CONCLUZIILE UNUI EXERCIŢIU MILITAR RECENT SUNT DEZASTRUOASE PENTRU SECURITATEA EUROPEANĂ Polonia cade în cinci zile şi drumul către Vest este larg deschis

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Apărare / 23 iunie 2022

Sursa foto:facebook / Ministerstwo Obrony Narodowej

Sursa foto:facebook / Ministerstwo Obrony Narodowej

Călin Rechea

Ministerul Apărării din Polonia a anunţat, în 27 ianuarie 2022, încheierea exerciţiului militar "Winter-20", cel mai mare din ultimii 32 de ani. Exerciţiul a urmărit testarea capacităţii de luptă a echipamentelor noi şi a unor echipamente care vor intra în dotarea armatei până la sfârşitul acestui deceniu.

Ministrul apărării a considerat pozitiv rezultatul exerciţiului, conform informaţiilor din presa poloneză, preluate de site-ul de informaţii din domeniul militar Overtdefense.com.

"Aş oferi calificativul A+ forţelor armate, deşi au fost o serie de neajunsuri, însă acesta a fost scopul exerciţiului, de a le găsi şi elimina", a precizat Mariusz Blaszczak, ministrul apărării în guvernul condus de Mateusz Morawiecki.

Care a fost scenariul acestui "joc de-a războiul"? Patru divizii mecanizate şi de blindate, alături de o brigadă aeriană şi de un regiment anti-tanc au promit misiunea să apere regiunea de la Est de Vistula pentru 22 de zile în faţa unei invazii a Rusiei prin Coridorul Suwalki.

Dotările armatei pentru această misiune au inclus avioane F-35, sisteme HIMARS, baterii de rachete Patriot şi o brigadă de tancuri Leopard 2A4.

Din păcate, dotările din viitor nu au ajutat prea mult. Publicaţia online Interia.pl a preluat declaraţiile unor ofiţeri participanţi, care au prezentat o situaţie mai mult decât teribilă.

În loc de 22 de zile, totul s-a terminat prin distrugerea completă a forţelor Poloniei în doar 5 zile. În ziua a patra, armata Rusiei a ajuns la Vistula şi a înconjurat Varşovia, în condiţiile în care s-a pornit de la ipoteza că unităţile din prima linie vor pierde 60% - 80% din personal şi tehnică militară în primele 96 de ore, după cum mai scrie Interia.pl.

Forţele rămase au fost distruse în a cincea zi, pe fondul blocării sau distrugerii porturile majore, iar "inamicul nu a mai avut nicio opoziţie în marşul său către Vest".

Un aspect extraordinar subliniat de o altă publicaţie, Onet Wiadomosci, este refuzul unor comandanţi de divizii de a urma ordinele primite de la Statul Major General deoarece erau de neînţeles.

Strategia de apărare a Estului Poloniei a pornit de la măsurile adoptate de fostul ministru al apărării, Antoni Macierewicz, descris drept o persoană controversată, cu legături strînse în cadrul partidului de la guvernare, Lege şi Justiţie.

În timpul mandatului său au fost efectuate epurări la nivelul ofiţerilor superiori, personalului didactic, şefilor de comitete şi directorate, precum şi la nivelul ofiţerilor din Statul Major, iar Macierewicz a fost acuzat că politizează armata.

Articolul de la Overtdefense.com arată că rezultatul dezastruos al exerciţiului militar reprezintă, în mare parte, consecinţa măsurilor adoptate de ministrul Macierewicz.

Un exerciţiu similar a fost realizat în 2019 la Marine Corps War College din Statele Unite. Rezultatele au arătat tot o înfrîngere masivă, dar de data aceasta a fost vorba despre despre forţele NATO implicate într-un război convenţional pentru apărarea Coridorului Suwalki. În ceea ce priveşte Armata Poloniei, aceasta a înregistrat pierderi de 75% după 72 de ore şi a devenit incapabilă să participe la alte operaţiuni ale alianţei.

Conform informaţiilor preluate din presa poloneză, în cadrul exerciţiului "Winter-20" majoritatea forţelor poloneze au fost distruse la Est de Vistula, pe fondul unui atac "rapid şi brutal", iar refuzul unor comandanţi de a urma ordinele primite a condus la haos în sistemul de comunicaţii.

În urma simulării, o serie de membri ai Statului Major General au susţinut punctul de vedere conform căruia apărarea regiunilor de la Est de Vistula este ilogică în cazul unei confruntări convenţionale cu Rusia şi linia de rezistenţă trebuie mutată în Vestul ţării.

Ministrul apărării şi-a exprimat opoziţia totală faţă de această opţiune. "Apărarea întregii noastre ţări este esenţială, iar propunerea de a renunţa la unele regiuni pentru a le reocupa ulterior se poate dovedi o iluzie îngrozitoare", a declarat Mariusz Blaszczak într-un interviu acordat publicaţiei wPolityce.

"Rezultatele exerciţiului sunt fără îndoială dezastruoase", este concluzia articolului de pe site-ul Overtdefense.com, în ciuda faptului că a fost inclus în simulare şi cele mai noi planuri de modernizare ale armatei.

Cu toate acestea, ministrul apărării consideră că forţele armate ale Poloniei merită un A+ pentru "performanţa" lor.

Concluziile de pe marginea exerciţiului "Winter-20" ridică numeroase semne de întrebare, legate în special de strategia adoptată, după cum mai scrie Overtdefense, dar răspunsurile sunt clasificate.

Acest exerciţiu al Armatei Poloniei tocmai a căpătat noi dimensiuni, pe fondul creşterii tensiunilor dintre Rusia şi Lituania, în urma blocării parţiale a regiunii Kaliningrad, ca urmare a intrării în vigoare a unor sancţiuni impuse de Uniunea Europeană, referitoare la interdicţia transportul anumitor mărfuri cu originea în Rusia pe teritoriul UE. Printre mărfurile sancţionate se află petrolul şi produsele petroliere, cărbunele, materialele de construcţii, îngrăşăminte chimice, sticlă şi o serie de produse alimentare.

Senatorul rus Andrei Klimov a scris pe contul său de Telegram că blocada parţială impusă de Lituania reprezintă o agresiune directă a unui stat NATO împotriva Rusiei, iar Moscova trebuie "să rezolve problema prin orice mijloace alese de noi".

În opinia analistului militar Larry Johnson, veteran CIA şi fost consilier de securitate în cadrul Biroului de Combatere a Terorismului din cadrul Departamentului de Stat, decizia Lituaniei, alături de atacul asupra platformei petroliere din Marea Neagră, ar putea determina Rusia să înlocuiască strategia aferentă unei operaţiuni militare speciale cu o strategie de război.

Primul caz presupune limitarea atacurilor doar asupra ţintelor militare, fără distrugerea infrastructurii de comunicaţii, de energie şi de transport civil, în scopul minimizării pierderilor de vieţi în rîndul populaţiei civile. Adoptarea unei strategii de război elimină toate aceste restricţii în utilizarea forţelor armate ale Rusiei.

Tocmai din aceste motive, orice escaladare a retoricii şi acţiunilor împotriva Rusiei poate avea consecinţe neprevăzute extrem de grave, pentru care alianţa NATO nu este pregătită, în special în ceea ce-i priveşte pe membrii săi din UE.

"Trăim vremuri istorice", scrie Johnson în concluzia analizei sale, iar "Statele Unite nu se mai află în poziţia de a dicta ce se întîmplă în Ucraina şi Europa", deoarece "puterea aceea o are acum Vladimir Putin".

Opinia Cititorului ( 31 )

  1. Bine ca mai exista specialisti militari adevarati din Vest si de peste Atlantica care privesc obiectiv situatia de conflict dintre blocul NATO si Rusia, care poate fi dezastruoasa pt primii, in primul rand din cauza lipsei de coeziune, unitate si comandament unic, ceea ce nu e cazul la rusi! Daca ar fi sa ne luam dupa mass-media vanduta si dupa ciumpalacii progresisti, bine spalati pe creier de atata propaganda masonica, pt tarile NATO e suficient sa traga niste rachete americane si cade toata Rusia deodata!

    1. Ma simt spalat pe creier da propaganda masonica. Usor va dati de gol mai, dacă va vin banii de la Moscova măcar fiți mai subtili.....articolul asta nu are nici o legătură onesta cu realitatea și pericolul geopolitic care ne paste acum. Exista dezbinare

      intre tari ,adevărat, dar nu destula. Un stat ca Polonia sa fie asa de tâmpit, ma mira și mi se par declarații superficiale, trebuie sa fie mai mult substrat la ce sa intamplat în exercițiul ala. Om vedea .......sau om auzii! Pana atunci hai sa nu ne prostim... 

      ai uitat sa spui de ce nu are legatura articolul cu realitatea . mai trebuie sa si argumentezi , asa ca nu mai vorbi de propaganda , daca nu stii ce sa spui .

      Drumul catre Vest e atat de larg deschis incat s-a oprit in Donbas si pana acum a redus capacitatea militara a rusilor cu o treime. Daca mai trine conflictul inca 3 luni, Putin o sa atace Vestul cu pensionari inarmati cu furci si topoare.

      Putin nu are recruti (de militari profesionisti nici nu e cazul sa mai pomenim) si armament nici macar pentru Ucraina, daramite pentru un razboi in Vest. Industria rusa de aparare de-abia face fata razboiului cu Ucraina. 

      Orcii se amagesc si se imbata cu apa rece, iar trolli trimit "gaze" rusesti rasuflate in toata lumea civilizata in speranta ca o vor aduce alaturi de Rusia, in secolul XIX. 

      Primitivi si penibili!

      Cand sunt destui experti militari americani onesti care spun ca Rusia detine cele mai avansate tehnologii in domeniul rachetelor(rachetele planoare inteligente Avangard, intercontinentale) , al bruiajului electronic, al armelor cu puls energetic, al armelor anti-satelit(pe care americanii nu le detin) si al armelor laser din Spatiu, si ca Razboiul cu NATO nu va fi mai deloc conventional ci se va purta cu aceste arme(pe care nu le-am vazut absolut deloc in Ucrain), iar tu vii aici ca sa spui bazaconiile astea de propaganda pt sugari, spune multe despre capacitatea ta intelectuala!

      Rusii au cele mai avansate tehnologii in domeniul rachetelor care sunt atat de precise incat nu pot sa deosebeasca o tinta militara de scoli sau spitale, au cele mai tari lasere cu care pot dobora sateliti dar nu au lasere industriale ca sa debiteze o tabla (in urma cu ceva timp la o expozitie auto Putin nu reusea sa inchida usa unei bijuterii auto autohtone de precisa ce era in executie), au arme cu "puls energetic" (probabil te referi la pulsul energetic din Nord Stream 1) cu care pot dobora OZN-urile dar nu pot produce televizoare, mobile, laptopuri si masini de spalat performante (le prefera pe cele occidentale din locuintele ucrainene), au cea mai tarie industrie navala, dar oligarhii lor au numai yahturi occidentale (jalnice, de proasta calitate, naziste).

      Rusii au de toate, industria lor scoate numai produse de top, PIB-ul lor l-a depasit pe al americanilor si cu toate astea ei jefuiesc o tara vecina ca sa-i ia produsele occidentale.

      Ceva e putred, dar nu in Danemarca ci in Russia. 

      Mai informează-te și din alte surse decât cele oficiale.

      Te sfătuiesc ca un bătrân cu plete albe :) proamerican și antirus total în tinerețe.  

      Nu ingurgita totul fără să mesteci. 

      Tot îi dai cu trolii și cu orcii, fără să treci prin filtrul gândirii ce ți se pune pe tavă. 

      Cum am mai spus, de rusi trebuie sa ne temem nu de ceea ce arata( tehnica pe care o folosesc in Ucraina este depasita, in mare parte!), ci de ceea ce NU ARATA! Sper si cred ca este atat de nebun Putin , incat sa foloseasca bombe nucleare...

      Rectific.Sper ca nu este atat de nebun.

      Prietene, Polonia a mai disparut ca stat in urma impartirii succesive intre vecini, fara sa traga un foc de arma. mai cititi si ceva istorie.

    Cade Polonia in 5 zile exact cum a cazut Ucraina in3!Sa fim seriosi!

    [...]

    Ipoteza exercitiului era clara, cel putin pt mine. Polonia vs Rusia, fara aportul NATO. Normal ca acesta era rezultatul. Daca ipoteza se modifica si adaugi vreo 500 de avioane NATO + elicoptere de atac, ce ziceti, vom avea acelasi rezultat?

    Se pare ca polonezii au supraestimat voit capaciatea de atac a fortelor armate rusesti, iar concluziile la care s-a ajuns sunt mai degraba "politice" decat militare. Dar e bine sa te pregatesti pentru ce e mai rau.

    1. exact..e doar propaganda politica,lipsita de orice logica

    Rusia nu o sa atace niciodata tari NATO, ca Putin si ai lui nu sunt atat de cretini incat sa creada ca mai ramane ceva din Moscova dupa ce incep amerivanii si britanicii sa se desfasoare. Mai eficient decat razboiul cu tancuri si avioane este cu gazul.....Europa e pa, din acest punct de vedere. Cine are oo, se bate cu Putin pe partea economica si vedem cine rezista. Europenii sigur nu vor sa faca niciun fel de sacrificiu, gen fara AC sau incalzire la iarna.

    1. Distractiv numele exercitiului.Winter 20.Asta-mi aduce aminte de Winter 2022 ce va sa vina.Poate fara gaze....

      alice, who the (...) is trolo-alice?

    Winter20 reprezinta un real succes. Doar că polonezii arata în articol ce vor rusii sa audă. Partea interesanta este ca Polonia nu va cădea niciodată în cazul unei lupte cu Rusia. În Ucraina se miza pe faptul ca în 3 zile Rusia va ocupa Kiev. Au trecut 4 luni și Rusia abia își rostogolește armata prin câmpia Ucrainei. Rusii poarta acum un război al gazelor deoarece războiul adevărat cu tunuri și tancuri second hand este pierdut din start.

    1. Cine spune că se miza pe căderea Kievului în 3 sau mai multe zile?

      Tocmai asta e vrăjeala rusească, diversiunea. Ei ii zic Maskirovka. 

      Rusnacii au ocupat partea de sud est a Ucrainei. S-au rostogolit cum zici exact unde i-a interesat. 20 % din teritoriul imens al Ucrainei ți se pare puțin? 

      Acum introduc acolo administrația lor. 

      Și nu o să mai plece. 

      Că ne place sau nu. 

      Restul e propagandă ieftină de război.

      mda, tu stiai intentiile initziale ale lui Putin, eshti confidentul lui?

      E de ajuns să iei toate informațiile oficiale date de ambele părți și să le analizezi fără părtinire.

      În special pe cele de după Euromaidanul ucrainean din 2014. 

      Și de unde a plecat conflictul și care a fost de la inceput oful și miza rusnacilor. 

    ...

    1. poate daca in Ucraina, Rusia purta un razboi si nu o misiune militara speciala, altul ar fi fost rezultatul.Nu stim ,ne dam cu parerea ca toti neavenitii in ale razboiului si politicii.

      poate ne explici tu ce e special in bombardarea tzintelor civile, spitale, shcoli etc? Putin a facut exact pasul lui Adolf cand a invadat Polonia, daca ishi va lua pastila cu cianura mai devreme ii scapa inclusiv pe rushi de multa mizerie. Putina delenda est.

      Daca ai observat, militarii ucrainieni duc lupta din cladiri. Unele din ele pot fi scoli, maternitati, blocuri de locuinte, case etc. Si palestinienii trag spre Israel, din curtea scolilor sau spitalelor etc. iar cand acestia riposteaza nu am auzit ca americanii sau altcineva sa -i condamne! Nu odata rusii au acuzat ca ucrainienii se ascund in spatele civililor sau cladirilor institutiilor publice. Probabil au tras si aiurea rusii, dar este gresit sa afirmi ca asta au facut in totalitate..

    Nu ma pricep deloc la tactici militare, dotări, etc dar întreb:

    - Dacă armata Rusiei se screme de 120 de zile sa ia Harkovul sau măcar să-l încercuiască, oraș aflat la 30 km de frontiera ruso-ucraineana, ce pățesc rușii în Polonia??!! 

    1. Rusii în Polonia sunt izgoniți încă din a doua zi. De unde soldați? De unde tancuri? De unde motivație la soldații rusi?

    Armata Rusiei NU este deloc, la niciun capitol, măcar o palida forma fără fond ca sa se compare cu glorioasa Red Army !

    În iunie 1943 la Kursk - Orel, Armata Roșie făcea praf cele mai puternice divizii blindate care existau pe Pământ atunci: SS Panzer "Adolf Hitler" "Grossdeutschland" "Das Reich"...

    Da, acum armata Poloniei, singura, nu are ce alege din ruși în...5 zile! 

    ...

    1. Un fel de cine câștiga van Damme sau Stallone. Atâta pot unii, au rămas cu creierul de la 7 ani.

      M au cenzura pentru ca am spus ca e mult gunoi pe forum...lol

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6178
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3013
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9835
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.0927

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb