la alte razboaie la nivel mondial, dar asta nu inseamna neaparat ca razboiul din Ucraina se va stinge cand va izbucni un altul in alta parte, chiar dimpotriva. 

      Strategia razboaielor locale care apar si se incheie pentru a permite altora sa inceapa in alta parte este cea yankeie si a fost praticata in ultimii 75 de ani cu state mici-medii in America Latina, Africa, Filipine, Indonezia, Corea, Vietnam, Laos, Cambogia, Irak, Afganistan etc.

      Acum pare ceva diferit, yankeii activeaza direct pe granita granzilor Rusia si China. Deci varianta 2 e una optimista si plina de speranta. 

      Asta ar fi var. 4 cu războaie concomitente.

      Nu cred că americanii își permit așa ceva, 

      dar vorba ceea, nu aduce anul ce aduce ceasul.

      Ar mai fi var. 5 conspirationista. Toți ar fi înțeleși între ei în vederea resetării lumii, plandemia covid fiind primul pas. 

      Var. 3 distinctă și var. 4 consp.

    Este foarte buna aceasta recapitulare. Am inteles astfel ca precedentul articol fusese scris in caldura evenimentelor si a declaratiei gresite a lui Stoltenberg. Iar replicile din partea Ungariei, Germaniei, si chiar The Guardian, au venit multe ore, poate zile mai tarziu. Si sunt acum prinse in aceasta recapitulare.

    1. Nu, ai inteles gresit.

    Aceasta e posibila solutie a razboiului ruso-ucrainean.

    Dupa contraofensiva de primavara in cursul careia ucrainenii vor recupera ce vor mai putea recupera, se va propune aderarea Ucrainei la NATO contra teritorii (adio Crimeea...)

    La finalul contraofensivei va fi clar pentru ucraineni ca nu se poate mai mult, ca o intrare in NATO la schimb cu un Tratat cu Rusia (''aprobarea Rusiei'') e maximum ce se poate obtine, asigurandu-se securitatea unei reconstructii a Ucrainei. 

    1. Nu se va recupera nimic din pacate. Zelenski isi trimite tinerii la moarte in loc sa caute activ solutii de pace. Zelenski se imbata cu apa rece noul Churchill si etc, dar sa nu uitam ca si Churchill era toast dc nu veneau americanii. Si acum nu vor veni americanii. Sau NATO. Americanii au spus clar ca nu vor un razboi cu rusii. De ce? Pt ca au arme nucleare.

      Zelenski cauta activ sa-si apere tara. Pricepi?

      Nu Zelenski este cel care a atacat Ucraina. Pricepi?

      Putin. Pricepi? 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb