CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 20 - 27 SEPTEMBRIE Randament de 4,1% pentru titlurile Bursa de Valori Bucureşti, cel mai bun din BET şi BET-XT

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 1 octombrie 2019

Randament de 4,1% pentru titlurile Bursa de Valori Bucureşti, cel mai bun din BET şi BET-XT

Titlurile Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei, au înregistrat o creştere de 4,1%, în raport cu moneda euro, în intervalul 20 - 27 septembrie, clasându-se astfel pe prima poziţie în topul emitenţilor ce compun indicii BET şi BET-XT, care au urcat în perioada menţionată cu 1,56%, respectiv 1,13%.

Evoluţia din intervalul analizat a acţiunilor BVB se datorează îndeosebi unui salt al cotaţiei de 6,2% apărut în şedinţa de vineri, 27 septembrie, prima şedinţă bursieră după anunţul agenţiei de rating a London Stock Exchange, FTSE Russell, privind promovarea pieţei noas-tre de capital la statutul de piaţă emergentă de la cel de piaţă de frontieră. Creşterea a venit pe un rulaj ridicat, de 28.204 titluri, al treilea cel mai mare din acest an, peste media ultimei luni de tranzacţionare, situată la 7.825 de unităţi, ceea ce indică o activitate intensă la cumpărare.

Avansul vine în continuarea tendinţei ascendente pe termen scurt ce a început să se configureze odată cu începutul lunii septembrie, în aşteptarea deciziei FTSE, care a adus acţiunilor operatorului BVB o apreciere de circa 19% în intervalul 26 august - 27 septembrie. În luna septembrie şi finalul lunii august s-a consemnat, de altfel, o sporire semnificativă a interesului pentru acţiunile emitentului. Astfel, media titlurilor BVB tranzacţionate în cele 20 de şedinţe anterioare a urcat de la circa 1.500, la data de 26 august, la aproximativ 7.800 în data de 27 septembrie.

În restul celor cinci şedinţe de tranzacţionare cuprinse în perioada 20 - 27 septembrie, preţul acţiunii BVB s-a tranzacţionat între o creştere de 1,97%, apărută la finalul şedinţei din 20 septembrie, pe fondul unui rulaj de 4.928 de acţiuni, şi o depreciere de 1,15%, singura din intervalul menţionat, consemnată în data de 25 septembrie, în contextul unei lichidităţi de 4.816 de titluri.

La nivel consolidat, Bursa de Valori Bucureşti a raportat, pentru primele şase luni ale anului curent, un profit net de 3,87 milioane de lei, cu 45% sub cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului 2018, în condiţiile reducerii cu 25% a activităţii de tranzacţionare aferentă tuturor pieţelor, inclusiv cea a ofertelor, de la 7,46 miliarde de lei la finele lunii iunie 2018, la 5,6 miliarde de lei, după primele şase luni din 2019.

Pentru următorii ani, unul dintre principalele obiective ale conducerii Bursei de Valori Bucureşti este obţinerea statutului de piaţă emergentă şi din partea agenţiei americane de rating MSCI, potrivit directorului general al BVB, Adrian Tănase.

Promovarea, efectivă din septembrie 2020, va da libertate anumitor fonduri de investiţii străine, cu fonduri semnificative, să investească în piaţa locală.

Valoarea de piaţă a operatorului bursei se ridică la circa 220,55 milioane de lei.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat marginal, cu 0,02%, în intervalul 20 - 27 septembrie.

Din componenţa sa, cea mai bună evoluţie a fost bifată de titlurile FP, a căror cotaţie a urcat cu 2,46%, în raport cu moneda euro, în perioada menţionată.

Ponderea acţiunilor FP în indicele financiar este de 29,96%.

Clasamentul rentabilităţilor de bursa bucureşteană este condus de acţiunile Bermas (BRM) a căror cotaţie a urcat cu 8,36%, în raport cu moneda euro, în intervalul 20 - 27 septembrie.

Pe poziţia a doua în topul randamentelor de la BVB se află acţiunile Construcţii Napoca (NAPO), cu o creştere de 7,67%, iar podiumul acestui clasament este completat de titlurile Prebet Aiud (PREB), al căror preţ s-a apreciat cu 5,8%, în perioada menţionată.

Topul clasamentului fondurilor de investiţii, din perioada 19 - 26 septembrie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, ce au raportat o creştere de 1,58%.

Unităţile fondului Certinvest BET Index au avut un plus de 1,54%, în timp ce titlurile Certinvest XT Index s-au apreciat cu 1,34%.

Cotaţia aurului a urcat cu 0,66%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a pierdut 0,15%, în intervalul 20 - 27 septembrie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,12%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 17,23%, în intervalul 20 - 27 septembrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:45, criptovaluta se tranzacţiona la minimele ultimelor 3 luni şi jumătate, puţin peste nivelul de 7.910 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 142,88 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb