PROIECT LEGISLATIV AL GUVERNULUI Tinerii fără serviciu, posibil să aibă acces la credite garantate de stat

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 mai 2018

Tinerii fără serviciu, posibil să aibă acces la credite garantate de stat

Împrumutaţii în CHF: "Trebuie să găsim o modalitate pentru a ne opune unui asemenea proiect"

Piperea: "Acest tip de credite este foarte riscant"

Pârvan: "Un student care are un angajament bancar, oriunde s-ar duce, după ce depăşeşte salariul mediu al ţării respective sau un nivel stabilit, să zicem, începe să ramburseze creditul"

ARB a anunţat, recent, că discută cu Executivul înfiinţarea unui grup de lucru pentru identificarea unor soluţii care să conducă la creşterea creditului privat

Guvernul intenţionează să aprobe un program prin care tinerii fără un loc de muncă să poată accesa un credit de până la 40.000 de lei, cu dobânda subvenţionată de stat şi garantat în proporţie de 80% de Fondul de Garantare al statului, potrivit unui proiect de lege pentru instituirea schemei de ajutor de stat "Împrumuturi fără dobândă pentru tineri", publicat în programul legislativ al Guvernului României pentru acest an, perioada mai - decembrie şi preluat de news.ro. Pentru a contracta un astfel de împrumut, nu este nevoie ca tinerii să aibă venituri, rata dobânzii fiind 2% plus ROBOR la trei luni. Durata creditului va fi de 5 ani, iar destinatia împrumutului este "acoperirea nevoilor unui tânăr: educaţie, sănătate, cultură, sport".

"Programul are ca scop facilitarea accesului la finanţare, pentru tinerii sub 26 de ani care nu au un loc de muncă sau care sunt în perioada studiilor", se arată în iniţiativa Secretariatului General al Guvernului (SGG) şi Comisiei Naţionale de Strategie şi Prog-noză (CNSP). Debitorii împrumutaţi în franci elveţieni (CHF) se opun unui astfel de proiect. Unul dintre adminis-tratorii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC) a scris, pe pagina de Facebook: "Având în vedere experienţa noastră cu băncile, categoric trebuie să găsim o modalitate pentru a ne opune unui asemenea proiect. Nu uitaţi că suntem aici nu doar pentru a îmbunătăţi trecutul, ci şi pentru a aduce o schimbare în privinţa viitorului".

În opinia avocatului Gheorghe Piperea, acest tip de credite este foarte riscant, "mult mai riscant decât Prima Casă, pentru că acesta din urmă avea o garanţie şi un dosar la bază". Specialistul consideră: "Aici este vorba de tineri fără serviciu, care vor începe prin a fi sclavii băncilor încă de la început. Dacă se ajunge la întârzieri la plata ratelor, atunci cine plăteşte penalizările? Tot statul, adică contribuabilii? Sau tinerii, care vor fi cocoşaţi de datorii? Există astfel de credite pentru studii, tradiţionale, dar cu o configuraţie financiară foarte bine stabilită - sunt legaţi de un loc de muncă, într-o anume zonă etc. Sunt foarte multe critici în SUA pe această temă, întrucât un program de acest gen restrânge din start puterea de cumpărare. Ar trebui să ne uităm la ţările capitaliste, ce programe au în domeniu, nu să adoptăm numai programe socialiste".

Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), ne-a spus, la începutul acestui an, că un astfel de program ar fi binevenit. Domnia sa ne-a declarat: "Ceea ce s-ar putea face, şi din păcate nu este acceptat până la nivel de consilier al preşedinţiei, este trecerea, măcar în anumite zone deficitare cum sunt medicina, informatica, automatica, mecanica, construcţiile, la credite bancare garantate de stat, la studii pe credit. Sistemul nu este perfect, are mari probleme şi, dacă ne uităm la SUA, vedem că aceste credite bancare garantate de stat presupun unele condiţii. După ce beneficiarul ajunge cu salariul la un anumit nivel, acesta trebuie să înceapă rambursarea împrumutului într-un termen limitat. Aşa funcţionează în vest. Ca să urmezi o facultate, există două posibilităţi, în ceea ce priveşte sursele financiare - din partea statului, dacă locul este cu finanţare publică, sau cu bani de la student. La noi, dacă studiile nu îl costă pe cel care le urmează, costă societatea. Adică societatea investeşte, dar nu obţine nimic. Creditul despre care vorbeam poate fi accesat când studentul începe studiile. Un student care are un angajament bancar, oriunde s-ar duce, după ce depăşeşte salariul mediu al ţării respective sau un nivel stabilit, să zicem, începe să ramburseze creditul.

Numărul de locuri de muncă finanţate public este foarte redus. De fapt, schema ar trebui să fie aşa - ar trebui să dăm burse de excepţie la copiii fără posibilităţi materiale dar dornici să înveţe şi performanţi, iar cu restul, care se duc să obţină o hârtie, să procedăm altfel. Trebuie schimbată paradigma - să îi facem pe tineri să înţeleagă faptul că studenţia este frumoasă, dar că ea este dublată de o anumită răspundere".

La începutul acestei luni, reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) a anunţat că discută cu Executivul proiectul înfiinţării unui grup de lucru pentru identificarea unor soluţii care să conducă la creşterea creditului privat, în condiţiile în care intermedierea financiară este în continuă scădere, raportat la dimensiunea economiei.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Credit pentru studii ne arată că suntem săraci.

    Nu înțeleg de ce sub forma de credit. De ce nu moca... Suma de 40.000 lei pentru orice tinar sub 25 ani fara job.... Bănuiesc că se va extinde și la pensionari și șomeri. Ăștia de ce sa nu primească si ei? Și aiuriții aia cu credite acahaf se opun. Oricum după 5 ani ești scos din biroul de credit, la 30 poți să iei viața de la capăt, sters de datorii numai bun de prima casa. Huo pipera....

    1. As da si astora ca tine, care nu stiu sa scrie. 40 de mii de lei, cu care poti tocmi un profesor de gramatica. In definitiv, orice semianalfabet are dreptul la o noua sansa, nu?

    Sper din tot sufletul sa nu cada nimeni intr-o astfel de capcana!

    Camatarii întind o noua cursa cu sustinerea statului aservit / parte.

    ATENTIE, CAPCANAAAA! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb