Litoralul românesc se reinventează în pandemie

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 13 iulie 2020

Litoralul românesc se reinventează în pandemie

Litoralul românesc a devenit pentru mulţi dintre turiştii autohtoni principala destinaţie de vacanţă din acest an, mulţi renunţând să mai plece în afară din cauza pandemiei de coronavirus.

Antreprenorii de la malul mării s-au pregătit să le ofere turiştilor şi experienţe inedite pe lângă clasica zi la plajă, plimbarea de seară pe faleză, mesele de la terasă şi distracţiile din cluburi.

Jean Tucan a investit până în prezent 5 milioane de euro în cel mai mare parc pentru sporturi acvatice şi nautice din ţară - JT Watersports, deschis acum trei săptămâni. Cu o suprafaţă de 5900 de metri pătraţi şi o capacitate de maxim 500 de personae, parcul, construit pe Lacul Siutghiol, este destinat persoanelor cu vârste între 5 şi 70 de ani, atât cu venituri reduse, cât şi cu venituri mari.

Parcul pune la dispoziţie turiştilor bărci motorizate, jet-ski-uri, şcoală de wake, cursuri de schi nautic, hidrobiciclete, o instalaţia de wibit, construită în Germania şi care se întinde pe un kilometru. Aceasta dispune de mai multe trasee, cu grade diferite de dificultate, fiecare în forma unei litere, astfel încât formează cuvântul "Mamaia".

Jean Tucan a precizat că înainte de a începe construcţia a fost nevoit să cureţe şi să repare zona. Lacul a fost concesionat pe zece ani, iar antreprenorul are în plan extinderea construcţiei, ceea ce va ridica valoarea totală a investiţiei la 10 milioane de euro. Jean Tucan speră ca investiţia să fie finalizată în doi saut rei ani.

O zi de distracţie la JT Watersports costă 100 de lei, iar turiştii deja sunt atraşi de noua propunere şi dornici să-şi testeze limitele.

Şi aici activităţile se desfăşoară cu precauţie, ţinând cont de riscul present pretutindeni de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Vestele de salvare, obligatorii la intrarea în parc, sunt dezinfectate în bazine cu substanţă dezinfectantă după fiecare persoană.

Turiştii care sunt mai comozi, dar îşi doresc diversitate atunci când ajung pe litoral, pot opta pentru o plimbare cu catamaranul în care au şansa să vadă chiar şI delfini. Cu plecare din portul turistic Mangalia, catamaranul te poartă pe valurile Mării Negre pentru trei ore, trecând prin şantierul naval 2 Mai, Saturn, Venus şi Neptun spre Olimp. Croaziera pentru minim 20 de persoane costă 100 de lei de persoană.

Dacă îţi doreşti să vezi Mamaia de la înălţime, poţi opta pentru deja binecunos­cuta plimbare cu telegondola. Inaugurată în 2004, aceasta a devenit un simbol al staţiunii Mamaia, iar o astfel de plimbare la înălţime durează mai puţin de 10 minute. Biletul costă 20 de lei de persoană, iar cabinele te poartă pe o lungime de aproximativ doi kilometri, între Hotel Perla şi Cazino.

De aemenea, turiştii dornici să descopere cât mai multe locuri din Dobrogea pot opta pentru unul dintre traseele Tourx.ro, care promit experienţe de neuitat.

Un astfel de traseu le propune turiştilor să exploreze ţinutul Casian. Plecând din Mamaia către Cheile Dobrogei, turiştii vor fi purtaţi printre stânci impunătoare formate prin pietrificarea recifurilor de corali, în locuri care erau acoperite de apele Mării Tethys. În interiorul stâncilor vor explora peşteri şi grote care mii de ani au fost atât adăposturi, cât şi spaţii cu caracter religios şi mistic. Cetatea Histria, cel mai vechi oraş de pe teritoriul actual al ţării noastre, se află şi ea pe acest traseu. În urmă cu peste 2000 de ani pe aceste teritorii se luptau dacii şi romanii. Prânzul este şi el o experienţă în sine, constând din produse tradiţionale şi autentice la Crama Histria. Urmează o vizită la Mănăstirea Casian, situată pe unul dintre punctele înaltate ale zonei. La întoarcere turiştii se vor opri la o locaţie rustică unde vor putea degusta vinurile dobrogene şi vor avea prilejul să se desfete iarăşi cu mâncărurile specifice zonei.

Pe lista de activităţi se regăseşte şi o rută dedicate templierilor - "Turul Secretul Templierilor". Pentru că sunt puţini cei care ştiu că şi în Dobrogea există legend care vorbesc despre cavaleri creştini care au ajuns prin aceste meleaguri şi chiar s-au stability aici, Tourx.ro le propuner turiştilor să se lase purtaţi pe urmele templierilor. Primul punct în această explorare este Mangalia, care timp de 2500 de ani a purtat diverse denumiri Callatis, Pangalia, Mankalia şi a dat naştere la numeroase legende. Aici turiştii pot regăsi cel mai vechi papirus din Europa care a fost descoperit într-un mormânt. Urmatoarea oprire va fi Adamclis, la Monumentul Tropaeum Traiani care cuprinde în basoreliefurile sale o adevărată poveste a formării poporului roman. În apropierea monumentului turiştii vor servi prânzul format, desigur, din produse tradiţionale specifice zonei. Apoi drumul îi va duce pe turişti la Mănăstirea Dervent, unde vor afla povestea cavalerului creştin şi a prieteniei sale cu un dervis musulman, legendă care demonstrează că din totdeauna Dobrogea a fost un spaţiu în care diversele religii şi culturi nu numai că au co-existat. De asemenea, turiştii vor vedea, de asemenea, crucile de piatră "crescute din pământ" despre care se spune că au puteri tămăduitoare.

Din rutile propuse nu putea lipsi o excursie în Delta Dunării. Plecând din Mamaia, turiştii se vor opri la Cetatea Enisala, care, ridicată de către genovezi la sfârşit de secol XIV, supraveghea semeţ navele de pe mare şi Dunăre. La Mahmudia turiştii se vor bucura de un prânz pescăresc tradiţional. Autenticitatea locurilor şi a oamenilor sunt şi ele experienţe în sine. Turul include o plimbarea pe canalele Deltei Dunarii de aproximativ trei ore unde turiştii pot admira în voie spectacolul oferit de peisaje, floră şi faună. Seara se va termina cu o degustare de vinuri şi dansuri aromâne într-o locaţie rustică din Ovidiu.

Astfel de tururi ghidate au preţuri ce pornesc de la 177 de lei pentru o persoană, pentru grupuri de 18-44 de persoane.

Totodată, ajunşi pe litoral turiştii pot descoperi moştenirea istorică şi culturală a Tomisului, lăsată în urmă de eleni, romani, turci şi de alte etnii care, veac cu veac, au construit mozaicul etno-cultural al Dobrogei de astazi. Pentru 180 de lei turiştii pot opta pentru un tur pietonal unde vor afla informaţii despre istoria şi împletirea religiilor în zonă, împreună cu legendele locale şi vor se vor bucura şi de o plimbare de 30 de minute cu barca pe mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb