BVB şi RASDAQ Bursa de la Bucureşti a închis săptămâna în creştere cu 0,65%

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 iulie 2012

Bursa de la Bucureşti a închis săptămâna în creştere cu 0,65%

Perioada concediilor de vară a fost aproape mereu un obstacol pentru activitatea pieţei de acţiuni din România, însă în aceată vară lipsa lichidităţii nu a afectat negativ preţul acţiunilor, este de părere Alexandru Constantinescu, trader la casa de brokeraj Swiss Capital, citat de Mediafax

Domnia sa a declarat: "În ciuda corecţiilor de pe pieţele străine, a presiunii puternice de pe leu şi a scandalului politic de amploare istorică, nu am avut parte de scăderi puternice pe bursă. A fost o reacţie doar în ziua în care s-a demarat procesul suspendării în Parlament, iar această scădere a venit după ce piaţa locală de acţiuni crescuse des-tul de mult".

El crede că România simte cu întârziere fluxurile de bani din afară, având în vedere că este o piaţă de frontieră.

Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţa în creştere cu 0,65%, într-o piaţă în care cele mai multe titluri au înregistrat rulaje reduse, iar lichiditatea a fost salvată de acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom.

"Este posibil ca fluxurile de bani care sunt generate de un «rally» puternic pe pieţele mature, cum a fost cel început în luna iunie, să ţină mai mult pe o piaţă de frontieră, deoarece mărimea pieţei nu permite plasarea rapidă a acestor bani în titluri financiare. Pe viitor sperăm într-o rezolvare rapidă a crizei politice, o redresare a leului şi o piaţă globală de acţiuni stabilă şi, atunci, vom avea perspective pentru o creştere bursieră pe termen lung", a spus Constantinescu.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,62%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, avansa cu 0,46%.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 0,32% peste finalul sesiunii de joi.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 0,57%, reflectând evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Totodată, noul indice al BVB, BET-BK, a avansat cu 0,52%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au transferat în total acţiuni de 13,91 milioane lei (trei milioane euro), valoare de 2,2 ori mai redusă faţă de lichiditatea de joi, de 31,7 milioane lei (7 milioane euro).

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide, cu un rulaj de 4,8 milioane lei. Ultimul transfer, de vineri, s-a realizat la 0,4711 lei, aproape de nivelul de joi.

Al doilea rulaj din piaţă a fost consemnat de acţiunile OMV Petrom (SNP), cu operaţiuni de 2,5 milioane lei. Titlurile au închis la un preţ de 0,379 lei, cu 1,28 peste nivelul de referinţă.

Aceste acţiuni au făcut obiectul şi unor tranzacţii deal. Astfel un pachet de 2 milioane de acţiuni FP a fost schimbat pentru 942.000 lei, iar un pachet similar din titlurile OMV Petrom a fost cedat pentru 757.000 lei.

O lichidiate mai mare de un milion de lei au mai afişat acţiunile SIF Oltenia (1,56 milioane lei) şi BRD (1,17 milioane lei).

Piaţa Rasdaq a consemnat un rulaj de 730.000 lei, sub valoarea tranzacţiilor de joi, de 1,9 milioane lei.

Lichiditatea a fost susţinută de o tranzacţie cu acţiunile Braiconf (BRCR) în valoare de 660.000 lei. Transferul s-a realizat la 0,44 lei, în stagnare faţă de referinţă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile burse europene erau în creştere cu până la 1,6%, pe fondul speculaţiilor că guvernul de la Beijing ar putea introduce noi măsuri de simulare a economiei, după ce China a anunţat vineri cea mai slabă rată de creştere economică din ultimii trei ani.

Creşterea economică a Chinei a încetinit în perioada aprilie-iunie pentru cel de-al şaselea trimestru consecutiv, la 7,6% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, cel mai scăzut ritm de la începutul crizei financiare mondială.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0600
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2961
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8673
Gram de aur (XAU)Gram de aur460.7924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb