Blocul Naţional Sindical (BNS) a transmis tuturor partidelor politice o serie de amendamente la pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul Ilie Bolojan urmează să-şi asume răspunderea în Parlament. Printre propuneri se numără acordarea subvenţiilor pentru partide doar în anii în care România respectă ţintele europene de deficit bugetar, reducerea cu 50% a sumei forfetare acordate parlamentarilor şi menţinerea cotei standard de TVA la 19%.
„Subvenţia publică nu poate fi acordată necondiţionat, mai ales într-un context bugetar tensionat. Finanţarea partidelor trebuie condiţionată de o gestiune responsabilă a finanţelor publice”, a transmis BNS. Sindicaliştii argumentează că partidele aflate la guvernare sunt responsabile pentru dezechilibrele bugetare, iar susţinerea lor cu fonduri publice nu mai este justificată în actualul climat economic şi social.
BNS subliniază că în timp ce partidele beneficiază de finanţare de la stat, organizaţiile sindicale - deşi constituţionale şi cu un rol esenţial în protejarea lucrătorilor - nu primesc astfel de subvenţii.
Totodată, sindicatul propune reducerea la jumătate a sumei forfetare pentru deputaţi şi senatori, în condiţiile în care aceasta depăşeşte anual 100 de milioane de lei şi nu este supusă unui control riguros. „Este inadmisibil ca veniturile nejustificate ale parlamentarilor să rămână intacte, în timp ce populaţia suportă tăieri şi creşteri de taxe. Reducerea nu le afectează activitatea, ci este un gest de decenţă şi solidaritate”, precizează BNS.
Un alt amendament vizează respingerea majorării TVA de la 19% la 21%, măsură prevăzută în proiectul guvernului. Sindicaliştii consideră că o astfel de creştere este prematură şi excesivă, în condiţiile în care statul nu a îmbunătăţit suficient colectarea veniturilor fiscale.
„Într-un stat democratic, exemplul personal al decidenţilor este esenţial pentru menţinerea încrederii cetăţenilor”, afirmă BNS, care solicită partidelor politice să susţină aceste propuneri în procesul legislativ.
Opinia Cititorului