IRI TRAVEL: Sezonul estival 2022, peste cel din 2019

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 20 septembrie 2022

Reprezentanţii IRI Travel prezintă bilanţul sezonului estival recent încheiat.

Reprezentanţii IRI Travel prezintă bilanţul sezonului estival recent încheiat.


Staţiunile de pe litoralul bulgăresc şi cele din Grecia - în topul preferinţelor turiştilor români În privinţa litoralului românesc, au fost înregistrate creşteri impresionante de rezervări turistice, comparativ cu anul trecut, în Eforie Sud şi Saturn Pentru sezonul de iarnă, destinaţiile turistice favorite ale românilor sunt Bulgaria, Austria, Italia, Republica Dominicană şi România Campaniile early booking pentru sezonul estival 2023 încep în 15 octombrie, iar reducerile sunt de până la 50%

Sezonul estival 2022 a marcat creşteri pentru toate destinaţiile principale ale românilor (litoralul românesc, litoralul bulgăresc, Grecia şi Turcia), faţă de 2021 şi chiar şi faţă de 2019, potrivit consultanţilor IRI Travel, touroperator specializat atât pe litoralul bulgăresc, cât şi pe cel românesc.

Astfel, pentru litoralul bulgăresc, IRI Travel a înregistrat, în acest an, o creştere de 40% a rezervărilor, comparativ cu anul 2021.

Preţul mediu la cazare a fost de 59 euro/persoană/noapte, în creştere cu 11% faţă de 2021, iar durata medie a sejurului a fost de 5,4 nopţi/sejur, spre deosebire de 5,6 nopţi/sejur, cât a fost anul trecut. Cele mai căutate staţiuni de pe litoralul bulgăresc de către turiştii din ţara noastră rămân Albena - creştere 38%, Nisipurile de Aur - creştere 36%, Sunny Beach - creştere 35%, Obzor - creştere 32%. Anul acesta a intrat în top şi staţiunea Constantin şi Elena unde numîrul rezervărilor s-a mărit cu 201%, comparativ cu anul trecut, datorită deschiderii unor noi capacităţi de cazare(hoteluri moderne), unde turiştii beneficiază de foarte multe servicii.

În ceea ce priveşte litoralul românesc, IRI Travel a înregistrat o creştere de 65% a rezervărilor faţă de 2021, la un preţ mediu al sejurului de 189 lei/persoană/noapte, în creştere cu 8% faţă de anul precedent.

Durata medie a sejurului a fost 4,6 nopţi/sejur, în scădere faţă de 2021, când a fost de 5 nopţi/sejur, iar cele mai căiutate staţiuni au fost Saturn - creştere 357% (datorită introducerii pentru prima dată a sistemului all inclusive la hotelurile de acolo), Eforie Nord - creştere 86% şi Neptun - creştere 53%. Din păcate, staţiunea Mamaia (inclusiv Mamaia Nord/Năvodari) a înregistrat doar o creştere de 7% a volumul de vânzări şi rezervări, ceea ce o plasează în coada clasamentului după staţiunea Jupiter - creştere de 30% şi Venus - creştere de 25%.

"Litoralului românesc îi lipseşte o mai bună promovare sau să nu mai aibă o promovare negativă. Dacă vom compara hotelurile de patru stele all inclusiv din România cu cele similare din Bulgaria, unităţile respective de cazare de pe litoralul românesc au servicii mult mai bune. Sunt hoteluri foarte bune, nu sunt hoteluri ieftine şi au un grad de ocupare de 100%. Multe dintre ele au înregistrat încă din perioada ianuarie-februarie un grad de ocupare - prin prisma rezervărilor - pentru sezonul estival de 70% sau chiar 80%. Capitolul unde stăm cel mai prost în România sunt serviciile oferite de hotelurile mai ieftine şi cu stele mai puţine", ne-a transmis Lucian Bădîrcea.

Directorul general al IRI Travel a precizat că un alt capitol la care stăm prost este faptul că avem foarte puţine hoteluri pe litoralul românesc care oferă servicii all inclusive.

În România avem 35 sau 38 de hoteluri în sistem all inclusive, ceea ce reprezintă sub 10% din numărul total al capacităţilor de cazare, în timp ce în Bulgaria sunt peste 300 de hoteluri cu servicii all inclusive, a spus Lucian Bădîrcea.

În ceea ce priveşte sezonul estival care se apropie de sfârşit şi în Grecia, în 2022 IRI Travel a înregistrat o dublare a numărului de turişti faţă de anul 2021. Preţul mediu a fost de 63 euro/persoană/noapte, în creştere cu aproximativ 16% faţă de 2021, când a fost de 54 euro/persoană/noapte, iar durata medie a sejurului a fost 6,5 nopţi/sejur. În continuare destinaţiile preferate de turiştii români în Grecia sunt Halkidiki, Thassos, Paralia Katerini, Lefkada, Corfu, Zakynthos.

Sistemul early-booking, în favoarea turiştilor

Rezervările au început în forţă, în sistemul early booking, în ianuarie şi prima parte a lunii februarie 2022, dar au scăzut brusc din cauza conflictului din Ucraina în perioada 24 februarie-31 martie şi şi-au revenit treptat începând cu luna aprilie.

"Este drept că mulţi români au rezervat pe ultima sută de metri, însă interesul faţă de destinaţiile favorite a fost în creştere de la săptămână la săptămână. Suntem recunoscuţi ca specialişti pentru litoralul bulgăresc, însă în ultimii ani ne-am concentrat mai mult şi pe litoralul românesc, pe Grecia şi pe Turcia, destinaţii foarte căutate de către români. Comparativ cu anii trecuţi, am observat un interes mai mare faţă de prima parte a sezonului estival, datorită vremii foarte bune şi a preţurilor mai mici, situaţie care initial ne-a surprins şi care reprezintă relativ o noutate privind comportamentul turistului român. Am încredere mare în potenţialul litoralului românesc, iar litoralul bulgăresc va fi mereu o opţiune a turiştilor români, datorită proximităţii, a tarifelor atractive şi a serviciilor all-inclusive. Pe de altă parte, românii au rezervat mult mai mult pentru Grecia şi Turcia, mai ales că cele două destinaţii au eliminat orice restricţie în acest sezon", ne-a declarat Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel.

Cert este că, potrivit consultanţilor IRI Travel, pentru sezonul estival care se încheie la sfârşitul lunii septembrie, turiştii români au căutat mai mult hotelurile de calitate - de patru stele - care au avut de câştigat, iar în vârful de sezon gradul de ocupare a fost, pentru o parte din acestea, de 100%.

Românii au continuat să meargă în vacanţă, în ciuda faptului că majoritatea hotelurilor din destinaţiile turistice au crescut tarifele cu procente cuprinse între 10% şi 25%, din cauza creşterii preţurilor la utilităţi, energie sau bunuri de larg consum.

"Din componenta preţurilor practicate de hotelieri, partea de utilităţi reprezintă între 30% şi 40%. O majorare de 50% la tarifele din energie duce automat la o creştere a preţurilor cu 20-25%. Cu toate acestea, creşterea de preţuri preconizată pentru anul viitor nu depăşeşte 7-8% la capacităţile de cazare de pe litoralul bulgăresc, cu menţiunea că pentru turiştii care apelează la sistemul early booking există o reducere de 20%. Ceea ce a ajutat foarte mult industria turistică şi a atras foarte mulţi turişti în actualul sezon estival a fost tocmai acest sistem early booking, Turişii au achitat un avans de 10% din valoarea totală a sejurului, iar restul de 90% l-au putut achita cu minimum 10 zile înainte de intrarea la cazare. De exemplu, dacă au achiziţionat sejurul încă din perioada octombrie -decembrie 2021 sau în primele luni ale anului 2022, ei au plătit doar avansul, după care în luna august, cu zece zile înainte de a veni la hotel au achitat diferenţa de 90%. Acest sistem se pare că este preferat de turiştii români şi hotelierii cu care lucrăm îl vor păstra şi pentru sezonul viitor", a precizat Lucian Bădîrcea, care ne-a transmis că turiştii şi-au asumat creşterile de preţuri din acest an, chiar dacă, din cauza acestora, unii dintre ei şi-au redus sejurul cu o noapte sau maximum două.

De aceea, consultanţii IRI Travel recomandă turiştilor să facă rezervările în acest sistem pentru a îşi pregăti din timp vacanţa din sezonul estival în destinaţiile dorite şi în condiţiile dorite.

Oferte early booking pentru sezonul de vară 2023

Campaniile early booking pentru sezonul estival 2023 încep pe 15 octombrie iar reducerile sunt de până la 50%. Turiştii vor putea rezerva atât pentru litoralurile bulgăresc şi românesc, cât şi pentru alte destinaţii favorite precum Grecia şi Turcia. În general, cele mai mari reduceri pot fi obţinute cu cât rezervarea este făcută mai din timp, astfel că perioada octombrie - decembrie este recomandată pentru rezervări. De cele mai multe ori, turiştii pot plăti în rate, achitând un avans la momentul rezervării.

"Turiştii noştri au început deja să se intereseze de ofertele early booking. Acest concept avantajează enorm turistul, care beneficiază de o reducere consistentă, dar sprijină şi agenţiile de turism şi hotelurile, care pot avea astfel un rulaj şi în sezonul de iarnă, pentru a-şi asigura cheltuielile de bază. Românii s-au familiarizat de circa 15 ani, pas cu pas, cu ofertele early booking, promovate de mult mai mult timp în Europa occidentală, şi doar lipsa de predictibilitate i-a determinat să nu mai apeleze la ele în 2020 şi 2021", declară Lucian Bădîrcea.

Directorul general al IRI Travel a arătat că încă de la finele lunii iulie, turiştii români au început să rezerve pentru sezonul de iarnă, în special pentru perioada sărbătorilor.

Iri Travel are o reţea de 1378 de agenţii partenere pe teritoriul întregii ţări şi, prin intermediul parcului auto ce conţine opt autocare şi două microbuze oferă şi transportul turiştilor români către staţiunile din nordul litoralului bulgăresc.

Printre cele mai căutate destinaţii externe europene se numără Bulgaria, Austria şi Italia, îndrăgite de iubitorii zăpezii şi ai sporturilor de iarnă. Bulgaria atrage turiştii români cu staţiuni renumite precum Bansko, Borovets sau Pamporovo, iar media tarifelor pentru staţiunile montane din ţara vecină sunt:

- Crăciun 22.12 - 27.12.2022, 5 nopţi:

Hotel 3*: 101 euro/ pers./ sejur 5 nopţi cu mic dejun

Hotel 4*: 141 euro/ pers./ sejur 5 nopţi cu mic dejun

Hotel 5*: 249 euro/ pers./ sejur 5 nopţi cu mic dejun

284 euro/ pers./ sejur 5 nopţi cu mic dejun şi Cină de Crăciun

- Revelion 28.12 - 02.01.2023, 5 nopţi:

Hotel 3*: 185 euro/ pers./ sejur 5 nopţi cu mic dejun

Hotel 4*: 220 euro/ pers./ sejur 5 nopţi cu mic dejun

305 euro/ pers./ sejur 5 nopţi cu mic dejun şi Cină de Revelion

Hotel 5*: 525 euro/ pers./ sejur 5 nopţi cu mic dejun şi Cină de Revelion

Pentru perioada 2 -7 ianuarie 2023, preţurile medii la sejurul de 5 nopţi cu mic dejun sunt: hotel 3* - 133 euro/ pers./ sejur, hotel 4* - 147 euro/ pers./ sejur, hotel 5*: 382 euro/ pers./ sejur 5 nopţi cu mic dejun.

În Austria şi Italia, preţurile sunt un pic mai mari. Astfel, în Austria, la o pensiune cu mic dejun inclus de Crăciun un sejur costă 375 euro de persoană, iar Revelionul - 475 euro. Dacă vorbim despre hoteluri, un sejur la hotel 3* cu mic dejun inclus este de Crăciun - 454 euro, iar de Revelion - 558 euro, în timp ce la hotel 4* cu demipensiune avem de Crăciun sejur la 874 euro, iar de Revelion sejur la 1115 euro.

În Italia, pentru sărbătorile de iarnă preţurile sunt cuprinse între 388 euro de persoană (pensiune) şi 775 euro de persoană (hotel 4* cu mic dejun).

.........................................................................

O noutate pentru sezonul rece o reprezintă lansarea de către IRI Travel a ofertei pentru Republica Dominicană (Punta Cana). Pachetele turistice includ şi zborul dus-întors spre destinaţia respectivă, cursele aeriene urmând a fi efectuate de aeronavele companiei Air France. Durata unui sejur este de opt nopţi, iar prima plecare are loc de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Otopeni, pe 19 ianuarie. Preţul unui pachet turistic, pentru o persoană, este cuprins între 2004 şi 2214 euro, tariful incluzând zborul, taxele de aeroport, transferul privat de la aeroport la hotel şi înapoi şi cazarea în regim all inclusive doar la hoteluri de 5 stele. Consultanţii IRI Travel subliniază că Republica Dominicană se poziţionează, în ultimii 3 ani, în top 3 destinaţii exotice pentru piaţa românească, iar în viitorul sezon de iarnă se prefigurează să ajungă destinaţia exotică de plajă numărul 1.

.........................................................................

Una dintre cele mai accesate unităţi de cazare de pe litoralul din Bulgaria de către turiştii români este Prestige Deluxe Hotel Aqua Park Club, cotat la patru stele, care oferă servicii all inclusive. Dacă în iunie, 40% din totalul turiştilor au fost români, în perioada iulie-august s-a înregistrat un salt până la 65%, iar în septembrie se preconizează că aproximativ 55-60% din turişti sunt români, urmaţi de cei din Bulgaria şi Germania. 20% dintre turiştii români au mai fost la hotelul respectiv şi în anii trecuţi, iar unii au revenit în acest sezon estival de trei ori, majoritatea, 70%, petrecându-şi sejurul împreună cu membrii familiei.

Angelica Chirică, reprezentant pentru România al hotelului Prestige, a precizat: "Singura problemă de care ne-am lovit a fost lipsa forţei de muncă, dar am reuşit să motivăm angajaţii prin creşterea salariilor, prin susţinerea plăţilor acestor salarii şi în perioada octombrie-mai când unitatea de cazare este închisă, şi prin angajarea în acest an a refugiaţilor din Ucraina care au dorit un loc de muncă bine plătit şi cărora le-am oferit şi hrana necesară şi susţinerea de care au nevoie copii lor în procesul educaţional.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5085
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2942
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9133
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.6722

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb