CONFERINŢA ''PIAŢA FINANCIAR-BANCARĂ'' Cătălin Leonte, FNGCIMM: "Rolul instituţiilor de garantare este esenţial pentru menţinerea fluxului de creditare către economie"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 mai

Cătălin Leonte, FNGCIMM: "Rolul instituţiilor de garantare este esenţial pentru menţinerea fluxului de creditare către economie"

Într-un climat economic în schimbare, rolul instituţiilor de garantare este esenţial pentru menţinerea fluxului de creditare către economie, declară Cătălin Leonte, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), subliniind că instituţia pe care o conduce oferă soluţii ce reduc riscurile pentru bănci şi le permit IMM-urilor acces real la finanţare, chiar şi în absenţa garanţiilor materiale proprii.

În contextul finalizării programelor de garantare cu garanţii de stat, oficialul FNGCIMM reaminteşte că fondul de garantare pune la dispoziţia partenerilor bancari şi a mediului de afaceri produse de garantare din surse proprii, de circa 5-6 miliarde de lei pe parcursul unui an, disponibile în afara cadrului de ajutor de stat, adaptate nevoilor reale ale întreprinderilor, şi anume:

- Garanţia PLAFON - destinată IMM-urilor pentru finanţarea activităţii curente şi a investiţiilor, acoperind până la 80% din valoarea creditului, cu comisioane diferenţiate în funcţie de profilul de risc şi o valoare de maximum 1.600.000 lei/2.000.000 lei/2.400.000 lei, în funcţie de finanţator. Garanţia se acordă în maximum 5 zile lucrătoare, printr-o aplicaţie online dedicată.

- Garanţia OPTIMM - variantă de garantare simplificată, pentru finanţări rapide, de valoare mai mică - 200.000 lei/400.000 lei în funcţie de finanţator, pentru a răspunde cerinţelor de flexibilitate şi eficienţă ale antreprenorilor şi ale instituţiilor de credit.

- Garanţia EXPRESĂ - destinată proiectelor de anvergură sau necesităţilor de finanţare care depăşesc plafonul standard. Garanţia financiară poate acoperi până la 2,5 milioane de euro, echivalent în lei, pe societate/grup, cu o structură flexibilă a co-garantării ce se solicită din partea beneficiarului. Garanţia se acordă în maximum 10 zile lucrătoare de la momentul transmiterii de către bancă, a documentaţiei.

Conform Fondului, garanţiile financiare permit accesul rapid la credite, fără impunerea unor garanţii imobiliare suplimentare, reducând semnificativ costurile şi timpul necesar procesării. Pentru bănci, garanţiile FNGCIMM sunt exprese, irevocabile, necondiţionate şi reprezintă cele mai lichide garanţii din piaţă, contribuind inclusiv la diminuarea ajustărilor de depreciere conform standardelor IFRS.

Garanţiile FNGCIMM sunt disponibile la nivel naţional, printr-o reprezentare teritorială extinsă şi prin parteneriate semnate cu băncile.

Cătălin Leonte precizează: "Avantajul unei garanţii oferite de către FNGCIMM este acela că se adresează şi firmelor solvabile, dar care nu au garanţii, care nu mai au bunuri de ipotecat, dar au programe potenţial funcţionale. Ideea este să ajutăm aceste societăţi printr-o formă de garantare pe care noi o acordăm fie sub forma unei scrisori de garanţie, fie sub forma unei garanţii pentru credit de capital de lucru sau pentru credit de investiţii".

Cătălin Leonte reafirmă angajamentul FNGCIMM de a rămâne garantul IMM-urilor şi un partener de încredere al băncilor, contribuind la finanţarea sănătoasă a economiei naţionale, spunând: "Ne concentrăm pe transformare digitală, transparenţă şi parteneriate de impact. Prin digitalizare şi extinderea gamei de produse, FNGCIMM este pregătit să răspundă nevoilor actuale de finanţare ale antreprenorilor români, contribuind la o economie competitivă şi sustenabilă".

"Pentru un milion de garanţii acordate, cererea a fost de 3,36 de milioane"

După succesul derulării programelor IMM Invest şi IMM Invest Plus în ultimii patru ani, doar la nivelul anului trecut volumul garanţiilor acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a fost de peste 10 miliarde de lei, în condiţiile în care suprasubscrierea pe acest program a fost de 336%, declară Cătălin Leonte, menţionând: "Cu alte cuvinte, cererea în piaţa românească de credite garantate era mult, mult mai mare. Pentru un milion de garanţii acordate ar fi fost nevoie de 3,36 de milioane. Acest volum de garanţii a însemnat undeva la 15.600 de garanţii acordate de noi pe parcursul anului 2024".

FNGCIMM colaborează cu toate instituţiile financiare relevante prin convenţii de garantare dedicate şi fluxuri digitale de lucru.

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0553
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4593
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3938
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0261
Gram de aur (XAU)Gram de aur476.5712

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
tibco.ro
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb