IONUŢ DUMITRU: "Programul «Investeşte în tine» contravine normelor BNR"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 iunie 2018

"Programul «Investeşte în tine» contravine normelor BNR"

Guvernul a aprobat acordarea creditelor garantate de stat

Guvernul a aprobat, ieri, programul care permite acordarea de credite garantate în proporţie de 80% de stat persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 55 de ani care sunt înscrise în învăţământ sau urmează anumite cursuri profesionale, după cum ne-au declarat reprezentanţii biroului de presă din cadrul Executivului.

Programul "Investeşte în tine" contravine normelor Băncii Naţionale a României (BNR), avertizează Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, care ne-a explicat: "În primul rând că împrumuturile acordate prin acest program guvernamental se întind pe o perioadă de zece ani, iar creditele pentru consum sunt limitate la cinci ani, conform reglementărilor în vigoare. Aşadar, termenii de maturitate sunt în contradicţie.

Totodată, din punct de vedere al modului în care se califică cei interesaţi, aici intră inclusiv persoanele care nu au un loc de muncă, iar regulamentul BNR impune persoanelor care doresc să se împrumute să facă dovada unor venituri. Din nou, programul contravine reglementărilor bancare. Acesta nu are nicio legătură legile din domeniu, nici în ceea ce priveşte criteriile de încadrare a potenţialilor debitori, nici din perspectiva caracteristicilor creditului".

Ion Radu Zilişteanu, doctor în economie, este de părere că acest program guvernamental nu este sustenabil, în primul rând pentru că deja statul a depăşit cheltuielile în multe sectoare. "Ca să poată acoperi o astfel de cheltuială, statul să taie din investiţii, dar din care? Pentru că statul nu face investiţii..."

Asociaţiile de consumatori Parakletos şi APC România şi Grupul Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC) şi-au exprimat dezacordul cu privire la programul guvernamental "Investeşte în tine", care facilitează accesul la credite de maxim 40.000 de lei pentru tinerii ce nu au împlinit vârsta de 26 de ani şi care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ, dar şi la împrumuturi de cel mult 35.000 de lei pentru persoanele de minim 26 şi maxim 55 de ani care urmează cursuri de reconversie şi specializare profesională autorizate de către Ministerul Educaţiei Naţionale. Statul garantează 80% din valoarea acestor credite, iar rata dobânzii şi cheltuielile privind comisioanele de analiză şi de gestiune a garanţiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, cu condiţia plăţii la scadenţă a ratelor creditului, conform unui proiect de lege.

Clienţii cu credite în franci elveţieni au transmis un memoriu premierului Viorica Dăncilă, precum şi domnilor Viorel Ştefan, viceprim-ministru, Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice, Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, şi Liviu Dragnea, liderul PSD.

Documentul menţionează: "În forma actuală, proiectul programului «Investeşte în tine» se îndepărtează, în mod vizibil şi nejustificat, de nevoia identificată în societate şi care a generat această propunere: acordarea posibilităţii tinerilor cu o situaţie materială precară de a accesa un credit subvenţionat de stat pentru a urma cursurile unei instituţii de învăţământ superior. Apreciem că un asemenea program ar trebui adoptat după ample dezbateri, ţinând cont de strategia pe termen lung a Ministerului Educaţiei Naţionale şi cu participarea tuturor instituţiilor cu atribuţii legale, precum şi a reprezentanţilor beneficiarilor programului - asociaţiile studenţeşti, asociaţiile elevilor, asociaţiile pentru protecţia consumatorilor, asociaţiile industriei (ne)bancare etc. Având în vedere aceste argumente, considerăm că măsura de implementare a programului «Investeşte în tine» nu prezintă caracter urgent, motiv pentru care necesitatea unui asemenea program ar trebui cumpănită şi analizată în detaliu pentru a nu crea efecte contrare celor prezentate de către Guvernul României".

Creditele prin acest program vor fi acordate pe o perioadă maximă de 10 ani, inclusiv perioada de graţie. Beneficiarul, împreună cu finanţatorul, stabileşte de comun acord o perioadă de graţie, cu obligaţia finanţatorului de a asigura o perioadă de graţie cel puţin egală cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani.

Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), ne-a spus, la începutul acestui an, că un astfel de program ar fi binevenit. Domnia sa ne-a declarat: "Ceea ce s-ar putea face, şi din păcate nu este acceptat până la nivel de consilier al preşedinţiei, este trecerea, măcar în anumite zone deficitare cum sunt medicina, informatica, automatica, mecanica, construcţiile, la credite bancare garantate de stat, la studii pe credit. Sistemul nu este perfect, are mari probleme şi, dacă ne uităm la SUA, vedem că aceste credite bancare garantate de stat presupun unele condiţii. După ce beneficiarul ajunge cu salariul la un anumit nivel, acesta trebuie să înceapă rambursarea împrumutului într-un termen limitat. Aşa funcţionează în vest. Ca să urmezi o facultate, există două posibilităţi, în ceea ce priveşte sursele financiare - din partea statului, dacă locul este cu finanţare publică, sau cu bani de la student. La noi, dacă studiile nu îl costă pe cel care le urmează, costă societatea. Adică societatea investeşte, dar nu obţine nimic. Creditul despre care vorbeam poate fi accesat când studentul începe studiile. Un student care are un angajament bancar, oriunde s-ar duce, după ce depăşeşte salariul mediu al ţării respective sau un nivel stabilit, să zicem, începe să ramburseze creditul".

La începutul acestei luni, reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) au anunţat că discută cu Executivul proiectul înfiinţării unui grup de lucru pentru identificarea unor soluţii care să conducă la creşterea creditului privat, în condiţiile în care intermedierea financiară este în continuă scădere, raportat la dimensiunea economiei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Înseamnă că statul supra îndatorat se împrumută să subvenționeze creditele Prima Casa?

    Cerere-oferta! 

    Dacă ar dispărea creditele Prima Casa prețul imobilelor ar crește sau scadea? 

    Statul ajuta băncile sa încaseze mai mult comision?

    După ce spune Pârvan e o formă de obligare a absolventului sa lucreze în țară pe mai minim pe economie? 

    ca sa dai aceasta posibilitate unor copii de 16 ani -să fie împovărați cu un credit - copii care nu au drept nici macar sa conducă o mașină-întrucât nu au raționamentul destul de matur- mi se pare toxic- și mai ales la subcalitatea învățământului din țara noastra????adica, ne batem joc dse ei , în loc să le oferim învățământ de calitate pe gratis - adică tot din taxele noastre. Dragcule guvern- cu taxele noastre , mă rog , ce vrei să mai faci atunci? că nu se vede în contrapartida chiar nimic.

    1. Foarte buna observație.

      Cel de 16 ani nu e băgat în seamă dacă vrea un telefon la Orange, dacă vrea curent în garaj Electrica ii spune: dispari tancule!

      Banca i-ar da bani da sa plătim noi! La profit ei, la pierdere noi. Atunci ce rost mai are să se numească banca? Eventual firma cu pile, cu spate e mai credibil si mai aproape de realitate? 

    Daca este asa prost programul precum tot sustin toate bocitoarele de serviciu rog aveti in vedere ca nu ii impusca nimeni pe tineri daca nu acceseaza respectivele credite. Asadar daca vor sa ia credit bine, daca nu, nu.

    Astfel de programe sunt in foarte multe tar. Intamplator am un copil care a accesat un astfel de program in UK si nu mi se pare ca ar fi sclavul statului britanic. 

    1. De ce l-ai trimis în Uk?

      Mai vine de acolo? Nu în vacanță. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb