MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / FLORIN LUCA, SECRETAR GENERAL FUNDAŢIA TITULESCU: "România şi Rusia vor avea relaţii foarte bune în viitor"

Vlad Dobrea
Ziarul BURSA #Companii / 19 octombrie 2018

"România şi Rusia vor avea relaţii foarte bune în viitor"

Vitorul ţărilor noastre depinde de înţelegerea comună a situaţiei actuale şi de acţiunile noastre pozitive, care trebuie să fie "out of the box", consideră Florin Luca, Secretar General al Fundaţiei Titulescu, care adaugă: "Un prim pas ar fi să ne imaginăm cum am putea trece de la abordarea actuală pe linie de securitate, ce are o orientare exclusiv militară, către o abordare capitalistă, care este mai profitabilă pentru toţi actorii care se află sau vin jurul Mării Negre".

Domnia sa a precizat: "Noua abordare capitalistă a securităţii nu va exclude, bineînţeles, angajamentele actuale ale României faţă de NATO şi faţă de Uniunea Europeană, ea este pe deplin conformă cu tratatul bilateral care a fost semnat de ţara noastră şi Rusia în data de 4 iulie 2003. Această abordare capitalistă a securităţii ar fi de fapt un nou scut în care cei mai importanţi actori interesaţi de zona Mării Negre îşi vor transforma rivalitatea actuală în proiecte de afaceri regionale".

Florin Luca a spus că ţara noastră poate fi puntea de legătură pe linie de business între Rusia şi lumea occidentală. Dincolo de geografie, avem foarte multe puncte forte: un Produs Intern Brut nominal (PIB) ce va atinge conform estimărilor în acest an 200 de miliarde de euro şi care a crescut cu peste 300% în ultimii 18 ani. Pe de altă parte avem indicatori macro economici foarte buni, o datorie suverană şi finanţe publice sub control şi personal calificat cu nivel ridicat de pregătire profesională.

Secretarul General al fundaţiei a adăugat: "Mai presus de toate, aceste puncte forte - câteva sectoare economice româneşti-necesită o atenţie sporită în viitor şi acestea sunt de fapt cele mai importante interese economice ale ţării noastre pe termen mediu şi lung. Dacă acestea ar interfera cu interesele economice ale Rusiei, pot deveni o adevărată oportunitate de a face business între ţările noastre".

Cele mai importante interese economice ale României sunt serviciile financiare, potrivit domnului Luca. "Aproximativ 20% din sistemul bancar românesc aparţine actorilor locali, în timp ce 80% din băncile româneşti aparţin grupurilor internaţionale", spune domnia sa, adăugând: "În România, foarte puţine bănci sunt dispuse să acorde credite cu maturităţi mai mari de zece ani. Există o nevoie de 120 de miliarde de euro pentru investiţii în proiecte strategice pe următorii opt ani şi mai mult de 50% din această sumă rămâne în momentul de faţă neacoperită din punctul de vedere al finaţărilor".

Florin Luca a mai spus că investiţiile în proiecte de infrastructură sunt şi ele foate importante oportunităţi de a face afaceri în România.

Domnia sa a explicat: "Există un «master plan» de transport la nivel naţional, această stare de fapt ne face să fim mai optimişti în ceea ce priveşte oportunităţile pe termen scurt şi mediu. În România există în momentul de faţă 1200 de km de autostrăzi de construit pentru o investiţie de aproximativ13 miliarde de euro. Există infrastructura portului Constanţa, un proiect de 800 de milioane de euro. Pe de altă parte, pe termen mediu vom avea oportunităţi de a exporta şi mai bine într-un lanţ valoric integrat, resursele de petrol şi gaze din Marea Neagră, iar din acest punct de vedere, putem optimiza explorarea, transportul şi logistica cât şi rafinarea şi chiar distribuţia".

Florin Luca a mai adăugat: "Ştim că Rusia se confruntă cu o profundă transformare economică, sociologică şi digitală şi în acest sens consider că Româ­nia reprezintă o platformă tehnologică autentică pentru marile companii ruseşti, inclusiv pentru bănci. Multe grupuri financiare internaţionale precum Deutsche Bank, Societe Generale sau Unicredit, au dezvoltat în Româ­nia centre internaţioanale de servicii dedicate IT, dar şi alte funcţii suport cum ar fi resursele umane, contabilitate, achiziţii logistică etc".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb