Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) aveau creşteri puternice în prima parte a
sesiunii de tranzacţionare de astăzi, pe fondul rezultatului alegerilor prezidenţiale de ieri, câştigate de candidatul pro-european Nicuşor Dan, care l-a învins pe George Simion, candidatul de extremă dreapta.
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni ale pieţei noastre, avea un avans de 3,75%, după două ore de la debutul şedinţei bursiere, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, era în apreciere cu 3,32%. Evoluţiile sunt în contrast cu scăderile pieţelor europene, ceea ce sugerează că motivele creşterii sunt interne.
Analiştii Erste Group au scris în raportul de astăzi, aferent perspectivelor zonei Europei Centrale şi de Est: "Rezultatul alegerilor prezidenţiale are potenţialul de a influenţa pieţele. Noul preşedinte va trebui să numească rapid un nou prim-ministru. O stabilizare suplimentară va fi atinsă odată cu formarea unui guvern complet funcţional şi implementarea planului de consolidare fiscală, având în vedere că Comisia Europeană va evalua poziţia fiscală a României la începutul lunii iunie. În acest moment, nu vedem riscuri iminente pentru parcursul european al României".
Toate acţiunile ce intră în componenţa indicelui BET aveau creşteri semnificative, după două ore de la deschiderea şedinţei de tranzacţionare. Acţiunile Banca Transilvania se apreciau cu 4,82%, la 29,16 lei, în vreme ce titlurile BRD-Groupe Societe General aveau o creştere de 3,93%, până la 18,5 lei.
Acţiunile producătorului de petrol şi gaze OMV Petrom urcau cu 4,63%, până la 0,701 lei, în timp ce pentru titlurile Romgaz creşterea era de 1,36%, până la 5,96 lei. Acţiunile producătorului şi furnizorului de energie Hidroelectrica se apreciau cu 1,84%, la 121,5 de lei.
În piaţa valutară leu se aprecia faţă de euro, moneda europeană fiind cotată la 5,027 lei, conform datelor Investing.com. În urmă cu două săptămâni, cursul a depăşit pragul psihologic de 5 lei, pe fondul amplificării aversiunii la risc a investitorilor faţă de ţara noastră, în condiţiile instabilităţii de pe scena politică.
Randamentele obligaţiunilor titlurilor de stat pe zece ani aveau o scădere de 13,5% faţă de cele de vineri, situându-se la 7,415%, la ora 10:30, potrivit datelor Investing.com. Randamentele titlurilor se mişcă invers faţă de preţ, ceea ce înseamnă că există o presiune la cumpărare pentru titlurile de stat.
"Situaţia fiscală a României este foarte dificilă, ceea ce face ca ţara să fie foarte sensibilă şi fragilă în faţa oricărei instabilităţi politice. O consolidare fiscală credibilă va rămâne o problemă esenţială pentru investitori", scriu analiştii Erste.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.05.2025, 12:58)
Leul se va deprecia pe termen mediu,reactia asta de moment e foarte favorabila celor care au inspiratia sa treaca pe euro.
Are o suprapareciere de 15-20% acumulata in foarte multi ani de stagnare a cursului,perioada in care toti indicatorii care dau tarie unei monede s-au depreciat puternic.
Odata cu scaderea inflatiei BNR va lasa leul sa se deprecieze,mai ales ca soldul creditului in valuta este mic 30%.Trebuia sa o faca mai demult insa intrarile de bani europeni si cele pentru achizitia de titluri de stat nu prea i-a permis.
Acum o sa avem intrari de fonduri europene in scadere de ritm si iesiri de pe bondurile in lei.
Dobanzile nu o sa se reduca semnificativ,nu politica le tine sus ci politicile proaste ale statului in domeniul fiscal bugetar.Dovada ca ne imprumutam mai scump ca Serbia,tara cu un presedinte care merge la defilari sovietice.
Bursa sa ne multumim daca nu scade in conditiile in care ratingul de tara are o probabilitate foarte mare de retrogradare.De observat reducerea masiva a asteptarilor venita azi de la Comisia Europeana in privinta PIB si a deficitului.E primul trimestru abia in care vedem companiile listate ca incep sa reflecte problemele din economie.E abia inceputul,trimestrele urmatoare vor arata si mai rau la nivel de profituri.
Datoria crescuta accelerat aruncata in pietele financiare de la noi a creat o bula artificiala de prosperitate.De acum se resoarbe.Asta se cumuleaza si cu ajustari fiscale dure care trebuie implementate.
Alegerile ne-au tinut ocupati,de acum vine nota de plata a ultimilor ani.
2. Apreciere
(mesaj trimis de Eton în data de 19.05.2025, 14:20)
Nu văd de ce s-ar deprecia leul, acum când se previzionează o recoltă mare de cereale care va lua calea exportului. Eventualele măsuri de control al deficitului vor acționa și ele pentru menținerea dacă nu creșterea leului.
2.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 19.05.2025, 14:34)
...
2.2. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 19.05.2025, 14:59)
...