Viktor Orban speră să joace un rol central în politica europeană. De aceea, încearcă să-şi consolideze rolul de lider ideologic al dreptei europene. Dacă iniţial opţiunea lui Viktor Orban pentru o aşa zisă "democraţie iliberală" părea să rămână în cadrul conservatorismului clasic, chiar dacă spre extrema dreaptă naţionalistă, odată cu afirmarea deschisă a preferenţei sale pentru societatea închisă şi reluarea unor clişee fasciste interbelice, liderul de la Budapesta se plasează fără complexe în continuarea naţional-fascis-mului lui Miklos Horthy. De altfel, această evoluţie nu e deloc surprinzătoare, căci deja în vara anului 2017 Viktor Orban afirma, la inaugurarea casei renovate a lui Kuno Klebelsberg la Budapesta, că regentul Miklos Horthy, alături de primul său ministru Istvan Bethlen şi de ministrul Kuno Klebelsberg au fost "oameni de stat excepţionali". Ori, Horthy a fost unul din primii promotori ai politicii antisemite încă din anii 20 ai secolului trecut, iar Kuno Klebelsberg (născut la Pecica, lângă Arad în 1875 şi ministru de interne şi al educaţiei între 1920 şi 1931) a fost un promotor al ideologiei supremaţiei maghiare şi un antisemit notoriu, care punea pe seama evreilor responsabilitatea revoluţiilor liberală şi comunistă din 1918-1919 ş tratatul de la Trianon.
Întreaga politică a lui Viktor Orban de după câştigarea alegerilor în mai 2010 s-a aflat, într-o oarecare măsură, în tradiţia hortistă, dar după 2017 afirmarea acestei continuităţi a fost public asumată. Ca şi România, Ungaria cunoaşte un clivaj urban-rural important. Or, convins că nu poate câştiga alegerile în mediul urban, mult prea liberal, Viktor Orban s-a orientat spre mediul rural şi a folosit vechiul naţionalism horthist adaptat pentru momentul actual. De aici şi până la utilizarea retoricii naziste în scopuri electorale nu a fost decât un pas.
Pentru campania electorală de la alegerile parlamentare maghiare din 2018 a fost deja utilizată o campanie de afişe anti-Soros inspirată de campaniile naziste germani împotriva evreilor din anii "30 ai secolului trecut. Apoi, convins că această campanie a avut succes, Orban a decis s-o adapteze pentru alegerile europene din mai 2019.
Mai întâi a fost campania de afişaj prin care l-a asociat pe Jean-Claude Juncker lui George Soros, pentru ca într-o a doua etapă, Viktor Orban să anunţe şi o campanie împotriva lui Frans Timmermans. Pentru că, spune Orban, dacă Juncker se retrage din politică, locul său va fi luat de Timmermans. Iar Timmermans, susţine Orban, ar "un cunoscut aliat" al lui George Soros.
Să fie anunţata campanie împotriva lui Frans Timmermans doar o încercare a lui Viktor Orban de a deturna atenţia popularilor europeni de la derivele fasciste ale Fidesz? Având în vedere că Frans Timmermans este candidatul socialiştilor europeni pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, s-ar putea! Dar, dacă popularii se vor lăsa încă odată, induşi în eroare de această stratagemă, este posibil să se confrunte peste câteva luni cu un Viktor Orban legitimat de alegerii şi dornic să asume un rol de leadership în Europa. Căci dacă, aşa cum explica Jean-Claude Juncker, Fidesz-ul maghiar nu reprezintă valorile creştin-democraţiei, s-ar putea ca după alegerile europene din mai 2019 ultimele vestigii ideologice ale creştin-democraţiei să dispară, pentru a lăsa locul inamicului acesteia, fascismul.
De la o simplă tactică politică, naţionalismul etnic s-a transformat într-un program politic îndreptat împotriva societăţii deschise. Sursa obsesiei anti-Soros a lui Orban îşi are originea atât în anti-semitismul maghiar interbelic, cât şi în reacţia viscerală împotriva societăţilor deschise. Or, George Soros a preluat ideea societăţii deschise promovate prin gândirea critică de la mentorul său, filosoful Karl Popper, care, în celebra sa carte, Societatea deschisă şi inamicii săi, a analizat sursele filosofice ale societăţii închise. Punând anatema asupra societăţilor "liberale", transformând naţionalismul în suprematism, evocând aşa zise ameninţări de securitate produse din exterior şi promovând o viziune totalitară asupra "culturii creştine", Viktor Orban a transformat Ungaria într-o societate închisă. Iar rezultatele se văd: deja în 2017 Bucureştiul era mai bogat decât Budapesta, iar Banatul şi Transilvania erau mai bogate decât majoritatea regiunilor din Ungaria. Şi totuşi, aşa cum arată lucrurile, unii par să-şi dorească să implementeze iliberalismul lui Orban şi la noi.
1. Mesaj eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 04.03.2019, 01:16)
...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Dottore în data de 04.03.2019, 01:26)
Ai luat pastile pesedica?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2019, 06:50)
Articolul e propesedist. Autorul ne dezvăluie progresul României după guvernările 2011-2019, cu sincopa sereistă de după operațiunea Colectiv.
"deja în 2017 Bucureştiul era mai bogat decât Budapesta"
1.3. Cred ca e o interpretare fortata (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 04.03.2019, 09:05)
Eu interpretez altfel - anume ca tampeniile facute de Orban in perioada citata au fost atat de mari, mult mai mari chiar decat ale pesedelei & Co, incat au dus la rezultatul citat.
Iar textul ne mai spune si la ce trebuie sa ne asteptam de vreme ce Dragnea si-ai lui par cat se poate de dornici sa emuleze orbanismul si iliberalismul Budapestei.
2. Supremația banu'-lui ?
(mesaj trimis de A politic în data de 04.03.2019, 07:34)
Poate ne explică cineva dintre candidați de ce un European lucrează pe 1500 euro iar romanu' pe 1500 de lei aceeași muncă?
Bucureștiul mai bogat că Budapesta e glumă?
Cum de va scăpa francezi cu "no lider", putere cetățeanului?
.
Desigur mesajul se poate șterge conform regulamentului cenzura bla-bla?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 04.03.2019, 08:21)
Nu am nevoie de permisiunea ta sa-ti elimin mesajul.
Pentru spectacol, sa mentionez ca:
- prima intrebare din mesajul tau, desi poate fi inteleasa, are un abrupt caracter idiot, nu doar pentru ca nu precizezi la ce sa fie "candidati", nu doar pentru ca incepi cu majuscula substantivul comun "european", ci, lasind la o parte ca adesea nici nu este adevarat ceea ce afirmi, este de bun simt ca fiecare este platit in moneda si conform cu echilibrele valorice ale zonei;
- a doua asa-zisa intrebare ar vrea sa infirme ce spune autorul, dar doar asa, din superioritatea ta implicita, iar nu ca ai avea vreo informatie contrara;
- a treia intrebare, insa, este complet retardata si nu am nici o obligatie sa te las sa-i agresezi pe cititori cu gingaveli ininteligibile: Regulamentul avertizeaza ca gogomirlele vor fi eliminate.
In schimb, finalul mesajului tau, desi este scris handicapat si din nou sub forma fara sens a unei intrebari, este clar ca ataca regulile gazdei si este nu doar regulamentar sa fie eliminat, ci mai ilustreaza si lipsa ta de bun simt.
Asa arata aproape toate mesajele tale, ar fi un cistig pentru toata lumea sa te abtii.
2.2. Socoteli gresite (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de A politic în data de 04.03.2019, 08:40)
Eronat domnu. Daca eu romanul lucreaza pe 1500 de lei la aceeasi munca rezulta ca diferenta se scoate din tara. Deci unde se duce?
Poate ne explica cineva si cine are interesul?
Nu se stie dar se scrie?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de MAKE în data de 04.03.2019, 10:22)
Ar fi ciudat sa intru in polemica.
Mai citeste o data ce am scris.
Daca si dupa aceea ti se pare eronat, atunci mai citeste o data.
Si tot asa.
2.4. Offfff (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de A politic în data de 04.03.2019, 11:09)
La 1 răspuns pot să nu fiu de acord văzând câteva milioane emigrand ?
La al doilea răspuns pasul pe jos, ochiometric, autostrăzi ... fac diferența ?
Le Monde se ocupă de un subiect pe care aici îl văd evitat pe principiul Ștttt nu vorbi despre asta ?
Regulamentul prevede că trebuie să scriu 100 la sută literar?
Desigur că mă abțin cât pot.
.
Mesajul 2.2 nu aparține 2- ului dar va ridica o minge la fileu pentru următorul articol ?
2.5. Fake (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de A politic în data de 04.03.2019, 13:03)
Mesajul 2.4 este un fake.
Consider că și raspuns 2.3 este tot un fake.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Marius în data de 04.03.2019, 09:30)
Pe ce va bazati cand spuneti ca Bucurestiul e mai bogat decat Budapesta?Sunt f. curios !
4. Articol paranoic
(mesaj trimis de Alin în data de 09.03.2019, 00:41)
E foarte neprofesionist articolul de față, Cristian Parvulescu nu mai e de mult un analist ci un activist. Nu e suficient să repeți obsesiv că Orban ar fi „fascist”, „horthist” etc. E nevoie de dovezi, de comparații ideologice și de acțiune politică. Viktor Orban nu a făcut Ip și Treznea sau ceva. In schimb are dreptate să semnalizeze cp Merkel a incălcat Convenția azilară de la Dublin, și asta îi roade pe cei de la CE, că nu au argumente, că ei au incălcat și Maastricht-ul și Dublin-ul și Orban le-o spune in față. Păi dacă Merkel incalcă tratatele, pe ce bază îl mai poti trage pe Dragnea de ureche? Iar minciuna cu economia e enormă, Ungaria a tușat doar anul trecut niște investiții uriașe - doar BMW a anunțat una de 1 miliard de euro, Parvulescu e complet pe spate aici. Eu dacă mai văd vreo 2 articole așa de proaste pe Bursa mă dezabonez nu osăimi pierd timpul cu eseiști diluați care vă iau banii pe improvizații de articole.