VIDEO "Sistemul bancar ia în calcul scenariile în care războiul sau crizele existente ar escalada"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări #Video / 6 aprilie 2023



"Sistemul bancar ia în calcul scenariile în care războiul sau crizele existente ar escalada"

(Interviu cu Bogdan Neacşu, Preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor şi Preşedintele CEC Bank)

"Inflaţia va avea o singură cifră, iar ROBOR-ul a intrat într-un palier de stabilizare, ceea ce ne oferă un confort temporar" "Chiar dacă avem crize suprapuse, populaţia este bine să economisească" "Nicio bancă nu va fi la fel de flexibilă dacă va vedea că veniturile unui client îi permit acestuia plata datoriilor"

Este bine ca populaţia să facă economii, chiar dacă vorbim de crize suprapuse, consideră Bogdan Neacşu, Preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor şi Preşedintele CEC Bank. Afirmaţia a fost făcută în cadrul primului interviu din cele 12 realizate de jurnalişti consacraţi cu reprezentanţi ai top managementului bancar în cadrul proiectului lansat de Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB) pe teme de educaţie financiară.

Referitor la cât de pregătit este sistemul bancar în cazul în care crizele prin care trecem se vor accentua, Bogdan Neacşu ne-a spus: "Sigur că există şi varianta în care lucrurile pot să escaladeze sau să se ducă într-o direcţie total nedorită. Ce vă pot spune din interiorul sistemului bancar este că noi, în permanenţă, luăm în calcul tot felul de scenarii. Este ca atunci când faci un Disaster Recovery Center şi trebuie să elaborezi şi să poţi pune în aplicare câteva scenarii. Chiar dacă aceste scenarii sunt ipotetice încercăm să ne imaginăm ce decizii trebuie luate ca să facem faţă în primul rând cererilor populaţiei - fie că vorbim de lichidităţi, de operaţiuni sau de alte necesităţi -, astfel încât să le oferim clienţilor confortul că banii sunt în siguranţă sau că pot dispune de ei în orice moment".

Jurnalist: Pornim discuţia de la actualul context macroeconomic: avem dobânzi crescute, inflaţie mare, criză energetică, criză sanitară, un război la graniţă. Suntem sau nu într-o criză economică generalizată? Şi dacă da, dar şi dacă nu, care ar trebui să fie comportamentul financiar al consumatorului în această perioadă?

Bogdan Neacşu: Exact acum un an aveam o discuţie similară, când tocmai începuse acest război şi ne confruntam cu primele probleme generate de el: retragerile de numerar şi o oarecare panică în rândul populaţiei şi al consumatorilor faţă de economiile lor şi de ceea ce va urma.

A fost o perioadă plină de neprevăzut şi cred că în continuare sfera în care putem oferi o predictibilitate are un orizont foarte larg. Încă ne putem referi doar la aspece ce vor avea loc pe termen scurt sau mediu. Facem eforturi să ajungem la un nivel de stabilitate şi să oferim întregii economii predictibilitate.

Anul trecut şi la începutul acestui an ne-am lovit de problema inflaţiei. Probabil pe finalul lui 2023 inflaţia va avea o singură cifră, lucru care ne bucură. Vedem că şi ROBOR-ul a intrat într-un palier de stabilizare, iar toate lucrurile acestea ne oferă un confort temporar, astfel încât să ne ajustăm măsurile pe care le luăm şi să asigurăm o oarecare predictibilitate clienţilor noştri. Ce cred că este foarte important în această perioadă este prudenţa în tot felul de decizii, fie că vorbim de maniera în care ne investim banii, de maniera în care economisim sau luăm decizii în business-urile noastre. Trebuie să fim prudenţi.

Populaţia este bine să economisească, chiar dacă vorbim de crize suprapuse. Important este că nu ne aflăm într-o recesiune sau cel puţin până acum s-a evitat intrarea în recesiune, iar premisele arată că este foarte posibil să nu ajungem acolo.

România a performat bine în această perioadă; din punct de vedere economic am avut o creştere, chiar şi sub acest imperiu al inflaţiei. Derapajele noastre nu prea au existat sau au fost atât de bine controlate, încât ne putem permite să spunem că suntem într-o economie stabilă, lucru care se vede ca premisă şi pentru acest an, cu toate aspectele care ţin de economie, de inflaţie, de energie, de politică. Suntem într-un context care ne perminte să spunem acest lucru.

Dacă este să ne întoarcem la serviciile bancare şi la ceea ce face populaţia, raportat la experienţa din 2008-2010, pentru că acea criză a avut diferite efecte câţiva ani după perioada 2008, economisirea ne-a ajutat să trecem mai departe şi acelaşi lucru se întâmplă şi acum. În 2020, când a izbucnit pandemi, populaţia a economisit foarte mult, apoi a putut să consume din rezervele pe care le-a făcut.

Chiar şi acum populaţia economiseşte într-un ritm semnificativ - nu la fel de mare ca în 2020-2021 -, dar acest lucru înseamnă că vorbim de o societate sănătoasă, care înţelege momentul prin care trece şi că este prudentă. Cred că în continuare trebuie să manifeste acest comportament.

Jurnalist: Spuneţi că economia o duce bine şi sunt estimări că aşa va fi până la finalul anului. Totuşi, războiul de lângă noi nu este o glumă şi nu pare a se termina. Estimaţi că ar putea să mai existe situaţii în care oamenii să intre în panică şi să îşi retragă economiile din bănci? Sunteţi pregătiţi pentru un astfel de moment?

Bogdan Neacşu: Sigur că există şi varianta în care lucrurile pot să escaladeze sau să se ducă într-o direcţie total nedorită. Ce vă pot spune din interiorul sistemului bancar este că noi, în permanenţă, luăm în calcul tot felul de scenarii. Este ca atunci când faci un Disaster Recovery Center şi trebuie să elaborezi şi să poţi pune în aplicare câteva scenarii. Chiar dacă aceste scenarii sunt ipotetice încercăm să ne imaginăm ce decizii trebuie luate ca să facem faţă în primul rând cererilor populaţiei - fie că vorbim de lichidităţi, de operaţiuni sau de alte necesităţi -, astfel încât să le oferim clienţilor confortul că banii sunt în siguranţă sau că pot dispune de ei în orice moment". Au fost, de fapt, două evenimente importante de acest fel: pandemia şi izbucnirea războiului. Practic, nu au făcut decât să antreneze această reacţie a sistemului bancar: cât de repede poţi să pui lichiditatea la dispoziţie oamenilor care au nevoie de aceşti bani.

Jurnalist: România este pe ultimul loc la intermediere financiară în UE. De ce nu ne ridicăm de pe acest loc şi cât de importantă este educaţia bancară în creşterea nivelului de intermediere financiară?

(Bogdan Neacşu, despre rolul educaţiei financiare în creşterea gradului de intermediere bancară)

Bogdan Neacşu: Economia românească se finanţează din mai multe surse, nu doar prin credit bancar. Se finanţează prin creditul furnizor, prin multinaţionale, prin parteneri externi sau prin bursă. Şi atunci, noi spunem că avem o intermediere financiară mică, dar nici nevoia nu este mai mare de atât! Ca bancheri noi nu putem să pompăm în piaţă mai multe resurse decât este nevoie, pentru că altfel am crea alte tipuri de dezechilibre. Probabil că şi asumarea unor riscuri suplimentare nu face parte din cultura noastră, de aceea nu avem un salt semnificativ al intermedierii financiare.

(Gradul de accesibilitate a persoanelor fizice)

Gradul de accesibilitate a persoanelor fizice la produse bancare era undeva la 50% în perioada 2008-2099. Acum vorbim de 65% spre 70%. Asta înseamnă că populaţia a început să înţeleagă mai bine ce înseamnă produsul bancar şi să acceseze un produs bancar. Mai există şi modernizarea insituţiilor statului care nu mai plătesc totul cash sau prin casierii. Vorbim de foarte multe administraţii care deja încasează banii folosind POS-ul sau folosind carduri. Toate lucrurile acestea nu fac altceva decât să ghideze populaţia să acceseze conturi curente.

Jurnalist: Există un curent de opinie potrivit căruia nu prea este un moment bun să ne împrumutăm. Inlcusiv dinspre BNR şi CSALB vin mesaje de precauţie. Cum putem să stimulăm creditarea, dar să fim şi precauţi în a ne împrumuta?

Bogdan Neacşu: Un credit îl luăm dacă urmează să facem o investiţie care va aduce şi o anumită marjă de profit, care să acopere costul acestui împrumut, fie că vorbim de persoane fizice sau juridice. Practic, decizia de a te împrumuta trebuie să aibă în spate câteva elemente. Trebuie să vedem dacă profitul pe care îl aduce acoperă costul creditului. De asemenea, trebuie să ne informăm cât mai mult şi cât mai bine din surse acreditate. Dacă pot spune că am o vizibilitate pe şase luni şi pot să înţeleg contextul economic în care mă aflu, nu acelaşi lucru îl pot face dacă vreau să mă împrumut pe zece ani. Decizia devine mai dificilă şi ce am învăţat din istoria recentă (de la criza din 2008-2009 şi până acum) este că economia a avut cel puţin două cicluri de revenire. În momentul în care vorbim de finanţări pe termen lung putem spune că avem cicluri cu dobânzi reduse sau cicluri cu dobânzi în creştere.

(Vezi ce soluţii au băncile pentru susţinerea clienţilor)

Jurnalist: Ce măsuri iau băncile pentru a veni în ajutorul debitorilor care au dificultăţi la plată şi, până la urmă, pentru a preîntâmpina creşterea gradului de neperformanţă?

Bogdan Neacşu: În primul rând, nicio bancă nu îşi doreşte să facă credite neperformante, adică să acorde credite pe care consumatorii să nu le mai poată plăti. Dacă trebuie să negociem o dobândă sau alte accesorii, ca să nu ajungem în situaţia de neperformanţă, negociem. A fost recent episodul în care clienţii treceau de la ROBOR la IRCC. Lucrul acesta l-am făcut pe bandă rulantă, ca să putem răspunde drepturilor clientului. Nu putem să rămânem rigizi în unele abordări, pentru că asta ne poate costa neperformanţă şi capital.

Ce vreau să le spun oamenilor este că trebuie să discute cu banca dacă au probleme. Dar trebuie să înţeleagă şi faptul că nicio bancă nu va fi la fel de flexibilă dacă va vedea că veniturile unui client îi permit acestuia plata datoriilor.

(Care sunt situaţiile în care banca negociază cu clientul)

Sunt situaţii în care a crescut ROBOR-ul atât de mult încât chiar dacă oamenii au renunţat la cheltuielile cu vacanţele sau au redus deplasările cu maşina, tot au ajuns în situaţia în care nu mai pot plăti sau plătesc foarte greu ratele. Situaţiile de acest fel trebuie înţelese de către bancă! Băncile trebuie să se uite pe situaţia financiară a clientului respectiv şi să ajungă la o soluţie, prin negociere.

Deocamdată nu avem motive să credem că va creşte gradul de neperformanţă. Sunt câteva segmente pe care le monitorizăm cu atenţie şi suntem lângă clienţii noştri tocmai pentru a evita situaţii de genul acesta.

Jurnalist: Aţi spus că îi încurajaţi pe clienţi să vină la CSALB şi să încerce să-şi negocieze problemele cu banca în cadrul Centrului. Consideraţi că CSALB ar trebui să facă mai mult decât face pentru relaţia bănci-consumatori?

Bogdan Neacşu: Colegii de la CSALB şi-au asumat această misiune, de a fi ca un arbitru între cel care furnizează serviciul bancar şi client, în a explica şi a găsi o soluţie împreună cu părţile. Este mai bine să soluţionezi un potenţial conflict decât să-l laşi să mocnească. Un client nefericit duce către o relaţie nefericită întotdeauna şi atunci evident că rolul CSALB deja devenit tradiţie se îmbunătăţeşte permanent.

Dacă ar putea să facă mai mult? Evident, dar ar avea nevoie de un alt cadru. Cred că sunt foarte multe premise ca CSALB să-şi sporească acest rol pentru tot ce înseamnă protecţia consumatorului de servicii financiare şi cred că este bine-venit să întărim aceast rol.

Jurnalist: Care este rolul educaţiei financiare în relaţia dintre client şi bancă şi ce fac băncile pentru educarea clienţilor?

Bogdan Neacşu: Ceea ce facem noi în bancă este să ne educăm salariaţii. Salariaţii noştri trec într-un an printr-un ciclu complet de învăţare, fie că vorbim de tehnici de vânzare, de probleme de securitate a produsului bancar sau de maniera în care să relaţioneze cu clientul. Îi învăţăm pe colegii noştri cum să poarte acest dialog, astfel încât să ofere informaţii corecte, complete şi să lase uşa deschisă.

Probabil că noi am început puţin mai târziu să ne educăm clienţii, comparativ cu alte ţări, care încep educaţia financiară de la vârste mult mai mici şi mai contează şi cum transmitem aceste mesaje în societate. Noi facem educaţie financiară mai susţinut de 8-10 ani, când am perceput această nevoie reală. Este drept că şi societatea s-a mai diversificat şi produsele au devenit mai complexe.

Avem programe targetate, colaborări cu instituţii de învăţământ de stat şi private pentru astfel de programe, ne adresăm tuturor segmentelor de vârstă.

Jurnalist: Unde se află sistemul bancar, pe o scară de la 1 la 10, din punct de vedere al educaţiei financiare?

Bogdan Neacşu: Pe o scară de la 1 la 10 suntem cu educaţia financiară între 7 şi 8.

Jurnalist: Educaţia financiară este în strânsă legătură cu digitalizarea. Cum stă sistemul bancar la acest capitol?

Bogdan Neacşu: Cred că sistemul bancar în general este foarte bine pregătit, mai ales când vorbim de România, cu tot ce înseamnă soluţii digitale, maniera în care oferim produse bancare fără prezenţă fizică sau cu cât mai puţine documente. Pentru că băncile au investit mult în această zonă. Clienţii au adoptat foarte repede produsele bancare fără prezenţă fizică, ceea ce este surprinzător. Din perspectiva digitalizării şi a modului în care oamenii folosesc produsele bancare fără prezenţă fizică, vorbim de un succes real.

(Sistemul bancar peste cinci ani, în opinia lui Bogdan Neacşu)

Jurnalist: Unde vedeţi sistemul bancar şi relaţia dintre bănci şi clienţi peste 5-10 ani?

Bogdan Neacşu: Aş vedea-o mai degrabă în zona aceea în care putem să oferim servicii complexe clienţilor noştri. Trebuie să recunoaştem că piaţa bancară din România nu beneficiază de produse sofisticate, de produsele acelea derivative sau de soluţii de economisire complexe, iar acest lucru presupune educaţie. În câţiva ani cred că acolo vom ajunge, pentru că deja consumatorii sunt mult mai bine pregătiţi, mult mai interesaţi şi atunci ne împing şi pe noi către acea zonă. În momentul în care îţi pui problema: "cum gestionez un portofoliu de crypto currency, cu titluri de stat?" deja devine complex şi cred că acolo ne vom situa în 3-4 ani.

Jurnalist: Mulţumesc!

Rolul jurnaliştilor participanţi în acest proiect a fost de a uşura transmiterea şi înţelegerea de catre public a unor mesaje care ţin de relaţia cu banca, economisire, creditare, alegeri financiare, negociere cu banca, răspuns la problemele ivite într-un contract de servicii şi produse financiare etc., transmite CSALB.

Cele 12 podcasturi din campanie sunt:

1. Bogdan Neacşu, Preşedintele ARB şi Preşedintele CEC Bank, în dialog cu Emilia Olescu, redactor-sef Ziarul BURSA;

2. Alexandru Păunescu, Directorul juridic al BNR şi reprezentantul BNR în cadrul CSALB, în dialog cu Dan Popa, senior editor al Hotnews.ro;

3. Roxana Hidan, Vicepreşedinte OTP Bank, în dialog cu Norel Moise, redactor-sef Piaţa Financiară;

4. Vladimir Kalinov, Vicepreşedinte Raiffeisen Bank, în dialog cu Cristian Pavel, director editorial Universul Juridic şi redactor şef Legal Magazin;

5. Florin Dănescu, Preşedinte executiv al ARB, in dialog cu Denis Ciulinaru, realizator tv şi radio; (ex-National TV, National FM)

6. Flavia Popa, Secretar General BRD, în dialog cu Constantin Rudniţchi, realizator tv şi radio; (ProfitNews, Profit.ro, Radio France International)

7. Nicolae Andreica, Director Retail ING Bank, în dialog cu Cătălin Bălan, fost jurnalist, specialist PR&Comunicare al CSALB;

8. Radu Rizoiu, Profesor universitar şi conciliator onorific CSALB, în dialog cu Vasile Coman, fondatorul Bancherul.ro şi GhişeulBancar.ro;

9. Dana Dima, Vicepreşedinte BCR, în dialog cu Adrian Negrescu, influencer şi consultant financiar;

10. Oana Ilaş, Director general adjunct Retail Banca Transilvania, în dialog cu Cornel Dinu, fondator Banking News;

11. Doru Bulată, consilierul Preşedintelui Eximbank, în dialog cu Irina Chiţu, directorul Finzoom.ro şi influencer;

12. Valeriu Stoica, Profesor universitar şi conciliator onorific CSALB, în dialog cu Daria Niculcea, director executive Juridice.ro

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. sa primesti “educatie financiara” de la banci / bancheri = proasta decizie!

    bancile isi apara 100% interesele lor / actionari / randamente…. 

    e ca si cum dai oile la tuns pe mana lupului! 

    a dat in toti “marea educatie finsnciara” cum dadea in italia cipru grecia prin anii 2000! 

    vor si derivate sa “invete” oitele.. si merg la “sfaturile / cursurile / educatiei” lupului. 

    unde este “pastorul” in cazul de fata? 

    Doarme? 

    Astia de prin postari se fac ca vb de educatie si cresc spatii comerciale goale cu duiumul in piata, cresc stocuri imobiliare cu duiumul goale in piata si culmea cum e legea supply deamand creste si specula de pret la cresteri de stocuri cu cardasie banci sa isi inflexe balantele (sa le gateasca artificial). 

    Ca doar nu, afem formari de suprastocuri cu restrangeri artificiale de livrare si preturi bomba in fata. 

    Ca doar bancile nu”s priaste! Nu”s bancile proaste sa vada in piata ca MP de imobiliar sare calul in unele regiuni in raport cu veniturile nete locale! 

    Se fac ca nu vad si oitele noastre se duc multumite la “tuns” pe mana lupului. 

    avem formare crack up boom … asa ca lasati vrajeala cu simpatia falsa catre clienti. 

    Cereti sa ecomoniseasca ca sa ce? Sa va reglati voi balanta contabila si sa creditati in bomba. 

    Draga banci: ne facem ca nu vedem formarea bulei de chirii? idem cu 90 spre boom … idem cu 70 stre boom …. idem cu 2012 spre boom..  

    La ce nuvel a cazut chiria reala dupa bulele trecute? La ce nivel a ranas costul painii?  

    oamenii sa ecomoniseasca aur daca vor!! nu cash… 

    cashul actual deja il faceti praf in circulatie! a vazut cineva pret 1 pet de suc? Seamana izbitor la schimbarea in euro cu un raport nominal din trecut! 

    s c cret  

    1. "asa ca lasati vrajeala cu simpatia falsa catre clienti" - corect!

      Normal ca bancile n-au cum sa-ti dea educatie finaciara. Pt ca au interesele lor. Tu ai interesele tale. De exemplu intr-o perioada inflationista, nu stiu dc e in interesul meu sa-mi tin banii la banca pe 7% pe an(-10% impozit la stat) . Dar e in interesul bancii din momentr ce asta recomanda.

      Am vazut la Transilvania au pus un anunt cu garantarea depozitelor bancare, pana la ce suma, in cat timp iti iei banii dc dau faliment. Aceste anunturi nu erau inainte. Deci e clar ca sunt un pic ingrijorati sa nu le plece depozitele.

      De fapt mereu a fost o mini panica la Transi dc vroiai sa-ti scoti banii TAI cash. De exemplu, prin 2018, am vrut sa-mi iau niste euro, sa cumpar ceva , aveam lei cum am vandut un apartament si vroiam sa-i transform in euro sa iau altceva. Nicicum nu mi-au dat banii(pt care vorbisem la o casa de schimb pt un anumit curs, mai bun decat la banca). Ca la ce mi-i trebuie, ca de ce nu platesc prin banca , de ce nu shimb prin banca etc. Au dat telefoane nu stiu pe unde pana au ajuns sa-mi schimbe lei in euro la cursul pe care l-am vrut-comisionul de retragere numai sa nu iau banii cash afara din banca. Asta-i situatia cu "scenariile in caz de prelungirea razboiului" pe care le fac ei-daca vrem sa ne scoatem banii din banca sunt morti. 

      pai ei nu anticipeaza ca, chiar urmeaza scoateri de bani din banci… norocul lor este ca bancile centrale vor continua sa stimuleze creditarea… va volumul va scadea nu e problema conpenseaza povara nominala in mega crestere.

      C doar bancile de unde sa dea dob la dobanda? din dobanda la ipotecare care dobanda platita prin inflarea costurilor totale… pana crapa piata si cererea… 

      vezi “ Cicluri Economice “ pe youtube la sectiunea live! 

      Raportul 1 Paine pe Metru Patrat arata bula nesimtita in formare! 

      Cate paini 1 MP in 90… cate in 1933..cate in 1952.... cate in 1972.. cate in 1991-1992?… cate in 2010-2012–2013?…. cate acum? 

      s c cret 

      Parerea mea, nu e nici o bula, nu in sensul ca se va mai ajunge vreodata pretul imobilelor la cel din 1991 sau 1950 nici in franzele/mp nici in nimic. Ce s-a intamplat, e ca randamentul capitalului a tot scazut, si tot scade. Adica in 90-91 aveai un apartament, dat in chirie, aveai un randament la capitalul investirt sau blocat de vreo 15%, apoi s-a ajuns la vreo 10% dupa 2008, acum cred ca-i 5%(respectiv, iti scoti banii investiti intr-un imobil, prin chirie, situatia ideala fara pauze reparatii, cam in 20 de ani. Cand am inceput eu sa inchiriez, cred ca prin 2006 chiria x 7 ani era pretul de vanzare al apartamentului. Acum e cca x 20. Si preturile tot cresc, relativ la chirii, deci randamentul capitalului tot scade. De ce nu stiu, s-a acumulat capital in timp, si trebuie investit undeva, habar n-am. Dar se ajunge la situatii absurde unde tinerii nu mai au acces la o casa din cauza acestui capital care cauta oportunitati de a investi. Mai ales in US si Germania vedem asta unde mari fonduri de investitii vin cu capital iau imobilaiarele la niste preturi f mari, le inchiriaza la randamente f mici pt ei, dar nu au alternativa. Cred ca bancile centrale au creat asta:

      Au pompat bani in piata, FED ul are 9 trilioane in balanta care normal sunt cash in piata dar puteau sa nu fie, puteau fi blocati in Bonduri pe termen lung care sa plateasca dobanda(ah dar stai ca bondurile plateau zero si nu le vroia nimeni). Asa banii aceia cauta randament, in imobilare , in bursa in bitcoin in desene cu maimute oriunde. Rezultatul:

      scumpirea activelor, scaderea randamentelor capitalului, chirii, dividende, ce vedem anul asta dividende de 8-9 % nu va mai fi. 

      in 90 spre 95 randamentul era de 3-5-8 ani dupa caz in piete / orase! = adica costul traiului era bomba in timp ce TFPul era CRASH hard cain anii 30 spre 45!! idem si in Romania din spre 82 spre 95!

      Acum avem TFP in parabolo - crestere - adica productivitatea generatieie e bomba si deci creaza surplus de capital ce cauta fuga / siguranta! Acest surplus anunta in fata costuri de trai bomba si preturi imo coborate in raport cu costurile din fata. 

      vezi postarea: Scădere fără precedent a creditării ipotecare din Germania pe bursa am explicat acolo unde ne aflam! Ne aflam la Trecut Start de formare S curve costuri totale de trai! Exact spre catapultare povara nominala trai! Ciclul abundentei si starii de bine ramane treptat in spate in timp ce ciclul de scumpire trai in fata! Da betoanele vor continua cv sa mai arate nominal in tavan! Este normal caci are cauza efect acum indexul industrial in detrimentul cererii organice mari (din trecut).. cererea organica in scadere... 

      Este deja un indicator interesant: in anii 99 sore 2000 80% din cei cu putere de indatorare au fost indatorati! In 2007 20% din cei cu putere de indatorare au fost indatorati! In 2019-2020 80% din cei cu putere de indatorare au fost indatorati! in fata exact cum anticipam deja doar 20% din cei cu putere de indatorare se vor indatora .. exact cum anticipa scumpirea dobanzilor si scumpirea indexului de productie! 

      Asa ca bancherii sa lase vrajeala cu "sunt bani in piata.. se cumpara mult..." ca volum e teapa.. ca rataciti ... cu bani prin piata da... sunt ... cv. 

      Am prieten director de banca .. nu dam nume... si deja a spus ca umbla la gradul de inatorare pentru unii ca sa ii poata baga in "case"... Multi deja nu mai au avansuri colosale... A spus ca deja are "Raceala" grava la credite acordate in unele Cartiere... din orase. 

      s c cret 

      Da nu sunt bani, sunt bani, unde au disparut. Banii doar se muta. In prezent se prefera depozitele la banci si obligatiunile de stat. Candva, nu stiu cand dar stiu ca sigur ca veni ziua aia se vor muta din nou pe imobiliare si bursa. Probabil cand va scadea inflatia si dobanzile. Eu raman pe bursa pt ca nu-mi plac dobanzile negative. Dar fiecare face cum crede.

      la dobanzi negative ai real chirii pozitive peste creditele accesate in treut/ inainte de soc inflatie si chiar si cv in inflatie la unele active vandute corect!

      randamente negative sunt pentru cine intra /priveste piata acum; pentru cel ce a intrat in spate are acum randamente bomba! 

      cand ai randamente '"negative" insamna ca puterea veniturilor inca este mare in raport cu costurile totale din piata! Cand randamentele devin "pozitive" puterea veniturilor se niveleaza sau chiar intra pe negativ. A nu se confunda cum este acum venituri nominale in raport cu inflatia declarata! Pentru ca real in piata sunt inca bunuri si servicii deflate in raport cu venitul nominal! Aceste bunuri si servicii viitoare se vor ridica si vor consuma toata puterea veniturilor! 

      S c cret 

      ... confirmat! ... boyo cum ai juca-o pe leu? ... pe deficit de cont curent? ... inca avem ce ne tre ...

    penibil

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb