SUPLIMENT ECO-ECONOMIE Initiaţivele Vodafone pentru un mediu sustenabil

Ziarul BURSA #Companii / 20 iulie 2022

Cătălin Buliga, Chief Network Officer (CNO) şi oficialul Vodafone care răspunde de proiectele de CSR (Corporate Social Responsibility) din zona de mediu

Cătălin Buliga, Chief Network Officer (CNO) şi oficialul Vodafone care răspunde de proiectele de CSR (Corporate Social Responsibility) din zona de mediu


Vodafone România este una dintre companiile cu multiple iniţiative de sustenabilitate lansate în ultimii ani. Alimentarea reţelei de telefonie cu energie 100% verde, lansarea unor cartele SIM ecologice, realizate din plastic reciclat şi lansarea unei iniţiative de creare a unor "păduri inteligente"care să prevină defrişările ilegale - acestea sunt doar câteva dintre proiectele Vodafone care vin în întâmpinarea nevoii de a contribui la îmbunătăţirea vieţii oamenilor. Compania publică deja de câţiva ani buni rapoarte ample de sustenabilitate, iar direcţiile strategice pe care se bazează iniţiativele de sustenabilitate ale Vodafone sunt "Comunitatea Digitală", "Planeta noastră" şi "Un viitor pentru fiecare".

Vodafone încurajează clienţii să prelungească perioada de utilizare a telefoanelor noi şi să predea sau să recicleze dispozitivele vechi

Experţii notează în general că România are o problemă nu numai cu reciclarea efectivă, ci mai ales cu lipsa unei culturi a reciclării. Aici poate interveni însă mediul privat, oferind poate beneficii (vouchere sau alt tip de credite pentru dispozitive noi) sau pur şi simplu oferind posibilitatea clienţilor să predea spre reciclare anumite bunuri de folosinţă îndelungată. Acest lucru se întâmplă de mai mult timp în ceea ce priveşte combinele frigorifice, iar de ceva timp se întâmplă şi în cazul telefoanelor mobile.

Una dintre iniţiativele Vodafone încurajează astfel clienţii ori să prelungească perioada de utilizare a telefoanelor noi, ori să predea sau să recicleze dispozitivele vechi, având astfel o contribuţie la susţinerea economiei circulare în industria de telefonie mobilă, ideea fiind reducerea la minimum a deşeurilor şi a emisiilor de carbon.

Mai nou, Vodafone le oferă clienţilor săi o listă extinsă de servicii, incluzând asigurare, asistenţă şi reparaţii pentru dis­pozitive, dar şi un program de buyback de dispozitive vechi. Totodată, Vodafone derulează la nivel european un program încurajare a clienţilor pentru predarea oricărui dispozitiv mobil nefuncţional pe care compania îl va recicla în mod responsabil sau reutiliza pentru cauze sociale.

Potrivit Vodafone, păstrarea unui telefon pentru încă un an poate reduce impactul de CO2 cu până la 29%. În general, pentru fabricarea unui smartphone nou este necesară extragerea a 164 de kg de materii prime, iar pentru fiecare milion de smartphone-uri predate pentru recondiţionare şi revânzare se evită emisia a peste 50.000 de tone de CO2.

De asemenea, Vodafone a realizat mai multe parteneriate pentru reducerea deşeurilor de pe lanţul valoric specific industriei de telecomunicaţii. Unul dintre acestea a fost semnat în mai 2021, iar Vodafone împreună cu patru dintre cei mai importanţi operatori de reţea din Europa au lansat o nouă schemă de etichetare de tip Eco Rating, care să îi ajute pe consumatori să identifice şi să compare gradul de sustenabilitate a telefoanelor mobile şi să încurajeze furnizorii acestora să îşi reducă impactul asupra mediului. De notat că Vodafone, la nivel de grup, are ca ţintă ca până în 2040 să reducă la net zero emisiile de carbon, cu 10 ani mai rapid comparativ cu planificarea iniţială.

Cartele SIM de dimensiuni reduse, din plastic reciclat şi economie de energie de 1.200 de MWh prin investiţii în răcirea centrelor de date

O altă iniţiativă vizează înlocuirea cartelelor SIM cu cartele de dimensiuni reduse, care elimină jumătate din cantitatea de plastic utilizată, precum şi introducerea eco- SIM-urilor realizate din plastic reciclat. Potrivit Vodafone, introducerea eco-SIM-urilor asigură reducerea necesarului de plastic nou pentru producţia de SIM-uri cu 320 de tone anual (pe lângă reducerea de 340 de tone/an ca urmare a reducerii la jumătate a cantităţii de plastic), având potenţialul de a diminua producţia de CO2 cu 1.280 de tone.

Pe lângă toate acestea, începând cu data de 1 aprilie 2020, în urma renegocierii contractelor cu furnizorii săi de electricitate, Vodafone România a ajuns să aibă 100% din energia electrică necesară operaţiunilor sale din surse regenerabile. Practic, întreaga reţea de telecomunicaţii a Vodafone România este alimentată integral cu energie verde. În acelaşi timp, compania a început instalarea de panouri fotovoltaice pe anumite locaţii pentru a produce în regim propriu energie verde, o tendinţă care se extinde din ce în ce mai mult în rândul companiilor din ţara noastră, autorităţile estimând, de altfel, instalarea unei capacităţi totale de 1.000 de MW până în 2026-2027 la nivel de prosumatori.

De asemenea, compania a făcut demersuri să-şi reducă consumul de energie în centrele de date, rezultatul fiind economisirea a aproximativ 50 de MWh/lună (1.200 de MWh în cele 24 de luni de la investiţie), echivalentul consumului a peste 350 de gospodării în fiecare lună. Această reducere a consumului de electricitate a fost reuşită prin instalarea, în 2020, a unor tehnologii avansate de răcire, investiţii realizate prin programul multianual de investiţii destinat creşterii eficienţei energetice a companiei.

Cătălin Buliga, Chief Network Officer (CNO) şi oficialul Vodafone care răspunde de proiectele de CSR (Corporate Social Responsibility) din zona de mediu, afirmă: "Grija faţă de Planetă este un pilon principal al strategiei Vodafone (pilonul «Planet» - n.r.). În acest sens, ne-am asumat o serie de obiective ambiţioase şi am reuşit deja, într-un interval relativ scurt, să înregistrăm progrese majore. Utilizăm 100% energie verde pentru operaţiunile Vodafone din România, ne-am micşorat considerabil consumul de energie în principalele centre de date, am introdus SIM-uri electronice pentru a reduce consumul de plastic şi multe altele. Într-o lume în care tehnologia joacă un rol atât de important şi volumul comunicaţiilor digitale creşte în fiecare an, generând o amprentă de carbon tot mai mare, este important să venim cu acţiuni concrete pentru a micşora impactul asupra mediului".

De altfel, centrul de date al Vodafone România a obţinut în iunie 2021 o certificare ISO 50001: 2018 care atestă eficienţa şi performanţa sistemului de management al energiei în centrele de date din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Braşov, Constanţa, Bacău şi Craiova. Certificarea a fost emisă de organismul de certificare Lloyd's Register Quality Assurance în urma unui audit realizat pe parcursul lunii martie 2021.

"Certificarea ISO 50001: 2018 reprezintă încă un reper important în eforturile noastre de a ajunge la o amprentă de carbon «net zero» până în 2040 şi reflectă munca îndelungată, consecvenţa şi determinarea echipei Vodafone pentru a eficientiza cât mai mult consumul de energie electrică", a mai adăugat Cătălin Buliga.

Soluţii smart pentru reducerea defrişărilor ilegale şi îmbunătăţirea eficienţei pentru clienţii mari

Nu în ultimul rând, Vodafone România a contribuit la crearea primei păduri inteligente din ţara noastră, proiect pilot intitulat Vodafone Smart Forest, cu scopul de a preveni defrişările ilegale. Pădurea, situată în judeţul Covasna, a fost dotată cu un sistem de monitorizare şi semnalizare în timp real a sunetelor specifice exploatărilor forestiere.

La nivel de grup, Vodafone s-a angajat să îşi sprijine clienţii business să îşi reducă propriile emisii de carbon cu un total cumulat de 350 de milioane de tone la nivel global pe parcursul a zece ani (între 2020 şi 2030) - echivalent cu emisiile de carbon totale anuale ale Italiei pentru anul 2019. Serviciile Vodafone IoT sunt aşteptate să genereze cea mai mare parte din această economie, ideea fiind îmbunătăţirea eficienţei logistice şi a managementului flotei, contorizarea inteligentă, sistemul de producţie şi alte activităţi.

De notat de asemenea că Vodafone acordă o pondere de 20% criteriilor de mediu şi celor sociale atunci când furnizorii depun oferte pentru noi proiecte alături de companie, Vodafone verificând dacă aceştia au politici de mediu care să abordeze reducerea amprentei de carbon, energia regenerabilă, reducerea folosirii plasticului, economia circulară şi ciclul de viaţă al produselor. Totodată, compania s-a angajat să reutilizeze, vândă sau să recicleze 100% din echipamentele de reţea care devin redundante.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb