Piaţa asigurărilor din România a înregistrat în primul trimestru al acestui an o creştere de 7%, ajungând la un volum total al primelor brute subscrise de circa 6 miliarde de lei, potrivit unui raport publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Conform datelor instituţiei, această evoluţie a fost determinată de o cerere crescută atât în zona asigurărilor generale, cât şi pe segmentul asigurărilor de viaţă. Primele brute subscrise pentru asigurări generale au atins 4,7 miliarde lei (+5% faţă de T1 2024), în timp ce segmentul de viaţă a înregistrat o creştere de 14%, cu un total de 1,3 miliarde lei.
Asigurările auto au continuat să domine piaţa: poliţele RCA au generat prime brute subscrise de 2,38 miliarde lei (+11%), cu 1,8 milioane contracte încheiate, iar asigurările CASCO au crescut cu 7%, până la 1,27 miliarde lei. De asemenea, segmentul asigurărilor de sănătate a înregistrat o creştere importantă: prime brute subscrise de 380 milioane lei (+13%) şi 255.325 contracte active (+10%).
ASF mai precizează că rata combinată (indicator de eficienţă) pentru asigurările generale s-a îmbunătăţit la 87,2%, faţă de 89,36% în aceeaşi perioadă din 2024. Totodată, indicatorii de solvabilitate ai companiilor de asigurări au scăzut uşor - rata SCR (cerinţa de capital de solvabilitate) a fost de 159%, iar rata MCR (cerinţa minimă de capital) de 376%, însă acestea se menţin mult peste nivelurile minime reglementate.
„Avem o piaţă care dă semne de maturizare şi consolidare, cu o profitabilitate în creştere şi o mai mare încredere în capacitatea locală de absorbţie a riscurilor, în detrimentul reasigurării externe,” se arată în analiza ASF.
Opinia Cititorului