Compania maramureşeană Techtex, prima firmă cu capital românesc care a produs măşti de protecţie în timpul pandemiei, a intrat oficial în insolvenţă. Decizia Tribunalului Maramureş a venit la doar şase luni după ce compania obţinuse aprobarea instanţei pentru a intra sub protecţia concordatului preventiv, o măsură menită să evite tocmai insolvenţa.
Techtex face parte din grupul Taparo, controlat de antreprenorul Ioan Filip, care deţine şi producătorul de mobilă Taparo. Ambele companii au trecut în 2024 prin procedura concordatului preventiv, însă redresarea financiară a eşuat.
Instanţa a admis cererea Techtex de intrare în insolvenţă pe 16 mai 2025, la trei zile după depunerea solicitării. Administratorul judiciar provizoriu desemnat este CITR Filiala Cluj SPRL, care a avut anterior şi rolul de administrator în procedura concordatară. Pe 23 mai, CITR a cerut închiderea concordatului şi a înregistrat cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă. Încercarea Techtex de a suspenda executările silite până la pronunţarea asupra insolvenţei a fost respinsă pe 26 mai, odată cu declararea stării de insolvenţă.
Creditorii urmează să fie notificaţi, iar opoziţiile la deschiderea procedurii pot fi depuse în termen de 10 zile de la primirea notificării. Termenul limită pentru înregistrarea creanţelor este 10 iulie 2025. Tabelul preliminar al creanţelor va fi publicat pe 30 iulie, adunarea creditorilor este programată pentru 4 august, iar tabelul definitiv al creanţelor va fi afişat pe 25 august.
În 2020, în contextul pandemiei, Techtex a inaugurat o fabrică modernă de textile medicale în comuna Cicârlău, judeţul Maramureş, investiţia de 20 de milioane de euro fiind susţinută de EximBank printr-un credit garantat de stat. Aceasta devenise cea mai mare unitate de producţie de măşti şi echipamente de protecţie din sud-estul Europei.
După pandemie, compania şi-a extins activitatea, deschizând birouri în Bucureşti şi Budapesta, şi a început să exporte masiv în Germania, Franţa, Austria, Israel, Marea Britanie şi SUA, obţinând inclusiv acreditare FDA.
Consiliul de supraveghere al firmei includea personalităţi precum Dan Pascariu (preşedinte), medicul Herman Berkovits (consilier al premierului israelian Netanyahu) şi Ioan Filip. În perioada 2020-2022, afacerile Techtex au crescut constant, depăşind 130 milioane lei în 2022. Totuşi, în 2023 compania a înregistrat o scădere abruptă: cifra de afaceri a coborât la 87,75 milioane lei, iar cheltuielile totale au depăşit 118 milioane lei, generând o pierdere netă de peste 25 milioane lei. Datoriile totale ale companiei s-au ridicat la aproape 159 milioane lei, în timp ce capitalurile proprii erau negative, înregistrând un deficit de peste 1,1 milioane lei. Techtex avea în acel moment un număr mediu de 226 de angajaţi.
Structura acţionariatului a suferit şi ea modificări. Iniţial, acţionarii erau Mihai Filip (fiul lui Ioan Filip), Bogdan Mircea Man (fiul fostului deputat Mircea Man), vicepreşedintele ANRE, şi Dan Pascariu. Ulterior, acţiunile deţinute de Bogdan Man au fost transferate lui Nicolae Boga. În prezent, acţionariatul este compus din Mihai Filip (82,44%), Nicolae Boga (14,59%) şi Corneliu Dan Pascariu (2,97%).