CONFERINŢA "CODUL INSOLVENŢEI" / CRISTIAN RĂVĂŞILĂ, PWC:"Codul insolvenţei stabileşte echilibrul între interesele participanţilor la procedură"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 21 februarie 2014

"Codul insolvenţei stabileşte echilibrul între interesele participanţilor la procedură"

Cristian Răvăşilă, senior manager PwC România, a caracterizat munca societăţii de consultanţă la elaborarea noului Cod al Insolvenţei ca "stabilirea distanţei potrivite între marginile prăpastiei peste care trebuie să sară debitorul". Domnia sa apreciază că noul Cod aduce un echilibru între interesele participanţilor la procedura insolvenţei, dar şi asigurarea celerităţii procedurii şi reducerea costurilor acesteia.

O schimbare pozitivă din noul Cod este, în opinia PwC, introducerea "testului creditorului privat" care permite fiscului şi creditoriilor bugetari să voteze planurile de reorganizare chiar dacă aceste creanţe ale statului nu sunt recuperate în proporţie de 100%. Cristian Răvăşilă a mai declarat: "Testul este aplicabil în privinţa planului de reorganizare prin comparaţie cu încasările cuvenite în faliment, pe baza unui raport de evaluare efectuat în cadrul procedurii şi instituie o prezumţie absolută a lipsei ajutorului de stat dacă distribuţiile de sume prefigurate în reorganizare sunt superioare celor cuvenite în faliment. În plus, măsura este în deplin acord cu jurisprudenţa Curţii Europene de Justiţie, iar efectul urmărit este asigurarea confortului luării deciziilor de către creditorii bugetari".

Potrivit reprezentantului PwC România, printre obiectivele elaborării noii legislaţii se mai numără reglementarea clară şi aplicarea uniformă în instanţe, acoperirea pasivului, modul în care se votează şi se confirmă planul de reorganizare, evitarea manipulării votului, dar mai ales revenirea la tabelul definitiv al creanţelor dacă planul de reorganizare eşuează.

Cristian Răvăşilă a mai spus că există o legătură intrinsecă între durata unei proceduri, costurile procedurii şi rata de recuperare a creanţelor. "Cu cât durează mai mult cu atât se recuperează mai puţin din creanţe", susţine domnia sa.

Reprezentantul PwC a arătat că proiectul Codului prevede instituirea unei superpriorităţi pentru creditorii care finanţează activitatea debitorului. Astfel, va fi asigurat un echilibru între interesul general al procedurii şi respectarei drepturilor creditorilos beneficiari ai unei cauze de preferinţă.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6717
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1335
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7103
Gram de aur (XAU)Gram de aur288.7148

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb