• "Estimarea dividendului pe care compania urma să îl repartizeze acţionarilor - aspect ce a cântărit foarte mult în evoluţia bună a preţului acţiunii"
• "Hidroelectrica este una din puţinele companii de profil, listată pe bursele din Europa, care produce exclusiv energie electrică regenerabilă"
Oferta primară de listare a Hidroelectrica a fost, fără îndoială, evenimentul anului 2023 pentru Bursa de Valori Bucureşti şi, am putea spune, chiar evenimentul cel mai important din ultimii zece ani pentru piaţa de capital locală, spune Dan Dascăl, Directorul General al BT Asset Management.
"Prin dimensiunea Ofertei şi specificul companiei, unul dintre cei mai mari producători de energie regenerabilă hidro din Europa, această listare a pus BVB pe harta multor investitori instituţionali străini, fonduri mari de investiţii care, până la acel moment, nu aveau neapărat tangenţă cu bursa locală. Aceşti factori au contribuit la succesul Ofertei Publice Hidroelectrica, ofertă care a însemnat cel mai mare IPO din 2023, din Europa", ne-a transmis Dan Dascăl.
Directorul BT Asset Management a completat: "În aceeaşi măsură, foarte mulţi investitori locali de retail au luat contact pentru prima dată cu piaţa de acţiuni românească, atraşi de profilul companiei şi de importanţa sa strategică în economia României. Apreciem efortul entităţilor implicate în IPO-ul Hidroelectrica, pentru aportul excelent în ceea ce priveşte promovarea acestui eveniment. Odată cu această listare, lichiditatea la BVB, practic, s-a dublat. În piaţă au intrat foarte mulţi bani noi, bani care stăteau în expectativă pentru această Ofertă, fie în depozite bancare, fie în fonduri defensive. Astfel, putem spune că listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti a fost evenimentul marcant pentru piaţa locală în ultimii zece ani, cu impact pozitiv pentru toţi actorii din piaţă".
• "Rezultatele financiare record înregistrate de Hidroelectrica au fost percepute pozitiv de investitori, factor determinant în aprecirea preţului"
Legat de creşterea preţului acţiunii companiei de la listare şi până în prezent, Directorul BT Asset Management punctează că, în ultimul an şi jumătate, întreaga piaţă a avut o evoluţie foarte bună, iar Hidroelectrica nu a făcut notă discordantă.
"Comparativ cu preţul din Oferta Publică Iniţială, în prezent vedem o apreciere consistentă, de peste 35%, incluzând aici şi dividendele plătite de companie. Trebuie să plecăm de la premisa că preţul din cadrul Ofertei de vânzare a evaluat compania la o valoare decentă, cu atât mai mult cu cât vorbim de o companie cu rezultate financiare solide şi de importanţă strategică. Contextul în care a avut loc listarea a fost foarte bun, rezultatele financiare record înregistrate de Hidroelectrica au fost percepute pozitiv de investitori, factor determinant în aprecirea preţului", ne-a spus Dan Dascăl.
În opinia sa, un aspect care a cântărit foarte mult în evoluţia bună a preţului Hidroelectrica a fost estimarea dividendului pe care compania urma să îl repartizeze acţionarilor, din profitul pentru anul 2023. "Aşteptările investitorilor au fost îndeplinite de companie, aceasta acordând un dividend cu randament în jur de 10%, o valoare care este cu mult peste ce vedem pentru companii similare listate pe pieţe externe. Un alt factor care a cântărit în aprecierea preţului acţiunii a fost cererea mare venită din partea investitiorilor instituţionali pentru care, pe lângă perspectivele economice foarte bune ale companiei, criteriul ESG a contact foarte mult. Hidroelectrica este una din puţinele companii de profil, listată pe bursele din Europa, care produce exclusiv energie electrică regenerabilă (hidro, solar, wind)", a completat Dan Dascăl.
• "Cash-ul operaţional semnificativ pe care compania îl generează îi permite să adopte în continuare o politică de dividend generoasă"
Legat de perspectivele preţului acţiunii Hidroelectrica, Dan Dascăl punctează că, potrivit Bugetului de Venituri şi Cheltuieli publicat de companie, estimările pentru perioada următoare sunt în scădere faţă de 2023.
"Veniturile şi profitul sunt prognozate a fi afectate de doi factori principali şi anume: o producţie de energie estimată a fi mai mică decât anul anterior şi un preţ al energiei electrice mai scăzut", afirmă Directorul BT Asset Management.
Dan Dascăl a adăugat: "2023 a fost însă un an record pentru Hidroelectrica, cu cel mai mare profit din istorie. Estimările noastre arată ca în ultimele luni producţia de energie a scăzut cu aproximativ 30%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Această scădere poate să fie considerată o «normalizare», având în vedere că, în ultimii doi ani, un cumul de factori pozitivi au influenţat rezultatele companiei, acestea înregistrând valori record. Totuşi, considerăm că aceste aşteptări sunt deja reflectate în preţul acţiunii".
Conform Directorului BT Asset Management, cash-ul operaţional semnificativ pe care compania îl generează îi permite acesteia să adopte în continuare o politică de dividend generoasă, care poate să susţină preţul acţiunii în piaţă. "Contextul economic în care ne aflăm ne determină să credem că ratele de dobândă vor scădea în următorii ani, astfel încât compania va fi în continuare atractivă prin prisma randamentului dividendelor acordate", a conchis Dan Dascăl.