Booking Holdings Inc. a raportat rezultate peste aşteptările analiştilor în primul trimestru din 2025, pe fondul unei cereri susţinute pentru călătorii internaţionale, care a ajutat compania să compenseze slăbiciunea de pe piaţa americană, în contextul temerilor legate de o recesiune. Veniturile au fost în creştere cu 7,9% faţă de anul trecut, în timp ce câştigul pe acţiune (EPS) a marcat un avans de 41,2% peste estimările consensuale ale analiştilor.
Booking Holdings este o companie americană, furnizor de servicii online de rezervări de călătorii, restaurante şi servicii conexe. Compania îşi oferă serviciile prin intermediul a şase branduri orientate către consumatori: Booking.com (agenţie de turism online), Priceline.com, Agoda.com, Rentalcars.com, Kayak şi OpenTable Inc. Prin intermediul acestora, consumatorii pot să rezerve o gamă largă de locuri de cazare, inclusiv hoteluri, moteluri, staţiuni, case, apartamente, pensiuni şi alte proprietăţi, să facă o rezervare pentru închirierea unei maşini sau să cheme un taxi la aeroport, să facă o rezervare pentru cină, pentru un zbor, o croazieră, un pachet de vacanţă, un tur sau o activitate. De asemenea, clienţii pot utiliza serviciile sale de meta-cercetare pentru a compara cu uşurinţă informaţii despre rezervări de călătorie, cum ar fi informaţii despre bilete de avion, rezervări de hotel şi maşini de închiriat, de pe diferite platforme de călătorie online. Booking oferă servicii de rezervare de cazare pentru aproximativ 400.000 de proprietăţi din peste 220 de ţări şi teritorii, în peste 40 de limbi străine.
Geert-Jan Bruinsma a fondat Bookings.nl. în 1996, iar în 2000 s-a transformat în Booking.com, când compania a fuzionat cu Bookings Online, fondată de Sicco şi Alec Behrens, Marijn Muyser şi Bas Lemmens. Glenn D. Fogel, CEO al Booking din 2017, activează în companie încă din anul 2000, anterior având funcţia de trader la o firmă globală de gestionare a activelor, dar şi bancher de investiţii în industria transportului aerian.
Booking este deţinută majoritar de investitiorii instituţionali, care controlează 95,82% din totalul acţiunilor, potrivit Yahoo Finance. Compania se bucură de una dintre cele mai mari participaţii ale investitorilor instituţionali din întreaga industrie, Vanguard Group fiind cel mai mare acţionar, cu o participaţie de 8,97% la data de 31.12.2024, urmat de Blackrock, cu o cotă de 7,86%, şi State Street Corp., cu 4,33%.
• Piaţa cazărilor turistice, în creştere
Piaţa cazărilor turistice, estimată la 713,44 miliarde de dolari în 2024, este aşteptată să atingă 780,29 miliarde de dolari în 2025, cu o rată anuală compusă de creştere (CAGR) de 9,4%. Până în 2029, se estimează că vânzările globale vor ajunge la 1.102,14 miliarde de dolari, cu o rată anuală compusă de creştere (CAGR) de 9%.
De asemenea, în SUA, CBRE preconizează o creştere a RevPAR (venitul obţinut per cameră disponibilă) de 2% în 2025, susţinută de tarife mai mari la camere, dar cu scăderea marjelor şi profiturilor din cauza costurilor mai ridicate. Investiţiile hoteliere au scăzut cu 11,5% în 2024 faţă de anul anterior, însă se aşteaptă o revenire în a doua jumătate a anului 2025, pe fondul reducerii dobânzilor şi al clarificării politicilor guvernamentale. În Europa, sectorul hotelier menţine perspectivele pozitive pentru 2025, cu o creştere a cererii susţinută de călătoriile intra-europene şi de redresarea fluxurilor din Asia. Ţări precum Germania şi Olanda sunt aşteptate să înregistreze creşteri de peste 20% ale sosirilor internaţionale.
În ceea ce priveşte liderii din industrie, cele trei mari platforme de turism online, Airbnb, Booking şi Expedia/Vrbo, deţineau împreună 71% din piaţa globală în 2024, un avans semnificativ faţă de perioada de dinainte de pandemie (53% în 2019). Airbnb a avut cea mai mare creştere, majorându-şi cota globală de venituri din închirieri pe termen scurt de la 28% în 2019 la 44% în 2024.
Booking, care s-a concentrat pe creşterea listelor de cazări alternative, şi-a crescut cota de la 14% la 18%, în timp ce Expedia/Vrbo a scăzut de la 11% la 9%. O mare parte din declinul Vrbo s-a datorat problemelor cauzate de replatformarea tehnologică şi reducerea marketingului în perioada 2022-2023. Pentru perioada următoare, Airbnb îşi propune să accelereze expansiunea pe pieţe noi şi să atragă mai mulţi utilizatori obişnuiţi cu hotelurile tradiţionale, Booking îşi concentrează investiţiile pentru a-şi consolida poziţia în Statele Unite, iar Expedia/Vrbo, după finalizarea procesului de replatformare, îşi extinde oferta de proprietăţi şi îşi eficientizează strategiile de marketing, inclusiv prin integrarea închirierilor de vacanţă pe platforma principala Expedia.com.
• Booking - rezultate peste estimări
La încheierea primului trimestru din acest an fiscal, Booking Holdings a raportat venituri în creştere cu 7,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, totalizând 4,76 miliarde de dolari, depăşind aşteptările analiştilor, de aproximativ 4,59 miliarde de dolari. Profitul ajustat pe acţiune a fost de 24,81 dolari (vs 20,39 în primele trei luni din 2024), depăşind semnificativ estimările consensuale, de 17,33 dolari/acţiune. Booking a depăşit aşteptările pe fondul unei cereri susţinute pentru călătorii internaţionale, care a ajutat compania să compenseze slăbiciunea de pe piaţa americană, în contextul temerilor legate de o recesiune. Compania a beneficiat de o creştere constantă a turismului către destinaţii din Asia de Sud-Est, în special din partea turiştilor chinezi cu venituri ridicate. Această tendinţă a contribuit şi la creşterea preţurilor pentru cazare şi servicii turistice în regiune. Totuşi, tarifele impuse de preşedintele american Donald Trump asupra importurilor au generat îngrijorări privind o posibilă recesiune, determinând o scădere a încrederii consumatorilor şi a cheltuielilor discreţionare. "Există incertitudine pe piaţă cu privire la mediul geopolitic şi macroeconomic pe termen scurt", a declarat CEO-ul Glenn Fogel.
Pentru comparaţie, Hilton Worldwide şi-a redus prognoza privind creşterea veniturilor din camere pentru anul 2025, devenind primul operator hotelier american care şi-a temperat perspectivele, în contextul în care cheltuielile pentru călătorii sunt afectate de războiul comercial global.
Numărul total de nopţi rezervate prin Booking a fost de 319 milioane în trimestrul întâi din 2025, în creştere cu 7% faţă de anul trecut. Compania a raportat rezervări brute de 46,7 miliarde de dolari pentru primul trimestru, o creştere anuală de 7%.
În cadrul teleconferinţei privind rezultatele, CFO-ul Ewout Steenbergen a declarat că Booking se aşteaptă la o creştere a veniturilor între 10% şi 12% în trimestrul curent. Analiştii estimau o creştere de 8%, până la 6,3 miliarde de dolari.
• Acţiunea Booking - pe curs ascendent, în ultimul an
Acţiunile Booking Holdings s-au apreciat cu 39% în ultimul an, peste creşterile înregistrate de indicii americani S&P 500 şi Nasdaq. De la începutul acestui an (YTD), deprecierea cotaţiei este de 1,6%, performând mai bine comparativ cu competitorii Expedia (-14,5%) şi Airbnb (-4,8%).
După raportarea rezultatelor financiare din primul trimestru, cotaţia a scăzut cu peste 3% în tranzacţionarea after-hours. Conform preţului opţiunilor, piaţa anticipa o fluctuaţie de +/-4,88%.
Un analist de la Jefferies a remarcat că cele 319 milioane de nopţi rezervate raportate pentru trimestrul încheiat în martie ar fi putut dezamăgi aşteptările investitorilor. "Nopţile rezervate au fost în linie cu estimările consensuale, ceea ce se abate de la istoricul Booking, care în mod normal oferea perspective cu potenţial de depăşire şi livra rezultate peste estimări cu câteva puncte procentual", a declarant acesta.
În perioada următoare, un nivel important de suport îl regăsim în jurul valorii de 4.100 de dolari, în timp ce valoarea de 5.125 de dolari constituie un nivel important de rezistenţă, în preajma maximului istoric înregistrat la finalul anului trecut, la 5.337 de dolari. De remarcat că media mobilă exponenţială de opt zile a trecut peste cea simplă de 50 de zile, sugerând o piaţă bullish şi un posibil trend ascendent.
• Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Booking Holdings
Oportunităţi
- Lider de piaţă: Poziţia favorabilă pe piaţa turismului face ca Booking Holdings să fie una dintre investiţiile profitabile din punct de vedere al evoluţiei viitoare a acestui sector, fiind o companie ce oferă clientului o experienţă de one-stop-shop prin gama largă de servicii şi produse puse la dispoziţie prin platformele conexe Priceline, Agoda şi Kayak.
- Diversificare: Aproximativ 90% din veniturile Booking provin din pieţe internaţionale, ceea ce reduce riscurile legate de o recesiune în SUA.
- BUY: Booking are în prezent 24 recomandări de Buy ("cumpără") dintr-un total de 40, conform ratingurilor analiştilor de pe Wall Street. Preţul ţintă mediu este de 5.468 dolari, cu un maxim la 6.345 dolari şi un minim la 4.330 dolari. Totodată, conform consensului analiştilor de pe site-ul de specialitate AlphaSpread, ţinta medie de preţ în următorul an este de 5.553 dolari, un potenţial de urcare cu 13%, cu o prognoza minimă de 4.373 dolari şi o prognoză maximă de 6.713 dolari.
Riscuri
- Performanţe: Deşi Booking a înregistrat în ultimii doi ani un avans mediu anual solid de 9,7% al numărului de nopţi rezervate, ajungând la 319 milioane în primul trimestru din 2025, ritmul de creştere s-a redus la 7,4% în acest trimestru, sub media istorică, ceea ce indică faptul că iniţiativele recente nu accelerează încă dinamica rezervărilor. În paralel, deşi ARPB (venitul mediu per rezervare) a crescut în medie cu 5% anual în aceeaşi perioadă, în primele trei luni din 2025 acesta a stagnat la 14,93 dolari, evoluând sub ritmul rezervărilor. Combinaţia dintre încetinirea volumului de rezervări şi plafonarea capacităţii de monetizare poate semnala presiuni asupra creşterii veniturilor.
- Sezonalitate: Booking Holdings este expusă riscurilor sezonalităţii, deoarece, în sezoanele de vârf, preţurile pot creşte cu 25-40% faţă de extrasezon, iar în staţiunile de schi, tarifele de iarnă pot fi chiar cu 60% mai mari decât cele din sezonul cald. De asemenea, diferenţe semnificative apar şi în funcţie de ziua săptămânii, cu tarife de weekend mai mari cu 20-30% faţă de zilele lucrătoare, iar în destinaţiile de top, această diferenţă poate depăşi 50%.
- Evaluarea companiei: Acţiunile Booking sunt evaluate în prezent la un multiplu P/E de 26,05, depăşind de aproximativ 1,9x mediana sectorului, de 13,51, potrivit Seeking Alpha. Comparativ cu competitorii săi direcţi, Booking apare mai puţin atractivă pentru investitori -Airbnb (29,85), Expedia Group (13,17) şi Trip.com Group (16,03). În acelaşi timp, potrivit Alpha Spread, preţul de piaţă actual al companiei este supraevaluat cu 13% faţă de valoarea intrinsecă estimată în scenariul de bază, de 4.247,51 dolari.
- Insider Trading: În ultimele 12 luni, persoane care ocupă poziţii importante în cadrul Booking Holding au realizat doar tranzacţii de vânzare de acţiuni în valoare de 4,33 milioane de dolari. Acesta poate fi un indicator al nesiguranţei în ceea ce priveşte performanţa companiei pe termen lung. De asemenea, cea mai mare vânzare individuală a fost realizată de Susana D'Emic, Senior VP, care a vândut acţiuni în valoare de 3,1 milioane de dolari. În ultimele trei luni, directorul de resurse umane, Paulo Pisano, a vândut acţiuni în valoare de 878.000 de dolari, fără nicio achiziţie înregistrată.
Surse: site-ul şi raportul companiei, Statista, The Business Research Company, CBRE, Skift, companiei, Reuters, Investors.com, Market Beat, TouchStay, Seeking Alpha.
Opinia Cititorului