Posibilitatea de a simţi direct felul în care merge economia şi în care performează o anumită afacere este un avantaj foarte important pe care-l oferă acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a apreciat ieri Ovidiu Susan, investitor, în cadrul conferinţei online "Cum a evoluat peisajul investiţional în ultimii 25 de ani?", organizată de operatorul pieţei noastre de capital.
Ovidiu Susan a spus: "Lumea compară pieţele externe cu Bursa de Valori Bucureşti şi scoate în evidenţă neajunsurile BVB-ului, anume că sunt puţine companii listate, că nu sunt atât de multe instrumente etc. Dar eu am curajul să spun că BVB-ul îţi poate acorda şanse mai mari de profit decât o piaţă externă care, într-adevăr poate atrage prin uşurinţa de a deschide conturi, de a accesa platforme, etc., dar toate aceste lucruri nu înseamnă nimic din punctul de vedere al avantajului pe care-l ai de a obţine randamente".
În opinia sa, avantajele pe care Bursa de Valori Bucureşti le oferă investitorilor provin din faptul că emitenţii listaţi sunt aici în ţara noastră, ceea ce oferă acces la informaţii cu valoarea investiţională.
"Îşi vând produsele în jurul nostru, le putem vedea penetrarea în piaţă prin observaţie directă sau întrebând prieteni, cunoscuţi sau colaboratori ai acelor companii. În felul acesta, ajungi să ai acces la informaţii care efectiv au valoare investiţională. Atunci când investeşti pe pieţe externe, chiar dacă sunt ultra sofisticate, nu ai contact direct cu economia respectivă. Nu simţi pulsul acelei pieţe aşa cum îl simţi în România. Singurul lucru la care te poţi rezuma este să citeşti nişte analize de pe Internet. Or, când te duci într-un supermarket te uiţi pe rafturi şi vezi unde sunt plasate anumite produse, unele dintre ele ale unor companii listate pe bursa locală, şi ai deja o informaţie în plus faţă de acea raportare financiară", a detaliat Ovidiu Susan.
De asemenea, investitorul a ţinut să sublinieze că fundamentele unei companii nu sunt întotdeauna reflectate în mod fidel de preţul din piaţă al acţiunilor acelui emitent, cel puţin pe termen scurt.
"Ceea ce vedem de fapt este dat de percepţiile participanţilor la piaţă privind evoluţia viitoare a acelor fundamente (...) Fundamentele unei companii nu sunt reflectate în mod fidel şi imediat de cotaţiile din piaţă. Pentru că avem aceste filtre între fundamente şi cotaţii. În primul rând, vorbim de percepţii care, prin natura lor sunt subiective şi în al doilea rând vorbim de aşteptări, deci vorbim de viitor, de o prognoză. Ţin să subliniez că acesta este un aspect foarte important de care investitorii, în special cei mai noi, trebuie să ţină cont", a spus Ovidiu Susan.
Investitorul a punctat că există cazuri în care o companie raportează rezultate finaciare bune sau foarte bune, dar cotaţia nu creşte, fapt ce ridică semne de întrebare sau chiar înţelegeri greşite, precum că piaţa de capital nu funcţionează sau că este ruptă de realitate.
"Or, prin această explicaţie se poate justifica de fapt de ce cotaţia nu evoluează direct proporţional cu fundamentele companiei, cel puţin pe termen scurt. Pe termen scurt se întâmplă adesea acest lucru numai că, pe termen lung, lucrurile vin întotdeauna la matcă, adică se aliniază destul de exact cu fundamentele", a afirmat Ovidiu Susan.